AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Snabba rätter och kakbak passar väl på sportlovet. Du måste ha energi för att orka sporta hela...
Sök
Android

Bechamelsås vit sås

Bechamelsås vit sås Bechamelsås är en vit grundsås med mjölk, smör, grädde och mjöl.
Bechamelsås används till många rätter som stuvningar, såser, gratänger samt suffléer. Ex. till lasagne (smaksatt med muskot), gratinering (blandad med riven ost) och sås till julbordets lutfisk (med kryddpeppar eller senap) bla.
Bechamelsås kan också användas till stuvad pasta, potatis, kål, morötter, spenat med mera.
Ska du spara bechamelsås i kylen så kan du smälta en klick smör på ytan innan den svalnar så blir det inget skinn på såsen.
Vill du ha en fylligare sås så kan du tillsätta några msk grädde.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4 av 5 (Antal röster: 21)
4 port bechamelsås
Förberedelse: 5 min
Tillagning: 5 min
Klart på: 10 min

Ingredienser:

  • 4 PORT: 2 msk smör, ca 40 gram
  • 2,5 msk vetemjöl
  • 5 dl standard mjölk
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 3 msk grädde (valfritt)
  • Ev. 0,5 dl riven ost (om bechamelsåsen ska användas till gratinering ex. lasagne)
  • STOR SATS 8 PORT TILL EX. LASAGNE: 100 gram smör
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 l standard mjölk
  • 0,5 tsk riven muskot (valfritt, till lasagne)
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 0,5 dl grädde (valfritt)
  • Ev. 1 dl riven ost (om bechamelsåsen ska användas till gratinering ex. lasagne)

Tillagning:

  1. Fräs mjölet i smöret tills det är ljust brunt, tillsätt mjölken lite i taget under omrörning.
  2. Låt bechamelsåsen koka på medelvärme under omrörning i minst fem minuter (gärna 10 minuter).
  3. Smaksätt bechamelsåsen med muskot, salt och peppar.
  4. Ska du gratinera gratäng med bechamelsåsen så strös osten ovanpå bechamelsåsen eller vänds i precis innan bechamelsåsen används.


 

Fler recept ur samma kategori som Bechamelsås vit sås:

Steksås skysås av stek eller kyckling
Steksås eller skysås. Stek och heltstekt kyckling med mera får man god sky att göra steksås på.
Tomatsås
Tomatsås. En enkel, nyttig och god tomatsås gjord med hela skalade tomater på burk, lök, vitlök, olivolja mm som får god smak av lite rosmarin (valfritt).
Det går givetvis att byta ut de hela burktomaterna med krossade tomater, passerade tomater eller t.o.m. någon dl tomatpuré och vatten.
Du kan också ta färska tomater (italienarna gillar plommontomater till tomatsås) och skålla dem, skala dem och koka tomatsås på. Då behöver du ca 1 kg tomater till nedan recept.
Tomatsåsen blir godast om den får stå och puttra under lock länge - helst upp mot en timme. Eller laga dagen innan.
Tomatsås kan såklart smaksättas som du vill och förslag på varianter är att tillsätt 1 röd chilifrukt för hetare sås; 0,5 tsk gurkmeja och 0,5 tsk curry för lite mustigare indisk stil; 1 tsk paprikapulver och 0,5 tsk spiskummin eller lite rökessens för BBQ sås (ta inte för mycket bara för då smakar det bara rök).
Socker kan ersättas med honung eller råsocker.
Vinäger kan ersättas med balsamvinäger eller 1 dl vin.
Själv gillar jag rosmarin i tomatsås men man kan ta de kryddor man gillar som timjan, basilika och/eller oregano efter tycke.
Köttfärssås
Köttfärssås. Klassisk köttfärssås med blandfärs eller nötfärs, tomat, lök och kryddor. Servera till pasta eller använd i lasagne.
Det finns massor av varianter på köttfärssås - detta är ett grundrecept som kan varieras på flera vis.
Goda smaksättningar i köttfärssås är vidare hackad stjälkselleri, hackade sardeller, koncentrerad hummerfond, färsk basilika, kapris, mald fänkål, köttbuljongtärning med mera.
Köttfärssås kan också lagas på fläskfärs eller viltfärs. Istället för krossade tomater kan du ta passerade tomater, färska skalade tomater eller tomatpuré.
Se alla recept ur kategorin Såser
Ugnsbakad torsk med pepparrot och skirat smör
Ugnsbakad torsk med pepparrot och skirat smör. En riktig klassiker. Att ugnsbaka fisk är ett enkelt och gott sätt att laga fisk. En enkel fiskrätt.
Baka torskfile i ugnen i en panna smord med lite olivolja och servera med lite skirat smör, riven pepparrot och kokt potatis. Välj ev. en delikatesspotatis som sparrispotatis. Har de fint skal behövs de ej skalas.
Kokta ärtor är också gott till ugnstekt torsk med pepparrot.
Laxpudding
Laxpudding med lax, dill och potatis. Laxpudding är en klassiker med skirat smör samt en klyfta citron.
Du kan använda skivad färsk, gravad eller rökt lax.
Grillade fläskkotletter
Grillade fläskkotletter eller fläskytterfilé på italienskt vis med rosmarin, vitlök, olivolja samt en enkel balsamvinägersås.
Välj benfria kotletter eller fläskytterfilé. Fläskfilé eller karré blir också gott.
Gott med potatisgratäng, fräst spenat, potatissallad, klyftpotatis, risotto, grillad tomat, grillade grönsaker, pasta med tomatsås, bearnaise med mera.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Stuvad blomkål
Stuvad blomkål. Kokt blomkål stuvad i vit Bechamelsås. Gott som sås och grönsak i ett.
Passar till stekt falukork, korv, fårfiol, rökt lax, isterband eller att gratinera med riven ost till blomkålsgratäng.
Runda skorpor
Runda skorpor. Baka hembakta klassiska svenska runda veteskorpor.
Runda skorpor är goda med marmelad, smör och ost till fika mm.
Torkade skorpor håller sig länge i lufttät burk.
Runda skorpor bakas runda som platta bullar och delas på mitten med gaffel.
Sedan rostas och torkas skorporna så de blir hållbara och knapriga.
Gott är också att strö kanel och socker på skorporna innan de torkas - då blir den söt variant av skorpor.
Fruktkaka sockerkaka med torkad frukt
Fruktkaka. En slags sockerkaka med hackad torkad frukt. Du kan välja olika torkade eller syltade frukter i din fruktkaka.
Russin, suckat som syltade apelsinskal eller annan citrusfrukt samt cocktailbär är klassiskt. Gott är också några av de torkade frukter som nu finns som lösvikt eller på påse ex. torkade aprikoser, dadlar, fikon, ananas, papaya och/eller kiwi. Dessa finns färdighackade och blandade ibland kallade tropisk mix. Här kan du blanda de torkade frukter du gillar eller har hemma. Du kan också ha hackade nötter som mandlar, hasselnötter, valnötter osv.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Creme brulee med passionsfrukt
Creme brulee med passionsfrukt.
Ett sött dessertvin passar till ex från Australien, USA eller Canada.
Förbered gärna Crème brûléen någon dag innan och förvara i kylen och karamellerisera toppen vid servering.
Gratinerad hummer
Gratinerad hummer. Hummer kan du gratinera fylld med en hummerstuvning och servera med nybakt bröd eller rostbröd och lite god fin bladsallad och vinägrett.
Gratinerad eller grillad hummer är en klassisk förrätt till fest som bröllop, kalas, födelsedagar, romantisk middag och nyårsfest.
Fransk kola doppad i ljus choklad
Fransk kola doppad i ljus mjölkchoklad. Fransk kola är en seg och fyllig kola.
Hackad mandel är gott att koka med kolasmeten också. Det är ju din egen kola så du kan bestämma. Garnera gärna din hemgjorda kola med rostad flagad mandel.
Passar till julkola men också som vanlig godiskola.
Se alla recept ur kategorin Fransk mat
Svampstuvning
Svampstuvning. Stuvning med svamp passar till ex. omelett eller crepes.
Du kan använda färsk svamp, fryst svamp eller burksvamp. Goda svampar att stuva är champinjon, kantarell, Karl-Johan, ostronskivling mfl.
Svampstuvning kan göras på flera vis. Du kan fräsa svampen i smör och strö över mjöl och spä till stuvning eller göra en stuvning vid sidan och tillsätta smörstekt svamp. Här har jag valt det första att fräsa svamp och strö över mjöl samt spä med vätska till stuvning.
Gott i svampstuvning är också att hacka en schalottenlök och fräsa med svampen. Goda kryddor till svampstuvning är något krm dragon och timjan. Vinbärsgelé eller messmör är också gott att smaksätta svampstuvning med.
Rotmos till oxbringa, fläsklägg, fläskkorv
Rotmos är en svensk klassisk husmanskost. Ett mos på kålrot, potatis och morot. Servera rotmos med kokt fläskkorv, rimmad fläsklägg, oxbringa eller Värmlandskorv.
Då hör ju senap till efter smak. Du kan också göra egen senap genom att blanda svensk söt senap, osötad grov fransk senap, stark dijonsenap och Colemans senapspulver. Eller sök efter hemgjord senap här på receptfavoriter.
Rotmos kan smaksättas med något kryddmått mald kryddpeppar samt ev. mald kryddnejlika. Vidare kan man ha i smör och ev. bryna smöret innan det tilsätts rotmoset. Ett lagerblad kan du också koka med rotfrukterna och sedan ta upp om du inte använder kokspad från ex. fläsklägg eller oxbringa.
Fläskkorv med rotmos, gräddstuvad kål och senap
Fläskkorv med rotmos, gräddstuvad Savoykål och senap. Kokt broccoli passar också till.
Se alla recept ur kategorin Kokt mat och grytor

Gilla oss på Facebook