Thaigryta med kyckling

Thaigryta med kyckling, grön curry och kokosmjölk. God med klibbigt thairis eller jasminris.
Istället för grön curry kan du ta röd currypasta.
Här har jag garnerat thaigrytan med mangoldblad.
Du kan också ha i bambuskott, morot, vitkål, zucchini eller mangold.

4 portioner thaigryta med kyckling

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 400 gram kycklingfilé eller lårfilé
  • 4 msk matolja
  • 1 gul lök
  • 1 röd chili
  • 3 cm färsk ingefära
  • 1 citrongräs
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 burk kokosmjölk
  • 3 msk fisksås
  • 1 tsk sesamolja
  • 2 msk grön currypasta
  • 2 limeblad
  • 1 dl hackad färsk koriander
  • 5 blad färsk thaibasilika (valfritt)
  • 1 litet huvud blomkål
  • 1 röd eller gul paprika
  • 0,5 purjolök
  • 1 huvud broccoli
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk socker
  • 4 port thairis eller jasminris

Tillagning

  1. Skär kycklingen i strimlor.
  2. Skala och finhacka löken. Lägg i en stor kastrull.
  3. Häll i oljan.
  4. Skölj, skär bort fästet och finhacka chilifrukten och tillsätt den.
  5. Skala ingefäran och hacka den grovt.
  6. Krossa citrongräsets rot och dela den i tre delar och tillsätt.
  7. Skala och hacka vitlök och tillsätt.
  8. Tillsätt kycklingen.
  9. Fräs allt i grytan i ca 5 minuter under omrörning.
  10. Tillsätt kokosmjölk, 5 dl vatten, fisksås, sesamolja, grön curry, limeblad, färsk koriander och thaibasilika.
  11. Låt koka upp.
  12. Skölj och dela blomkålen i delar och tillsätt dem.
  13. Skölj, dela, gröp ur och skär paprikan i bitar samt tillsätt.
  14. Rensa, dela och skölj purjolöken. Skär i grova bitar och tillsätt.
  15. Skär broccoli i buketter och tillsätt dem. Rör om.
  16. Låt thaigrytan med kyckling koka fem minuter till.
  17. Smaksätt med salt och socker. Tillsätt ev. mer fisksås, grön curry eller sesamolja.
  18. Servera thaigrytan med kyckling med ris som thairis eller jasminris.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer