Röd chilipasta eller currypasta

Introduktion och förberedelse

Laga hemgjord röd chilipasta eller currypasta och använd till thailändska grytor, soppa eller annan thaimat.

Currypastan lagas i två steg - första steget är med torra rostade kryddor som mortlas och nästa steg tillsätts de färska (blöta) kryddorna och allt mortlas till en pasta.

Currypastan kan också malas i en matberedare men mortel blir bäst.

Du hittar ingredienserna i en asiatisk specialaffär.

Förslag att laga med currypastan

Du kan använda currypastan till att laga gryta med kyckling, biff, grönsaker, tofu eller lax samt annan thaimat.

Du behöver

Du behöver en stor mortel i sten.

Hållbarhet

Currypastan kan frysas in i delar eller sparas i kylen ca en vecka.

Styrka

Använd gärna många milda röda torkade chilis - antalet bestämmer du själv - mellan 15-40 stycken.

Fråga efter en mild röd torkad chili att använda i chilipastan.

Hittar du bara starka torkade röda chilis (piri piri) så får du använda färre antal annars blir den väldigt stark.

Varianter

Du kan också laga grön currypasta utan röda chilis (men med gröna Birds Eye Chillis).

Thailändsk chilipasta med röd curry
Thailändsk chilipasta med röd curry kan du förbereda i god tid - upp till några dagar innan. Det som blir över kan frysas in.

ca 12 portioner röd currypasta

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • Torra kryddor - del ett: 2 msk vitpeppar
  • 2 msk hela korianderfrön
  • 2 msk hel kummin
  • 0,5 tsk salt
  • Färska (blöta) kryddor - del två: 2 citrongräs
  • 4 tsk färsk galangalrot - ca en tumme
  • 2 msk korianderrot (roten från färsk koriander) ca 2 st
  • 2 tsk färsk gurkmeja (ca en halv tumme)
  • 2 tsk finstrimlat skal från en Kaffir lime (knottrig lime)
  • 20 röda torkade chilifrukter (beroende på önskad styrka). Välj gärna en mild sort som stora Spur chilis (15 st) eller 30-40 av mindre (och mild) sort
  • 2 små schalottenlökar
  • 8 klyftor vitlök
  • 2 msk räkpasta (thai schrimp paste)

Tillagning

  1. Rosta svartpeppar, korianderfrön och kummin i en stekpanna några minuter tills de börjar dofta och ryka men brända.
  2. Lägg över i en stor mortel.
  3. Förbered övriga ingredienser: skär bort den nedersta mm av citrongräset och skiva den nedersta decimetern - släng resten. Lägg i morteln.
  4. Skär rent galangalrot och strimla den. Lägg i morteln.
  5. Skölj gurkmeja och skär ut en bit som en halv tumme. Lägg i morteln.
  6. Skölj skalet på kaffirlime-frukten. Skala av det yttersta skalet (ej det vita) och strimla det. Lägg i morteln.
  7. Tillsätt chilis till morteln.
  8. Skala och hacka lök samt vitlök. Lägg i morteln.
  9. Tillsätt räkpasta.
  10. Mortla till en fin pasta.
  11. När den röda currypastan är finfördelad kan du använda den direkt eller spara i en burk i kylen (håller ca 1 vecka) eller frysa in den.
E-mail
Medel: 4.4 (8 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 33 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-05-25