Tacolasagne

En lasagne med köttfärs smaksatt med tex-mex eller tacokrydda, färsk koriander, lök, vitlök och chili varvad med Bechamelsås, riven mozzarella och lasagneplattor.
Servera gärna med grönsallad, cocktailtomater, tortillachips samt Mexikansk picklad rödlök och chilisalsa (sök recept här på receptfavoriter.se). Garnera ev. med lite färsk koriander.
Vill man ha mindre köttfärs eller spä till en större sats kan man ha i kokta svarta bönor och majs. Man kan också ersätta köttfärsen för en vegetarisk variant med quornfärs, sojafärs och/eller ta mer grönsaker som tärnad morot, bönor, majs och broccoli.

4 portioner tacolasagne

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 16 lasagneplattor
  • 2 msk smör
  • 500 gram blandfärs
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 dl hackad färsk koriander
  • 40 gram texmex-krydda
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 2 krm svartpeppar
  • 600 gram pastasås tomat
  • Bechamelsås: 75 gram smör
  • 0,75 dl vetemjöl
  • 8 dl standard mjölk
  • 0,5 tsk riven muskot
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 150 gram riven mozzarella
  • Tillbehör: 2 dl chilisalsa
  • 150 gram sallad
  • 1 burk cocktailtomater
  • 1 baguette
  • 200 gram tortillachips

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala och hacka lök, vitlök samt färsk koriander.
  3. Fräs köttfärsen med smör, lök, vitlök, färsk koriander, tex-mex krydda, salt, chili och svartpeppar.
  4. Hacka sönder färsen och stek några minuter på medelvärme.
  5. Tillsätt tomatsåsen samt 2 dl vatten (skölj ur förpackningen) och koka på medelvärme medan du lagar Bechamelsåsen.
  6. Smält smör i en stor såskastrull.
  7. Tillsätt mjöl och rör ut det.
  8. Tillsätt mjölk lite i taget medan du vispar ut klumpar.
  9. Koka Bechamelsåsen på medelvärme i minst 5 minuter. Smaka av med salt, muskot och vitpeppar. Rör då och då så den inte bränns.
  10. Ta fram en ugnsform med höga kanter på förslagsvis 20x30 cm.
  11. Lägg ett lager med tredjedel av köttfärssåsen i botten.
  12. Täck med tre lasagneplattor.
  13. Bred ut en fjärdedel av Bechamelsåsesn samt lite av osten.
  14. Lägg på en tredjedel av köttfärssåsen och täck med tre lasagneplattor.
  15. Bred ut en fjärdedel av bechamelsåsen samt lite av osten.
  16. Lägg på en tredjedel av köttfärssåsen och täck med lasagneplattor.
  17. Lägg ett lager lasagneplattor samt en fjärdedel av Bechamelsåsen.
  18. Toppa med resten lasagneplattorna och Bechamelsåsen och resten av osten.
  19. Tillaga lasagnen i mitten av ugnen i ca 30 minuter tills den har fin färg och är genomvarm.
  20. Ta ut och låt svalna några minuter.
  21. Servera tacolasagnen med valfria tillbehör som ex. grönsallad, halverade cocktailtomater, chilisalsa, Mexikansk picklad rödlök, tortillachips samt ett gott bröd ex. baguette.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer