Phad Thai Thailändska wokade nudlar

Phad Thai är Thailändska wokade nudlar med räkor eller kyckling, jordnötter, ägg, böngroddar, tofu med mera.
Du behöver en wok.
Ingredienser som torkade räkor, tamarindjuice, picklad rädisa med mera hittar du i en välsorterad asiatisk affär.
Kan serveras på salladsblad om du önskar ex. grönsallad, isbergssallad eller romansallad.
Vill du ha en vegetarisk phad thai så kan du öka på mängden tofu och ev. quornbitar samt ha i grönsaker som broccoli, morot, bambuskott, minimajs, zucchini med mera.

2 portioner Phad Thai

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 200 gram breda risnudlar (den som liknar tagliatelle)
  • 2 schalottenlökar
  • 150 gram skalade räkor eller kycklingfilé
  • 1 msk picklad rädisa (valfritt)
  • 2 msk torkade räkor (valfritt)
  • 40 gram tofu, naturell
  • 4 salladslökar
  • 50 gram färska böngroddar
  • 2 ägg
  • Sås: 4 msk fisksås
  • 6 msk chilisås (ketchp Heinz-varianten) eller ketchup och några droppar tabasco
  • 4 msk palmsocker
  • 4 msk tamarindjuice eller äppelvinäger
  • 3 msk vatten
  • Till woken: 3 msk matolja som majsolja eller solrosolja
  • Garnering: 4 msk jordnötter
  • 1 lime
  • 2 krm hett chilipulver till garnering och servering eller efter tycke

Tillagning

  1. Lägg risnudlarna i blöt i kallt vatten enligt paket (ca 20 minuter).
  2. Skala och strimla löken. Lägg i en skål.
  3. Skala räkor. Eller strimla kycklingfilé om du vill ha det. Lägg med löken.
  4. Lägg picklad rädisa och torkade räkor i lökskålen. Sätt åt sidan.
  5. Skär tofu i små tärningar. Lägg på en assiett.
  6. Skölj böngroddar och salladslök. Strimla salladslöken och lägg med böngroddarna i en skål.
  7. Krossa jordnötterna grovt och rosta dem i en stekpanna eller i woken. Lägg på en assiett.
  8. Blanda såsen av fisksås, chilisås, palmsocker, tamarindsås och vatten i en skål.
  9. Skölj och skär limefrukten i fyra delar - skär runt kärnhuset och släng sedan kärnhuset och spara de fyra klyftorna till garnering och smaksättning.
  10. Dags att woka: Häll olja i woken och hetta upp den till något över medelvärme.
  11. Fräs och bryn tofun några minuter.
  12. Tillsätt skålen med lök, räkor eller kyckling och rädisa samt bryn några minuter. Rör då och då.
  13. Peta upp räkorna eller kycklingen mot kanten på woken och knäck i äggen samt blanda runt dem i botten och upp mot kanterna på woken att stelna. Vänd efter någon minut och hacka sönder. Blanda och stek med räkor eller kycklingen.
  14. Lägg upp räk- eller kycklingblandningen mot kanten på woken igen och häll såsen i botten samt tillsätt nudlarna.
  15. Koka och vänd runt nudlarna i såsen tills såsen kokat in i nudlarna efter någon minut.
  16. Blanda sedan samman allt och fräs någon halv minut.
  17. Tillsätt det salladslök och böngroddar samt stek ca 10 sekunder till. Smaka gärna av med mer kryddor.
  18. Lägg upp och garnera med jordnötter på toppen, limeklyftor och ev. chilipulver vid sidan att strö över för önskad hetta.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer