Bechamelsås vit sås

Bechamelsås är en vit grundsås med mjölk, smör, grädde och mjöl. Bechamelsås används till många rätter som stuvningar, såser, gratänger samt suffléer. Ex. till lasagne (smaksatt med muskot), gratinering (blandad med riven ost) och vit sås till julbordets lutfisk (med kryddpeppar eller senap). Bechamelsås kan också användas till stuvade makaroner, potatis, kål, svamp, morötter, spenat, grönsaker med mera.

Ska du spara bechamelsås i kylen så kan du smälta en klick smör på ytan innan den svalnar så blir det inget skinn på såsen.

Vill du ha en fylligare sås så kan du tillsätta några msk grädde.

4 portioner bechamelsås

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 50 gram smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 6 dl standard mjölk
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 3 msk grädde (valfritt)
  • 50 gram riven ost som mozzarella (om bechamelsåsen ska användas till gratinering ex. lasagne)
  • STOR SATS 8 PORT TILL EX. LASAGNE: 100 gram smör
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 l standard mjölk
  • 0,5 tsk riven muskot (valfritt, till lasagne)
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 0,5 dl grädde (valfritt)
  • 100 gram riven ost som mozzarella (om bechamelsåsen ska användas till gratinering ex. lasagne)

Tillagning

  1. Fräs mjölet i smöret och rör ut klumpar.
  2. Tillsätt mjölken lite i taget under omrörning.
  3. Låt bechamelsåsen koka på medelvärme under omrörning i minst fem minuter (gärna 10 minuter).
  4. Smaksätt bechamelsåsen med muskot, salt och peppar.
  5. Ska du gratinera gratäng med bechamelsåsen så strös osten ovanpå bechamelsåsen eller vänds i precis innan bechamelsåsen används.
E-mail
Medel: 3.5 (8 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Vad ska du äta på sportlovet?

På sportlovet gillar många att sporta, äta gott och ha kul. Maten ska gå snabbt, enkelt samt passa hela familjen - som Korv Stroganoff. Den får gärna ha gott om extra energi så du orkar i backen. Här är lite tips på rätter jag själv tycker passar.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

10 mest sökta matorden under 2016

Vegetarisk mat, Rabarberkladdkaka och Halloumi-stroganoff - här är tio-i-topp listan för de mest sökta maten och recepten på Google under 2016. 

Läs mer