AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Buffé till fest som studentfest, födelsedagsfest eller annat kalas med många gäster. Goda och enkla tips...
Sök
Android

Bechamelsås vit sås

Bechamelsås vit sås Bechamelsås är en vit grundsås med mjölk, smör, grädde och mjöl.
Bechamelsås används till många rätter som stuvningar, såser, gratänger samt suffléer. Ex. till lasagne (smaksatt med muskot), gratinering (blandad med riven ost) och sås till julbordets lutfisk (med kryddpeppar eller senap) bla.
Bechamelsås kan också användas till stuvad pasta, potatis, kål, morötter, spenat med mera.
Ska du spara bechamelsås i kylen så kan du smälta en klick smör på ytan innan den svalnar så blir det inget skinn på såsen.
Vill du ha en fylligare sås så kan du tillsätta några msk grädde.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4 av 5 (Antal röster: 21)
4 port bechamelsås
Förberedelse: 5 min
Tillagning: 5 min
Klart på: 10 min

Ingredienser:

  • 4 PORT: 2 msk smör, ca 40 gram
  • 2,5 msk vetemjöl
  • 5 dl standard mjölk
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 3 msk grädde (valfritt)
  • 50 gram riven ost som mozzarella (om bechamelsåsen ska användas till gratinering ex. lasagne)
  • STOR SATS 8 PORT TILL EX. LASAGNE: 100 gram smör
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 l standard mjölk
  • 0,5 tsk riven muskot (valfritt, till lasagne)
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 0,5 dl grädde (valfritt)
  • 100 gram riven ost som mozzarella (om bechamelsåsen ska användas till gratinering ex. lasagne)

Tillagning:

  1. Fräs mjölet i smöret tills det är ljust brunt, tillsätt mjölken lite i taget under omrörning.
  2. Låt bechamelsåsen koka på medelvärme under omrörning i minst fem minuter (gärna 10 minuter).
  3. Smaksätt bechamelsåsen med muskot, salt och peppar.
  4. Ska du gratinera gratäng med bechamelsåsen så strös osten ovanpå bechamelsåsen eller vänds i precis innan bechamelsåsen används.


 

Fler recept ur samma kategori som Bechamelsås vit sås:

Pizzasås och recept på pizza
Pizzasås samt pizza. Baka egen pizza med egen pizzasås, pålägg och pizzadeg som jäst på riktigt (och ej med bakpulver) - pizzan blir extra god.
Detta pizzarecept passar bra till en långpanna eller två runda pizzor.
Överbliven tomatsås kan du spara i frysen eller ha till annat.
Kall sås med sweet chili
Kall sås med sweet chili, jordnötter och matyoghurt passar till grillat mm.
Köttfärssås
Köttfärssås. Klassisk köttfärssås med blandfärs eller nötfärs, tomat, lök och kryddor. Servera till pasta eller använd i lasagne.
Det finns massor av varianter på köttfärssås - detta är ett grundrecept som kan varieras på flera vis.
Goda smaksättningar i köttfärssås är vidare hackad stjälkselleri, hackade sardeller, koncentrerad hummerfond, färsk basilika, kapris, mald fänkål, köttbuljongtärning med mera.
Köttfärssås kan också lagas på fläskfärs eller viltfärs. Istället för krossade tomater kan du ta passerade tomater, färska skalade tomater eller tomatpuré.
Se alla recept ur kategorin Såser
Pasta med paprikasås och kyckling
Pasta med paprikasås och kyckling. Fräst kycklingfilé i bitar i en god paprikasås serverad med pasta.
Istället för spagetti kan du ta valfri annan pasta.
Du kan utesluta kycklingen eller ersätta med hackad soltorkad tomat eller fetaost för en vegetarisk variant.
Toscakaka
Toscakaka. En god och enkel sockerkaka med toscasmet av mandel. Ett gammalt recept på hemgjord toscakaka.
Förr kallades toscameten knäckglasyr - och det stämmer ju - toscasmeten blir superknäckig som en glasyr på sockerkakan. Mycket god hembakt kaka till fika och kaffet.
När du bakar egen toscaka blir toscasmeten godast om du skållar, skalar och hackar mandeln själv. Det finns dock färdig skalad och flagad mandel att köpa.
Gillar du toscasmet så gör dubbel sats toscasmet så blir det massor av god knäckig mandel på toscakakan.
Pasta med räkor och soltorkad tomat
Pasta med räkor, soltorkad tomat, chili, vitlök, basilika, persilja, riven parmesan och olivolja.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Jordgubbssylt med rabarber
Jordgubbssylt med rabarber. Söta jordgubbar och frisk syrlig rabarber med lite vaniljsocker och syltsocker blir en god och hållbar hemlagad sylt.
Jordgubbssylt med rabarber passar till frukostflingorna eller desserter som pannkakor, våfflor, ostkaka osv.
Med rabarber blir jordgubbssylten extra hållbar då rabarber innehåller naturligt konserverande ämnen. Vill du vara på säkra sidan och ska spara sylten länge (flera månader) i skafferiet så använd syltsocker.
Snaps med lime och citron
Snaps med lime och citron. Hemgjord lime och citronsnaps är enkel, snabb och god snaps att göra själv.
Välj gärna ekologisk citron och lime.
Mumma med brännvin
Mumma med brännvin är en riktig stark mumma för törstiga tomtar.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Sauce Colbert bearnaisesås med köttglace
Sauce Colbert som är en bearnaisesås smaksatt med stark köttfond eller köttglace. Till Sauce Colbert är det godast med hemgjord riktig köttfond eller köttglace.
Köttglace är inte en glass utan en stelnad köttfond som är nedkokt och reducerad tills den så koncentrerad att när den svalnar så blir den till gelé eller sk glace på franska. I nödfall kan du ta flytande buljongkoncentrat eller buljongtärning men jag tycker de mest innehåller salt och smakförstärkare så skippa det hellre och servera vanlig bearnaise.
Kyckling i vin Coq au vin kycklinggryta
Kyckling i vin även kallat Coq au vin på franska. En klassisk god och enkel fransk kycklinggryta med rött vin, lök, fläsk och champinjoner.
Coq au vin kan du servera med ett gott surdegsbröd; rostade grönsaker; pressad potatis; eller potatismos (potatismos smaksatt med palsternacka är gott); eller basmatiris, råris eller kokt vete.
Vintips till kyckling i vin är ett rött kryddigt och mustigt vin från ex. Rhone i Frankrike eller en Shiraz från Australien. Det kan du ha i kycklinggrytan också.
Receptet är med kyckling men blir också mycket gott med tupp (coq) som fransmännen döpt rätten efter.
Tarte Tatin fransk äppelkaka
Tarte Tatin som är en fransk äppelkaka där man smälter äpplena först i karamell och bakar över med en smördeg. Hemgjord Tarte Tatin är jättegott till dessert med vaniljglass, vispad grädde eller vaniljsås.
Ett sött franskt dessertvin med ädelröta passar gott till Tarte Tatin.
Se alla recept ur kategorin Fransk mat
Svamptapas tapas med svamp
Svamptapas. Ett slags tapas med svamp som champinjoner med soltorkad tomat, vitlök i tomat- och örtsås. Blir också god med annan fast matsvamp.
En god sidorätt eller tillbehör, passar också som tapas eller drinktilltugg. Här kan du ta vilken svamp du vill.
Ös på med vitlök om du gillar det.
Kikärtsgryta
Kikärtsgryta. En god och nyttig vegetarisk samt vegan gryta med kikärter smaksatt med krossade tomater, jordnötssmör, lök, curry, chili, oregano, cashewnötter och färsk koriander. Utan kött eller mejeriprodukter.
Gott i kikärtsgryta är även att koka med tärnad potatis, blomkål, broccoli, majs, zucchini, sötpotatis eller andra grönsaker.
Du kan servera med couscous som i receptet eller kokt basmatiris, matvete, bulgursallad, grönsallad eller bara bröd. Vidare är mango chutney eller harissa gott till.
På bilden serverad med couscous med grönsaker, bröd samt picklad mango (sök recept här på receptfavoriter.se).
Använd gärna hemkokta kikärter. Lägg ett paket på 500 gram i blöt över natten. Koka dem mjuka ca 1,5 timmar. Använd en del till grytan och använd resten till annat (de kan ex. frysas). Alternativet är köpa färdigkokta kikärter. De kan du använda direkt efter du sköljt dem.
Öländska kroppkakor
Öländska kroppkakor. Hemjorda kroppkakor från Öland med rå riven potatis, kokt potatis, rimmat fläsk och lök. Serveras med skirat smör. Kan frysas.
Du kan ta enbart rå potatis men då blir kroppkakorna mörkare och hårdare.
Om
Se alla recept ur kategorin Kokt mat och grytor

Gilla oss på Facebook