Vegan lasagne

Introduktion och förberedelse

Vegan lasagne med äggfria pastaplattor, vegan bechamelsås och tomatsås med sojagrytbitar, fräst aubergine, hackad selleri samt toppad med sojagratängost Mozzarella-style.

En vegansk lasagne helt utan mjölk, ost, ägg eller kött.

Servera gärna veganlasagnen med sallad som grönsallad, tomatsallad, finrivna morötter eller liknande.

Andra grönsaker som är goda i veganlasagne purjolök, skivade morötter, strimlad paprika, skivad zucchini, skivad svamp med mera. Fräs gärna grönsakerna i lite olivolja innan du lägger dem i lasagnen.

Vegan lasagne på tallrik
Veganlasagnen kan du servera med sallad av finrivna morötter och tomater.

5 portioner vegan lasagne

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 16 lasagneplattor (välj pasta utan ägg ex. ICA Basic)
  • Sojagrytbitar i tomatsås: 75 gram torkade sojagrytbitar ex. Kung Markatta (0,5 pkt)
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 1,5 burkar krossade tomater
  • 0,5 tsk rosmarin
  • 0,5 tsk oregano
  • 2 krm cayennepeppar
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Vegan Bechamelsås: 4 msk olivolja
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 0,5 liter sojamjölk ex. Alpro
  • 1,5 dl sojagrädde ex. Alpro
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk riven muskot
  • 1 krm svart- eller vitpeppar
  • Övrig fyllning: 1 aubergine
  • 1 tsk salt
  • 3 msk olivolja
  • 2 stjälkar selleri
  • 80 gram sojagratängost mozzarella-style eller annan vegan-ost för gratäng eller pizza

Tillagning

  1. Skölj, dela och skiva auberginen. Blanda med salt i en skål. Låt stå medan du lagar övrigt.
  2. Sojagrytbitar i tomatsås: Lägg sojagrytbitarna i en skål och täck med vatten. Låt ligga i blöt medan du förbereder tillbehör och hackar lök.
  3. Hacka lök och pressa vitlök.
  4. Fräs lök och vitlök i olivoljan.
  5. Häll av sojagrytbitarna och pressa ur vattnet. Fräs dem med löken.
  6. Tillsätt krossade tomater och koka upp.
  7. Tillsätt rosmarin, oregano, cayennepeppar, salt och svartpeppar.
  8. Låt koka i minst 20 minuter och rör då och då.
  9. Smaka av sojagrytbits- och tomatsåsen med salt och peppar.
  10. Vegan Bechamelsås: Rör ihop och värm upp olja och vetemjöl i en såskastrull.
  11. Tillsätt sojamjölk lite i taget under omrörning och koka upp.
  12. Tillsätt sojagrädden och låt koka på låg värme i ca 5 minuter. Rör då och då.
  13. Smaka av såsen med salt, finriven muskot samt peppar.
  14. Vegan Bechamelsåsen är klar att användas. Känns den för tjock så späd den med lite vatten eller sojamjölk. Sätt åt sidan.
  15. Sätt ugnen på 175 grader.
  16. Förbered övriga ingredienser: skölj saltet av aubergineskivorna och låt de rinna av i ett durkslag.
  17. Fräs aubergineskivorna några i taget i olivolja i en stekpanna så att de får färg (tar några minuter). Lägg över i en skål.
  18. Skölj och strimla selleri.
  19. Smörj en ugnsform (jag har valt en i storlek 28x18cm) med lite olja.
  20. Lägg en tredjedel av tomatsåsen med sojagrytbitarna i botten.
  21. Täck med lasagneplattor. Till en form på 28x18 cm blir det tre stycken.
  22. Lägg på en tredjedel av bechamelsåsen.
  23. Lägg sedan på en tredjedel av tomatsåsen.
  24. Vidare hälften av aubergineskivorna och sellerin.
  25. Lägg ett lager lasagneplattor.
  26. Fortsätt med en tredjedel av Bechamelsåsen, en tredjedel tomatsås, de sista aubergineskivorna.
  27. Lägg ett sista lager lasagneplattor och toppa med den sista tomatsåsen, sellerin samt bechamelsåsen.
  28. Grädda veganmoussakan i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter.
  29. Ta ut och strö över sojaosten.
  30. Höj värmen och sätt in lasagnen högt upp i ugnen och låt den få färg ca 10 minuter till.
  31. Låt veganlasagnen svalna något samt servera med valfria tillbehör.
E-mail
Medel: 3.6 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 410 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-11-19