AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Recept och tips till kräftskivan. Allt från att koka kräftor själv till kräftsallad och goda tillbehör....
Sök
Android

Thaimat, thairecept, thaigryta och thairätter

Thairecept
Prova thaimat. Gör en utflykt till en asiatisk affär och shoppa loss. Njut sedan av goda thai-rätter som klassikern Phad thai och många fler som du hittar recept på här.

Thairecept och thailändsk husman - här hittar du recept på thailändsk mat som grytor, soppor, spett, såser, sallader och vårrullar.

Thaimat är inte svårare än husmanskost. Det är minst lika gott - speciellt om man gillar stark mat. Många svenskar har smakat den goda maten på Thailandssemestern. Ingredienser som kokosmjölk, limeblad, thaibasilika, koriander, chilipasta och citrongräs finns i välsorterade svenska affärer. Mat som passar lika bra till både vardags, fest och buffébord. Med en rejäl skål ris räcker maten till många.

Thaiköket har förenklats och sprider sig över världen. Och nu är det lättare än någonsin att laga thai. Många svenskar som varit i Thailand har upptäckt det smakrika köket. Exakt lika smakar det kanske inte om du lagar det hemma. Men det är just det som utmärker thaiköket – var och en är sin egen kock och man lagar efter smak. Här är några något försvenskade förslag på grytor, aromatisk soppa, knapriga knyten, matig gryta, smaskiga spett och mättande jasminris. Laga gärna flera rätter och ställ upp en liten buffé.

Några vanliga ingredienser till thaimat:

• Kokosmjölk och den lite fetare kokosgrädden används ungefär som grädde i soppor och grytor. Det är inte vätskan i nötterna som används. Istället kokas riven kokosnöt i vatten och silas. Två till tre nötter går åt till en burk på 400 gram. Kokosmjölken finns torkad också. Det är bra om man bara ska använda lite mjölk och inte vill öppna en hel burk. Man kan också själv koka kokosflingor och sila. En lättare variant med 6 % fetthalt finns som är bra både av hälsoskäl samt i drinkar som Pina Coladan - där fettet annars inte ser så gott ut i kalla drinkar. Söt kokosmjölk används mest till desserter. Välj osötad till matlagning.
• Currypasta är användbara och färdiga blandningar av ingredienser.  Currypasta är en blandning av kryddor. Du slipper att själv mosa ihop dem (även om hemgjord currypasta blir godast). Görs av bland annat galangal, korianderrot, citrongräs, räkpasta och kaffir-limeskal. Det finns flera varianter. Vanligast är grön och röd. Den gröna innehåller bland annat galangalal, citrongräs, räkpasta och lime samt grön birds eye chili vilket gör den starkare. Den röda currypasta är mildare och här står röd torkad mildare chili för det röda. De sparar tid i köket och spring i affärer. Här hittar du hemgjord grön currypasta samt röd currypasta.
• Färsk ingefära, koriander, limeblad, thaibasilika och citrongräs finns vanligtvis i välsorterade affärer. Till currypasta och kryddningar används väl rengjorda rötter av färsk koriander - de färska bladen och stammarna används på slutet som garnering.
• Kaffir lime - en knubbig smakrik lime där enbart skalet och bladen används. De är aromatiska och ger en frisk smak och används mycket i grytor vid thailändsk matlagning. Limeblad finns färska, torkade och frysta.
• Citrongräs är långa vassliknande strån med citronsmak. Blomfästet längst ner ca 0,5 cm skärs bort. Sedan används den vita ca 10 cm långa stjälken. Det gröna slängs bort. Citrongräset äter man inte och tillsätts i bitar som sedan pillas bort vid måltiden. 
• Thai-basilika är en variant av basilika med smak av lakrits.
• Färsk koriander. Här används roten i currypasta vidare stam och blad till garnering vid servering.
• Räkpasta används till att smaksätta soppor och grytor med mera.
• Torkade räkor används till att smaksätta ex. Phad thai och mycket mer.
• Tamarind används att tillsätta syra.
• Vanlig lime används till att tillsätta syra genom limesaften samt att skär i klyftor för garnering. 
• Färsk ingefära ger fyllighet. Använd färsk hackad eller finriven. Finns också på inlagd på burk. Skalas och tillsätt i grova bitar och används också i currypasta.
• Färsk galangal är en släkting till ingefäran och säljs som en rotklump. Skalas och tillsätt i grova bitar och används också i currypasta.
• Chilipasta är hackad chili. En halv tesked brukar sätta fart på det mesta. Vanligt är också mildare chiliolja som blir vackra röda droppar som garnering på maten.  
• Fisksås används istället för salt. Det är en pikant smakförstärkare gjord på jäst ansjovis. Låter kanske inte så gott men väl i maten smakar den inte som den luktar. Istället ger den en rikare smak åt de andra ingredienserna.
• Jasminris eller Thairis är ett klibbigt ris med mycket smak.
• Nudlar finns i flera varianter. De tjockare nudlarna är goda att blanda med grönsaker och soja. Risnudlar är tunnare och genomskinliga. Används till det mest som stir fry (phad thai), soppor, tillbehör samt till att dryga ut fyllningen till knyten och vårrullar.

Thaicurrypasta
Flera färdiga smaksättare till thaimat finns numer i vanliga affärer. Mald ingefära, röd och grön currypasta, chili och tamarind. Någon eller några teskedar i grytan med kokosmjölk så är det klart.

Två av de mest kända thairätterna är sopporna tom kha gai och tom yaam goong - soppa med kyckling och kokos samt sötsur soppa med citrongräs, galangal och räkor. Tom betyder koka. Tom kha är en het soppa med smak av galangal, kokosmjölk och citrongräs. Gai betyder kyckling. Tom yaam är en het klar soppa smaksatt med citrongräs och limeblad. Yum eller yaam (ursäkta ev. språkfel) betyder att det är en blandning av salt, surt och starkt. Goong betyder räkor.

Thaimat är flexibel. Kycklingen eller räkorna i recepten går bra att byta ut mot exempelvis lax, vit fisk, skaldjur, fläskkött, biff, quorn, tofu eller sojaprotein. Våga testa.

Mycket thaimat lagas bäst i en wok så det är bra att ha. Vidare en stor mortel att mortla currypasta i samt en ännu större hög mortel att laga sallad som ex. papayasallad i.

Thaikryddor
Mycket thaimat bygger på smak från hackad vitlök, tamarind, chili och ingefära. Hacka och fräs i olja, tillsätt kött och grönsaker; sedan kokosmjölk, curryblad och salt fisksås. Toppa med färsk koriander.



Phad Thai
Wokade thailändska nudlar. Thailands nationalrätt. Kan lagas med räkor, kyckling, fisk eller vegetarisk med grönsaker samt tofu.

Thailändska vårrullar
Gott som tilltugg eller förrätt. Hittar du inte vårrulleplattor kan du ersätta dem med dubbel filodeg skuren i lika stora rutor.

Vårrullar med räkor
Vårrullar med räkor, grönsaker, nudlar och svamp serverade med sweet hot chili sås och ev. sallad. Gott som förrätt, tilltugg eller lätt lunch. Prova också Vårrullar med kyckling, vegetarisk vårrullar och vårrullar med färs.

Tom yaam goong - sötsur räksoppa
Het räksoppa med champinjoner. En värmande förrätt och soppmiddag.

Tom Kha Kai
En någorlunda äkta Tom Kha Kai - Thailändsk kycklingsoppa med kokosmjölk, galangal, limeblad, thaibasilika, färsk koriander, svamp, citrongräs, färsk koriander med mera. Kan serveras som förrätt eller huvudrätt ev. med jasminris eller risnudlar.

Tom Khaa Gai - Thaisoppa med kyckling
Enkel variant på Thaisoppa med curry och kyckling, typ Tom Khaa Gai kycklingsoppa. Man kan också ha i en grovhackad stjälk citrongräs samt 2-3 limeblad tillsammans med kokosmjölken. Vidare kan du ha i någon dl grovhackad färsk koriander samt thaibasilika på slutet om du vill lyxa till thaisoppan på slutet.

Papayasallad Som Tam
En thailändsk sallad med grön papaya, chili, gröna bönor, vitlök, fisksås, morot, lime och jordnötter. Papayasallad passar som tillbehör till det mesta speciellt grillat. Också gott som sidosallad eller förrätt. Salladen kan toppas med krabba, räkor, kyckling, tofu osv.

Thailändsk dressing
Till sallader som förrätt och mindre rätter. Också god att ringla över grillad rosastekt biff som sallad eller grillade grönsaker eller stekt fisk serverat med grönsaker och ris.

Thaibiffsallad, 4 portioner
Köttmängden kan minskas eller ersättas med portabellosvamp samt andra kokta primörer. Servera med thailändsk dressing.
600 g oxfilé, biff, entrecote eller annan mör köttbit
2 msk fisksås
1 l blandad sallad
2 tomater
1 knipplökar, hackade
Sätt ugn på 200 grader. Bryn köttet runt om. Tunnare bitar kött serveras nästan direkt beroende på hur blodigt du gillar det. Hela köttbitar steker du i 10 –15 minuter till i ugnen. Låt köttet svalna. Skär i strimlor, gärna tvärs över köttfibrerna. Strimla löken och skiva tomater. Lägg skivorna ovan sallad på ett fat eller tallrikar. Toppa med tomater och lök. Ringla över thailändsk dressing över samt fisksås.

Laxcarpaccio på thaivis
Byt ut biffen mot rå skivad lax. Lägg den rå i salladen. Jag lovar att det är gott. Se till att laxen varit fryst om den är viltfångad. Odlad lax är behandlad med antibiotika och riskfri.

Thailändsk vitkålssallad
Svensk vitkål är fantastiskt gott, nyttigt, billigt och underskattat. Här en sallad med strimlad vitkål eller spetskål, salladslök och thailändska smaker av kokos, vitlök, chili, fisksås, lime, ingefära och socker.

Currypastor:
Gör du currypastan själv så blir den mycket god. Du behöver lite ingredienser och en stor mortel som du hittar i en asiatisk välsorterad butik men annars går det utmärkt.

Hemgjord röd currypasta

Hemgjord grön currypasta
Starkare än röd currypasta med gröna Birds Eye Chilis.

Grytor och wok:

Röd curry med kyckling eller biff
En god thailändsk curry med röd chilipasta, kokosmjölk, limeblad, thaibasilika och fisksås. Blir också gott med fläskkött som fläskfilé eller kotlett. Hemgjord röd currypasta hittar du här.

Kyckling i grön curry
En klassisk gryta med het grön curry så du behöver ris till för att lätta upp. Hemgjord grön currypasta för du fixa först.

Sötsurt fläsk eller kyckling
Sötsurt fläsk på thailändskt vis med ananas, lök, paprika, morot, minimajs, zucchini, tomat och ostronsås.
Blir också gott med vit fisk, lax, kyckling eller räkor.

Thaikyckling med cashewnötter
Thaikyckling med cashewnötter, chili, paprika, lök, morot och minimajs. Du behöver helst en wok att laga i.

Thairyta med röd curry och äggplanta, 4 portioner
Servera som hel rätt eller en av flera. Vill du variera denna gryta kan du ha i en burk eller lite färsk tärnad ananas.
4 tsk röd currypasta
3 msk olja
400 g kokosmjölk
800 g kyckling utan ben, quornbitar eller grytbitar av skinka eller nöt
1 äggplanta
2 små röda chilifrukter
2 msk ljus soja
4 msk fisksås
5 limeblad
10 blad basilika, gärna röd
Stek currypasta i olja i en gryta eller wok. Tillsätt kokosmjölken och 2 dl vatten. Koka upp. Strimla kyckling i bitar. Tärna äggplantan. Hacka chili. Tillsätt kyckling, soja, fisksås, äggplanta, chili och limeblad. Låt sjuda tills kycklingen är färdig cirka 15 minuter. Koka annat kött tills det är mört. Oxgrytbitar kokar du i en timme och spär med lite vatten då och då. Hacka basilika grovt och rör ner i grytan innan servering med jasminris och grönsaker.

Thaigryta med gul curry
Ersätt röd currypasta i receptet ovan med 1 msk grön currypasta och 1 tsk gurkmeja.

Thailändsk fiskgryta med kokos
En gryta med fisk som lax och grönsaker med smak från chili, citrongräs, lime, vitlök med mera.

Thaigryta med kyckling
Thaigryta med kyckling, grön curry och kokosmjölk. God med klibbigt thairis eller jasminris.

Thaigryta med kyckling och röd currypasta
Thaigryta med kyckling och röd currypasta. En enkel och god thaigryta att göra som kan varieras. Garnera gärna thaigrytan med färsk koriander om du gillar det.

Thaigryta med lax och röd curry
Thaigryta med lax, röd curry och kokos. Gott med ris. En enkel och god thaigryta att laga med lax.

Thaigryta med quorn
Thaigryta med quorn och grön curry och kokosmjölk. God med klibbigt thairis eller jasminris. En vegetarisk thaigryta.

Vegetarisk Thaigryta
Vegetarisk thaigryta med grönsaker i röd curry och kokosmjölk. Servera thaigrytan med klibbigt thairis eller basmatiris. Man kan ha olika grönsaker i thaigrytan. Du kan byta efter tillgång. Röd eller gul paprika, champinjoner samt en burk bambuskott är också gott i thaigryta.

Massaman thai kycklingcurry
Framröstad som världens godaste maträtt! Lite överdrivet såklart men denna thailändska kycklingcurry är riktigt god. Massaman kycklingcurry är en currygryta med kyckling, kokosmjölk, röd currypasta, jordnötter, kanel, stjärnanis, lime och grönsaker.

Kyckling med ananas och bönor i röd curry, 4 portioner
1 gul lök
500 gram urbenad kyckling
4 msk olja
1 tsk röd currypasta
1 burk kokosmjölk (400 gram)
5 dl kycklingbuljong
2 msk fisksås
1 burk ananas (400 gram) eller motsvarande färsk
200 gram brytbönor
Skala och hacka löken grovt. Dela kycklingen till matskedsstora bitar. Fräs lök och kyckling i oljan i kastrull eller wok. Tillsätt currypastan, kokosmjölk, buljong och fisksås. Låt koka fem minuter. Dela ananasen i bitar och rensa bönorna. Låt koka med ytterligare två minuter. Servera med thairis. God blir rätten också med grön currypasta istället för röd.

Räkor, bambu och mango i röd curry, 4 portioner
1 gul lök
4 msk olja
2 burkar bambuskott à 225 gram
1 mango
1 tsk röd chilipasta
1 burk kokosmjölk (400 gram)
1 röd paprika
5 dl kycklingbuljong
2 msk fisksås
300 gram skalade räkor
Skala och hacka löken grovt. Fräs i olja i en kastrull eller wok. Tillsätt bambuskott och chilipasta. Dela paprikan i bitar. Tillsätt paprika, kokosmjölk, buljong och fisksås. Rör i räkorna precis innan servering. Servera med ris.

Kyckling med pekannötter och grönsaker, 4 portioner
4 msk olja
2 hackade vitlöksklyftor
1 hackad röd chili
0,5 purjolök
500 gram urbenade kycklinglår
3 dl pecannötter
2 röda paprikor
2 burkar bambuskott à 225 gram
1 dl ostronsås
2 msk fisksås
2 dl kycklingbuljong
1 tsk maizena utrört i 1 dl vatten
Rensa och skiva purjolöken lite snett. Fräs nötterna i oljan någon minut i en kastrull eller wok. Tillsätt vitlök, chili, purjolök samt kycklinglår. Fräs i cirka fem minuter. Tillsätt bambuskotten samt ostornsås, fisksås, buljong samt maizena. Rör om och servera med thairis.

Flera thairätter:


Jordnötssås
Jordnötssås till grillspett, thaimat osv. Sås med jordnötssmör, kokosmjölk och lite chili eller röd currypasta.

Kycklingspett med sataysås - jordnötssås
Kycklingspett med sataysås passar som plockmat, tilltugg, på buffé, grillat, fest och kalas eller vickning. Sataysås är en jordnötssås med kokosmjölk. Serverar du thairis till kycklingspetten så blir det en hel rätt. Ha då gärna någon grönsak som kokt broccoli eller frästa wokgrönsaker till.

Thaigrönsaker med vitlök och sesamolja, 4 portioner
Servera som de är till ris, currygryta eller annan mat. Tillsätt strimlat stekt kött, färs, sojakuddar eller quorn med cashewnötter blir en hel rätt som serveras med ris.
4 msk vegetabilisk olja
3 vitlöksklyftor
225 gr bambuskott
400 gr babymajs
1 bunt sparris
200 gr färska bönor, valfri sort
3 morötter
8 champinjoner
4 knipplökar
2 msk fisksås
1 tsk sesamolja
Salt och vitpeppar
Skala och skiva vitlöken. Lägg i en wok eller panna med höga kanter tillsammans med oljan. Häll av bambuskott och majs. Skala nederdelen av sparrisen och skär i slantar. Spara topparna hela. Skala och skär morötter i slantar. Skär champinjonerna i halvor och rensa knipplök. Halvera dem och strimla. Hetta upp pannan och bryn vitlöken. Tag ur den och lägg på lite papper. Spara oljan i pannan. Tillsätt grönsakerna på hög värme i 3 minuter. Smaksätt med fisksås, sesamolja, salt och peppar. Tillsätt vitlöken mot slutet.

Thaigrönsaker i ostronsås
1 msk ljus soja
5 msk ostronsås
Vitpeppar
En omgång thaigrönsaker eller frysta på påse (500 g)
Smaksätt grönsakerna med soja och ostronsås samt vitpeppar.



Thailändska grönsaker med chili, 4 portioner
2 hackade vitlöksklyftor
1 hackad röd chili
4 msk olja
1 purjolök
2 paprikor
1 burk minimajs (400 gram)
2 medelstora morötter
2 burkar bambuskott à 225 gram
1 dl ostronsås
2 msk fisksås
2 dl kycklingbuljong eller grönsaksbuljong
1 tsk maizena utrört i 1 dl vatten
Rensa och hacka purjolöken snett. Skala och slanta morötterna. Rensa och skär paprikan i bitar. Fräs vitlök och chili i olja i en kastrull eller wok. Tillsätt purjolök, paprika, morötter, bambuskott och minimajs. Fräs under omrörning fem minuter. Tillsätt ostronsås, fisksås, buljong och maizena.

Thainudlar med grönsaker
Asiatiska breda nudlar eller äggnudlar. Ett gott alternativ till ris.

Stekt ris med ananas
Stekt ris med ananas, bacon, curry, cashewnötter och lök. Gott thailändskt stekt ris kan du servera som huvudrätt eller tillbehör.

Stekt ris med och ägg
Serveras som finare variant än ris vid exempelvis en thaibuffe. Du kan pimpa ditt stekta ris som du vill men vanligtvis har man i stekt ägg, ärtor och vitlök. Här är ett förslag med majs, vitlök, chili, gurkmeja och lite annat gott.

Thaikyckling, nudlar och grönsaker 4 portioner
250 gram äggnudlar
4 msk olja
2 hackade vitlöksklyftor
1 hackad röd chili
500 gram urbenad kyckling
2 morötter
0,5 purjolök
2 paprikor
1 gul lök
1 dl ostronsås
2 msk fisksås
2 dl kycklingbuljong
1 tsk maizena utrört i 1 dl vatten
Koka nudlarna. Skala morötter, rensa purjolök och paprika. Strimla dem. Skala och hacka löken grovt. Dela kycklingen till matskedsstora bitar. Stek lök, kyckling, vitlök och chili i olja i kastrull eller wok. Tillsätt ostronsås, fisksås, buljong och maizena. Rör om och vänd i nudlarna. Salta och vitpeppra efter smak. Lite socker kan också liva upp det hela.

Thailändska krabbkakor
Stekta krabbkakor eller biffar med krabba passar med wokad nudelsallad eller bara wokgrönsaker samt ev. thairis.

Thaisill
Thai sill - inlagd sill på thaivis. Sweet Sour Thai sill. Kul och annorlunda inlagd sill med Thailändska smaker. Stark och het sill med chili, citrongräs, vitlök, curry pasta och kokosmjölk. För dig som gillar hetta och en annorlunda sill på julbord, påsk eller midsommar.

Thai-dessert:
Du kan ta grötris om du ej hittar Sticky rice. Gott sött ris med kokossmak.
Klibbigt ris med färsk mango


Alla recept på thaimat hittar du här >>




 

Gilla oss på Facebook