Thailändsk vitkålssallad
Introduktion och förberedelse
Min variant på vitkålssallad med thailändska smaker.
En sallad med strimlad vitkål eller spetskål, salladslök, kokos, vitlök, chili, fisksås, lime, ingefära, jordnötter och socker.
Serveringsförslag
Gott som tillbehör till ex. vårrullar, thaimat, buffé eller grillat.
Varianter
Gott i vitkålssalladen är också sesamolja, rostade sesamfrön, groddar, färsk riven ingefära samt färsk hackad koriander.
Tillagning
- Plocka bort det yttersta kålbladet och skölj kålen.
- Skär den i klyftor och skär bort roten.
- Strimla kålen så fint du kan. Lägg i en stor skål.
- Skölj och strimla salladslöken samt tillsätt den.
- Skala och pressa i vitlök.
- Tillsätt matolja, socker, fisksås, limesaft, salt och chiliflakes.
- Blanda och massera runt vitkålen med handen några minuter så att den mjuknar. Låt gärna vitkålssalladen stå och marinera i kylen någon timme eller över natten. Den kan också serveras direkt.
- Smaka av vitkålssalladen med lite salt eller mer fisksås.
- Rosta kokosflingorna eller kokosflakes i en panna. Du kan även rosta jordnötterna om du vill.
- Innan servering så blandar du i kokosflingor och strör över grovt krossade jordnötter.
Uppskattat näringsvärde per portion: 204 kcal