Asiatisk nudelsallad

Asiatisk nudelsallad är gott som tillbehör till grillat, stekt eller friterad mat. Eller som egen vegetarisk rätt - lägg då gärna till tofu eller grillad halloumiost.
Gott och nyttigt. Nudelsalladen kan förberedas innan och värmas. Den kan serveras ljummen, kall eller varm.
Sallad med nudlar, morot, purjolök, champinjoner, vitlök, sesamolja, chili, ostronsås och sesamfrön.
Gillar du nötter så kan du strö över rostade cashewnötter vid servering.

4 portioner asiatisk nudelsallad

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 4 nystan nudlar, ca 250 gram torkade nudlar, förslagsvis breda bandnudlar
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 tsk chiliflakes eller en spansk röd chilifrukt eller valfri chili
  • 3 msk vegetabilisk matolja
  • 2 msk sesamolja
  • 2 morötter
  • 0,5 purjolök
  • 5 champinjoner, ca 40 gram
  • 4 msk ostronsås
  • 2 tsk sesamfrön

Tillagning

  1. Koka upp 1 liter saltat vatten till nudlarna.
  2. Lägg i nudlarna och se till att vattnet täcker. Sätt på lock och ta av från värmen. Låt nudlarna stå i 4 minuter.
  3. Häll av och skölj kalla i ett durkslag.
  4. Skala morot. Dela och skölj purjolök. Skär grönsakerna i ca 0,5 dm långa stavar likt stora tändstickor.
  5. Rensa svamp och skiva den.
  6. Skala och pressa vitlök i en wok eller stekpanna.
  7. Tillsätt 2 msk matolja samt chilin.
  8. Fräs vitlök och chili och slå sedan över i en stor skål.
  9. Fräs morot, purjolök samt svamp i matolja samt sesamolja i några minuter under omrörning. Lägg över i skålen och blanda med vitlöks- och chilioljan.
  10. Tillsätt ostronsåsen.
  11. Blanda i nudlarna samt sesamfrön och rör om.
  12. Vill du servera nudelsalladen varm så kan du mikra, woka eller steka nudlarna varma och blanda med grönsakerna.
  13. Smaka av med mer ostronsås samt ev. mer salt och chili efter tycke innan servering. Servera gärna med ostronsås och ev. sweet chilisås vid sidan.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer