Lasagne med skaldjur skaldjurslasagne

Lasagne med skaldjur eller skaldjurslasagne med räkor och surimisticks (crabsticks) i tomatsås, pastaplattor och ostsås.
Man kan också ha i kräftstjärtar, musselkött eller annan skaldjursmix. Räkna ca 700 gram blandade skaldjur totalt.
Räkna cirka 36 st pastaplattor (nio i varje lager vid fyra lager).
Receptet kan halveras till 4-5 personer och lagas i en gratängform i storlek som en halv långpanna (ca 18x28 cm) istället för en större form nedan (35x25 cm).

9 portioner lasagne med skaldjur

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 1 tim 5 min

Ingredienser

  • 400 gram skalade räkor
  • 300 gram surimisticks
  • Tomatsås: 5 msk olivolja
  • 1,5 gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 fänkål
  • 2 stavar selleri
  • 3 burkar krossade tomater
  • 1 dl tomatpuré
  • 1 tsk torkad basilika
  • 1 tsk torkad oregano
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 0,5 tsk timjan
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 msk socker
  • Bechamelsås: 75 gram smör
  • 1 dl mjöl
  • 1 liter mjölk
  • 2 dl grädde
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 0,5 tsk riven muskot (valfritt)
  • 1 pkt lasagneplattor
  • 250 gram riven mozzarella eller valfri ost

Tillagning

  1. Skala och hacka löken.
  2. Rensa fänkålen och hacka den.
  3. Pressa vitlöken.
  4. Strimla sellerin.
  5. Fräs alltsammans i en tjockbottnad kastrull några minuter.
  6. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, basilika, oregano, timjan, chili, salt, peppar och socker. Rör om. Låt puttra medan du lagar bechamelsåsen (gärna under lock då det annars stänker en del).
  7. Bechamelsåsen: smält smöret och rör ut mjölet i smöret, tillsätt mjölken samt grädden lite i taget under omrörning. Låt koka i tio minuter samt rör då och då. Smaksätt med muskot, salt och peppar.
  8. Sätt ugnen på 200 grader.
  9. Hacka räkor och surimisticks grovt. Tillsätt till tomatsåsen.
  10. Bred ut ett tunt lager bechamelsås i botten på en gratängform (ca 35x25 cm) eller två mindre formar.
  11. Täck med 9 pastaplattor.
  12. Bred ut en tredjedel av tomat- och skaldjurssåsen och toppa med en tredjedel av den återstående bechamelsåsen samt en fjärdedel av den rivna osten.
  13. Täck med 9 pastaplattor.
  14. Bred ut en tredjedel av tomat- och skaldjurssåsen och toppa med en tredjedel av bechamelsåsen samt en fjärdedel av den rivna osten.
  15. Täck med 9 pastaplattor.
  16. Bred ut en tredjedel av tomat- och skaldjurssåsen och toppa med en tredjedel av bechamelsåsen samt en fjärdedel av den rivna osten.
  17. Täck med 9 pastaplattor och det sista av bechamelsåsen. Vänta med osten.
  18. Grädda lasagnen cirka 35 minuter om såserna är varma när lasagnen läggs ihop. Räkna annars med ca 50 minuter till en timme.
  19. Strö över den sista osten när det är tio minuter kvar och låt få fin färg.
  20. Ta ut och servera lasagnen med ex. tomat- och grönsallad.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer