Tomatsås med färska tomater

Tomatsås med färska tomater. En klasssisk italiensk enkel tomatsås med skållade tärnade tomater, olivolja, basilika och en touch av vitlök. 

Servera tomatsåsen till pasta, lasagne, till buffé, till kött, fisk, korv eller vegetariskt.

När tomatsåsen är godast är en smaksak. Koka ihop den några minuter och ha lite hela bitar tomat kvar eller koka längre och få en koncentrerad smak och len tomatsås om den får koka upp mot någon timme. Eller koka den dagen innan så blir smaken riktigt bra.

Välj fina stora mogna tomater - helst kravmärta plommontomater eller kvisttomater. Har du riktigt fina färska söta mogna tomater så behöver du bara tomater, olivolja, salt, basilika och peppar samt lite vitlök - utefter det kan man variera och försöka undvika att förstöra såsen för mycket ;)

1 dl hackad stjälkselleri, en halv tärnad lök samt 1 dl tärnad morot är också gott i tomatsås om man vill göra den lite mer matig. Annat gott i är grönsaker som passar att tärna i är champinjoner, paprika, soltorkade tomater, svarta oliverr, tärnad zucchini, spenat, keso, rivet citronskal, grädde, smör, creme fraiche och mjölk. Fräser du och lägger i köttfärs och låter koka någon timme så har du jättegod köttfärssås. Eller ta något vegetariskt som quornfärs.

4 portioner tomatsås med färska tomater

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 1 kg tomater
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 dl olivolja
  • 3 msk tomatpuré
  • 1 tsk socker
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 1 dl vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 tsk torkad basilika eller 10 hackade färska blad
  • 0,5 tsk torkad rosmarin eller en nypa färsk (valfritt)
  • 1 tsk torkad oregano (valfritt)
  • 0,5 dl riven parmesan (till servering)

Tillagning

  1. Skålla, skala, kärna ur och hacka tomaterna. Förslagsvis så kokar du upp vatten i en kastrull. Sär ett ex i tomaternas topp och sjud dem sedan i två minuter till skinnet går att dra av. Häll av och skölj kallt samt dra av skinnet. Dela tomaterna i klyftor och ta ur kärnorna. Tärna sedan tomatköttet i ca 1x1 cm tärningar. Ett annat sätt är att klyfta tomaterna, ta bort kärnorna och sedan skära loss skinnet med en vass kniv och efter det hacka tomatköttet.
  2. Skala och hacka vitlök.
  3. Fräs vitlök i olivoljan i en stor kastrull i någin minut och tillsätt sedan tomatpure och fräs under omrörning i någon minut till.
  4. Tillsätt de hackade tomaterna samt någon dl vatten.
  5. Tillsätt tomatpuré, socker, rosmarin, salt, svartpeppar, basilika (spara lite till garnering) och oregano. Rör om och koka tomatsåsen i minst 5 minuter på låg värme - gärna längre upp mot en timme - det är en smaksak. Använd gärna ett lock då det stänker samt rör då och då.
  6. När såsen har kokat ihop så kan du smaka av den med salt, peppar, socker och vinäger (salt, sött och surt) innan servering. Vänd i eller garnera med hackad färsk basilika och färsk riven parmesan också om du vill.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer