Vegetarisk lasagne med spenat och fetaost

Vegetarisk lasagne med spenat och fetaost varvat med grönsaker i tomatsås med grädde samt lasagneplattor toppad med riven ost.
Det räcker till 4 stora eller 6 mindre portioner.
Räkna en ugnsform på ca 18-24 cm.
Annat gott i lasagnen är skivad svamp, grovriven rotselleri, mangold, purjolök, lök, salladslök med mera.
Du kan göra lasagnen vegansk genom att använda sojagrädde och riven sojaost mozzarella-style samt utesluta fetaosten. Välj då även lasagneplattor utan ägg ex. Ica-basic.
Här har jag använt färdig tomatsås men man kan såklart koka egen tomatsås - sök recept här på receptfavoriter.se.
Gott till är en grönsallad och bröd som baguette gärna serverad med olivolja och flingsalt eller färskost.

4 portioner vegetarisk lasagne

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 0,5 aubergine
  • 0,5 zucchini
  • 3 morötter
  • 2 stjälkar selleri
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 dl olivolja
  • 2,5 dl grädde
  • 500 gram tomatsås
  • 0,5 tsk oregano
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 4 dl vatten
  • 1 buljongtärning grönsak
  • 450 gram tinad bladspenat
  • 220 gram fetaost
  • 9 lasagneplattor
  • 200 gram riven ost typ mozzarella
  • 2 salladslökar till garnering (valfritt)
  • 1 dl riven parmesan till garnering (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skölj aubergine och zucchini. Dela på längden och skär i tunna skivor.
  3. Skala morötter och slanta dem.
  4. Skölj och strimla selleri.
  5. Skala och hacka vitlök.
  6. Fräs aubergine, zucchini, morötter, selleri samt vitlök i olivolja i en stor kastrull några minuter så att de får färg. Rör om då och då.
  7. Tillsätt grädde, tomatsås, oregano, salt, svartpeppar, chiliflakes och vatten samt buljongtärning.
  8. Låt puttra några minuter. Smaka av med salt och kryddor.
  9. Smula fetaost i en bunke och blanda med bladspenaten.
  10. Dags att lägga ihop lasagnen: bred ut en tredjedel av grönsaks- och tomatsåsen i botten på en lasagneform.
  11. Täck med tre lasagneplattor.
  12. Bred ut spenat- och fetaostblandningen.
  13. Täck med tre lasagneplattor.
  14. Fördela en tredjedel av såsen. Strö över hälften av osten.
  15. Täck med tre lasagneplattor.
  16. Sprid ut resten av såsen samt toppa med resten av osten.
  17. Grädda lasagnen i mitten av ugnen i 35 minuter. Den ska ha fått färg och vara genomvarm.
  18. Garnera ev. lasagnen genom att strö över strimlad salladslök och riven parmesan.
  19. Servera lasagnen med grönsallad och bröd.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer