Vegetarisk lasagne med aubergine och mozzarella

Vegetarisk lasagne med aubergine, mozzarella, tomatsås samt bechamelsås toppat med god mozzarellaost.
Det blir sex stora portioner eller åtta mindre.
Mustig och god lasagne med grönsaker. Gott till är ex. en grönsallad, tomatsallad samt avokado (blanda med lite olivolja, vinäger, salt och peppar).
Om du vill förenkla din lasagne så finns färdig gratängsås och tomatsås att köpa. Godast och utan tillsatser blir det dock med hemlagat.
Lasagnen får god smak dagen efter men pastan är då rätt mjuk så det är en smaksak om lasagnen är godare dagen efter.
Receptet kan halveras och bakas i en mindre form. Eller så kan hela receptet bakas i två mindre formar. I mindre form så gräddas lasagnen bättre och jämnare.
Tomatsåsen ska helst småputtra en timme under lock för riktigt god smak. Laga den gärna dagen innan. Då kan du också bryna på grönsakerna och blanda i såsen till en grönsaksröra som blir mycket god smak på över natten i kylen. Koka sedan upp röran och varva med pastaplattor och gratängsås som vanligt.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan parmesan. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill. Istället för vanlig mozzarella kan du ta sojaost mozzarellastyle eller riven mozzarella.

6 portioner vegetarisk lasagne med aubergine

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 1 tim 5 min

Ingredienser

  • 2 auberginer
  • 0,5 dl olivolja
  • 2 st mozzarellaostar i lag
  • 1 tsk chiliflakes
  • 20 lasagneplattor med spenat eller vanliga
  • TOMATSÅS: 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 tsk socker
  • 1 msk vinäger
  • 1 krm rosmarin
  • 2 burkar krossade tomater
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • BECHAMELSÅS: 50 gram smör
  • 0,5 dl mjöl
  • 0,5 l standard mjölk
  • 0,5 tsk riven muskot
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 dl riven parmesan eller grana padano

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. TOMATSÅS: Skala och hacka löken samt vitlöken fint.
  3. Fräs i olivolja några minuter. Tillsätt socker, salt, peppar samt rosmarin.
  4. Tillsätt krossade tomater och låt tomatsåsen puttra medan du förbereder resten.
  5. BECHAMELSÅS: smält smör i en kastrull, rör ut mjölet och tillsätt mjölk lite i taget under vispning till en jämn sås. Tillsätt muskot, salt och peppar samt koka på låg värme och rör då och då i ca 5 minuter.
  6. GRÖNSAKER: Skölj och skiva aubergine tunt. Lägg i en bunke. Salta och vänd runt skivorna. Låt stå några minuter.
  7. Värm en stekpanna och bryn aubergineskivorna i olivoljan några minuter lite i taget samt lägg över i en annan bunke eller ex. långpanna. Salta, peppra och strö lite chiliflakes över auberginen när du steker dem.
  8. Dags att lägga ihop lasagnen i en ugnsform (i storlek som en halv långpanna).
  9. Se till att tomatsås och vit bechamelsås är varma (så gräddar lasagnen fortare och jämnare).
  10. Lägg ca 1 dl tomatsås i botten på lasagneformen.
  11. Fördela ett lager pastaplattor. Bryt ev. isär plattor så att det täcker över hela.
  12. Bred tomatsås över pastaplattorna.
  13. Sprid ut halva den stekta auberginen över tomatsåsen.
  14. Sprid ut några skivor av en mozzarellaost.
  15. Sprid över ett lager med tomatsås.
  16. Lägg på pastaplattor.
  17. Lägg på tomatsås.
  18. Vidare ett lager fräst aubergine.
  19. Lägg på den sista tomatsåsen.
  20. Strö över parmesanost över tomatsåsen.
  21. Vidare pastaplattor.
  22. Avsluta med resterande bechamelsås samt fördela förslagsvis sex skivor mozzarellaost i ett mönster likt 6 på en tärning (en för varje portion).
  23. Grädda den vegetariska lasagnen i ugnen i ca 25 min i övre delen av ugnen tills den fått fin färg och är genomvarm.
  24. Ta ut och låt gärna svalna något innan servering.
  25. Servera vegetarisk lasagne med sallad och gott bröd.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer