Pizza med skinka i långpanna

Introduktion och förberedelse

Pizza bakad i långpanna skinka samt ost, tomatsås och mer förslag på topping.

Serveringsförslag

Varianter

  • På bilderna ser du två förslag - i receptet nedan hade jag skinka, purjolök, tomater och rödlök.
  • På det andra förslaget - se bild - är pizzan bakad för två personer med hälften av degen i en mindre ugnsform. Samma variant kan såklart bakas i en stor långpanna. Den toppade jag med rökt skinka samt champinjoner jag skivat och fräst i lite olivolja samt smaksatt med lite vitlök, salt och peppar. Rester av pizzadeg kan frysas in - ta fram kvällen innan och låt tina i rumstemperatur.
  • Du kan köpa färdig pizzasås istället för att koka egen.

Annat gott på pizzan

Några fler förslag på pålägg är pepperoni eller salami, kalamataoliver, inlagd eller färsk röd paprika, skivad tomat, färsk eller inlagd ananas i bitar, skivade färska eller inlagda champinjoner, inlagd kronärtskocka i bitar, bacon - skär i bitar, stekt köttfärs ex. texmexfärs, hackad pepperoni, kebabkött, stekt strimlat kycklingkött, skivad stekt fläskfilé, skivad stekt oxfilé, skaldjur som räkor, musslor eller kräftstjärtar

Kalla toppings

Läggs på när pizzan är bakt.

Några förslag är lufttorkad skinka som exempelvis prosciuotto; ruccolasallad - skölj salladen noga innan; vitlökssås - blanda matyoghurt med pressad vitlök; bearnaisesås; fetaost i tärningar; torkad oregano; färsk basilika; och/eller riven parmesanost.

Variera osten

Du kan också variera osten med några skivor mozzarellaost eller bara ta riven mozzarella på hela pizzan.

Med kalljäst deg

Pizzadegen blir extra bra om den får kalljäsas - efter att du knådat den - i en stor bunke över natten i kylen täckt med plastfolie.

Pizzan kan du toppa med valfria pålägg - här med rökt skinka, strimlad purjolök, rödlök och delade coccktailtomater.
Pizzan kan du toppa med valfria pålägg - här med rökt skinka, strimlad purjolök, rödlök och delade coccktailtomater.

4 portioner pizza med skinka i långpanna

  • Förberedelse: 1 tim 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim 30 min

Ingredienser

  • 0,5 pkt färsk jäst
  • 2,5 dl ljummet vatten
  • 6 dl vetemjöl
  • 1 dl vetemjöl eller majsmjöl till utbakning
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 tsk salt
  • PIZZASÅS: 1 burk krossade tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 krm vitpeppar eller svartpeppar
  • 3 droppar tabasco
  • 1 tsk oregano
  • 1 tsk salt
  • 1 pressad vitlök
  • PÅLÄGG: 1 skivad rödlök eller gul lök
  • 0,5 purjolök
  • 1 pkt cocktailtomater
  • 300 gram kokt eller rökt skinka i skivor eller strimlor
  • PIZZAOST: 4 dl grovriven pizzaost, mozzarella eller ost lik Emmenthaler

Tillagning

  1. Smula ner jäst i en bunke. Tillsätt fingervarmt vatten.
  2. Lös upp jästen med en slev och tillsätt mjöl och olivolja. Blanda ingredienserna till en deg.
  3. Knåda ihop degen några minuter så att den släpper från degbunkens kanter. Knåda degen i maskin 10 minuter eller för hand i 15 minuter. Tillsätt saltet på slutet.
  4. Låt pizzadegen jäsa till dubbelstorlek i 30 minuter under kökshandduk.
  5. Förbered pizzasås. Blanda alla ingredienser till pizzasåsen i en kastrull och småkoka under tiden degen jäser. Rör då och då. Smaka av tomatsåsen med vinäger, socker och mer salt och peppar.
  6. Förbered pizzapålägg du vill ha på pizzan: Skär upp och lägg på en tallrik eller bricka bredvid. Förslagsvis: skala och strimla lök samt purjolök. Skölj och dela cocktailtomater. Dela eller skär skinkan i strimlor.
  7. Förbered pizzaost. Riv ev. ost. Blanda ev. riven ost med riven parmesanost.
  8. Sätt ugnen på max under- och övervärme.
  9. Sätt in den långpanna eller plåtar du ska baka pizzan på.
  10. Lägg ut ett bakplåtspapper stort som långpannan.
  11. Knåda eller kavla ut pizzadegen på bakplåtspappret så att den är stor som långpannan.
  12. Låt gärna den utkavlade pizzadegen jäsa en kvart övertäckt innan du lägger den i het långpanna eller stekpanna.
  13. Ta ut den heta långpannan och smörj (pensla) den med olivolja i botten.
  14. Lägg bakplåtspappret med degen nedåt i långpannan och dra bort bakplåtspappret. Forma till degen i långpannan så den är tunnare mot mitten och tjockare mot kanterna - akta så du ej bränner dig. Pensla gärna kanterna med olivolja.
  15. Dags att lägga på pizzatoppings: bred först ut tomatsåsen.
  16. Bred ut ett lager riven ost i botten.
  17. Lägg på pizzatopping efter önskemål, jämnt fördelat över hela pizzan. Vänta med skivad mozzarella om du vill ha det.
  18. Grädda pizzan i ca 10-15 minuter. Tiden varierar i olika ugnar. Pizzan ska få färg samt vara knaprig och bakt i botten.
  19. Lägg ev. på skivad mozzarella när du har fem minuter kvar av gräddningen.
  20. När pizzan fått färg och är genombakt underifrån så är den klar.
  21. Ta ut pizzan och skär upp den.
  22. Smula ev. över lite oregano innan servering. Kanske finriven parmesan också.
  23. Lägg ev. på kalla toppings som några skivor lufttorkad skinka och några blad grönsallad som ruccola.
E-mail
Medel: 4.2 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 936 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-08-04