Thailändsk fiskgryta med kokos
Introduktion och förberedelse
En gryta med fisk och grönsaker med smaker från Thailand. Chili, citrongräs, lime, vitlök med mera ger god smak.
Du kan servera med kokt ris eller nudlar till.
Varianter
När du gjort grunden eller basen till fiskgrytan kan du ha lite vad du gillar.
- Gott i är också torsk, räkor, musslor med mera.
- Andra grönsaker som passar är minimajs, bambuskott, groddar, bok choy, gröna bönor, zucchini, aubergine osv.
- Ta gärna i några blad grovhackade thaibasilika eller färsk koriander på slutet för riktigt god smak.
Tillagning
- Skala och finhacka lök samt vitlök.
- Hacka chilifrukten fint.
- Skala och riv ingefära.
- Fräs lök, vitlök, chili och ingefära i en kastrull eller panna med höga kanter i oljan.
- Krossa (banka till) roten på citrongräset (där sitter smaken). Skär den i grova bitar och tillsätt den.
- Blanda i kokosmjölk, mjölk, fiskbuljong, limeblad.
- Skölj och riv skalet av en halv lime. Tillsätt det rivna skalet samt saften av den halva limen.
- Rör om och låt koka i några minuter.
- Börja koka riset och servera med fisken.
- Under tiden: skölj, skala och dela grönsakerna: paprikan grova bitar, löken i klyftor och broccolin i små buketter.
- Lägg dem i kokossåsen och koka i 5 minuter.
- Skär laxen i kuber ca 2x2 cm och plattfisken i 3x3 cm bitar.
- Lägg ner i grytan och låt koka på låg värme i 5 minuter till.
- Smaka av fiskgrytan med salt (ev. fisksås istället), samt lite vitpeppar.
- Servera fiskgrytan med kokt thairis.
Uppskattat näringsvärde per portion: 755 kcal