Spenatlasagne

Spenatlasagne med fyllning av spenat och soltorkad tomat, tomatsås och ostsås med mozzarella. En god vegetarisk lasagne.
Servera spenatlasagnen med ex. grönsallad, tomatsallad med rödlök, rivna morötter, marinerade bönor och/eller kokt broccoli.
Istället för fryst spenat kan du ta ca 400 gram färsk spenat.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Ex. tofuost mozzarellastyle. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.

4 portioner spenatlasagne

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 250 gram fryst bladspenat
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 gul lök
  • 2 dl soltorkade tomater i olja
  • 3 krm riven muskot
  • 2 krm svartpeppar
  • 12 lasagneplattor, vanliga eller med gröna med spenat
  • TOMATSÅS: 0,5 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 msk olivolja
  • 2 burkar hela skalade eller krossade tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 0,5 tsk torkad rosmarin
  • 2 tsk socker
  • OSTSÅS: 0,5 dl vetemjöl
  • 1 liter mjölk standard
  • 0,5 tsk salt
  • 250 gram riven ost som mozzarella eller gratängost
  • 0,5 dl riven parmesan till garnering

Tillagning

  1. Skala och hacka lök och vitlök.
  2. Gör spenatfyllningen: Fräs hälften av den gula löken och vitlöken i en gryta i lite olivolja och tillsätt spenat och fräs runt till den tinat och är varm.
  3. Häll av oljan från de soltorkade tomaterna och hacka dem.
  4. Smaksätt spenaten med soltorkade tomater, riven muskot och svartpeppar.
  5. Sätt ugnen på 200 grader.
  6. Gör tomatsåsen genom att fräsa resterande hälft av den gula löken och vitlöken i lite olivolja.
  7. Tillsätt tomaterna och hacka sönder dem med en stekspade eller slev.
  8. Tillsätt tomatpuré, salt, rosmarin och socker och koka tomatsåsen i minst 5 minuter.
  9. Gör under tiden ostsåsen: Vispa ihop mjöl och 3 dl kall mjölk i en kastrull. Värm och koka på medelvärme i 5 minuter under omrörning.
  10. Tillsätt resten av mjölken, rör om och låt koka upp under omrörning. Smaka av såsen med salt.
  11. Rör i två tredjedelar av osten i såsen.
  12. Ta fram en ugnssäker form till lasagnen och smörj med lite olivolja.
  13. Lägg ett lager spenat i botten, sedan ett lager lasagneplattor och sedan ett lager tomatsås och ostsås. Upprepa till ca 4 lager - spenat, lasagneplattor, tomatsås, ostsås och toppa översta lagret ostsås med resterande riven ost.
  14. Grädda spenatlasagnen i nedre delen av ugnen i ca 25 minuter.
  15. Ta ut spenatlasagnen när den fått fin färg och servera direkt. Garnera ev. med riven parmesan.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer