Tom Yaam Goong

Tom Yaam Goong är en thailändsk skaldjurssoppa. Alla som varit i Thailand har nog provat Tom Yaam Goong, en soppa med räkor, limeblad, koriander, tamarind och chili.
Den funkar med fond och stjärtar från kräftor också. Istället för jätteräkor (vars odling är miljöförstörande) så blir det mycket gott med vanliga mindre räkor.
Obs man äter ej citrongräset samt limebladen - de är bara med för smakens skull.

4 portioner Tom Yaam Goong

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 500 g räkor med skal
  • 2 msk matolja, gärna jordnötsolja
  • 1,5 liter vatten eller kycklingbuljong (vatten och två buljongtärningar)
  • 2 stjälkar citrongräs
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 röd chili eller efter smak
  • 12 champinjoner
  • 6 limeblad (kaffir limeleaves)
  • 3 msk fisksås
  • 5 msk tamarind
  • 3 msk limesaft
  • 3 msk hackad koriander

Tillagning

  1. Skala räkorna och spara skalen. Spara räkorna på en tallrik i kylen.
  2. Fräs skalen i en kastrull i oljan i fem minuter och rör då och då.
  3. Skala och hacka under tiden vitlök och tillsätt den.
  4. Krossa den vita delen av citrongräset och dela den i grova bitar samt tillsätt den.
  5. Har du en köpt en limefrukt kan du riva ner det yttersta gröna skalet också.
  6. Tillsätt vatten samt ev. buljongtärningar.
  7. Låt koka 15 minuter och skiva under tiden champinjonerna samt hacka chilin.
  8. Sila över buljongen till en annan kastrull eller skål. Har man ingen sil kan man använda durkslag.
  9. Tillsätt limebladen, chilin, champinjoner, tamarind, limesaft och fisksås. Smaka av soppan med fisksås och chili.
  10. Hacka koriandern och tillsätt den tillsammans med räkorna.
  11. Koka upp soppan och servera.
  12. Vill man ha lika många räkor på varje tallrik, delar man först upp dem i skålarna och slår kokande soppa över.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer