Gratängsås sås till gratäng

Gratängsås. En vit god grundsås att gratinera valfri gratäng. Till gratängsås till fiskgratäng kan du ersätta lite av mjölken med fiskfond eller fiskbuljong om du har. Gratängsås till broccoli eller blomkål gör du på mjölk och/eller grönsaksbuljong. Gratängsås till lasagne gör du med bara mjölk samt smaksätter med riven muskot (du kan också skippa ägget).

8 portioner gratängsås, en medelstor gratängform

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 6 msk mjöl
  • 4 msk smör
  • 8 dl mjölk (du kan spä mjölken med buljong ex. grönsaksbuljong till grönsaksgratäng eller fiskbuljong till fiskgratäng
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 ägg (valfritt)
  • 1 dl grädde
  • 1 dl riven ost

Tillagning

  1. Smält smöret och rör ihop med mjölet i en kastrull.
  2. Tillsätt mjölken lite i taget under omrörning så att du rör ut klumparna och får en jämn fin vit sås.
  3. Akta så att såsen inte bränns. Låt småkoka på svag värme under omrörning i minst 5 minuter. Smaka av med salt och vitpeppar under tiden.
  4. Vispa ihop ägg och grädde. Tillsätt under omrörning till såsen och ta den från värmen.
  5. Tillsätt osten och rör tills den smält. Låt ej koka vidare då trådar sig osten.
  6. Använd gratängsåsen till det du önskar ex. häll gratängsåsen över det du ska gratinera.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer