Hemgjord pasta pastadeg

Hemgjord pasta. Recept på pastadeg och hemlagad pasta. Gör egen tagliatelle, ravioli, lasagne eller tortellini med färsk hemgjord pasta.
Prova färsk pasta med pesto.
En pastamaskin är lätt att kavla ut färsk pasta med. Fast det går med kavel också.
Använd durumvetemjöl som är malt av durumvete som ger gulare och godare pasta med bättre tuggmotstånd.
Pasta på durumvete kräver mer vätska - ta därför en msk mer vatten i degen om du bara använder durumvete.
Koktiden på färsk pasta är 2-3 minuter.
Pastadeg kan du förvara i kylen och använda lite efter hand. Förslagsvis så kan du dubbla receptet så du har över till nästa middag.
Gör du tagliatelle och annan pasta kan du mjöla lätt och hänga upp över något eller lägga upp på en handduk att torka lite tills det är dags för middag och att koka pastan.
Nykokt färsk pasta ska serveras direkt.
Du kan göra färsk pasta på bara vanligt vetemjöl dock passar durumvete bäst.

ca 4-6 portioner hemgjord pasta pastadeg

  • Förberedelse: 1 tim 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim 35 min

Ingredienser

  • 1,5 dl vetemjöl
  • 2 dl durumvetemjöl
  • 2 msk olivolja
  • 1 ägg + 1 äggula
  • 2 msk vatten
  • 1/2 tsk salt

Tillagning

  1. Lägg en hög mjöl och kläck äggen i en grop i mjölet.
  2. Arbeta samman alla ingredienser till en fast och slät deg.
  3. Tillsätt eventuellt lite mer vatten om degen inte går ihop eller du bara använder durumvete.
  4. Du kan också göra pastadegen i en matberedare. Lägg alla ingredienser i matberedaren och kör ihop till en deg.
  5. Knåda pastadegen i 5-10 minuter.
  6. Slå in pastadegen i plastfolie och låt vila i en timme i kylen.
  7. Forma pastadegen till en rektangulär rulle.
  8. Skär 1 cm breda skivor - en i taget - och täck över resten av pastan med plasten igen.
  9. Kör biten med pastadeg igenom en pastamaskin eller kavla för hand.
  10. Kavlar du ut för hand så gör det på mjölat bakbord och kavla pastadegen till avlånga plattor ca 1-2 mm tjocka, rulla ihop och skär till tagliatelle.
  11. Använder du pastamaskin så börjar du med att rulla igenom biten med pastadeg på den breda valsen och ändra sedan till mindre och mindre vals tills du har ett avlångt 1-2 mm tunn pastadeg. Mjöla då och då. Sedan ställer du in valsen på ex. tagliatelle och kör igenom pastabiten till tagliatelles osv till önskad pastaform.
  12. Du kan också använda pastan till annat som lasagne, fyllda tortellinis, gnocchis eller fyllda pastarör.
  13. Förbered först såsen till pastan om du ska ha det till.
  14. Hemgjord färsk pasta kokas bara 2-3 minuter i rikligt med vatten i en stor kastrull. Salta vattnet väl med ca 1-2 tsk salt.
E-mail
Medel: 4 (5 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Kräftknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjurs- och kräftknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. En  jättebra present att ta med på kräftskivan. 

Läs mer

Sponsrat

Lingon - skogens röda guld

Skogen kryllar av lingon - det röda guldet. Här hittar du lingonrecept som lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer