Röd curry med kyckling eller biff

En god thailändsk curry med röd chilipasta, kokosmjölk, limeblad, thaibasilika och fisksås. Blir också gott med fläskkött som fläskfilé eller kotlett.
Servera med jasminris eller risnudlar.
Med hemgjord röd chilipasta blir curryn mycket god. Det tar dock lite tid att laga currypastan. Men det sparar du in nästa gång - satsen för currypastan räcker till minst 10 portioner. Frys in resten till nästa gång. Currypastan håller sig även i kylen en vecka.
Det går också bra använda köpt färdig röd currypasta men har du smakat hemgjord currypasta så vill du gärna ha det istället.
Leta upp en välsorterad asiatisk affär så hittar du ingredienser där samt ev. en stor mortel.

4 portioner röd curry med kyckling eller biff

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • Torra kryddor - del ett: 2 msk vitpeppar
  • 2 msk hela korianderfrön
  • 2 msk hel kummin
  • 0,5 tsk salt
  • Färska (blöta) kryddor - del två: 2 citrongräs
  • 4 tsk färsk galangalrot - ca en tumme
  • 2 msk korianderrot (roten från färsk koriander) ca 2 st
  • 2 tsk färsk gurkmeja (ca en halv tumme)
  • 2 tsk finstrimlat skal från en Kaffir lime (knottrig lime)
  • 20 röda torkade chilifrukter (beroende på önskad styrka). Välj gärna en mild sort som stora Spur chilis (15 st) eller 30-40 av mindre (och mild) sort.
  • 2 små schalottenlökar
  • 8 klyftor vitlök
  • 2 msk räkpasta (thai schrimp paste)
  • RÖD CURRY MED KYCKLING ELLER BIFF: 400 gram kycklingfilé eller mör biff
  • 2 msk matolja, vegetabilisk som majs- eller solrosolja
  • 400 gram kokosmjölk (en burk)
  • 2 msk röd chilipasta
  • 6 kaffir limeblad
  • 10 blad thaibasilika
  • 1 msk fisksås
  • 1 msk palmsocker (eller 0,5 msk vanligt socker)
  • Tillbehör: 4 port jasminris

Tillagning

  1. RÖD CHILIPASTA: Rosta svartpeppar, korianderfrön och kummin i en stekpanna några minuter tills de börjar dofta och ryka men brända.
  2. Lägg över i en stor mortel.
  3. Förbered övriga ingredienser: skär bort den nedersta mm av citrongräset och skiva den nedersta decimetern - släng resten. Lägg i morteln.
  4. Skär rent galangalrot och strimla den. Lägg i morteln.
  5. Skölj gurkmeja och skär ut en bit som en halv tumme. Lägg i morteln.
  6. Skölj skalet på kaffirlime-frukten. Skala av det yttersta skalet (ej det vita) och strimla det. Lägg i morteln.
  7. Tillsätt chilis till morteln.
  8. Skala och hacka lök samt vitlök. Lägg i morteln.
  9. Tillsätt räkpasta.
  10. Mortla till en fin pasta. Lägg upp i en skål, glas eller plastburk.
  11. RÖD CURRY MED KYCKLING ELLER BIFF: Börja koka ris om du vill ha det till.
  12. Vik limebladen på mitten längs stjälken och riv bort stjälken.
  13. Strimla limebladen fint. Lägg på en tallrik. Spara fyra blad till garnering.
  14. Strimla thaibasilika. Lägg med limebladen. Spara fyra blad till garnering.
  15. Skär köttet i strimlor mot köttfibrerna. Lägg i en skål.
  16. Hetta upp en wok eller stor gryta.
  17. Tillsätt oljan.
  18. Rör i röd chilipasta och fräs runt några sekunder. Ta inte så mycket i början - du kan smaka av med mer chilipasta i slutet för starkare chili.
  19. Tillsätt lite kokosmjölk i taget och rör ut i den röda chilipastan.
  20. När det kokat upp tillsätter du köttet och vänder runt. Låt småputtra på låg värme i ca 3-4 minuter. Rör då och då.
  21. Tillsätt fisksås, socker samt hälften av limelöven. Smaka av med salt och ev. mer chilipasta.
  22. Låt puttra några minuter till och rör då och då.
  23. Servera den röda curryn toppad med limeblad och thaibasilika samt med jasminris vid sidan.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer