AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Recept och tips till kräftskivan. Allt från att koka kräftor själv till kräftsallad och goda tillbehör....
Sök
Android

Italiensk tomatsås

Italiensk tomatsås Italiensk tomatsås på färska tomater eller burk. Servera tomatsåsen till pasta, lasagne, till buffé, till kött, fisk, korv eller vegetariskt.
Det går givetvis att byta ut de hela burktomaterna med krossade tomater, passerade tomater eller t.o.m. några msk tomatpuré och vatten.
Du kan också ta färska tomater (italienarna gillar plommontomater till tomatsås) och skålla dem, skala dem och koka tomatsås på. Då behöver du ca 1 kg tomater till nedan recept.
Tomatsåsen blir godast om den får koka upp mot någon timme. Laga den gärna dagen innan.
2-3 dl hackad stjälkselleri är också gott i tomatsås.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.5 av 5 (Antal röster: 8)
4-6 port italiensk tomatsås
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 20 min
Klart på: 30 min

Ingredienser:

  • 2 burkar hela skalade tomater; krossade tomater eller passerade tomater; eller 1 kg färska tomater
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 dl olivolja
  • 3 msk tomatpuré
  • 1 tsk socker
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 0,5 tsk torkad rosmarin eller en nypa färsk
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • ev. 1 tsk torkad basilika eller 10 blad färsk
  • ev. 1 tsk torkad oregano eller 15 blad färsk

Tillagning:

  1. Med färska tomater: Skala, kärna ur och hacka tomaterna. Ex. kan du koka upp vatten, skära ett ex i tomaternas topp och sedan koka tomaterna i två minuter, häll av och låt svalna något så kan du dra av skalet. Dela dem sedan och ta ur kärnorna. Hacka sedan tomatköttet i ca 1x1 cm tärningar. Ett annat sätt är att klyfta tomaterna, ta bort kärnorna och sedan skära loss skinnet med en vass kniv och efter det hacka tomatköttet.
  2. Använder du tomater på burk så är det bara att öppna och fortsätta enligt nedan.
  3. Skala och hacka lök samt vitlök.
  4. Fräs lök och vitlök i olivoljan i en stor kastrull i cirka tre minuter. Rör om.
  5. Tillsätt de hackade tomaterna samt 1 dl vatten eller tomaterna på burk (då behövs inget vatten).
  6. Tillsätt tomatpuré, socker, rosmarin, salt, svartpeppar, basilika och oregano. Rör om och koka tomatsåsen i ca 20 minuter på låg värme, gärna längre.
  7. När såsen har kokat ihop så kan du smaka av den med salt, peppar, socker och vinäger (salt, sött och surt) innan servering.


 

Fler recept ur samma kategori som Italiensk tomatsås:

Hallonsås halloncoulis
Hallonsås eller halloncoulis. En god bärsås till dessert på mixade och passerade hallon smaksatt med socker.
Coulis är en tjock sås av mixad frukt eller bär som silats från grova bitar till en slät sås. Ofta tillsätts socker men det kan uteslutas ex. om bär och frukt redan är söta som ex. om man passerar söt mango.
Såsen används till desserter. Den röda fina färgen gör halloncoulis användbart att garnera desserter med. Ex. om du har en vaniljsås så kan du droppa i halloncoulis och sedan dra med en spets av något slag så blir det små hjärtan osv. Använder du såsen att garnera med så är en flaska likt en sportflaska smidigt att dutta ut hallonsås med.
Yoghurtsås med tandoori
Yoghurtsås med tandoori. Kall god och enkel sås till grillad kyckling, kött, grönsaker med mera. Passar också till buffe.
Köttfärsragu
Köttfärsragu till pasta. En ragu eller sås med köttfärs, blandfärs, nötfärs, fläskfärs eller viltfärs smaksatt med tomat, lök och kryddor.
Köttfärsragu är klassiskt med pasta toppad med rikligt med riven parmesan.
Detta är ett grundrecept som kan varieras på flera vis.
Goda smaksättningar i köttfärssås är vidare hackad stjälkselleri, hackade sardeller, koncentrerad hummerfond eller skaldjursfond, färsk basilika, hackad persilja, kapris, mald fänkål, köttbuljongtärning med mera. Vitlök kan uteslutas.
Istället för krossade tomater kan du ta passerade tomater, färska skalade tomater eller tomatpuré.
Se alla recept ur kategorin Såser
Ugnsbakad lax med pesto och grönsaker
Ugnsbakad lax med pesto och grönsaker. En nyttig, smal och supergod rätt med ugnsbakad laxfilé, smakrik pesto som sås och goda ugnsgrillade grönsaker på italienskt vis med paprika, zucchini, purjolök, morot, rotselleri och små körsbärstomater. En riktig Gi-lax.
Vintips till pestolax blir ett rose eller ett fylligt vitt vin av ex. Semillon från Australien.
Det går så klart bra att grilla laxen istället för att ugnsbaka laxen.
Paprikasoppa med curry och kokos
Paprikasoppa. Soppa med röd paprika, kokosmjölk, curry, chili och potatis. God, mättande, nyttig och prisvärd paprikasoppa till lunch, förrätt eller enkel middag.
Servera gärna paprikasoppan med ett gott bröd samt pålägg. Du kan också göra bagels till som på bilden. Rosta då bagelshalvor, bre på färskost, skivad gurka, salt, peppar samt ev. skinka. Lägg ihop och halvera med kniv.
Skölj och skrubba paprikorna i varmt vatten innan du använder dem. Väljer du ekologisk paprika är det inte nödvändigt.
Mozzarella med parmaskinka
Mozzarella med parmaskinka och sockerärtor i ugnen. En god sidorätt och tillbehör.
Blir lyxigt och gott med riktig buffelmozzarella och fin parmaskinka (och rätt dyrt tyvärr).
Se alla recept ur kategorin Grönsaksrecept
Pannacotta med blåbär
Pannacotta med färska blåbär. En dessert som är både enkel och underbart god. Här en smal variant med vaniljyoghurt men ack så god.
Den söta pannacottan passar bra med de syrliga blåbären. Servera gärna ett sött vin till ex. Muscat D Alexandrie, Icewein eller ett sött franskt Sauternes.
Detta är en bra dessert att förbereda innan så kan du umgås med gästerna sen på middan istället.
Pasta med tomatsås och chorizo
Pasta med tomatsås och chorizo. En god lunch eller middag med pasta med het korv i mustig tomatsås.
Du kan välja vilken pasta du vill - torkad eller färsk. Förslagsvis spagetti, tagliatelle, gnocchi eller penne.
Du kan göra tomatsåsen på burktomater eller färska tomater. Välj gärna hela skalade tomater på burk av ekologiskt märke. Krossade eller passerade tomater går också bra. med färska tomater blir tomatsåsen mycket god. Välj ekologiska plommontomater helst. De ska helst skalas helst först men det går bra att laga med skal också. Skala tomaterna genom att skära ett kryss i den ände som inte har blomfäste, koka upp vatten och doppa tomaterna i 1-2 minuter, ta upp och skölj dem i kallt vatten så kan du skala av skalet som lätt lossnar. Klyfta tomaterna och ta bort kärnorna.
Vegetarisk lasagne
Vegetarisk lasagne med zucchini, paprika, champinjoner med tomatsås, keso och ostsås med muskot.
Om du vill förenkla din lasagne så finns färdig gratängsås och tomatsås att köpa. Godast och utan tillsatser blir det dock med hemlagat.
Lasagnen får god smak dagen efter men pastan är då rätt mjuk så det är en smaksak om lasagnen är godare dagen efter.
Receptet kan halveras och bakas i en mindre form. Eller så kan hela receptet bakas i två mindre formar. I mindre form så gräddas lasagnen bättre och jämnare.
Tomatsåsen ska helst småputtra en timme under lock för riktigt god smak. Laga den gärna dagen innan. Då kan du också bryna på grönsakerna och blanda i såsen till en grönsaksröra som blir mycket god smak på över natten i kylen. Koka sedan upp röran och varva med pastaplattor och gratängsås som vanligt.
Se alla recept ur kategorin Italiensk mat

Gilla oss på Facebook