Kycklingspett med enkel sataysås

Kycklingspett med sataysås passar som plockmat, tilltugg, på buffe, grillat, fest och kalas eller vickning.
Sataysås är en jordnötssås med kokosmjölk.
Serverar du thairis till kycklingspetten så blir det en hel rätt. Ha då gärna någon grönsak som kokt broccoli eller frästa wokgrönsaker till.

10 portioner kycklingspett

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 10 urbenade lår eller kycklingfiléer, cirka 1,3 kg
  • 30 små träspett
  • 4 msk tandoorikrydda på burk
  • 1 burk jordnötssmör
  • 2 burkar kokosmjölk
  • 2 dl chilisås
  • 10 droppar tabasco
  • 1 msk kinesisk soja
  • 0,5 tsk salt
  • 3 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Blanda jordnötssmör, kokosmjölk, chilisås, soja och tabasco i en kastrull och koka upp. Smaka av såsen med salt och vitpeppar. Låt sataysåsen svalna.
  2. Skär kycklingen i bitar ca 3x3 cm kuber.
  3. Blanda kycklingbitarna med tandoorikrydda i en bunke.
  4. Trä upp kycklingbitarna på spetten ca 5-6 bitar på varje.
  5. Häll upp hälften av sataysåsen i en skål och spara till serveringen i kylen.
  6. Pensla kycklingspetten med den andra hälften sataysås.
  7. Grilla på utegrill i ca 15 minuter runt om eller stek kycklingspetten i ugn på 175 grader i 30 minuter eller tills kycklingen är genomstekt (över 62 grader). Du kan ev. bryna dem i en stekpanna eller ge dem grillyta i en grillpanna innan du ugnssteker dem i ca 15-20 minuter.
  8. Servera kycklingspetten varma eller kalla med sataysåsen som dippsås. Kycklingspetten kan förvaras i kylen.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer