Hirsburgare
Hirsburgare du lagar av mixad kokt hirs smaksatt med fetaost och soltorkade tomater.
Jag stekte dem i panna men de kan också grillas försiktigt.
Tillagning
- Koka hirsen: Skölj hirsen i kallt vatten i en kastrull eller bunke.
- Koka upp hirsen och slå av vattnet. Detta gör man för att dra ut en svag beska (saponiner) som finns i skalet på hirsen.
- Mät upp grönsaksbuljong (eller vatten med en buljongtärning) eller enbart vatten. Tillsätt salt.
- Koka hirsen under lock i 10 minuter på medelvärme. Låt stå och svälla i 15 minuter under lock.
- Blanda den kalla kokta hirsen med kesella, ägg och ströbröd.
- Skala och finhacka rödlöken. Tärna fetaosten. Finhacka de soltorkade tomaterna. Rör ihop allt till en smet och smaka av med peppar och salt.
- Dela i fyra delar till fyra stora burgare eller åtta delar till åtta medelstora burgare. Platta ut dem till 2 cm tjocka burgare. Lägg på bakplåtspapper och pensla med olivolja. Hit kan du förbereda och förvara burgarna inslagna i bakplåtspapper i kylen.
- Grilla eller stek de vegetariska burgarna i ca 5 minuter per sida på lite över medelvärme tills de är genomvarma och har fått fin färg.
Serveringsförslag
- Servera som vegoburgare med valfria tillbehör. Ett förslag är med samma tillbehör som denna veganburgare.
- Mitt förslag är en halva hamburgerbröd som botten, en klick majonnäs, strimlad isbergssallad, hirsburgare, lite ketchup och majonnäs, skivad rödlök och tomat, några jalapenos eller skivad röd chili, saltgurka och toppa med bröd.
- Du kan baka eget hamburgerbröd eller köpa färdigt - ett tips är den variant som finns bakad med potatis.
- Du kan också servera dem som vegobiffar med klyftpotatis, grillade grönsaker samt tzatziki passar till.
Uppskattat näringsvärde per portion: 139 kcal