AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Sparrisrisotto med parmaskinka är en klassiker. Passa på och njut av vårens stora primör -...
Sök
Android

Italiensk tomatsås

Italiensk tomatsås Italiensk tomatsås på färska tomater eller burk. Servera tomatsåsen till pasta, lasagne, till buffé, till kött, fisk, korv eller vegetariskt.
Det går givetvis att byta ut de hela burktomaterna med krossade tomater, passerade tomater eller t.o.m. några msk tomatpuré och vatten.
Du kan också ta färska tomater (italienarna gillar plommontomater till tomatsås) och skålla dem, skala dem och koka tomatsås på. Då behöver du ca 1 kg tomater till nedan recept.
Tomatsåsen blir godast om den får koka upp mot någon timme. Laga den gärna dagen innan.
2-3 dl hackad stjälkselleri är också gott i tomatsås.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.2 av 5 (Antal röster: 10)
4-6 port italiensk tomatsås
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 20 min
Klart på: 30 min

Ingredienser:

  • 2 burkar hela skalade tomater; krossade tomater eller passerade tomater; eller 1 kg färska tomater
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 dl olivolja
  • 3 msk tomatpuré
  • 1 tsk socker
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 0,5 tsk torkad rosmarin eller en nypa färsk
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • ev. 1 tsk torkad basilika eller 10 blad färsk
  • ev. 1 tsk torkad oregano eller 15 blad färsk

Tillagning:

  1. Med färska tomater: Skala, kärna ur och hacka tomaterna. Ex. kan du koka upp vatten, skära ett ex i tomaternas topp och sedan koka tomaterna i två minuter, häll av och låt svalna något så kan du dra av skalet. Dela dem sedan och ta ur kärnorna. Hacka sedan tomatköttet i ca 1x1 cm tärningar. Ett annat sätt är att klyfta tomaterna, ta bort kärnorna och sedan skära loss skinnet med en vass kniv och efter det hacka tomatköttet.
  2. Använder du tomater på burk så är det bara att öppna och fortsätta enligt nedan.
  3. Skala och hacka lök samt vitlök.
  4. Fräs lök och vitlök i olivoljan i en stor kastrull i cirka tre minuter. Rör om.
  5. Tillsätt de hackade tomaterna samt 1 dl vatten eller tomaterna på burk (då behövs inget vatten).
  6. Tillsätt tomatpuré, socker, rosmarin, salt, svartpeppar, basilika och oregano. Rör om och koka tomatsåsen i ca 20 minuter på låg värme, gärna längre.
  7. När såsen har kokat ihop så kan du smaka av den med salt, peppar, socker och vinäger (salt, sött och surt) innan servering.


 

Fler recept ur samma kategori som Italiensk tomatsås:

Tzatziki med morot och curry
Tzatziki med morot och curry. Tzatziki med riven morot istället för gurka. Smaksatt med vitlök samt lite curry.
En god, enkel och nyttig kall röra eller sås - en morotstzatziki - gott till det mesta.
Curry samt hetta från cayennepeppar kan du smaka av själv så att du tycker det blir gott - dessa kan också uteslutas.
Hamburgerdressing
Hamburgerdressing. Hemgjord hamburgerdressing. Blanda majonnäs, chilisås och bostongurka och gör enkelt din egen dressing till din hamburgare.
Gott i är också finhackade pickles av morot, blomkål, syltlök och gurka (uteslut då bostongurkan).
Vidare kan man ha i en pressad klyfta vitlök för en vitlöksdressing. Gillar du hetare dressing så tar du i något krm cayennepeppar eller några droppar tabasco.
Någon msk Ajvar (paprikaröra) är också gott att blanda i dressingen.
Köttfärsragu
Köttfärsragu till pasta. En ragu eller sås med köttfärs, blandfärs, nötfärs, fläskfärs eller viltfärs smaksatt med tomat, lök och kryddor.
Köttfärsragu är klassiskt med pasta toppad med rikligt med riven parmesan.
Detta är ett grundrecept som kan varieras på flera vis.
Goda smaksättningar i köttfärssås är vidare hackad stjälkselleri, hackade sardeller, koncentrerad hummerfond eller skaldjursfond, färsk basilika, hackad persilja, kapris, mald fänkål, köttbuljongtärning med mera. Vitlök kan uteslutas.
Istället för krossade tomater kan du ta passerade tomater, färska skalade tomater eller tomatpuré.
Se alla recept ur kategorin Såser
Blomkålsmos
Blomkålsmos är ett gott och nyttigt alternativ till potatismos med lägre GI och LCHF-anpassat.
Mos på blomkål kan du servera till det mesta där potatismos passar som grillad eller stekt korv, grillad lax, köttgryta eller grillad eller stekt halloumiost, paprika och zucchini (ringla ev. över god balsamvinäger och olivolja vid servering).
Vill du ha ett festligare mos så tillsätter 0,5 dl riven parmesan på slutet. Någon droppe tryffelolja kan man också ha i om man gillar det. Hackad persilja eller basilika är också gott i.
Brocollisoppa soppa med brocolli
Brocollisoppa. Soppa med brocolli. En god, nyttig och enkel soppa till vardags och fest. Servera hemgjord brocollisoppa med gott bröd och ev. färskost som pålägg.
Kokt brocollisoppa stavas eg. broccolisoppa men på nätet söker ju många fel så därför skrev jag medvetet felstavningen på brocollisoppa med recept här.
Blomkål gratinerad med grönmögelost
Blomkål gratinerad med grönmögelost. Nyttigt och gott som tillbehör, tapas eller på buffé.
En god kombination med sötman i blomkål tillsammans med sältan i grönmögelosten.
Funkar som GI-tillbehör istället för ex. potatis.
Se alla recept ur kategorin Grönsaksrecept
Köttfärsragu
Köttfärsragu till pasta. En ragu eller sås med köttfärs, blandfärs, nötfärs, fläskfärs eller viltfärs smaksatt med tomat, lök och kryddor.
Köttfärsragu är klassiskt med pasta toppad med rikligt med riven parmesan.
Detta är ett grundrecept som kan varieras på flera vis.
Goda smaksättningar i köttfärssås är vidare hackad stjälkselleri, hackade sardeller, koncentrerad hummerfond eller skaldjursfond, färsk basilika, hackad persilja, kapris, mald fänkål, köttbuljongtärning med mera. Vitlök kan uteslutas.
Istället för krossade tomater kan du ta passerade tomater, färska skalade tomater eller tomatpuré.
Pasta Arrabbiata med sardellsmör
Pasta Arrabbiata med sardellsmör. En variant på denna klassiska italienska pasta med het tomatsås toppad med salt gott sardellsmör. En mycket god kombination. Man kan också äta bara pastan med tomatsåsen.
Arrabbiata är italienska arga fjädrar på grund av hettan från chilin. Tomatsåsen ska vara het och smakrik.
Gillar du het tomatsås så tillsätt 1-3 fler chili efter tycke och sort.
Kan serveras med riven parmesan också.
Fylld spenatbaguette med prosciutto
Fylld spenatbaguette med prosciutto. Fyll ett gott hembakt spenatbaugette eller köpt bröd med prosciutto (lufttorkad skinka), stark senap, ruccola, isbergssallad samt rödlök.
En god smörgås eller macka till picknick, lunch eller utflykt.
Här är recept på att baka en omgång spenatbaguette som blir tre stora baguetter. Det kan man såklart göra många mackor av (ca 9 stora) men här ger jag tips på fyllning till en portion.
Vidare kan man fylla baguetterna med andra röror som ex. kycklingröra; tomat, pesto och mozzarella; makrillröra; tonfiskröra; köttbullar och rödbetssallad osv.
Brödet är såklart mycket gott som vanligt bröd till måltider mm.
Brödet blir mycket gott om du bakar på baksten men det går såklart bra att baka utan baksten också.
Se alla recept ur kategorin Italiensk mat

Gilla oss på Facebook