Lasagne med spenatplattor

Lasagne med spenatplattor, köttfärs- och tomatsås samt ostsås.
Till lasagne är det gott med en sallad. Förslag är tärnade tomater, kokta vita bönor, grönsallad, hackad rödlöd samt olivolja, vinäger, salt och peppar.
Med quornfärs eller sojafärs blir lasagnen vegetarisk.

4 portioner lasagne med spenatplattor

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 1 msk olivolja
  • 300 gram nötfärs
  • 4 msk tomatpuré
  • 0,5 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 burk krossade tomater
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 1 tsk socker
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm torkad oregano
  • 2 krm torkad basilika
  • 2 krm torkad dragon
  • 12 st gröna lasagneplattor med spenat
  • Bechamelsås: 50 gram smör
  • 0,5 dl mjöl
  • 6 dl mjölk
  • 0,5 tsk riven muskot
  • 2 krm salt och 1 krm peppar
  • 100 gram riven mozzarellaost
  • 50 gram grana padano, parmesan eller pecorino

Tillagning

  1. Fräs köttet i en stekpanna lite i taget i olivolja och lägg över i en gryta. Salta och peppra köttet.
  2. Skala och hacka lök. Bryn i stekpannan med köttet och lägg över i grytan.
  3. Tillsätt chiliflakes och kryddor.
  4. Skala och pressa vitlöken och tillsätt till köttfärsen.
  5. Tillsätt tomaterna, rör om och låt koka på svag värme minst 10 minuter (gärna längre).
  6. Sätt ugnen på 200 grader.
  7. Riv ost om den inte redan är riven.
  8. Gör den vita béchamelsåsen: fräs mjölet i smöret i en kastrull, tillsätt mjölken lite i taget under omrörning. Låt béchamelsåsen koka på medelvärme i minst fem minuter. Rör då och då så den inte bränner fast. Smaksätt såsen med muskot, salt och peppar.
  9. Rör i hälften av den rivna osten när såsen har kokt klart.
  10. Dags att lägga ihop lasagnen: lägg ett lager av en femtedel av béchamelsåsen i botten på en lasagneform eller form stor som en halv långpanna.
  11. Lägg ca 3 spenatplattor så att de täcker botten.
  12. Bred sedan ut en tredjedel av köttfärssåsen och toppa med en femtedel av béchamelsåsen.
  13. Upprepa en gång i två lager till. Totalt ska du ha fyra lager med lasagneplattor.
  14. Toppa med fjärde lagret pastaplattor. Bred ut den sista delen béchamelsås samt all resterande riven ost.
  15. Grädda lasagnen i cirka 25 minuter tills den har fin färg och är genomvarm. Förbered ev. sallad eller valfria tillbehör.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer