Hembakt Calzone

Gillar du dubbelvikt pizza Calzone så måste du prova att baka egen. Fylld med god mozzarella, rökt skinka samt en touch av chili och vitlök. Här toppad med lite fin lufttorkad skinka och riven parmesan.

Här med en sallad på ruccola och cocktailtomater. Pizzan kan också bakas på pizzasten i grill med lock. Pizzadegen blir extra bra om du blandar och knådar den dagen innan och sedan låter den kalljäsa i en stor bunke eller degbollar stora nog till en pizza i fyra plastburkar smorda med olivolja. Bakar du inte upp all deg så kan du ha deg några dagar i kylen. Den går även att frysas. Om man vill kan man ta vanlig pizzaost eller blanda hälften av varje.

4 calzone

  • Förberedelse: 1 tim 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • 0,5 pkt färsk jäst
  • 2,5 dl ljummet vatten
  • 7 dl vetemjöl
  • 1 dl vetemjöl eller majsmjöl till utbakning
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 tsk salt
  • Fyllning: 600 gram riven mozzarella
  • 500 gram strimlad rökt skinka
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 200 gram lufttorkad skinka i tunna skivor till garnering (valfritt)
  • 0,5 dl riven parmesan till garnering (valfritt)
  • 12 blad färsk basilika till garnering (valfritt)
  • Tomatsås: 1 burk passerade tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 krm svartpeppar
  • 5 droppar tabasco
  • 1 tsk oregano
  • 1 tsk salt
  • 1 pressad vitlök
  • SALLAD: 40 gram ruccola
  • 1 pkt cocktailtomater
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk balsamvinäger

Tillagning

  1. Smula ner jäst i en bunke. Tillsätt fingervarmt vatten.
  2. Lös upp jästen med en slev och tillsätt mjöl, olivolja och salt.
  3. Blanda ingredienserna till en deg.
  4. Knåda ihop degen i maskin i 10 minuter eller för hand i 15 minuter.
  5. Lägg över degen i en stor bunke med lite mjöl i botten och strö lite mjöl runt om och på degen. Täck över med plastfilm eller kökshandduk.
  6. Låt pizzadegen jäsa till dubbel storlek i ca 50 minuter. Eller kalljäs över natten övertäckt i kylen. Alternativt dela i fyra portionsbitar och lägg med olivolja i fyra bunkar.
  7. Förbered tomatsås. Blanda alla ingredienser till tomatsåsen i en kastrull och småkoka under tiden degen jäser. Rör då och då. Smaka av tomatsåsen med vinäger, socker och mer salt och peppar.
  8. Förbered pålägg: Blanda riven ost med hackad skinka samt ta in en pressad vitlöksklyfta och chili om du vill.
  9. Skölj ruccola och tomater.
  10. Blanda ruccola och tomater med olivolja och balsamvinäger.
  11. Sätt ugnen på 275 grader eller högsta under- och övervärme.
  12. Sätt in plåt, baksten eller pizzasten i ugnen att bli varm en halvtimme innan du bakar på den för att bli riktigt varm.
  13. Degen i 4 delar och rullar till bollar som du kavlar ut till tunna runda pizzor. Placera dem på varsitt bakplåtspapper.
  14. Bred ut någon halv dl tomatsås i övre delen av pizzan.
  15. Lägg en hög med ost och skinka samt strö över lite torkad oregano.
  16. Vik försiktigt upp nedre delen till en halvmåne.
  17. Vik sedan ihop kanterna omlott några cm i taget från ett håll och tryck till så att det är tätt längs hela kanten.
  18. Grädda i ca 8 minuter. Tiden varierar i olika ugnar. När pizzan fått färg och är genombakt underifrån så är den klar.
  19. Ta ut och pensla ev. calzonen med lite olivolja samt strö över lite torkade oregano innan servering.
  20. Servera calzonen med salladen.
  21. Vill du ha den riktigt lyxig så kan du garnera med några skivor lufttorkad skinka, strö över riven parmesan och några blad färsk basilika.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer