Thaigryta med lax och röd curry

Thaigryta med lax, röd curry och kokos. Gott med ris. En enkel och god thaigryta att laga med lax.
Thaigrytan kan också smaksättas med thaibasilika, färsk koriander, limeblad, citrongräs, färsk ingefära, röd eller grön chili samt galangal efter tycke. Vidare är grönsaker som blomkål, purjolök, slantad morot, champinjoner samt bambuskott också gott i thaigrytan.
Istället för färsk broccoli kan du ta ca 3 dl fryst broccoli.

4 portioner thaigryta med lax

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 500 gram laxfilé
  • 1 röd paprika
  • 1 huvud broccoli
  • 2 morötter
  • 5 tsk röd currypasta
  • 2 tsk olja, ex. solrosolja
  • 400 ml kokosmjölk
  • 1 tsk fisksås
  • 0,5 tsk socker
  • 2 msk pressad lime

Tillagning

  1. Börja koka jasminris om du vill ha det till.
  2. Skölj, rensa och skär grönsaker samt lax i 3x3 cm bitar. Skala morot och skär i stavar.
  3. Lägg på en tallrik vid sidan så länge.
  4. Stek currypasta med olja i en gryta i 30 sekunder.
  5. Tillsätt kokosmjölk. Låt puttra i 3 minuter.
  6. Tillsätt grönsaker. Koka tills grönsaker känns klara cirka 5 minuter.
  7. Tillsätt en halv tsk fisksås och smaka av med lite socker och pressad lime. Smaka av grytan med currypasta för hetta, fisksås för sälta, socker samt lime för syra.
  8. Håll grytan varm tills riset kokat klart.
  9. Tillsätt lax och koka 2-3 minuter när riset har kokat klart och ångar av.
  10. Servera lax-thaigrytan med jasminriset.
E-mail
Medel: 4.2 (12 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer