AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Fixa en buffé till festen. Goda och enkla tips samt recept till en stor buffé. Passar till studentfest,...
Sök
Android

Lasagne

Lasagne Klassisk lasagne med bechamelsås. En stor lasagne med köttfärs, tomat och ostsås med muskot.
Servera lasagne med en god sallad som tomatsallad, grönsallad och/eller finrivna morötter.
Bechamelsås är vit grundsås - här smaksatt med riven ost och riven muskotnöt.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.2 av 5 (Antal röster: 17)
8 port lasagne
Förberedelse: 30 min
Tillagning: 30 min
Klart på: 1 tim

Ingredienser:

  • 5 msk olivolja
  • 800 gram oxfärs
  • 3 dl tomatpuré
  • 5 msk mjöl
  • 4 burkar krossade tomater
  • 1 stor gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 2 chilifrukter, röda spansk peppar (valfritt)
  • 3 msk socker
  • 1 tsk salt
  • 0,5 dl hackad färsk oregano eller 1 tsk torkad oregano
  • 1 tsk torkad basilika
  • 1 tsk torkad dragon
  • 1,2 pkt lasagneplattor cirka 650 gram
  • Bechamelsås med ost och muskotnöt: 100 gram smör
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 liter mjölk 3,5%
  • 0,5 tsk riven muskot
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 200 gram riven mozzarella eller valfri ost
  • Tillbehör: 1 påse blandad grönsallad
  • 4 tärnade tomater
  • 2 finrivna morötter
  • 2 dl kokta svarta linser

Tillagning:

  1. Fräs köttet i en stekpanna lite i taget och lägg över i en gryta. Salta och peppra köttet.
  2. Skala och hacka lök. Bryn i stekpannan med köttet och lägg över i grytan.
  3. Dela chilifrukterna och ta ur kärnorna samt hacka dem och tillsätt till köttfärsen.
  4. Skala och pressa vitlöken och tillsätt till köttfärsen.
  5. Tillsätt mjölet till den stekta köttfärsen och rör ut det. Tillsätt de krossade tomaterna, rör om och låt koka på svag värme minst 10 minuter (gärna längre) till en köttfärssås. Rör då och då så köttfärssåsen inte bränns. Lägg ett lock över om det stänker.
  6. Sätt ugnen på 200 grader.
  7. Riv ost om den inte redan är riven.
  8. Gör under tiden den vita béchamelsåsen: fräs mjölet i smöret i en kastrull, tillsätt mjölken lite i taget under omrörning. Låt béchamelsåsen koka under omrörning i minst fem minuter. Smaksätt med muskot, salt och peppar. Rör också i hälften av den rivna osten.
  9. Dags att lägga ihop lasagnen: Lägg ett lager béchamelsås i botten på en stor lasagneform eller långpanna.
  10. Lägg sedan pastaplattorna, ca 8 st plus några delade bitar att täcka vid kanten.
  11. Bred sedan ut halva köttfärssåsen och toppa med en tredjedel av béchamelsåsen.
  12. Upprepa en gång.
  13. Toppa med pastaplattor och béchamelsås samt riven ost.
  14. Grädda lasagnen i cirka 25.30 minuter.


 

Fler recept ur samma kategori som Lasagne:

Gräddstuvad pyttipanna
Gräddstuvad pyttipanna kan du laga på nyköpt kött eller köttrester som stek, buffékött eller liknande rester.
Välj kött av nöt som biff, innanlår eller oxfilé; eller restkött som redan är stekt ex. från stek, skivat kött eller liknande rester. Man kan också blanda upp med lite falukorv så blir det billigare.
Pytten kan serveras med ett eller två stekta ägg också om man vill det. Gott till är saltgurka, inlagda rödbetor samt en grönsallad med ex. tärnade tomater och kokta svarta bönor, vinäger samt olivolja.
Kräftrisotto
Kräftrisotto. Risotto med kräftor. En kanongod risotto kokt med kräftfond av kräftskal och toppad med kräftstjärtar. God som förrätt eller huvudrätt.
Som förrätt räcker receptet till 6 portioner.
Vintips till är ett vitt torrt vin som ex. Pinot Gris från Norra Italien eller franskt från Loire.
För att koka kräftfonden du använder att koka risotton med behöver du kräftskal. Tar du från kräftskivan så se till att ställa in dem i kylen direkt efter du ätit dem. Du kan också skala ett paket tinade kräftor och använda skalen till fonden samt kräftstjärtarna senare till serveringen (då behöver du ej köpa några färdigskalade stjärtar).
Kyckling Curry höns curry
Kycklingcurry eller hönscurry. Currygryta med kokt kyckling eller höns, currysås samt grönsaker serverat med ris. En klassisk god currygryta med kycklingbuljong och kycklingkött från kokt höns eller kyckling.
Överbliven hönsbuljong eller kycklingbuljong kan du spara i kylen eller frysa in. God som fond och grund till den mesta sås eller soppa.
Servera kyckling curry med kokt basmatiris eller råris. Mango chutney, skivad banan, russin och cashewnötter passar också till.
Grönsakerna är valfritt att ha i. Gott i är även groddar, bambuskott och kokt blomkål.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Vegan pasta med solrospesto
Vegan pasta med solrospesto. God och nyttig pasta. En vegetarisk eller vegan pesto utan parmesan eller annan ost.
Solrosfrön är billiga, nyttiga och goda att göra pesto på. Du kan även ta pinjenötter men de är mycket dyrare.
Servera gärna veganpastan med en tomatsallad till.
Äter du riven parmesan så kan du såklart blanda i det i peston.
Det blir en del solrospesto över som du kan spara i kylen eller frysa till annat. Gott att ha som sås, röra, pålägg och tillbehör till det mesta.
Tomatsallad kan du blanda av ett paket delade cocktailtomater, en halv strimlad rödlök, 0,5 kruka grovhackad basilika, olivolja, vinäger, salt och svartpeppar.
Pasta med räkor
Pasta med räkor, grädde, vitlök, broccoli och morot. Räkpastan blir riktigt lyxig (och rätt dyr) om du använder handskalade räkor.
Varianter på smaksättning är några gram saffran eller 0,5 tsk curry. Hackad bladpersilja och färsk oregano är också fint i pastan.
Farfalle med lax
Farfalle med lax. Pastafjärilar med rökt lax i sås av creeme cheese, grädde, salladslök, citron, vitlök och gräslök.
Blir också gott med annan pasta som penne, gnocchi eller tagliatelle.
Koktid på Farfalle är 10 minuter.
Servera gärna pastan med ett gott bröd samt blandad grönsallad till.
Vintips blir ett vitt vin ex. en ekfatslagrad Chardonnay.
Se alla recept ur kategorin Pastarecept
Mandelsås med getost
Mandelsås med getost. Salsa de Almendras con Queso de Cabra. En Mexikansk mandelsalsa smaksatt med getost. Passar till det mesta som sås eller salsa inte bara Mexikansk mat utan till grillat, fisk, sallad, kött eller grönsaker.
Välj förslagsvis en mjuk färsk getost eller fetaost, vitost eller fårost.
Korianderchutney
Korianderchutney. En Indisk chutney, röra eller sås med färsk koriander, mynta, chili, citron, gurkmeja och jordnötter.
Gott till det mesta att droppa över som röra eller sås. Man kan ha det till Naan-bröd, currys, grytor, grillat, som marinad eller som pålägg att bre på smörgåsar och toppa med ex. gurka och tomat.
Du kan reglera hur stark du vill ha den genom att välja vilken sort och hur många gröna chilis du vill använda. Riktigt stark blir den med små gröna Birds Eye Chilis och svagare med vanlig stor grön chili. Ett tips är att börja smått och smaka samt sedan ev. tillsätta mer chili efter tycke.
Köp en stor knippe färsk koriander och mynta i ex. en asiatisk affär - att köpa färsk i kruka blir dyrt.
Ägghalvor fyllda med rökt lax och pepparrot
Ägghalvor fyllda med rökt lax och pepparrot. Goda till buffe. Gott till det svenska smörgåsbordet vid påsk, midsommar och jul.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Pizza Funghi med svamp
Pizza Funghi med svamp. Svamppizza med champinjoner, tomatsås, mozzarella och vitlök. Här serverad med sallad på ruccola, babyspenat, kronärtskocka, oregano, tomater och pesto.
Du kan baka med färsk jäst eller torkad jäst. Ett halvt paket färsk jäst på 25 gram motsvarar ett halvt paket torkad jäst.
Svamppizzan kan också bakas på pizzasten i grill med lock.
Pizzadegen blir extra bra om den får kalljäsas - efter att du knådat den - i en stor bunke över natten i kylen täckt med plastfolie.
Man kan också dela degen i degbollar stora nog till en pizza och placera i en form smord med olivolja övertäckta med plastfolie och låta dem jäsa i kylen över natten. Man kan spara deg i bollar lagom till en pizza genom att smörja in dem med olivolja och styckfrysa dem i en form och sedan lägga över i påsar. Ta sedan upp dem ur påsarna och låt dem tina övertäckta i en form i kylen över natten. Ta sedan fram och låt de jäsa i rumstemperatur. Du kan också tina dem övertäckta i en form i rumstemperatur och låta dem jäsa.
Frityrsmet fluffig kinesisk frityrsmet
Frityrsmet - en fluffig kinesisk frityrsmet till fiskfiléer, skalade räkor, kräftstjärtar, bläckfiskringar, grönsaker som lökringar, skivad zucchini, paprikabitar eller morotsstavar.
Du kan testa om oljan är varm genom att tillsätta en liten bit bröd och se så att den bubblar och blir brun på ca en minut. Använd helst en stektermometer dock eller en frityrmaskin.
Denna frityrsmet räcker till ca 4 portioner eller 600 gram fisk, räkor eller liknande.
Frityrsmeten kan dubbleras.
Se till att du har ett lock eller ex. en ugnsplåt eller tallrik att täcka över oljan med om den skulle fatta eld - försök ej släcka med vatten då exploderar det.
Lammcurry på lammstek
Lammcurry är gott att laga på lammstek. Du laga på överbliven lammstek eller färsk lammstek.
Lammcurry med goda smaker av curry, garam masala, färsk koriander, chili, kokosmjölk och grönsaker.
Rester på lammstek smakar ofta lite kofta efter en natt i kylen (fettet ändrar smak) och då är lammcurry en god rätt att laga.
Naanbröd, papadams, yoghurtsås och en sallad på strimlad isbergssallad samt tärnad tomat passar också till currygrytan.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Petits choux
Petit choux är franska ihåliga fluffiga bakverk av Pâte à choux som kan serveras som tilltugg, på buffé eller som fyllda bakelser.
Som bakverk är petits choux goda att fylla med chokladsmörkräm (se bild); olika färskostfrosting (likt cupcakes), vaniljkräm (om de är stora och pudras med florsocker kallas de Mariebullar), citronkräm eller vispad grädde och färska bär som skivade jordgubbar, hallon och blåbär eller passionsfrukt (innanmätet). Pudra med florsocker. Petits choux degen kan också spritsas i ca 12 cm avlånga stränger och bakas samt fyllas som Eclairs. Petit choux degen kan också spritsas och bakas som små kransar.
Några goda förslag på fyllning om petits chouxerna ska serveras som tilltugg är:
- ädelostfyllning (mosa ihop hälften ädelost och hälften matyoghurt samt garnera med rostade valnötter och en klick fikonmarmelad).
- laxröra (blanda hackad rökt lax med färskost, matyoghurt, hackad dill och riven pepparrot samt ev. kapris).
- räkröra (blanda skalade räkor med färskost, matyoghurt, dill och citronsaft).
Lax och räkfyllning kan garneras med svart eller vit rom och dillkvistar.
Du behöver en spritspåse med tyll (ex. nr 9) eller ca 2 cm bred rund slät tyll.
Örtsmör med basilika
Örtsmör med basilika, persilja, gräslök och citron. Ett gott örtsmör som passar till grillat - både kött, kyckling och fisk eller grönsaker. God på kokt potatis eller bakad potatis. Eller testa att blanda i varm pasta och tillsätt hackade soltorkade tomater eller frästa räkor för en enkel pastarätt.
En pressad klyfta vitlök samt en msk finrivet skal från citron är också gott i örtsmöret.
Chokladpannacotta
Chokladpannacotta. Klassikern pannacotta här smaksatt med choklad och serverad med jordgubbar, chokladrån samt citronmeliss. Supergott med ett sött dessertvin eller till espresson med en avec.
Pannacottan kan serveras med fruktsallad, rårörda bär, färska bär, riven choklad, chokladflarm, knäckflarn, rostade mandelflarn, hasselnötter eller pistagenötter och blad av citronmeliss.
Pannacotta är smidigt att förbereda innan och ha i kylen till dessert. Vidare kan man dubbla satsen och laga dessert till många.
Portionsformarna för pannacottan bör vara runt 1,5 dl om du vill ha 4 portioner.
Att dricka till pannacotta: till denna söta dessert krävs även ett sött dessertvin. Prova gärna ett Sauternesvin från Bordeaux i Frankrike, eller ett muscat-baserat dessertvin från t ex Australien eller Sydafrika.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Pasta med tomatsås och chorizo
Pasta med tomatsås och chorizo. En god lunch eller middag med pasta med het korv i mustig tomatsås.
Du kan välja vilken pasta du vill - torkad eller färsk. Förslagsvis spagetti, tagliatelle, gnocchi eller penne.
Du kan göra tomatsåsen på burktomater eller 10 färska tomater. Välj gärna hela skalade tomater på burk av ekologiskt märke. Krossade eller passerade tomater går också bra. med färska tomater blir tomatsåsen mycket god. Välj ekologiska plommontomater helst. De ska helst skalas helst först men det går bra att laga med skal också. Skala tomaterna genom att skära ett kryss i den ände som inte har blomfäste, koka upp vatten och doppa tomaterna i 1-2 minuter, ta upp och skölj dem i kallt vatten så kan du skala av skalet som lätt lossnar. Klyfta tomaterna och ta bort kärnorna.
Marinerad grillad paprika
Marinerad grillad paprika med olivolja, vitlök, basilika och bladpersilja.
God som tillbehör till det mesta som grillat, sallader, på risotto, pizza, tapas, fyllningar med mera.
Grillad paprika där skinnet skalas bort och paprikan strimlas att marinera i en burk. Förvaras i kylen.
Låt gärna oljan från paprikan droppa av när du tar av paprikan. Oljan kan du sedan använda till annat ex. att steka i eller ha som dressing med balsamvinäger till sallad.
Gnocchi gnocchirecept
Gnocchi. Hemgjorda Italienska gnocchi med potatis, mjöl och ägg.
Nykokt färsk gnocchi är gott med stekt bacon eller fläsk, svamp, grädde, svartpeppar, ärtor och lök. Eller slunga gnocchin i smält smör och lite salvia. Eller med pesto som tillbehör till grillat eller på buffe.
Kall gnocchi är också god istället för pasta i recept på pastasallad.
Se alla recept ur kategorin Italiensk mat
Jitterbuggare
Jitterbuggare är spröda kakor av kakdeg och maräng som varvas till en slags rulltårta. Denna skärs i skivor och bakas till Jitterbuggare.
Att det tar mer än en timme att baka jitterbuggare beror på att degen vilar i kylen samt att rullen till kakorna fryses i 30 minuter för att bli lättare att skiva och baka. Så i arbete räknat tar jitterbuggarna ca 25 minuter totalt.
Pizza med chevre
Pizza med chevre eller getost på tomatsås och riven mozzarella. Här serverad med lite honung, rostade pinjenötter och ruccolasallad.
Du kan baka chevrepizza med färsk jäst eller torkad jäst. Ett halvt paket färsk jäst på 25 gram motsvarar ett halvt paket torkad jäst.
Annat gott på chevrepizza är kokta klyftade rödbetor. Vidare kan man ha fetaost på. Istället för pinjenötter blir valnötter gott.
Tänk på att många ostar framställs med löpe så de är ej vegetariska - det kanske inte gör något för dig men om du ska bjuda på pizzan så är det bra att veta.
Pizzan med chevre kan också bakas på pizzasten i grill med lock.
Pizzadegen blir extra bra om den får kalljäsas - efter att du knådat den - i en stor bunke över natten i kylen täckt med plastfolie.
Man kan också dela degen i degbollar stora nog till en pizza och placera i en form smord med olivolja övertäckta med plastfolie och låta dem jäsa i kylen över natten. Man kan spara deg i bollar lagom till en pizza genom att smörja in dem med olivolja och styckfrysa dem i en form och sedan lägga över i påsar. Ta sedan upp dem ur påsarna och låt dem tina övertäckta i en form i kylen över natten. Ta sedan fram och låt de jäsa i rumstemperatur. Du kan också tina dem övertäckta i en form i rumstemperatur och låta dem jäsa.
Vegetarisk tartiflette med soltorkade tomater
Vegetarisk tartiflette med soltorkade tomater. En smarrig potatisgratäng med allt i ett - sås, potatis, soltorkade tomater, ost, vitlök och gul lök.
Gott till är en grönsallad och tomatsallad samt bröd att skopa upp den gräddiga såsen med.
Tartiflette är en vanlig rätt i franska alperna Haute-Savoie och görs med den nötiga vitmögel- och kittosten Reblochon samt vanligtvis fläsk. Här har jag tagit salta goda soltorkade tomater för en vegetarisk variant som blir mycket god.
Hittar du inte Reblochon ost (eller vill snåla lite) så kan du ta liknande ost ex. raclette-ost eller annan blandning mellan mjuk vitmögel och kittost. Eller valfri riven ost som Mozzarella eller gratängost.
Vintips till Tartiflette är ett franskt vitt vin ex. från Savoie eller Riesling, Gewurtztraminer eller Muscat från Alsace.
Vegetarisk tartiflette är smidig att bjuda på då du kan förbereda och läggas ihop den i formen innan (förvara övertäckt i kylen). Sedan gräddar du den i ugnen till servering.
Vill du laga en helt vegan tartiflette så går det utmärkt om du använder Oatly Imat, Oalty Fraiche, havremjölk, olivolja samt toppa med riven sojaost Mozzarellastyle.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook