AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Nej, hallon är inget bär! Läs allt om hallon och få tips på de bästa hallonrecepten här....
Sök
Android

Hemgjord pasta pastadeg

Hemgjord pasta pastadeg Hemgjord pasta. Recept på pastadeg och hemlagad pasta. Gör egen tagliatelle, ravioli, lasagne eller tortellini med färsk hemgjord pasta.
Prova färsk pasta med pesto.
En pastamaskin är lätt att kavla ut färsk pasta med. Fast det går med kavel också.
Använd durumvetemjöl som är malt av durumvete som ger gulare och godare pasta med bättre tuggmotstånd.
Pasta på durumvete kräver mer vätska - ta därför en msk mer vatten i degen om du bara använder durumvete.
Koktiden på färsk pasta är 2-3 minuter.
Pastadeg kan du förvara i kylen och använda lite efter hand. Förslagsvis så kan du dubbla receptet så du har över till nästa middag.
Gör du tagliatelle och annan pasta kan du mjöla lätt och hänga upp över något eller lägga upp på en handduk att torka lite tills det är dags för middag och att koka pastan.
Nykokt färsk pasta ska serveras direkt.
Du kan göra färsk pasta på bara vanligt vetemjöl dock passar durumvete bäst.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4 av 5 (Antal röster: 11)
ca 4-6 port hemgjord pasta pastadeg
Förberedelse: 1 tim 15 min
Tillagning: 20 min
Klart på: 1 tim 35 min

Ingredienser:

  • 1,5 dl vetemjöl
  • 2 dl durumvetemjöl
  • 2 msk olivolja
  • 1 ägg + 1 äggula
  • 2 msk vatten
  • 1/2 tsk salt

Tillagning:

  1. Lägg en hög mjöl och kläck äggen i en grop i mjölet.
  2. Arbeta samman alla ingredienser till en fast och slät deg.
  3. Tillsätt eventuellt lite mer vatten om degen inte går ihop eller du bara använder durumvete.
  4. Du kan också göra pastadegen i en matberedare. Lägg alla ingredienser i matberedaren och kör ihop till en deg.
  5. Knåda pastadegen i 5-10 minuter.
  6. Slå in pastadegen i plastfolie och låt vila i en timme i kylen.
  7. Forma pastadegen till en rektangulär rulle.
  8. Skär 1 cm breda skivor - en i taget - och täck över resten av pastan med plasten igen.
  9. Kör biten med pastadeg igenom en pastamaskin eller kavla för hand.
  10. Kavlar du ut för hand så gör det på mjölat bakbord och kavla pastadegen till avlånga plattor ca 1-2 mm tjocka, rulla ihop och skär till tagliatelle.
  11. Använder du pastamaskin så börjar du med att rulla igenom biten med pastadeg på den breda valsen och ändra sedan till mindre och mindre vals tills du har ett avlångt 1-2 mm tunn pastadeg. Mjöla då och då. Sedan ställer du in valsen på ex. tagliatelle och kör igenom pastabiten till tagliatelles osv till önskad pastaform.
  12. Du kan också använda pastan till annat som lasagne, fyllda tortellinis, gnocchis eller fyllda pastarör.
  13. Förbered först såsen till pastan om du ska ha det till.
  14. Hemgjord färsk pasta kokas bara 2-3 minuter i rikligt med vatten i en stor kastrull. Salta vattnet väl med ca 1-2 tsk salt.


 

Fler recept ur samma kategori som Hemgjord pasta pastadeg:

Älgfärslimpa
Älgfärslimpa. Köttfärslimpa med älgfärs. Kan serveras med valfria tillbehör men här ett förslag med gräddig skysås smaksatt med messmör och enbär serverat med potatismos, stekta rotfruktstärningar, spenat och lingon.
Här med bacon runt limpan och grädde i smeten då älgfärs är rätt torrt annars.
Laxgryta med potatis
Laxgryta med potatis, morot, purjolök och grädde. Gott och enkelt med laxfilé. Istället för grädde kan du ta kokbar crème fraiche. Laxen kan bytas mot annan fisk. Räkor är också gott i.
Välj helst MSC eller Kravmärkt lax.
Baconlindad kycklingfilé
Baconlindad kycklingfilé. Kycklingfilé lindad i bacon får god smak och kan serveras på middag, buffé eller till fest. Baconlindad kycklingfilé passar med tillbehör som förslaget nedan med krämig risotto smaksatt med saffran men också med ugnsrostade rotfrukter med potatis; eller potatisklyftor; - gärna då med en sås till som ex. turkisk yoghurt mixad med fetaost eller grönmögelost (späd med lite vatten till önskad tjocklek). Vidare alternativ till baconlindad kyckling är pasta i gräddig vit sås - gör en bechamelsås med grädde och smaksätt med lite saffran och vänd kokt pasta som penne eller tagliatelle i och servera kycklingen skivad på toppen.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Tortellini med kyckling, spenat och soltorkad tomat
Färsk eller torkad tortellini med kyckling, spenat och soltorkad tomat.
Till tortellinin passar vitt vin eller lättare rött vin passar till.
Pasta med lax och räkor
Pasta med lax och räkor. Spagetti eller tagliatelle pasta med god sås med lax, räkor, grädde, saffran och lite vitlök.
En god och smidig pasta till fest. Pastasåsen kan du förbereda innan.
Vintips blir ett fruktigt vitt vin ex. chardonnay, semillon etc.
Gott till pastan är en sallad av tärnade tomater, avokado, hackad rödlök med lite olivolja, vinäger, salt och peppar.
Spagetti med köttfärssås med curry
Spagetti eller pasta med köttfärssås smaksatt med curry. En omgjord klassiker med mer indisk touch av gurkmeja och curry. En riktig favorit.
Se alla recept ur kategorin Pastarecept
Sockerkaka grundrecept
Ett grundrecept till sockerkaka. Detta sockerkaksrecept ger en nybakt sockerkaka som är genialiskt god och enkel. Kan också göras till tårtbottnar till jordgubbstårta och sommartårta.
Enkel jordgubbstårta eller jordgubbspaj med vaniljkräm
Enkel jordgubbstårta med vaniljvisp i pajskal. En slags jordgubbspaj eller jordgubbstårta gjord av knaprigt pajskal fyllt med vaniljkräm och toppat med färska jordgubbar.
Tårtan är god med alla slags bär ex. blåbär (blåbärstårta), hallon (hallontårta), björnbär (björnbärstårta), vinbär (vinbärstårta) etc.
Istället för vaniljvisp så kan du såklart göra egen vaniljkräm. Sök recept här på Receptfavoriter.
Pajskalen kan du baka upp till någon dag tidigare och ha klara innan du fyller dem om du vill förbereda i god tid. Ytterligare ett alternativ är att endast klä pajformen med pajdegen och förvara i frysen och sedan ta fram och baka av samt fylla till servering.
Köttfondue fondue med kött
Köttfondue. Fondue med kött och olika goda såser är supernice festmat. Du kan göra köttfondue i olja eller i köttbuljong.
Lite grönsaker är gott att koka i fonduen. Du kan ta vad du gillar - bäst funkar champinjoner, paprika, purjolök, broccoli som inte behöver kokas så länge för att bli goda.
Bakad potatis är gott till. Eller potatisskivor alternativt klyftor ugnstekta i olivolja är också gott till. Råris funkar också.
Som sås till kan du välja de du gillar. Till fondue kan du ha vilka såser du vill men det är gott att ha några att välja på. Förslagsvis några kalla såser enligt nedan - annars gå till kategorin såser här på receptfavoriter.
Vegetariskt alternativ till kött är tofu eller quornbitar marinerade i lite ljus soja. Byt också ut köttfonden mot grönsaksbuljong.
Om du vill kan du förbereda faten med kött och grönsaker i god tid innan gästerna kommer, plasta och ställa i kylen.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Rödspätta eller plattfisk med remouladsås
Rödspätta eller annan plattfisk med remouladsås samt kokt potatis är gott och rätt nyttigt.
Du kan dubbelpanera eller enkelpanera fisken. Välja plattfisk med ben och skinn eller som filéer utan skinn och ben.
Hela plattfiskar med skinn och ben är gott att panera i enbart rågmjöl och sedan steka i smör. Plattfisk utan skinn i filéer kan man dubbelpanera med vetemjöl blandat med salt sedan ägg och sist ströbröd.
Välj MSC-märkt rödspätta, bergtunga annan tunga eller flundra som skrubba.
Spättafile i ugn
Spättafile i ugn. Gratinerade spättafiléer i ugn med vit gratängsås, räkor, dill och ost. Spättafileerna är goda med kokt potatis samt fräst spenat och kan garneras med färsk dill, färska räkor samt citronklyftor.
Majsplättar
Majsplättar. Små goda plättar med majs i plättsmeten. Majsplättar kan serveras som vanliga plättar med sylt och grädde men också som ex. frukost med vaniljyoghurt, fruktsallad och rostade hackade hasselnötter.
Du kan använda färsk kokt majs från majskolv, fryst tinad majs eller burkmajs. Godast är färsk kokt majs från majskolv.
Koka egen majs: ta bort bladen från fyra majskolvar, koka den i 40 minuter, låt svalna, dela på tvären i tre delar och skär bort majskornen från kolvarna samt använd majsen i receptet eller till annat.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Risotto med svamp
Risotto med svamp passar som vegetarisk rätt eller som tillbehör till mörare grillade, stekta eller ugnstekta kycklingfile, laxfile, oxfile eller fläskfile.
Serverar du risotton som vegetarisk huvudrätt räcker nedan recept. Om den ska vara enbart tillbehör så kan du minska riset till 3 dl.
Gott till risotto är grönsallad, avokado, tomat osv.
Marinerade vita bönor
Marinerade vita bönor i olivolja, vinäger, vitlök, bladpersilja och rödlök.
Gott och enkelt tillbehör. Om du vill ha bönorna som ex. GI- tillbehör utan annat så får du dubbla receptet.
Även gott med andra bönor eller en blandning. Vidare kan du koka egna bönor och då blir det ännu godare.
Pasta med skinka och zucchini
Pasta med skinka, zucchini, soltorkade tomater och basilika. En god och enkel pasta - här med skruvar men du kan koka annan pasta som fjärilar, penne, spagetti eller valfri sort - även färsk pasta.
Pastan passar även att ta med till jobbet som lunchlåda.
Andra grönsaker som passar i är broccoli, ärtor och morot.
Vegetarisk blir det med fetaost istället för skinka (tillsätt den smulad eller tärnad på slutet).
Se alla recept ur kategorin Italiensk mat
Lagerbladssky rödvinssky
Lagerbladsky eller rödvinssky är en steksky eller skysås som du gör genom att vispa ur stekpannan eller formen där du stekt kött med rödvin och lagerblad.
Vegetarisk risotto med karl-johansvamp
Vegetarisk risotto med karl-johansvamp och grönsallad, tomat och avokado.
Servera gärna ett gott bröd till. Vintips till risotton är ett italienskt vitt vin eller ljust rött vin ex. från Valpolicella.
Risotton kan också lagas med annan svamp som champinjoner, trattkantareller eller annan smakrik matsvamp.
Servera förslagsvis karl-johansrisotton som vegetarisk rätt gärna med god blandad grönsallad, fint tärnade tomater samt grovt urgröpta bitar av avokado.
Rotfruktsgratäng
Rotfruktsgratäng med potatis, kålrot, rotselleri och persiljerot samt vitlök i grädde och mjölk.
Du kan välja andra rotfrukter eller ex. byta ut persiljerot mot palsternacka.
Rotfruktsgratäng är gott tillbehör till det mesta ex. kött, kyckling eller fisk.
Garnera ev. med hackad bladpersilja.
Rotfruktsgratängen kan du laga och kyla eller frysa. På bilden är gratängen upplagd på serveringsfat och värmd efter att varit kyld.
Se alla recept ur kategorin Vegetarisk mat
Vegetarisk linsgryta
Vegetarisk linsgryta med grönsaker som potatis, paprika, svamp och vårlök. En variant på indisk dahl med mer grönsaker. Andra goda grönsaker att ha i är slantade morötter, buketter av blomkål och broccoli, strimlad purjolök, bladspenat, gröna bönor, vaxbönor, bok choy osv.
Gott med bröd att doppa i grytan samt sallad med yoghurt smaksatt med mynta och citron.
Bulgursallad med valnötter och russin
Bulgursallad med valnötter och russin. En sallad med nordafrikansk touch. Sallad med bulgur är gott som tillbehör till grillat, buffe eller vegetarisk sidorätt.
Ärtsoppa med rimmat fläsk
Ärtsoppa med rimmat fläsk. Hemlagad ärtsoppa är billig, god, lättlagad och nyttig mat.
Koka gärna en lite större omgång ärtsoppa. Ärtsoppa håller sig länge i kylen och kan såklart frysas in.
Servera ärtsoppa med senap och knäckebröd. Öl eller mjölk är gott att dricka till. Punsch är klassiskt.
Färsk timjan eller mejram kan man garnera ärtsoppan med.
Se alla recept ur kategorin Kokt mat och grytor

Gilla oss på Facebook