AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Blåbär är superbäret som är både är gott, nyttigt och kan vara helt gratis om man plockar själv....
Sök
Android

Hemgjord pasta pastadeg

Hemgjord pasta pastadeg Hemgjord pasta. Recept på pastadeg och hemlagad pasta. Gör egen tagliatelle, ravioli, lasagne eller tortellini med färsk hemgjord pasta.
Prova färsk pasta med pesto.
En pastamaskin är lätt att kavla ut färsk pasta med. Fast det går med kavel också.
Använd durumvetemjöl som är malt av durumvete som ger gulare och godare pasta med bättre tuggmotstånd.
Pasta på durumvete kräver mer vätska - ta därför en msk mer vatten i degen om du bara använder durumvete.
Koktiden på färsk pasta är 2-3 minuter.
Pastadeg kan du förvara i kylen och använda lite efter hand. Förslagsvis så kan du dubbla receptet så du har över till nästa middag.
Gör du tagliatelle och annan pasta kan du mjöla lätt och hänga upp över något eller lägga upp på en handduk att torka lite tills det är dags för middag och att koka pastan.
Nykokt färsk pasta ska serveras direkt.
Du kan göra färsk pasta på bara vanligt vetemjöl dock passar durumvete bäst.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 13)
ca 4-6 port hemgjord pasta pastadeg
Förberedelse: 1 tim 15 min
Tillagning: 20 min
Klart på: 1 tim 35 min

Ingredienser:

  • 1,5 dl vetemjöl
  • 2 dl durumvetemjöl
  • 2 msk olivolja
  • 1 ägg + 1 äggula
  • 2 msk vatten
  • 1/2 tsk salt

Tillagning:

  1. Lägg en hög mjöl och kläck äggen i en grop i mjölet.
  2. Arbeta samman alla ingredienser till en fast och slät deg.
  3. Tillsätt eventuellt lite mer vatten om degen inte går ihop eller du bara använder durumvete.
  4. Du kan också göra pastadegen i en matberedare. Lägg alla ingredienser i matberedaren och kör ihop till en deg.
  5. Knåda pastadegen i 5-10 minuter.
  6. Slå in pastadegen i plastfolie och låt vila i en timme i kylen.
  7. Forma pastadegen till en rektangulär rulle.
  8. Skär 1 cm breda skivor - en i taget - och täck över resten av pastan med plasten igen.
  9. Kör biten med pastadeg igenom en pastamaskin eller kavla för hand.
  10. Kavlar du ut för hand så gör det på mjölat bakbord och kavla pastadegen till avlånga plattor ca 1-2 mm tjocka, rulla ihop och skär till tagliatelle.
  11. Använder du pastamaskin så börjar du med att rulla igenom biten med pastadeg på den breda valsen och ändra sedan till mindre och mindre vals tills du har ett avlångt 1-2 mm tunn pastadeg. Mjöla då och då. Sedan ställer du in valsen på ex. tagliatelle och kör igenom pastabiten till tagliatelles osv till önskad pastaform.
  12. Du kan också använda pastan till annat som lasagne, fyllda tortellinis, gnocchis eller fyllda pastarör.
  13. Förbered först såsen till pastan om du ska ha det till.
  14. Hemgjord färsk pasta kokas bara 2-3 minuter i rikligt med vatten i en stor kastrull. Salta vattnet väl med ca 1-2 tsk salt.


 

Fler recept ur samma kategori som Hemgjord pasta pastadeg:

Kroppkakor
Kroppkakor med kokt potatis, rimmat fläsk, smör och kryddpeppar. Servera hemgjorda kroppkakor med smält smör och lingonsylt.
Du kan frysa kroppkakorna och sedan koka dem direkt från frysen. Ett tips är att koka potatisen till kroppkakorna dagen innan, pressa eller mosa ihop den och låta den stå i kylen över natten. Eller använda överbliven potatis - kroppkakor är en utmärkt resträtt att göra på kall potatis som blivit över från middagen kvällen innan. Till detta recept behöver du 10-12 medelstora kokta potatisar.
Tzayspett med Mimosasallad
Tzayspett med mimosasallad, kokt potatis, broccoli och sallad. En god vegetarisk rätt med Mimosasallad på färsk frukt och yoghurt.
Tzay-spett finns frysta i välsorterade butiker bla av märket Ridderheims. De kommer från Thailand och består av sojaprotein smaksatt med chili och ingefära.
Pasta penne med svamp och grädde
Pasta penne med svamp, grädde och lök. En vegetarisk pasta som är mycket god till fest som vardags.
Du kan byta penne pasta mot annan pasta som spagetti, gnocchi, tagliatelle eller pastaskruvar. Eller färsk tagliatelle (gör då såsen först).
Till pastan passar ett fylligt vitt vin av ex. druvan chardonnay.
Tomatsallad med rödlök, olivolja och vinäger samt färsk spenat blandad med balsamvinäger, riven parmesan, vinäger passar till.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Vegansk pasta med ädelostsmak
Vegansk pasta med ädelostsmak, toppad med vitlöksfräst portabello-svamp och purjolök. Ädelostsmaken i pastasåsen kommer från sojaosten Cheezly ädelostsmak från Astrid & Aporna.
Vidar har jag använt havregrädde samt crème fraiche "Imat" från Oatly till såsen.
Gott med en grönsallad till samt bröd med Tofuline färskost som pålägg.
Det finns prisvärd äggfri pasta från Ica Basic-sortimentet i olika varianter att välja mellan.
Spagetti med ost- och skinksås med kassler
Spagetti med ost- och skinksås med kassler och gröna ärtor. En god vardagspasta med ost- och skinksås med kassler.
Istället för spagetti kan du ta annan pasta som penne, tagliatelle, farfalle, gnocchi osv.
Nudelsallad till grillat
Nudelsallad är speciellt gott till grillat som lax eller asiatiskt kryddade grillspett av kyckling, nöt eller fläsk.
Nudelsallad passar också bra på buffe.
I nudelsallad har man förstås nudlar men sedan kan man ha olika grönsaker i och smaksätta med olika saker. Goda grönsaker till nudelsallad är purjolök, morot, rödlök, kål, paprika, zucchini och bambuskott. Gott att smaksätta nudelsallad med är sesamolja, soja - ljus eller mörk, ostronsås, chili, hackad ingefära, vitlök, fisksås samt limesaft.
Se alla recept ur kategorin Pastarecept
Kyckling i ugn med fetaost
Kyckling i ugn med fetaost, basilika, chili, cocktailtomater, grädde med lite ost. Sås och kyckling i en form.
Gott med tillbehör som pasta som tagliatelle, ris, pressad potatis, klyftpotatis, korngrynssallad eller quinoa.
Brownie brownies
Brownie eller brownies. En variant av svenska klassiska kladdkakan är brownies.
Brownie eller brownies är det engelska ordet på kladdkaka. Här med goda nötter och riktig smakrik mörk fin choklad i också.
Lax med citronsås
Lax med citronsås. Gott med kokt potatis samt grönsaker som fräst vitkål, morötter och purjolök.
Andra goda tillbehör är pressad potatis, ris, broccoli, blomkål, ärtor, sockerärtor med mera.
Här har jag stekt laxen men du kan också grilla den eller ugnssteka den. Gnid då in den med lite olja, salt och peppar innan.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Pasta med kyckling, pancetta och spenat
Pasta med kyckling, pancetta och spenat i krämig sås. Pancetta är italienskt sidfläsk men du kan ta vanligt stekfläsk istället om du vill.
Om du vill kan du laga med färsk pasta istället för torkad.
Ärtsoppa klassisk svensk
Ärtsoppa är billig, god, lättlagad och nyttig mat. Klassisk svensk ärtsoppa. Man kan utesluta fläsket för vegetarisk ärtsoppa (tillsätt då mer salt och en till lök).
Koka gärna en lite större omgång ärtsoppa. Ärtsoppa håller sig länge i kylen och kan såklart frysas in.
Servera ärtsoppa med senap och knäckebröd. Öl eller mjölk är gott att dricka till. Punsch är klassiskt.
Färsk timjan eller mejram kan man garnera ärtsoppan med.
Om du gillar skivat fläsklägg till ärtsoppan så kan du koka fläsklägget i 3 timmar med två lagerblad, 5 vitpepparkorn samt 1 tsk salt. Ta upp fläsklägget på tallrik. Spara buljongen till ärtsoppan och ersätt motsvarande del av vattnet i receptet. Plocka av köttet från fläsklägget samt skiva det och servera till ärtsoppan tillsammans med övrigt fläsk.
Fiskgratäng med räkor
Fiskgratäng med räkor och dill. En klassisk gratäng med fisk - här med torsk - gratinerad med räk- och dillstuvning samt riven ost.
Gott med potatismos, pressad potatis, kokt potatis, ris eller pasta som tagliatelle.
Fiskgratäng funkar till vardags såväl som fest. Vintips till fiskgratängen är vitt vin. Gärna fatlagrat ex. av druvan Chardonnay från Australien.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Pizza med gorgonzola
Pizza med Gorgonzola, ädelost eller blåmögelost på tomatsås och riven mozzarella. Här serverad med tomater, babyspenat, ruccolasallad och hyvlad parmesan.
Du kan baka gorgonzolapizza med färsk jäst eller torkad jäst. Ett halvt paket färsk jäst på 25 gram motsvarar ett halvt paket torkad jäst.
Annat gott på gorgonzolapizza är rostade valnötter och klyftade färska fikon. Dessa kan man strö över vid servering tillsammans med salladen.
Tänk på att många ostar framställs med löpe så de är ej vegetariska - det kanske inte gör något för dig men om du ska bjuda på pizzan så är det bra att veta.
Pizzan med Gorgonzola kan också bakas på pizzasten i grill med lock.
Spagetti Carbonara
Spagetti Carbonara är en klassisk italiensk pasta med fläsk och grädde samt nymalen svartpeppar på toppen.
Carbonara betyder sotarhustruns spagetti och syftar på svartpepparn på toppen som liknar sot.
Carbonara blir också gott med bacon.
2 dl ärtor blir också gott i spagetti carbonara.
Gott i är också att fräsa med en liten en halv röd spansk chilipeppar för mer smak.
Pastadeg hemjord pasta
Pastadeg eller hemjord pasta. Recept på hemlagad pasta.
Hemgjord pastadeg kan du göra till tagliatelle, raviolis, lasagne eller tortellini med.
Prova färsk pasta med pesto. En pastamaskin är lätt att kavla ut pasta med. Fast det går med kavel också. Durumvetemjöl är malt av durumvete som ger gulare, godare pasta med bättre tuggmotstånd. Pasta på durumvete kräver mer vätska, ta därför lite mer vatten i en hemgjord pastadeg.
Koktiden på färsk pasta är 2-3 minuter.
Pastadeg kan du förvara i kylen och använda lite efter hand. Förslagsvis så kan du dubbla receptet så du har över till nästa middag.
Gör du tagliatelle och annan pasta kan du mjöla lätt och hänga upp över något eller lägga upp på en handduk att torka lite tills det är dags för middag och att koka pastan.
Se alla recept ur kategorin Italiensk mat
Rödbetsjuice
Rödbetsjuice. Råsaft eller juice från råa rödbetor är mycket gott och nyttigt. Du behöver en råsaftcentrifug.
Gott är att smaksätta rödbetsjuicen med lite färsk ingefära. Håller sig i kylen.
Vegetarisk linsgryta
Vegetarisk linsgryta med grönsaker som potatis, paprika, svamp och vårlök. En variant på indisk dahl med mer grönsaker. Andra goda grönsaker att ha i är slantade morötter, buketter av blomkål och broccoli, strimlad purjolök, bladspenat, gröna bönor, vaxbönor, bok choy osv.
Gott med bröd att doppa i grytan samt sallad med yoghurt smaksatt med mynta och citron.
Ostkaka med keso
Ostkaka med keso. En enkel ostkaka med keso och mandel du kan servera till dessert med vispad grädde och sylt eller färska bär.
Se alla recept ur kategorin Vegetarisk mat
Risotto med torkad svamp svamprisotto risottorecept
Risotto med torkad svamp som trattkantareller. Risottorecept på en krämig och god risotto passar som vegetarisk huvudrätt eller tillbehör till det mesta ex. grillat, till buffe, stekt kyckling, vilt, fisk, grillad lax eller vegetariskt med grillad halloumiost och paprika.
Vintips till svamprisotto är ex. italienskt vin som en Valpolicella classico (Masi är goda).
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.
Rabarberkräm eller rabarberkompott
Rabarberkräm eller rabarberkompott. Snabbt och enkelt att laga. Gott med kall mjölk eller gräddmjölk (blanda hälften mjölk och hälften grädde). Kan också användas till bakverk och som fyllning i tårtor. Även gott i filen eller till flingorna på frukosten.
Inkokt lax med coleslaw
Inkokt lax med coleslaw (kålsallad) och rostade rotfrukter. En god och nyttig laxrätt som funkar till fest men också vardags. Kål och rotfrukter är också billig mat.
Vill man ha vin till så rekommenderar jag ett vitt vin ex. en Riesling från Alsace, Tyskland eller annanstans.
Se alla recept ur kategorin Kokt mat och grytor

Gilla oss på Facebook