Pizza med lufttorkad skinka och västerbottensost

Introduktion och förberedelse

Pizza med lufttorkad skinka, Västerbottensost, mozzarella samt ört- och vitlöksolja toppad med riven parmesan och färsk basilika.

Här med en sallad på ruccola och cocktailtomater.

Tips

  • En god blandning pizzaost kan du göra genom att blanda en del riven mozzarella, 2 delar riven pizzaost samt ev. smaksätta med lite riven parmesan eller grano padano.
  • Pizzadegen blir extra bra om den får kalljäsas - efter att du knådat den - i en stor bunke över natten i kylen täckt med plastfolie.
  • Välj gärna ett fint vetemjöl med hög proteinhalt (glutenhalt) som Tipo00 mjöl, manitoba eller annat vetemjöl på vårvete.
  • Det ska vara mycket värme underifrån och pizzan ska bakas från botten.
  • Öppna och stäng ugnsluckan så fort du kan och lämna ej ugnen öppen i onödan.
  • Man kan också grilla pizzan i grillen med lock - då kan man ha ett galler, pizzastål eller pizzasten under. Se till att det blir riktigt varmt med locket på och lyft hastigt och sätt in pizzan samt på med locket igen.
  • Är man ute och campar kan man grilla eller steka pizza i robust stekpanna, gjutgärnspanna med lock, på pizzastål eller på pizzasten.
  • Avslutningsvis finns det små pizzaugnar för hemma- och utomhusbruk att köpa.
  • Vidare kan man mura en stenugn, bakugn eller skaffa en vedeldad pizzaugn för hemmabruk.

Baksten och pizzastål

Baksten, pizzastål eller bakstål är bra för att behålla värmen när pizzan ska gräddas. Dessa hjälper ugnen att bevara värmen när man bakar pizzan och ger ett bättre resultat. Värm bakstenen eller pizzastålet i ugnen någon halvtimme innan bakning. Baksten och pizzastål finns att köpa i välsorterade köksaffärer.

4 medelstora eller 2 stora runda pizzor

  • Förberedelse: 1 tim 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • 0,5 pkt färsk jäst
  • 2,5 dl vatten, fingervarmt
  • 6 dl vetemjöl
  • 1 dl vetemjöl eller majsmjöl till utbakning
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 tsk salt
  • PÅLÄGG: 2 mozzarellaostar
  • 200 gram Västerbottenost
  • 200 gram lufttorkad skinka i tunna skivor
  • 0,5 dl riven parmesan
  • 12 blad färsk basilika
  • Tomatsås: 1 burk passerade tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 krm svartpeppar
  • 5 droppar tabasco
  • 1 tsk oregano
  • 1 tsk salt
  • 1 pressad vitlök
  • Ört- och vitlöksolja: 1 dl olivolja
  • 1 tsk torkad oregano
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 tsk torkad basilika
  • SALLAD: 40 gram ruccola
  • 1 pkt cocktailtomater
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk balsamvinäger

Tillagning

  1. Smula ner jäst i en bunke. Tillsätt fingervarmt vatten.
  2. Lös upp jästen med en slev och tillsätt mjöl, olivolja och salt.
  3. Blanda ingredienserna till en deg.
  4. Knåda ihop degen i maskin i 10 minuter eller för hand i 15 minuter.
  5. Lägg över degen i en stor bunke med lite mjöl i botten och strö lite mjöl runt om och på degen. Täck över med plastfilm eller kökshandduk.
  6. Låt pizzadegen jäsa till dubbel storlek i ca 50 minuter. Eller kalljäs över natten övertäckt i kylen. Alternativt dela i fyra portionsbitar och lägg med olivolja i fyra bunkar.
  7. Förbered pizzasås. Blanda alla ingredienser till pizzasåsen i en kastrull och småkoka under tiden degen jäser. Rör då och då. Smaka av tomatsåsen med vinäger, socker och mer salt och peppar.
  8. Förbered örtolja: skala och pressa vitlök och blanda med torkad oregano och basilika.
  9. Förbered pålägg: riv eller skiva Västerbottenost, häll av och dra sönder mozzarella i mindre bitar och riv parmesan.
  10. Skölj ruccola och tomater.
  11. Blanda ruccola och tomater med olivolja och balsamvinäger.
  12. Sätt ugnen på 275 grader eller högsta under- och övervärme.
  13. I LÅNGPANNA: Knåda eller kavla ut pizzadegen till en avlång rektangel. Pensla långpannan med 2 msk matolja.
  14. Rulla ihop degen och rulla ut den i långpannan. Justera kanter.
  15. RUND PIZZA PÅ PLÅT, BAKSTEN ELLER PIZZASTEN: Sätt in plåt, baksten eller pizzasten i ugnen att bli varm en halvtimme innan du bakar på den för att bli riktigt varm. Degen i 4 delar och rullar till bollar som du kavlar ut till tunna runda pizzor. Placera dem på varsitt bakplåtspapper. Pensla bakplåtspappret med olivolja innan.
  16. Grädda en stor pizza eller en rund pizza i taget först i 2 minuter med enbart tomatsåsen.
  17. Ta ut och fördela Västerbottenost, mozzarella och lufttorkad skinka.
  18. Ringla över lite ört- och vitlöksolja.
  19. Grädda i ytterligare 4-5 minuter för rund pizza och 8-10 minuter för en hel långpanna. Tiden varierar i olika ugnar. När pizzan fått färg och är genombakt underifrån så är den klar.
  20. Servera pizzan med salladen och strö över riven parmesan och några blad färsk basilika.
E-mail
Medel: 4.7 (9 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 936 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-04-14