Tomatsås med färska tomater

Introduktion och förberedelse

Tomatsås med färska tomater. En klasssisk italiensk enkel tomatsås med skållade tärnade tomater, olivolja, basilika och en touch av vitlök.

Servera tomatsåsen till pasta, lasagne, till buffé, till kött, fisk, korv eller vegetariskt.

Koktid

Hur länge tomatsås ska koka är en smaksak. Koka ihop den några minuter och ha lite hela bitar tomat kvar eller koka längre och få en koncentrerad smak och len tomatsås om den får koka upp mot någon timme. Eller koka den dagen innan så blir smaken riktigt bra.

Val av tomater

Välj fina stora mogna tomater som Romatomater, plommontomater eller kvisttomater. Gärna ekologiska eller kravmärkta.

Med hemodlade tomater

Eller så odlar du tomater själv och har massor med mogna söta tomater att koka sås på. Receptet kan dubbleras och tomatsåsen kan frysas in i lagom portioner att ta fram.

Varianter

  • 1 dl hackad stjälkselleri, en halv tärnad lök samt 1 dl tärnad morot är också gott i tomatsås om man vill göra den lite mer matig.
  • Annat gott i är grönsaker som passar att tärna i är champinjoner, paprika, soltorkade tomater, svarta oliverr, tärnad zucchini, spenat, keso, rivet citronskal, grädde, smör, creme fraiche och mjölk.
  • Fräser du och lägger i köttfärs och låter koka någon timme så har du jättegod köttfärssås. Eller ta något vegetariskt som quornfärs.
  • Du kan även laga en enklare tomatsås eller Italiensk tomatås med tomater på burk.

4 portioner tomatsås med färska tomater

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 1 kg tomater
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 dl olivolja
  • 3 msk tomatpuré
  • 1 tsk socker
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 1 dl vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 tsk torkad basilika eller 10 hackade färska blad
  • 0,5 tsk torkad rosmarin eller en nypa färsk (valfritt)
  • 1 tsk torkad oregano (valfritt)
  • 0,5 dl riven parmesan (till servering)

Tillagning

  1. Skålla, skala, kärna ur och hacka tomaterna. Förslagsvis så kokar du upp vatten i en kastrull. Sär ett ex i tomaternas topp och sjud dem sedan i två minuter till skinnet går att dra av. Häll av och skölj kallt samt dra av skinnet. Dela tomaterna i klyftor och ta ur kärnorna. Tärna sedan tomatköttet i ca 1x1 cm tärningar. Ett annat sätt är att klyfta tomaterna, ta bort kärnorna och sedan skära loss skinnet med en vass kniv och efter det hacka tomatköttet.
  2. Skala och hacka vitlök.
  3. Fräs vitlök i olivoljan i en stor kastrull i någin minut och tillsätt sedan tomatpure och fräs under omrörning i någon minut till.
  4. Tillsätt de hackade tomaterna samt någon dl vatten.
  5. Tillsätt tomatpuré, socker, rosmarin, salt, svartpeppar, basilika (spara lite till garnering) och oregano. Rör om och koka tomatsåsen i minst 5 minuter på låg värme - gärna längre upp mot en timme - det är en smaksak. Använd gärna ett lock då det stänker samt rör då och då.
  6. När såsen har kokat ihop så kan du smaka av den med salt, peppar, socker och vinäger (salt, sött och surt) innan servering. Vänd i eller garnera med hackad färsk basilika och färsk riven parmesan också om du vill.
E-mail
Medel: 3.9 (36 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 104 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-05-21