AKTUELLT FRÅN KOCKEN
gg, sill och lamm är klassiskt till påskbordet. Fyllda ägghalvor med rom är en av många varianter av...
Sök
Android

Italiensk tomatsås

Italiensk tomatsås Italiensk tomatsås på färska tomater eller burk. Servera tomatsåsen till pasta, lasagne, till buffé, till kött, fisk, korv eller vegetariskt.
Det går givetvis att byta ut de hela burktomaterna med krossade tomater, passerade tomater eller t.o.m. några msk tomatpuré och vatten.
Du kan också ta färska tomater (italienarna gillar plommontomater till tomatsås) och skålla dem, skala dem och koka tomatsås på. Då behöver du ca 1 kg tomater till nedan recept.
Tomatsåsen blir godast om den får koka upp mot någon timme. Laga den gärna dagen innan.
2-3 dl hackad stjälkselleri är också gott i tomatsås.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.5 av 5 (Antal röster: 8)
4-6 port italiensk tomatsås
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 20 min
Klart på: 30 min

Ingredienser:

  • 2 burkar hela skalade tomater; krossade tomater eller passerade tomater; eller 1 kg färska tomater
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 dl olivolja
  • 3 msk tomatpuré
  • 1 tsk socker
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 0,5 tsk torkad rosmarin eller en nypa färsk
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • ev. 1 tsk torkad basilika eller 10 blad färsk
  • ev. 1 tsk torkad oregano eller 15 blad färsk

Tillagning:

  1. Med färska tomater: Skala, kärna ur och hacka tomaterna. Ex. kan du koka upp vatten, skära ett ex i tomaternas topp och sedan koka tomaterna i två minuter, häll av och låt svalna något så kan du dra av skalet. Dela dem sedan och ta ur kärnorna. Hacka sedan tomatköttet i ca 1x1 cm tärningar. Ett annat sätt är att klyfta tomaterna, ta bort kärnorna och sedan skära loss skinnet med en vass kniv och efter det hacka tomatköttet.
  2. Använder du tomater på burk så är det bara att öppna och fortsätta enligt nedan.
  3. Skala och hacka lök samt vitlök.
  4. Fräs lök och vitlök i olivoljan i en stor kastrull i cirka tre minuter. Rör om.
  5. Tillsätt de hackade tomaterna samt 1 dl vatten eller tomaterna på burk (då behövs inget vatten).
  6. Tillsätt tomatpuré, socker, rosmarin, salt, svartpeppar, basilika och oregano. Rör om och koka tomatsåsen i ca 20 minuter på låg värme, gärna längre.
  7. När såsen har kokat ihop så kan du smaka av den med salt, peppar, socker och vinäger (salt, sött och surt) innan servering.


 

Fler recept ur samma kategori som Italiensk tomatsås:

Romsås
Romsås med röd rom eller caviar, crème fraiche, gräddfil, majonnäs och citron. Om du vill kan du ha hackad dill eller gräslök i också. Även finhackad rödlök och pressad vitlök passar i romsås. Citronsaft kan bytas mot limesaft. Vidare kan crème fraiche och gräddfil bytas mot matyoghurt som turkisk yoghurt.
Romsås passar till varmrökt lax, rökt lax, rökt makrill, räkor, kräftor, skaldjurspaté, fiskpaté med mera.
Bönsalsa salsa med bönor
Bönsalsa. En salsa med bönor, tomat, rödlök, chili, vitlök, bladpersilja och olivolja.
Salsan kan serveras varm eller kall. Gott som tillbehör till det mesta ex. grillat, dipp till tacochips eller serverat till tacos, kötträtter, kyckling, grönsaker m.m.
Yoghurtsås med vitlök
Yoghurtsås med vitlök. En snabb, god, enkel och nyttig sås att laga som passar till grillat, buffé, sallad eller paj.

Se alla recept ur kategorin Såser
Blomkålsmos
Blomkålsmos är ett gott och nyttigt alternativ till potatismos med lägre GI och LCHF-anpassat.
Mos på blomkål kan du servera till det mesta där potatismos passar som grillad eller stekt korv, grillad lax, köttgryta eller grillad eller stekt halloumiost, paprika och zucchini (ringla ev. över god balsamvinäger och olivolja vid servering).
Vill du ha ett festligare mos så tillsätter 0,5 dl riven parmesan på slutet. Någon droppe tryffelolja kan man också ha i om man gillar det. Hackad persilja eller basilika är också gott i.
Tapenade olivröra
Tapenade eller olivröra. Tapenade är en olivröra som är gott som till det mesta. Ex. på rostad baguette som tapas eller tilltugg.
Tapenade är gott till grillad fisk eller grillad kyckling samt på buffe. Olivröra finns också att köpa färdig.
Godast blir tapenade med Kalamataoliver fast de är jobbiga att kärna ur men väldigt smakrika.
Rostade rotfrukter
Rostade rotfrukter är perfekt som gi-tillbehör istället för potatis och passar som tillbehör till det mesta.
Flerdubbla gärna nedan recept till en långpanna eller ugnsform.
Rostade rotfrukter håller sig i kylen och är bara att värma.
Se alla recept ur kategorin Grönsaksrecept
Italiensk tomatsås
Italiensk tomatsås på färska tomater eller burk. Servera tomatsåsen till pasta, lasagne, till buffé, till kött, fisk, korv eller vegetariskt.
Det går givetvis att byta ut de hela burktomaterna med krossade tomater, passerade tomater eller t.o.m. några msk tomatpuré och vatten.
Du kan också ta färska tomater (italienarna gillar plommontomater till tomatsås) och skålla dem, skala dem och koka tomatsås på. Då behöver du ca 1 kg tomater till nedan recept.
Tomatsåsen blir godast om den får koka upp mot någon timme. Laga den gärna dagen innan.
2-3 dl hackad stjälkselleri är också gott i tomatsås.
Tortellini med kyckling, spenat och soltorkad tomat
Färsk eller torkad tortellini med kyckling, spenat och soltorkad tomat.
Till tortellinin passar vitt vin eller lättare rött vin passar till.
Ceasardressing
Ceasardressing är en majonnäs smaksatt med vitlök, sardeller och parmesanost.
Ceasardressing serveras oftast till ceasarsallad som är en sallad med plockad romansallad, brödkrutonger, knaprig bacon - ibland serverad med grillad kyckling och skivad rödlök.
Har du ont om tid så går det bra att använda köpt majonnäs och blanda med hackade sardeller, pressad vitlök, worcestershiresås, dijonsenap, pressad citron, vinäger, salt, peppar samt riven parmesan. Du kan också ersätta majonnäsen eller lägga till matyoghurt eller creme fraiche.
Ceasardressingen är lättare att vispa ihop om du dubblar receptet samt använder en elvisp.
Ceasarsallad gör du av sköljd plockad romansallad, rostade brödkrutonger vända i olivolja och salt, ev. knaperstekt hackad bacon, ev. grillad kyckling samt ev. strimlad rödlök. Några ostskivor parmesan på toppen att garnera med.
Rör gärna i lite olja från sardellerna mot slutet att smaka av ceasardressingen med.
Se alla recept ur kategorin Italiensk mat

Gilla oss på Facebook