Grillade vegetariska burgare med hirs, fetost och soltorkade tomater

Grillade eller stekta vegetariska burgare för grillen med hirs, fetost och soltorkade tomater.
Hirsburgare kan du servera vegoburgare som vanligt med hamburgerbröd.
Förslag är bottenbröd, majonnäs, hackad isberssallad, hirsburgare, ketchup, rödlök, tomatskivor, jalapenos och toppa med locket.
Klyftpotatis, grillade grönsaker samt tzatziki passar också till vegetariska burgare.

4 portioner vegetariska burgare

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 2 dl hirs
  • 1 liter vatten till första uppkok av hirsen
  • 6 dl vatten eller grönsaksbuljong
  • 0,5 tsk salt till hirskoket
  • 1 dl kesella
  • 1 ägg
  • 1 dl ströbröd
  • 1 rödlök
  • 150 g fetaost
  • 10 soltorkade tomater i olja
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 msk olivolja

Tillagning

  1. Koka hirsen: Skölj hirsen i kallt vatten i en kastrull eller bunke.
  2. Koka upp hirsen och slå av vattnet. Detta gör man för att dra ut en svag beska (saponiner) som finns i skalet på hirsen.
  3. Mät upp grönsaksbuljong (eller vatten med en buljongtärning) eller enbart vatten samt salt.
  4. Koka hirsen under lock i 10 minuter på medelvärme. Låt stå och svälla i 15 minuter under lock.
  5. Blanda den kalla kokta hirsen med kesella, ägg och ströbröd.
  6. Skala och finhacka rödlöken. Tärna fetaosten. Finhacka de soltorkade tomaterna. Rör ihop allt till en smet och smaka av med peppar och salt.
  7. Forma 12 bollar och platta ut dem till 2 cm tjocka vegetariska burgare. Pensla med olivolja.
  8. Grilla eller stek de vegetariska burgarna i ca 5 minuter per sida tills de är genomvarma och har fått fin färg.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Lyckas med buffe till en mindre fest

Att laga mat till en mindre fest behöver inte vara så svårt. Gör det lätt för dig - här är mina bästa tips på enkla men festliga recept till en mindre bjudning på runt 10-20 personer.

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Tips till stor buffé upp till 50 gäster

Här är mina tips om du vill bjuda på en större buffé - kanske väntar du upp till 50 gäster. Passar till studentfest, konfirmandfest, födelsedagsfest eller annat större kalas.

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer