AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Klassiskt svenskt julbord med sill, lax, skinka och Jansson med mera. Många rundor blir det.

Varje år...
Sök
Android

God Italiensk Lasagne lasagnerecept

God Italiensk Lasagne lasagnerecept God Italiensk lasagne lasagnerecept med köttfärssås och bechamelsås. En enkel och klassisk italiensk lasagne. Du kan öka receptet med sås till en större form. Lasagne är perfekt att förbereda innan om du ska ha gäster.
Gott till lasagne är ex. tomatsallad, blandad sallad samt ett gott italienskt bröd.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 13)
4 port lasagne
Förberedelse: 30 min
Tillagning: 20 min
Klart på: 50 min

Ingredienser:

  • ca 12 lasagneplattor
  • Köttfärssås till lasagne: 500 g köttfärs
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk smör eller olivolja
  • 3 msk tomatpuré
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 morot
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 glas rött vin
  • 1 buljongtärning
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 0,5 tsk rosmarin
  • 0,5 tsk timjan
  • 0,5 tsk basilika
  • Bechamelsåsen till lasagne: 0,9 l mjölk
  • 60 g mjöl
  • 60 g smör
  • 0,5 tsk riven muskotnöt
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 100 gram riven mozzarellaost
  • 50 gram riven parmesan eller grana padano

Tillagning:

  1. Köttfärssås till lasagne: Hacka lök och vitlök, skala och riv moroten.
  2. Bryn lök, vitlök och morot samt köttfärs i lite smör.
  3. Tillsätt tomatpuré samt kryddor samt mjöl. Rör om och stek någon minut till.
  4. Häll över ett glas vin. Koka några minuter.
  5. Tillsätt de krossade tomaterna och någon deciliter vatten, samt en buljongtärning. Rör om.
  6. Låt gärna köttfärssåsen koka i en halvtimme men den går också bra att använda efter 10 minuter ex. den tid det tar att laga bechamelsåsen.
  7. Bechamelsås till lasagne: Smält smöret i en stor kastrull.
  8. Tillsätt mjölet i det smälta smöret. Rör om så att det inte bildas några klumpar.
  9. Häll i mjölken lite i taget och rör ut mjölet under kraftig vispning. Koka upp under omrörning.
  10. Låt koka 5 minuter under omrörning, smaka av med muskot och salt.
  11. Rör i hälften av mozzarellaosten i bechamelsåsen.
  12. Sätt ugnen på 200 grader.
  13. Lägg ihop lasagnen: Ta fram en ugnsform i storlek som en halv långpanna.
  14. Lägg två slevar bechamelsås i botten av en ugnsformen, täck med lasagneplattor.
  15. Lägg en tredjedel av köttfärsen på lasagneplattorna, sedan lite bechamelsås och täck med nästa lager lasagneplattor. Upprepa detta i två lager till sammanlagt 4 lager lasagneplattor. Se till att du har kvar bechamelsås till översta lagret bara.
  16. Översta lagret tar du den sista bechamelsåsen samt den sista rivna mozzarellan samt sist riven parmesan.
  17. Grädda lasagnen i ugnen i ca 20 minuter eller tills lasagnen har fått en fin färg och är genomvarm.


 

Omdömen:

Kommenterad av tessan_ , lördag 07 november 2009 vote imagevote imagevote imagevote imagevote image
kanon gott kan varmt rekomendera detta recept....
Kommenterad av AngryDonutGuy , tisdag 24 december 2013 vote imagevote imagevote imagevote imagevote image
Välsmakande recept på en av våra favoriter. Rekommenderar detta starkt. Ett tips är att använda färska örter och kryddor samt låt det koka enligt recept 30-60 min för att få en kraftfullare smakupplevelse.

Fler recept ur samma kategori som God Italiensk Lasagne lasagnerecept:

Fisk med täcke av soltorkad tomat
Fisk med täcke av soltorkad tomat, ströbröd, vitlök, persilja och smör bakad i ugnen.
Fisk med soltorkad tomattäcke passar med kokt potatis eller potatismos samt grönsaker som kokt kålrot, sockerärtor, vaxbönor, broccoli, brytbönor, gröna ärtor eller finrivna morötter.
Du kan byta ut smör mot vegetabiliskt margarin, rapsolja eller olivolja för lite nyttigare variant.
En variant och alternativ till fisk med mandeltäcke där mandeln är utbytt mot soltorkad tomat. Passar då speciellt nötallergiker.
Vintips till är ett rosé vin eller vitt smakfullt vin ex. en Rioja eller vitt från norra Italien.
Kalkonfilé i ugn med soltorkade tomater
Kalkonfilé i ugn med soltorkade tomater i sås av crème fraiche och vitt vin smaksatt med vitlök, soja och persilja. Enkelt, gott och snabblagat.
Gott med potatis (kokt potatis, klyftpotatis eller pressad potatis), råris, basmatiris eller pasta som tagliatelle. Grönsallad eller tomatsallad passar också till.
Fiskfilé i ugn med pesto och grönsaker
Fiskfilé i ugn med pesto och grönsaker. En nyttig, smal och supergod rätt med fiskfilé som torsk, lax eller valfri sort. Smaksatt med pesto som sås och goda ugnsgrillade grönsaker på italienskt vis med paprika, zucchini, purjolök, morot, rotselleri och små körsbärstomater.
En god GI-rätt. Om du ej önskar GI kan du lägga till små halverade delikatesspotatisar, färskpotatisar eller potatis i klyftor och rosta med grönsakerna.
Vintips till pestoquorn blir ett rosé eller ett fylligt vitt vin av ex. Semillon från Australien.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Köttfärssås med GI-tillbehör
Köttfärssås med GI-tillbehör som linser, tomat och avokadosallad istället för pasta.
Ett GI-alternativ till pastan till köttfärssåsen. En variant av chili con carne kan man säga men med linser istället för bönor (och ingen pasta). Istället för gröna linser kan du ta röda eller belugalinser eller kokta bönor. Eller välj kikärter eller bönor ex. svarta, vita eller adzukibönor.
Svamp kan man också ha i.
Dumplings med fläsk
Dumplings eller wontons med fläsk. Hemgjorda kinesiska dumplings av egen deg med god fyllning av fläskfärs, ingefära, vitlök och purjolök mm som serveras med dippsås som soja eller chilisås.
Dumplings eller wontons kan serveras som plockmat och man äter tills man är mätt. De passar också att serveras som tilltugg eller förrätt här Sverige.
Wontons är gott med dippsås som kinesisk soja, ostronsås, chilisås eller dippsås med pressad vitlök blandat med risvinäger.
Du kan koka, fritera eller ånga dumplingsen.
Här har jag räknat 20 dumplings per portion men det beror på hur hungriga gästerna är också. Ett tips är att dubbla satsen och spara de dumplings som blir över i frysen eller kylen. Du kan också göra en stor sats wontondeg men olika fyllningar som ex. oxfärs, fläskfärs, räkor eller grönsaker.
Du kan variera dumplingsfyllningen på massor av vis, förslag är med oxfärs istället för fläskfärs; byta ut färsen mot grönsaker som riven vitkål och morot; ta hela skalade räkor istället för fläskfärs.
Tack till Blekinge Chinese Association för recept och inspiration.
Köttbullar i tomatsås
Köttbullar i tomatsås. Italiensk fyllig marinara-tomatsås med köttbullar. Kan serveras till pasta, polenta, kokt potatis, råris, basmatiris, quinoa med mera. Eller användas kall som fyllning i bröd som ex. baguette. Gröp gärna ur baguetten lite innan så fyllningen får plats.
Gott i är också någon tsk curry om du gillar det.
Se alla recept ur kategorin Köttfärs
Pasta med zucchini, svamp och chili
Pasta med zucchini, svamp, chili och vitlök. En god och nyttig vegetarisk eller vegan pasta.
Zucchini är italienska för engelskans squash.
Passar utmärkt att laga på blandad matsvamp ex. om du har en blandad svampskörd med kantarell, trattkantarell eller annan matsvamp. Här har jag lagt till lite köpta goda skogschampinjoner för att dryga ut.
Pasta med korv och bacon
Pasta med korv och bacon i tomatsås. God och enkel pastasås med färsk italiensk korv - här salsicca.
Istället för salsicca kan du ta valfri färsk korv ex. chorizo. Använder du ej färsk korv så ska du ej trycka ut korvsmeten utan bara strimla korvarna.
Hemgjord gnocchi gnocchideg
Hemgjord gnocchi med potatis, mjöl och ägg.
Färsk hemgjord gnocchi är gott med stekt bacon eller fläsk, lök samt svamp och tillsätt en skvätt grädde och svartpeppar.
Klassiskt är att slunga gnocchin i smält smör, lite hackad salvia, salt och svartpeppar.
Gnocchi passar också med någon msk pesto och olivolja som tillbehör till grillat eller på buffe.
Kall gnocchi passar istället för pasta i recept på pastasallad.
Se alla recept ur kategorin Pastarecept
Pumpamos
Pumpamos. Pumpa passar utmärkt att göra mos av likt potatismos.
Har du mycket pumpa är det smidigt att göra pumpamos och ex. frysa in. Pumpamoset kan du ha som grund till ex. pumpasoppa, pumpadipp, pumparisotto, pumpapaj eller pumpagnocchis.
Gott till stekt eller grillad fisk, på buffé, till kött och vegetariskt.
Makalösa kakor
Makalösa kakor - en slags knapriga klassiska kakor med korinter eller russin (eller sultanrussin).
Baka hembakta kakor av kakdeg med korinter eller russin.
Bakad potatis med fetaoströra
Bakad potatis med fetaoströra. Vegetarisk röra till bakad potatis. Fetaost, soltorkade tomater, majs, salladslök, vitlök och yoghurt.
Gott med en sallad - förslagsvis strimlad isbergssallad med halverad cocktailtomater samt skivade rädisor med en senapsdressing.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Grillad paprika
Grillad paprika är gott som tillbehör till det mesta. Röd, gul och grön paprika blir mycket god när du grillar den. Sedan kan du marinera paprikan i god olivolja, balsamvinäger, salt och peppar.
Du kan dubbla receptet och grilla många paprikor du sedan kan spara med tättslutande lock tätt packade i glasburk och sedan fyllt på så det täcker med olivolja.
Grillad paprika är ett gott alternativ till grillat kött för vegetarianer.
Paprikorna kan serveras med eller utan skinnet.
Du kan grilla paprikorna nästan helt svarta på skinnsidan och sedan dra av skinnet. Skölj dem då ev. i kallt vatten eller låt de svalna i en bunke övertäckta med plastfilm och dra sedan bort skinnet.
Hemgjord pasta pastadeg
Hemgjord pasta. Recept på pastadeg och hemlagad pasta. Gör egen tagliatelle, ravioli, lasagne eller tortellini med färsk hemgjord pasta.
Prova färsk pasta med pesto.
En pastamaskin är lätt att kavla ut färsk pasta med. Fast det går med kavel också.
Använd durumvetemjöl som är malt av durumvete som ger gulare och godare pasta med bättre tuggmotstånd.
Pasta på durumvete kräver mer vätska - ta därför en msk mer vatten i degen om du bara använder durumvete.
Koktiden på färsk pasta är 2-3 minuter.
Pastadeg kan du förvara i kylen och använda lite efter hand. Förslagsvis så kan du dubbla receptet så du har över till nästa middag.
Gör du tagliatelle och annan pasta kan du mjöla lätt och hänga upp över något eller lägga upp på en handduk att torka lite tills det är dags för middag och att koka pastan.
Nykokt färsk pasta ska serveras direkt.
Du kan göra färsk pasta på bara vanligt vetemjöl dock passar durumvete bäst.
Salsicca med potatissallad och grönsaksspett
Salsicca med potatissallad och grönsaksspett. Färsk grillad salicca-korv med potatissallad i vitlöksmajonnäs samt grillad grönsaksspett med vitlöksolja. Gott och enkelt från grillen.
Istället för salsicca kan du grilla färsk chorizo eller bratwurst.
Se alla recept ur kategorin Italiensk mat
Snabb ostkaka med kesella
Snabb ostkaka med kesella i portionsformar till dessert. Servera ostkakan med vispad grädde och sylt som jordgubbssylt, hallonsylt, hjortronsylt eller färska bär.
Du kan förbereda ostkakorna i förväg och ha i kylen eller frysen och sedan värma till servering.
Detta är snabbare och enklare variant av den klassiska ostkakan du bakar med kesella istället för att göra med mjölk och ostlöpe.
Omelett med skinka och tomat
Omelett med skinka, tomat och ost. Omeletten kan lagas enbart i stekpanna men också i ugn.
Lagar du omeletten i ugnen så fluffar den upp fint samt du slipper passa den från att brännas eller vika den dubbel i stekpannan.
Vill du ha en vegetarisk omelett kan du utesluta skinkan och ta mer ost samt ev. lägga till strimlade soltorkade tomater, kokt broccoli, smulad fetaost eller annat gott.
Muffins med äppel och kanel
Muffins med äppel och kanel. Muffins eller cupcakes med äpple och kanel kan du också använda som grundsmet och smaksätta muffinssmeten som du vill till kakaomuffins, chokladmuffins, blåbärsmuffins, muffins med chokladbitar, bananmuffins osv. Du kan också ha på frosting topping samt godis och strössel.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook