Pizza Bianco

Pizza utan tomatsås eller vit pizza. Här med chevre, mozzarella, soltorkade tomater, rostade pinjenötter, pesto garnerad med riven parmesan och färsk basilika.
Gillar man tryffelolja så kan man droppa över någon droppe.
Här med en sallad på ruccola och cocktailtomater.
Du kan baka pizzan med färsk jäst eller torkad jäst. Ett halvt paket färsk jäst på 25 gram motsvarar ett halvt paket torkad jäst.
Pizzan kan också bakas på pizzasten i grill med lock.
Pizzadegen blir extra bra om du blandar och knådar den dagen innan och sedan låter den kalljäsa i en stor bunke eller degbollar stora nog till en pizza i fyra plastburkar smorda med olivolja.
Bakar du inte upp all deg så kan du ha deg några dagar i kylen. Den går även att frysas.

4 pizza Bianco

  • Förberedelse: 1 tim 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • 0,5 pkt färsk jäst
  • 2,5 dl vatten, fingervarmt
  • 6 dl vetemjöl
  • 1 dl vetemjöl eller majsmjöl till utbakning
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 tsk salt
  • PÅLÄGG: 2 mozzarellaostar
  • 200 gram chevre
  • 2 dl hackad soltorkade tomater
  • 50 gram pinjenötter
  • 4 msk pesto
  • 1 dl olivolja
  • 0,5 dl riven parmesan
  • 12 blad färsk basilika
  • SALLAD: 40 gram ruccola
  • 1 pkt cocktailtomater
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk balsamvinäger

Tillagning

  1. Smula ner jäst i en bunke. Tillsätt fingervarmt vatten.
  2. Lös upp jästen med en slev och tillsätt mjöl, olivolja och salt.
  3. Blanda ingredienserna till en deg.
  4. Knåda ihop degen i maskin i 10 minuter eller för hand i 15 minuter.
  5. Lägg över degen i en stor bunke med lite mjöl i botten och strö lite mjöl runt om och på degen. Täck över med plastfilm eller kökshandduk.
  6. Låt pizzadegen jäsa till dubbel storlek i ca 50 minuter. Eller kalljäs över natten övertäckt i kylen. Alternativt dela i fyra portionsbitar och lägg med olivolja i fyra bunkar.
  7. Förbered pålägg: skiva chevre, häll av och dra sönder mozzarella i mindre bitar, hacka soltorkade tomater, riv parmesan samt blanda pesto med olivolja.
  8. Rosta pinjenötter ljust bruna i en stekpanna.
  9. Skölj ruccola och tomater.
  10. Blanda ruccola och tomater med olivolja och balsamvinäger.
  11. Sätt ugnen på 275 grader eller högsta under- och övervärme.
  12. I LÅNGPANNA: Knåda eller kavla ut pizzadegen till en avlång rektangel. Pensla långpannan med 2 msk matolja.
  13. Rulla ihop degen och rulla ut den i långpannan. Justera kanter.
  14. RUND PIZZA PÅ PLÅT, BAKSTEN ELLER PIZZASTEN: Sätt in plåt, baksten eller pizzasten i ugnen att bli varm en halvtimme innan du bakar på den för att bli riktigt varm. Degen i 4 delar och rullar till bollar som du kavlar ut till tunna runda pizzor. Placera dem på varsitt bakplåtspapper. Pensla bakplåtspappret med olivolja innan.
  15. Pensla på pestoolja.
  16. Grädda en stor pizza eller en rund pizza i taget först i 2 minuter med enbart peston.
  17. Ta ut och fördela mozzarella, soltorkade tomater och chevre.
  18. Grädda i ytterligare 4-5 minuter för rund pizza och 8-10 minuter för en hel långpanna. Tiden varierar i olika ugnar. När pizzan fått färg och är genombakt underifrån så är den klar.
  19. Servera Pizza Bianco med salladen och strö över rostade pinjenötter, riven parmesan och några blad färsk basilika.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer