AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Gästerna kommer - men vad ska du laga? En rätt räcker inte, trerätters middag ska det vara, enkelt och...
Sök
Android

Bechamelsås vit sås

Bechamelsås vit sås Bechamelsås är en vit grundsås med mjölk, smör, grädde och mjöl.
Bechamelsås används till många rätter som stuvningar, såser, gratänger samt suffléer. Ex. till lasagne (smaksatt med muskot), gratinering (blandad med riven ost) och sås till julbordets lutfisk (med kryddpeppar eller senap) bla.
Bechamelsås kan också användas till stuvad pasta, potatis, kål, morötter, spenat med mera.
Ska du spara bechamelsås i kylen så kan du smälta en klick smör på ytan innan den svalnar så blir det inget skinn på såsen.
Vill du ha en fylligare sås så kan du tillsätta några msk grädde.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.9 av 5 (Antal röster: 22)
4 port bechamelsås
Förberedelse: 5 min
Tillagning: 5 min
Klart på: 10 min

Ingredienser:

  • 4 PORT: 2 msk smör, ca 40 gram
  • 2,5 msk vetemjöl
  • 5 dl standard mjölk
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 3 msk grädde (valfritt)
  • 50 gram riven ost som mozzarella (om bechamelsåsen ska användas till gratinering ex. lasagne)
  • STOR SATS 8 PORT TILL EX. LASAGNE: 100 gram smör
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 l standard mjölk
  • 0,5 tsk riven muskot (valfritt, till lasagne)
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 0,5 dl grädde (valfritt)
  • 100 gram riven ost som mozzarella (om bechamelsåsen ska användas till gratinering ex. lasagne)

Tillagning:

  1. Fräs mjölet i smöret tills det är ljust brunt, tillsätt mjölken lite i taget under omrörning.
  2. Låt bechamelsåsen koka på medelvärme under omrörning i minst fem minuter (gärna 10 minuter).
  3. Smaksätt bechamelsåsen med muskot, salt och peppar.
  4. Ska du gratinera gratäng med bechamelsåsen så strös osten ovanpå bechamelsåsen eller vänds i precis innan bechamelsåsen används.


 

Fler recept ur samma kategori som Bechamelsås vit sås:

Hemgjord köttbuljong köttfond
Köttbuljong eller köttfond. Hemgjord buljong på köttben är en god grund till bla god sås. Köttbuljong kan du reducera - koka ner - till mer koncentrerad smak.
Du behöver en stor kastrull - gärna 10 liter. Eller två mindre kastruller.
Nerkokt köttfond (ca till hälften) bildar ett gelé - sk köttglace - när den kallnar och stelnar. Detta av det gelatin som finns i köttbenen. Av detta kan man laga sk aspic (kall köttgelé). Då gör man köttfonden klar och ren genom att vispa i en eller två äggvitor, koka upp och sedan sila fonden genom en silduk. Därefter kokas fonden ned rejält och hälls i aspic-formar eller skålar att stelna i kylen.
Vanligast är att välja kalvben eller märgben. Det ska vara ben av nöt såklart. Lammbuljong funkar annars också att koka på lammben. Fläskben blir också buljong men passar ej i såser och till köttsoppor.
Mire pois kallas det när man tärnar grönsakerna i små kuber ca 1x1 cm i storlek. Denna grönsaksblandning används sedan till buljongen.
Rabarberchutney
Rabarberchutney är en chutney med rabarber. En röra med kryddor, vinäger, rabarber och socker.
Rabarberchutney är gott till grillat, grytor, currygrytor mm. Passar också som glace marinad till grillat pensla korvar, grönsaker och köttbitar precis i slutet på grillningen.
Köttfärssås med lammfärs
Köttfärssås med lammfärs. En lammragu med bland annat svamp, tomat och vitlök.
Gott med färsk gnocchi och grönsallad (som på bilden) eller med pasta som spagetti, tagliatelle eller penne.
Laga gärna köttfärssåsen dagen innan så smakar den ännu bättre.
Se alla recept ur kategorin Såser
Avokadosallad med tomat
Avokadosallad med tomat är enkel och god med olivolja och vinäger. Tomaterna och avokadon ska vara mogna och gärna rumsvarma.
Använd kvist- eller cocktailtomater med hög och god smak, gärna svenska. Gärna Krav-märkta.
Grönkålssoppa soppa på grönkål
Grönkålssoppa. Soppa på grönkål är gott till huvudrätt, förrätt eller buffe. Servera gärna med kokta ägghalvor. Grönkålssoppa är billig och nyttig mat (grönkål innehåller mycket järn).
Grönkålssoppa blir godast när den fått stått lite ex. till dagen efter.
Du kan smaka upp grönkålssoppa med en halv tsk stött fänkål eller riven muskot.
Grönkålssoppa passar att servera före en matigare dessert som ex. äppelkaka, ostkaka eller pannkakor.
Piroger med soltorkad tomat
Piroger med soltorkad tomat och ost. Piroger är godast nybakta eller uppvärmda. Passar som lunch med sallad, liten middag, snack, buffé, nattamat, till soppa, knytis eller buffé. Piroger är också god utflyktsmat.
Piroger går utmärkt att frysa och värma vid behov.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Helstekt fläskkarré, kotlettrad eller skinkstek i lergryta eller stekgryta
Helstekt fläskkarré, kotlettrad eller skinkstek i ugnen ex. i lergryta, ugnsform eller stekgryta.
Fläskkarre blir supergod stekt i ugnen, gärna i en lergryta men det går såklart bra i en ugnspanna eller annan stekgryta, ugnsgryta eller järngryta.
Köp svenskt krav-märkt griskött.
Pressgurka
Inlagd pressgurka som är skivad vanlig gurka sk slanggurka inlagd i socker, ättika, vitpeppar och salt. Pressad gurka går snabbt och lätt att lägga in.
Inlagd pressgurka är gott till husmanskost.
Rågsiktsbröd
Rågsiktsbröd. Goda bröd med rågsikt, matyoghurt, vanlig jäst, sirap och brödkryddor som anis och fänkål.
Istället för matyoghurt kan man ta Crème fraiche och istället för vatten kan man ta mjölk.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Flamberad pepparbiff oxfile med konjaksås
Flamberad pepparbiff med konjaksås. Kanongod 70-talsrätt med biff eller oxfile med nymalen svartpeppar. Sås med konjak och svartpeppar, grädde och dijonsenap.
Gott med klyftpotatis, ugnstekt tomat samt spenat sallad. Gott till är också grönsaker som broccoli, kokt morot, grönsallad, brysselkål eller ärter.
Vintips till är ett fylligt rödvin med lite pepparton ex. Cabernet Sauvignon från Bourdeaux, en Syrah från Rhone eller en Shiraz från Australien.
Gillar du grönpeppar och rosépeppar kan du blanda det med svartpepparn.
Istället för konjak kan du ta annan brandy eller calvados.
Använd en stektermometer: 55 grader ger rött, rosa eller blodig oxfilé. 60 grader ger medium eller rosastekt oxfilé. 65 grader ger genomstekt eller välstekt oxfilé sk welldone.
Grillad Entrecote med bearnaisesås
Grillad Entrecote med bearnaisesås, klyftpotatis, grillad tomat och knipplök eller vårlök.
Godast blir entrecoten om du grillar den men den kan också stekas i stekpanna eller grillpanna.
Andra goda grönsaker att grilla är kokt majskolv, skivad zucchini, paprikabitar och rödlök.
En tomat- eller grönsallad är också gott till.
Vintips till är ett fylligt rödvin ex. Cabernet Sauvignon, Shiraz, Merlot eller en italiensk Amarone.
Chokladtryffel med Calvados
Chokladtryffel med Calvados - ekfatslagrat äppelbrännvin. Använd ung calvados med mycket äppelsmak sk Fine ex. Lecompte Originel eller enligt tillgång.
Cognactryffel, whiskytryffel, Armagnactryffel eller sprit efter fantasi blir också gott.
Se alla recept ur kategorin Fransk mat
Kokta marinerade Belugalinser
Kokta marinerade Belugalinser. Belugalinser med olivolja, vitlök, honung, balsamvinäger och rödlök.
Belugalinser ser nästan ut som rysk Beluga-kaviar (Beluga-linser låter ju lyxigt iaf).
Belugalinserna passar både till vardags som fest eller till buffé. Ett gott tillbehör till det mesta exempelvis en bit stekt kycklingfilé, fläskfilé, skinkstek, nötbit eller ugnstekt fisk. Servera förslagsvis med ugnstekt potatis eller potatispuré samt en sås av kall yoghurt med hackad fetaost i. En tomat- och grönsallad är också gott till.
Skaldjurssås med räkor
Skaldjurssås med räkor - god sås till fisk, fiskbullar, fiskfärs, fiskpaté eller pilgrimsmusslor mm.
Du kan såklart göra skaldjurssås på flera olika vis - här är en variant med räkor.
Gott i lyxigare skaldjurssås som denna räksås är 2 msk cognac samt hummerfond. Du kan också ha i mer grädde såklart istället för vatten.
Förvällda nässlor
Förvällda nässlor. Kokta nässlor blir som kokt spenat fast de är mycket billiga, minst lika goda samt nyttiga.
Nässlor kan du plocka lite överallt där de växer (undvik att plocka vid vägen samt gödselstacken såklart). Behöver jag säga att du ska använda handskar. Plocka bladen av nässlornas toppskott ca 10 cm och rensa bort grova stammar. Godast är de nyutslagna bladen på våren. Då kan man plocka och koka upp samt frysa in likt fryst spenat.
Brännässla innehåller mycket mineraler och vitaminer samt är speciellt bra för blodet. Det är också urindrivande och kan användas som detox.
Avkok (koka 10 minuter) på brännässlor är bra för hårbotten - använd som sköljvatten eller massera in i hårbåtten.
Se alla recept ur kategorin Kokt mat och grytor

Gilla oss på Facebook