Fisklasagne

En lasagne med torsk eller annan vit fisk som sej eller marulk, bladspenat, tomatsås med grönsaker som fänkål, zucchini och aubergine samt grädde toppad mozzarellaost och parmesan.
Lasagnen är hyfsat lätt att laga då jag slagit ihop tomatsås med grädde och skippat Bechamelsåsen som annars är klassiskt i lasagne.
Det räcker till 6 stora eller 8 mindre portioner.
Räkna en ugnsform på ca 25-35 cm.
Här har jag använt MSC-märkt torskblock som jag tinat över natten. Prisvärt. Fisken ska ändå delas i grova bitar och blandas med spenaten. Så köp inga dyra bitar torskrygg - det är bortkastat i denna lasagne.
Lasagnen blir också gott med annan vit fisk som marulk (obs dyrt och lyxigt), sej eller tärnad laxfilé. Se till att plocka bort ev. ben bara. Man kan också blanda med skaldjur som räkor eller skaldjursmix.
Annat gott i lasagnen är skivad svamp, grovriven rotselleri, mangold, purjolök, gul lök med mera.
Här har jag använt färdig tomatsås men man kan såklart koka egen tomatsås - sök recept här på receptfavoriter.se.
Gott till fisklasagnen är en grönsallad och bröd som baguette gärna serverad med färskost.

6 portioner fisklasagne

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 0,5 aubergine
  • 0,5 zucchini
  • 1 fänkål
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 dl olivolja
  • 5 dl grädde
  • 800 gram tomatsås
  • 0,5 tsk oregano
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 4,5 dl vatten
  • 1 buljongtärning fisk
  • 450 gram bladspenat, tinad
  • 800 gram torsk eller annan vit fisk, tinad
  • 3 msk citronsaft
  • 18 lasagneplattor
  • 200 gram riven ost typ mozzarella
  • 2 salladslökar till garnering (valfritt)
  • 1 dl riven parmesan eller grana padano till garnering (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skölj aubergine och zucchini. Dela på längden och skär i tunna skivor.
  3. Skär bort fula delar på fänkålen, dela den och skär bort roten. Strimla den fint.
  4. Skala och hacka vitlök.
  5. Fräs aubergine, zucchini, fänkål samt vitlök i olivolja i en stor kastrull några minuter så att de får färg. Rör om då och då.
  6. Tillsätt grädde, tomatsås, oregano, 0,5 tsk salt, svartpeppar, chiliflakes och vatten samt buljongtärning.
  7. Låt puttra några minuter. Smaka av med salt och kryddor.
  8. Hacka och dela fisken i grova bitar i en bunke och blanda med bladspenat samt citronsaft och en halv tsk salt.
  9. Dags att lägga ihop lasagnen: bred ut en tredjedel av grönsaks- och tomatsåsen i botten på en lasagneform.
  10. Täck med sex lasagneplattor.
  11. Bred ut spenat- och fiskblandningen.
  12. Täck med sex lasagneplattor.
  13. Fördela en tredjedel av såsen. Strö över hälften av osten.
  14. Täck med sex lasagneplattor.
  15. Sprid ut resten av såsen samt toppa med resten av osten.
  16. Grädda fisklasagnen i mitten av ugnen i 35 minuter. Den ska ha fått färg och vara genomvarm.
  17. Garnera ev. lasagnen genom att strö över strimlad salladslök och riven parmesan.
  18. Servera fisklasagnen med grönsallad och bröd.
E-mail
Medel: 2.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer