Sötsurt fläsk

Sötsurt fläsk på thailändskt vis med ananas, lök, paprika, morot, minimajs, zucchini, tomat och ostronsås.
Blir också gott med vit fisk, lax, kyckling eller räkor.
Du behöver helst en wok att laga i. Det går också med en stekpanna att bryna i samt sedan lägga över i en större panna där man håller allt varmt samt blandar ihop rätten.
Palmsocker finns i två varianter i välsorterade asiatiska affärer - mjukt på burk eller i hård form i en slags kaka. Den hårda varianten av palmsocker måste du hacka upp eller riva sönder när du tillsätter den.
Om du vill garnera som på bilden så är det selleriblad på toppen. Det går också bra med färsk koriander eller bladpersilja.

2 portioner sötsurt fläsk

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 250 gram fläskkött som kotlett, fläskfilé eller fläskkarré
  • 1 msk frityrmix (ex. Santa Maria) eller majsmjöl
  • 2 msk äggvita
  • 2 tsk buljongpulver (ex. Kung Markattas grönsaksbuljongpulver) eller 1,5 krm salt, 1 krm svartpeppar samt 0,5 tsk socker
  • 2 dl japanskt ströbröd eller vanligt ströbröd
  • 1,5 dl matolja, vegetabilisk ex. majsolja eller solrosolja
  • 1/4 färsk ananas
  • 1 morot
  • 0,5 gul lök
  • 0,5 röd paprika
  • 4 färska minimajs (eller från burk)
  • 0,5 zucchini
  • 1 tomat
  • 2 stjälkar vårlök eller salladslök (eller ett knippe gräslök)
  • 4 msk ostronsås
  • 4 msk ketchup eller chilisås (ketchup-varianten)
  • 1 tsk palmsocker (eller brunt socker, farinsocker eller strösocker)
  • 2 dl vatten
  • Några blad färsk koriander, bladpersilja eller selleriblad till garnering

Tillagning

  1. Skär fläskköttet i mumsbitstora bitar mot fibrerna.
  2. Blanda dem med buljongpulver och sedan frityrmix.
  3. Rör i och massera in äggvitan.
  4. Ös upp ströbröd på en tallrik och vänd fläskköttet runt om i ströbrödet. Lägg över på en tallrik.
  5. Förbered resterande ingredienser: skär bort skal på ananasen, klyfta den i bitar och skär i små strimlor.
  6. Skala och skär morötter i halvor på längden och sedan i sneda ca 3 mm tunna slantar. Om du vill kan du använda en räfflad klniv.
  7. Skala och skär den gula löken i grova klyftor och sedan varje klyfta i 3 delar till grova bitar.
  8. Börja koka jasminris om du vill ha det till.
  9. Skölj paprikan, kärna ur och skär i ca 1x1 cm tärningar.
  10. Skölj minimajs och skär dem i ca 0,5 cm breda slantar.
  11. Skölj zucchini samt tomat och skär i ca 1x1 cm tärningar.
  12. Skölj och skär vårlök, salladslök eller gräslök i ca 3 cm långa bitar. Lägg ev. undan några bitar till garnering.
  13. Dags att börja woka (eller steka i stekpanna): hetta upp matolja i woken (eller stekpanna) till lite högre än medelvärme.
  14. Lägg i fläskköttet en bit i taget. Vicka runt woken och se till att olja kommer åt alla bitar. Bryn fläskköttet på en sida först och vänd den sedan och bryn andra sidan gyllenbrun tills köttet är genomstekt.
  15. Lägg upp fläskköttet på en tallrik med hushållspapper. Spara oljan i woken.
  16. Woka och stek grönsakerna i oljan - morot, lök, paprika, minimajs och zucchini. Bryn grönsakerna några minuter och rör då och då.
  17. Tillsätt ananas och tomat. Fräs någon minut till.
  18. Tillsätt ostronsås, ketchup eller chilisås, socker samt den gröna löken (vårlök, salladslök eller gräslök). Blanda i vatten till en såsig konsistens, koka upp och smaka av med salt samt svartpeppar.
  19. Lägg upp det stekta fläsket på ett fat och ös över grönsaksblandningen.
  20. Servera och garnera med några blad färsk koriander, bladpersilja eller selleriblad.
  21. Sötsurt fläsk är gott med thailändskt jasminris till.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer