Fixa godaste pizzakvällen med egen pizza

Baka egen pizza. Massor av recept på hemlagad pizza till vardags eller fest.

Pizzarecept Hembakt pizza är gott. Här hittar du bra recept på pizzadeg, pizzasås och klassiska pizzor som oxfilépizza, salamipizza, Capricciosa, Maffia och Hawaii med flera men också pizza i långpanna.

Pizzan sägs komma från Neapel i Italien. Några hundra år efter tomaten kom till Europa så började man på 1700-talet baka flata bröd toppade med tomatsås eller bara ost. Lök, skinka, paprika, salami, spenat, svamp, basilika, skaldjur med flera godsaker kom snart på pizzan och de moderna pizzaklassikerna som Marinara, Capriocciosa och Quatro Stagioni var födda. Lagar du egen pizza så kan du välja dina egna favoritpålägg.

Idag är pizzan något av en nationalrätt i Sverige. Vi firar Internationelle pizzadagen dagen efter nyårsfesten 1 januari då bakispizzorna säljer som bäst. Minst en pizzeria finns i varje by och kvarter. Av varierande kvalitet ska väl sägas. Kebabpizza, calzone, oxfilépizza är nutida klassiker. Att baka pizza är lönsamt då ingredienserna är billiga - jag skulle gissa på 4-10 kronor per pizza beroende på pålägg. Fördelen med köpepizza är att pizzan blir god när den bakas underifrån i en stenugn även kallad pizzaugn. Allra godast blir pizzan om den bakas i en vedeldad stenugn. 

Vedeldade stenugnsbakade pizzor är ännu rätt ovanliga i Sverige. Men de blir vanligare och vanligare med nya pizzerior som satsar på kvalitet och lite dyrare gourmetpizzor. Det finns pizzastenar att köpa för hemmaugnar som funkar rätt bra. Då värmer du stenen i ugnen minst 30 minuter innan så håller den undervärmen fint när pizzan kommer på. Man kan också baka pizza i en egen vedeldad ugn eller i grillen om man kör med en pizzasten och isolerar runt grillen så den håller 300-400 grader iaf. 

Man behöver dock ingen specialugn eller pizzasten för att själv baka pizza. Jag brukar baka i ett djupt ugnsbleck som jag värmt i ugnen innan och sedan ev. penslat med lite olivolja - då får pizzan en knaprig och god botten samt gräddas underifrån som en riktig pizza ska.

Pizzadeg Pizzadeg till alls slags vpizza.

Du kan också baka ut degen till runda pizzor och baka i pizza pronto pizzamaskin, på förvärmd pizzasten eller i en förvärmd stekpanna du sedan olja med lite olivolja. Stekpannan ställer du sedan in i ugnen.

Grundrecept på pizza
Klassisk pizza med olika toppings.

Pizzadeg
Klassisk pizzadeg med vetemjöl, vatten och jäst. 

Pizza med skinka i långpanna
Pizza i långpanna är smidigt att baka till flera. En stor pizza till alla.

Hemgjord pizza i långpanna Hemlagad pizza i långpanna.

Vegetarisk pizza i långpanna
God pizza med rödlök, purjolök och cocktailtomater.

Så här kan du baka pizza i långpanna - ett förslag:

1. Blanda pizzadegen enligt recept och låt degen jäsa övertäckt i 30 minuter. Förbered pizzasås och pålägg.

Utkavlad på bakpapper Utkavlad på bakpapper.

2. Tryck och kavla ut degen på bakplåtspapper stort som en långpanna.

3. Täck över pizzadegen med en handduk och låt jäsa cirka 20 minuter till.

4. Sätt ugnen på 250 grader - max värme - helst undervärme. 

5. När det är 5 minuter kvar på jäsningen så värmer du en plåt i ugnen. Ex. en ugnsplåt med höga kanter om du ska baka en hel långpanna. 

Pizzadeg utkavlad i smord ugnsform. Pizzadeg utkavlad i smord ugnsform.6. Ta ut långpannan  och pensla botten med ca 2 msk olivolja.

7. Lägg i pizzadegen med degen nedåt och bakplåtspappret uppåt i pannan.

Dra bort bakpappret Dra bort bakpappret.

8. Dra av smörpappret så att degen ligger kvar. Böj och forma ev. till kanterna så de är i formen.

9. Sprid ut ett tunt lager tomatsås på pizzadegen.
Bred ut pizzasås Bred ut pizzasås.

Lägg på ost Lägg på ost.

10. Strö över och sprid ut ett tunt lager riven ost.

Fler pålägg som lök Fler pålägg som lök med mera. 11. Lägg på de toppings du valt ex. strimlad lök, skivad salami och skivad paprika.

12. Sätt in pizzan i nedre delen av ugnen och grädda i 15 - 20 minuter.
 

Gräddad med  xtra mozzarella Gräddad med xtra mozzarella.

13. Ta ev. ut pizzan när det är fem minuter kvar och lägg på skivad mozzarella. Grädda tills mozzarellaosten smält och pizzar har fin färg.

14. Ta ut pizzan och skär upp i delar. Strö ev. över torkad oregano och ev. riven parmesan innan servering. Du kan också ha på kalla toppings som ruccolasallad och lufttorkad skinka efter du bakt pizzan. Servera gärna någon sallad till pizzan som pizzasallad, coleslaw, tomatsallad eller en grönsallad.

Pizzasås

Pizzasås Pizzasås. Istället för hemgjord pizzasås kan du ta färdig tomatsås - gärna med örter. Smaksätt den gärna med pressad vitlök och oregano.

Pizzapålägg - några förslag på pålägg eller toppings till pizza. 

Välj de pålägg du gillar. Tomatsås och ost är grunden såklart. Först sprider du ut tomatsås sedan osten och efter det topping.
• Riven ost. Blanda gärna riven mozzarella, pizzaost eller ost lik emmentahler, samt ev. riven parmesan.
• Skivad rödlök eller gul lök

Några olika  pizzapålägg Några olika pizzapålägg. • Inlagd paprika
• Stark prickig korv, salami. Pepperoni.
• Svarta oliver, helst goda som Kalamataoliver
• Röd paprika - inlagd eller färsk
• Skivad tomat
• Ananas i bitar
• Skinka i skivor eller strimlor
• Skivade färska eller inlagda champinjoner

Pizzadeg Hemgjord pizzadeg till en rund pizza. Knåda ut pizzadegen från mitten och kavla sedan ut den till en rund pizzagrund ca 30 cm diameter.

• Inlagd kronärtskocka i bitar
• Bacon - skär i bitar
• Stekt köttfärs ex. texmexfärs
• Hackad pepperoni
• Kebabkött.
• Kycklingkött. Använd stekt strimlad kycklingkött.
• Skivad stekt fläskfilé.
• Skivad stekt oxfilé.
• Skaldjur som räkor, musslor eller kräftstjärtar

Kalla pålägg eller toppings.
 Kalla toppings läggs på när pizzan är bakt.
• Lufttorkad skinka. Exempelvis prosciuotto.

Pizzagrund med tomatsås Pizzagrunden med tomatsås. Låt gärna pizzagrunden jäsa lite extra några minuter innan du lägger på tomatsås, ost och topping.

• Ruccolasallad. Skölj salladen noga innan.
• Vitlökssås. Blanda matyoghurt med pressad vitlök.
• Bearnaisesås.
• Fetaost i tärningar.
• Torkad oregano.
• Färsk basilika.
• Riven parmesanost.

Några förslag på pizzor:

Grunden på pizzan är alltid tomatsås och ost. Förslag på goda varianter är:
• Margarita med tomatsås, mozzarella och basilika. Vegetarisk.
• Salamipizza med paprika
• Hawaii-pizza med skinka och ananas.
• Capricciosa med skinka och champinjoner.
• Pizza Maffia med bacon och lök.
• Vegetarisk pizza med soltorkad tomat.
• Vegetarisk pizza i långpanna.
• Oxfilépizza

Pizzagrund med tomatsås och ost Pizzagrunden med tomatsås och ost. God att baka med färsk basilika på som Margarita. Eller så lägger du på mer toppings efter tycke.

• Skaldjurspizza
• Pizza Bolognese med köttfärssås.
• Kycklingpizza med kycklingkött (stekt eller grillat samt tärnat), lök, curry och paprika.
• Kebabpizza med stekt kebabkött, lök och vitlökssås.
• GI-pizza bakt med dinkelmjöl.
• Hembakt Calzone med skinka och ost.  
• Pizza med lufttorkad skinka och Västerbottenost. 
• Pizza Bianco - en pizza utan tomatsås men med mozzarella, Chevre, soltorkad tomat, pinjenötter och färsk basilika. 
Pizza med västerbottenost och lufttorkad skinka. 
Pizza bianco - utan tomatsås men med ost. 

Alla Receptfavoriters pizzarecept hittar du här >>

Tillbehör och pizzavarianter: 

Focaccia-pizza
En variant på focaccia bakad med pizzapålägg. Ett pizzabröd i långpanna med skinka, tomat, ost, rosmarin, oliver och rödlök.

Pizzadeg med bakpulver
En pizzadeg som inte behöver jäsa. Utan jäst men med bakpulver. Snabb att göra men inte riktigt lika god som jäst pizzadeg (tycker jag).

Pizzasallad med tomat, avokado och rödlök
En fräsch god sallad till pizzan. Till salladen är det gott med massor av het Dijondressing - en senapsdressing. Ett alternativ till vitkålssallad man alltid får till köpepizzan.

Pizza Capricciosa Den färdiga pizzan - här med Capricciosa. Servera en hel eller en halv pizza beroende på hur hungrig du är. Istället för pizzasallad kan du servera en god grönsallad med avokado, tomat och bönor till pizzan.

Coleslaw
Vitkålssallad med yoghurt är gott istället för vanlig pizzasallad. Sås, gott och nyttigt i ett. Blir också jättegod med grekisk eller turkisk matyoghurt som ex. Larsa.

Grönsallad med avokado och bönor
Gott som grön sallad till det mesta. Matig och god med svarta bönor, avokado och tomater i olivolja och vinäger.

Klassisk pizzasallad
Vitkål är vanligast men rödkål och spetskål blir också gått. En matberedare är lättast att strimla med.

Libapizza - bakt med arabiskt tunnbröd. Genialisk enkel pizza - lägg bara på topping som tomatpuré, ost med mera och baka tunnbröden som pizza.

Foccaciapizza - tjockare italienskt bröd med pizzatopping.

Pizzabullar

Pizzabullar är som kanelbullar fast bakta med pizzadeg och fyllda med tomatsås, ost och valfri topping som skinka eller kassler. Gott är också soltorkade strimlade tomater för vegetarisk variant (byt ut skinkan).

Pizzabullar med kassler

Pizzabullar med skinka

Pizza med salami Hembakt pizza är gott. Ovan salamipizza.Alla Receptfavoriters pizzarecept >>

Fixa din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer

Glöggdoft i luften

Dags att bjuda till glöggfest. Här hittar du tips på hemgjord glögg, tilltugg och bästa köpeglöggen.

Läs mer