God Italiensk Lasagne lasagnerecept

En klassisk italiensk lasagne med köttfärssås och bechamelsås. Du kan öka receptet med sås till en större form. Lasagne är perfekt att förbereda innan om du ska ha gäster.

Gott till lasagne är ex. tomatsallad, blandad grönsallad samt ett gott italienskt bröd som focaccia. Istället för torkade örter kan du ta färska.

4 portioner lasagne

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 16 lasagneplattor
  • 500 g köttfärs
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk smör eller olivolja
  • 3 msk tomatpuré
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 morot
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 glas rött vin
  • 1 buljongtärning
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 0,5 tsk rosmarin
  • 0,5 tsk timjan
  • 0,5 tsk basilika
  • Bechamelsås: 0,9 liter mjölk
  • 60 g mjöl
  • 60 g smör
  • 0,5 tsk riven muskotnöt
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 100 gram riven mozzarellaost
  • 50 gram riven parmesan eller grana padano

Tillagning

  1. Köttfärssås till lasagne: Hacka lök och vitlök, skala och riv moroten.
  2. Bryn lök, vitlök och morot samt köttfärs i lite smör.
  3. Tillsätt tomatpuré samt kryddor samt mjöl. Rör om och stek någon minut till.
  4. Häll över ett glas vin. Koka några minuter.
  5. Tillsätt de krossade tomaterna och någon deciliter vatten, samt en buljongtärning. Rör om.
  6. Låt gärna köttfärssåsen koka upp till en timme men den går också bra att använda efter 10 minuter ex. den tid det tar att laga bechamelsåsen.
  7. Bechamelsås till lasagne: Smält smöret i en stor kastrull.
  8. Tillsätt mjölet i det smälta smöret. Rör om så att det inte bildas några klumpar.
  9. Häll i mjölken lite i taget och rör ut mjölet under kraftig vispning. Koka upp under omrörning.
  10. Låt koka 5 minuter under omrörning, smaka av med muskot och salt.
  11. Rör i hälften av mozzarellaosten i bechamelsåsen.
  12. Sätt ugnen på 200 grader.
  13. Lägg ihop lasagnen: Ta fram en ugnsform i storlek som en halv långpanna.
  14. Lägg två slevar bechamelsås i botten av en ugnsformen, täck med lasagneplattor.
  15. Lägg en tredjedel av köttfärsen på lasagneplattorna, sedan lite bechamelsås och täck med nästa lager lasagneplattor. Upprepa detta i två lager till sammanlagt 4 lager lasagneplattor. Se till att du har kvar bechamelsås till översta lagret bara.
  16. Översta lagret tar du den sista bechamelsåsen samt den sista rivna mozzarellan samt sist riven parmesan.
  17. Grädda lasagnen i ugnen i ca 20 minuter eller tills lasagnen har fått en fin färg och är genomvarm.
E-mail
Medel: 4.3 (31 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

5 smarta middagstips

Förbered skidresans middagar – så får du mer tid att njuta framför brasan eller i bastun.

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

10 mest sökta matorden under 2016

Vegetarisk mat, Rabarberkladdkaka och Halloumi-stroganoff - här är tio-i-topp listan för de mest sökta maten och recepten på Google under 2016. 

Läs mer