Pizza i långpanna

Introduktion och förberedelse

Baka en god pizza i en långpanna med tomatsås, riven ost och förslag på topping.

Serveringsförslag

Varianter

  • I receptet nedan hade jag fräst köttfärs på som topping samt ruccola, babyspenat, fetaost och tomat på pizzan.
  • Du kan även ta de pålägg du gillar på pizzan. Här hittar du fler förslag.
  • En vanlig variant är med rökt eller kokt skinka du skär eller drar isär i bitar. Eller med bacon, inlagd paprika och gul lök.
  • Ett annat förslag är vegetarisk långpannepizza.
  • Vill du ha en vegan pizza kan du byta ut köttfärsen mot formbar sojafärs och vegan riven ost mozzarellastyle samt greek style fetaost på.
  • Tomatsåsen kan bytas mot köpt pizzasås.

Kalljäst deg

Pizzadegen blir extra bra om den får kalljäsas - efter att du knådat den - i en stor bunke över natten i kylen täckt med plastfolie.

Med färsk jäst eller torrjäst

Du kan baka med färsk jäst eller torkad jäst. Ett halvt paket färsk jäst på 25 gram motsvarar ett halvt paket torkad jäst.

Du kan ta valfria toppings på långpannepizzan - på bilden med fräst köttfärs, torkad oregano, ruccola, färska halverad cocktailtomater och smulad fetaost.
Du kan ta valfria toppings på långpannepizzan - på bilden med fräst köttfärs, torkad oregano, ruccola, färska halverad cocktailtomater och smulad fetaost.

4 portioner pizza i långpanna

  • Förberedelse: 1 tim 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • 0,5 pkt färsk jäst
  • 2,5 dl ljummet vatten
  • 6 dl vetemjöl
  • 1 dl vetemjöl eller majsmjöl till utbakning
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 tsk salt
  • PIZZASÅS: 1 burk krossade tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 krm svartpeppar
  • 5 droppar tabasco
  • 1 tsk oregano
  • 1 tsk salt
  • 1 pressad vitlök
  • PÅLÄGG: 4 dl riven ost som mozzarella eller pizzaost
  • 200 gram nötfärs
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 msk olivolja
  • 1 krm chiliflakes
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 krm oregano
  • SALLADSTOPPING: 6 cocktailtomater
  • 20 gram ruccola
  • 20 gram babyspenat
  • 1 dl smulad fetaost
  • 2 krm oregano

Tillagning

  1. MED FÄRSK JÄST: Smula ner jäst i en bunke. Tillsätt fingervarmt vatten.
  2. Lös upp jästen med en slev och tillsätt mjöl, olivolja och salt.
  3. Blanda ingredienserna till en deg.
  4. MED TORKAD JÄST: Blanda vetemjöl med torkad jäst och salt. Tillsätt hett vatten till degen och blanda ihop till en deg.
  5. Knåda ihop degen några minuter så att den släpper från degbunkens kanter. Knåda degen i maskin 10 minuter eller för hand på bakbord i 15 minuter.
  6. Lägg över degen i en stor bunke med lite mjöl i botten och strö lite mjöl runt om och på degen. Täck över med plastfilm eller kökshandduk.
  7. Låt pizzadegen jäsa till dubbel storlek i ca 50 minuter.
  8. Förbered pizzasås. Blanda alla ingredienser till pizzasåsen i en kastrull och småkoka under tiden degen jäser. Rör då och då. Smaka av tomatsåsen med vinäger, socker och mer salt och peppar.
  9. FÖRBERED PÅLÄGG: Förbered de pålägg du vill ha. Förslagsvis fräs köttfärsen i olivolja och hacka sönder den. Tillsätt pressad vitlök, chili, salt, tomatpuré, oregano och svartpeppar. Stek på medelvärme i ca 5 minuter. Sätt åt sidan.
  10. Sätt ugnen på 275 grader eller högsta under- och övervärme.
  11. Sätt in en långpanna i ugnen att bli varm. Knåda eller kavla ut pizzadegen till en avlång rektangel på ett bakplåtspapper. Låt jäsa ca 15 minuter.
  12. Smula sönder fetaost i en bunke. Blanda halverade cocktailtomater, ruccola och babyspenat.
  13. Ta ut långpannan och pensla botten och kanter med matolja.
  14. Vänd upp och ner på degen i långpannan och dra av bakplåtspappret så att degen stannar i långpannan. Tryck ut degen i långpannan så du har lite tunnare mot mitten och tjockare mot kanterna - akta så du ej bränner dig.
  15. Dags att lägga på pizzatoppings: bred först ut någon dl tomatsås (ca 2 dl om du bakar en stor pizza i långpanna) på pizzan. Spara överbliven tomatsås till annat - kan frysas in.
  16. Bred ut ett lager riven ost i botten. Fördela köttfärsen eller annan topping över.
  17. Grädda pizzan i ca 15 minuter så långt ner du kan i ugnen. När pizzan fått färg på ovansidan samt är genombakt och fått färg undertill så är den klar.
  18. Ta ut pizzan och toppa med smulad fetaost, sallad och tomater eller andra kalla toppings.
  19. Strö över oregano, skär upp i rutor och servera pizzan.
E-mail
Medel: 4 (10 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 986 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-08-04