AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Här hittar du recept till Valborg. När man tänker på mat till Valborg så är...
Sök
Android

Italiensk tomatsås

Italiensk tomatsås Italiensk tomatsås på färska tomater eller burk. Servera tomatsåsen till pasta, lasagne, till buffé, till kött, fisk, korv eller vegetariskt.
Det går givetvis att byta ut de hela burktomaterna med krossade tomater, passerade tomater eller t.o.m. några msk tomatpuré och vatten. Du kan också ta färska tomater (italienarna gillar plommontomater till tomatsås) och skålla dem, skala dem och koka tomatsås på. Då behöver du ca 1 kg tomater till nedan recept.
Tomatsåsen blir godast om den får koka upp mot någon timme. Laga den gärna dagen innan.
2-3 dl hackad stjälkselleri är också gott i tomatsås.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 11)
6 port italiensk tomatsås
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 20 min
Klart på: 30 min

Ingredienser:

  • 2 burkar hela skalade tomater; krossade tomater eller passerade tomater
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 dl olivolja
  • 3 msk tomatpuré
  • 1 tsk socker
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 0,5 tsk torkad rosmarin eller en nypa färsk
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 tsk torkad basilika
  • 1 tsk torkad oregano

Tillagning:

  1. Med färska tomater: Skala, kärna ur och hacka tomaterna. Ex. kan du koka upp vatten, skära ett ex i tomaternas topp och sedan koka tomaterna i två minuter, häll av och låt svalna något så kan du dra av skalet. Dela dem sedan och ta ur kärnorna. Hacka sedan tomatköttet i ca 1x1 cm tärningar. Ett annat sätt är att klyfta tomaterna, ta bort kärnorna och sedan skära loss skinnet med en vass kniv och efter det hacka tomatköttet.
  2. Använder du tomater på burk så är det bara att öppna och fortsätta enligt nedan.
  3. Skala och hacka lök samt vitlök.
  4. Fräs lök och vitlök i olivoljan i en stor kastrull i cirka tre minuter. Rör om.
  5. Tillsätt de hackade tomaterna samt 1 dl vatten eller tomaterna på burk (då behövs inget vatten).
  6. Tillsätt tomatpuré, socker, rosmarin, salt, svartpeppar, basilika och oregano. Rör om och koka tomatsåsen i ca 20 minuter på låg värme, gärna längre.
  7. När såsen har kokat ihop så kan du smaka av den med salt, peppar, socker och vinäger (salt, sött och surt) innan servering.


 

Fler recept ur samma kategori som Italiensk tomatsås:

Kall pepparrotssås
Kall pepparrotssås passar till det mesta ex. rökt eller gravad lax, grillat som lax och kött men också kallskuret som fårfiol, renstek, varmrökt lax med mera.
Snabb och enkel sås att göra.
Istället för färsk finriven pepparrot kan du ta motsvarande mängd pepparrot på tub.
Tonfisksås med creme fraiche
Tonfisksås med crème fraiche och krossade tomater. Gott till pasta som spagetti, penne, skruvar, tagliatelle med mera. På bilden Zetas Mezze Maniche skruvar.
En enkel, snabb och nyttig pastasås med tonfisk på burk, krossade tomater, torkad vitlök, curry, chiliflakes, oregano, ketchup, salt och svartpeppar.
Garnera gärna med hackad persilja.
Cumberlandsås
Cumberlandsås som är klassisk till paté med saltgurka och en god blandad sallad.
Cumberlandsås håller sig länge i kylen. Grunden är en svartvinbärsgele som du smälter och blandar med kryddor, sherry och brandy.
Självklart kan du variera med kryddor du gillar, lite curry är exempelvis gott i Cumberlandsås.
Se alla recept ur kategorin Såser
Sallad på fetaost, paprika och oliver
Sallad med fetaost, paprika och oliver är en sidosallad som passar som tillbehör, till buffé eller tapas. En god kombination av sött och salt.
Köp gärna ekologisk obesprutad paprika - skölj den annars noga. Jag rekommenderar fina Kalamata oliver eller liknande med eller utan kärnor.
Hotch-potchsoppa
Hotch-potchsoppa. En klassisk soppa med lammkött och grönsaker som rotfrukter och purjolök. Hotch-potch lammsoppa kan du koka med lammkött som bog eller bringa helst med ben. Annat grytkött ex. högrev blir också gott.
Grönsaker som är ett måste i Hotch-potchsoppa - rotselleri, morot, gul lök och purjolök är viktigast.
Gott i är också palsternacka, vitkål, blomkål, gröna ärtor och palsternacka. Du kan ta lite vad man har tillgång till.
Vegetarisk pastasallad med soltorkad tomat
Vegetarisk pastasallad med soltorkad tomat, fetaost, rödlök, dijondressing, paprika, sallad, cocktailtomater och riven parmesan.
Majs, gröna ärtor och finriven morot är också gott i.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Ex. riven tofuost mozzarellastyle. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.
Se alla recept ur kategorin Grönsaksrecept
Risotto med spenat och rökt lax
Krämig risotto med spenat, rökt lax och parmesanost. Gott som förrätt, lunch eller enkel middag. Som förrätt räcker det till 8 portioner.
En bra resträtt på rökt lax.
Vintips till är vitt vin ex. en Chardonnay.
Antipasti Italienska smårätter
Antipasti är italienskt småplock till förrätt eller buffé. Gott till är ett nybakt bröd som focaccia, grissinis eller rostade crostinis.
Perfekt om matarga maffian kommer på besök.
Vegetarisk pasta med svamp och ärtor
Vegetarisk pasta med svamp, ärtor, lök och vitlök. Istället för spagetti kan du ta annan valfri pasta.
Gott till är hackad bladpersilja samt riven ost som parmesan eller grana padano. Servera gärna ett gott bröd till.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.

Se alla recept ur kategorin Italiensk mat

Gilla oss på Facebook