Lasagne för fyra

Klassisk lasagne med köttfärs- och tomatsås samt ostsås till fyra portioner.
Gott med sallad ex. av tärnade tomater, kokta vita bönor eller linser, strimlad grönsallad, hackad rödlöd samt olivolja, vinäger, salt och peppar.
Istället för nötfärs kan du ta blandfärs eller kycklingfärs. Med quornfärs eller sojafärs blir lasagnen vegetarisk.

4 portioner lasagne

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 1 msk olivolja
  • 300 gram nötfärs eller blandfärs
  • 4 msk tomatpuré
  • 1 burk krossade tomater eller 3 tärnade tomater
  • 0,5 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 1 tsk socker
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm torkad oregano
  • 2 krm torkad basilika
  • 2 krm torkad dragon
  • 12 st lasagneplattor
  • Bechamelsås: 50 gram smör
  • 0,5 dl mjöl
  • 6 dl standard mjölk
  • 0,5 tsk riven muskot
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 100 gram riven mozzarella eller annan riven ost
  • 50 gram grana padano eller parmesan

Tillagning

  1. Fräs köttet i en stekpanna lite i taget i olivolja och lägg över i en gryta. Salta och peppra köttet.
  2. Skala och hacka lök. Bryn i stekpannan med köttet och lägg över i grytan.
  3. Tillsätt chiliflakes och kryddor.
  4. Skala och pressa vitlöken och tillsätt till köttfärsen.
  5. Tillsätt de krossade tomaterna, rör om och låt koka på svag värme minst 10 minuter (gärna längre) till en köttfärssås. Rör då och då så köttfärssåsen inte bränns. Lägg ett lock över om det stänker.
  6. Sätt ugnen på 200 grader.
  7. Riv ost om den inte redan är riven.
  8. Gör under tiden den vita béchamelsåsen: fräs mjölet i smöret i en kastrull, tillsätt mjölken lite i taget under omrörning. Låt béchamelsåsen koka under omrörning i minst fem minuter. Smaksätt med muskot, salt och peppar. Rör också i hälften av den rivna osten.
  9. Dags att lägga ihop lasagnen: lägg ett lager av en femtedel av béchamelsåsen i botten på en lasagneform eller form stor som en halv långpanna.
  10. Lägg ca 3 pastaplattor så att de täcker botten.
  11. Bred sedan ut en tredjedel av köttfärssåsen och toppa med en femtedel av béchamelsåsen.
  12. Upprepa en gång i två lager till. Totalt ska du ha fyra lager med lasagneplattor.
  13. Toppa med fjärde lagret pastaplattor. Bred ut den sista delen béchamelsås samt riven ost.
  14. Grädda lasagnen i cirka 25 minuter.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer