Focacciapizza

Introduktion och förberedelse

Focacciapizza är en variant på focaccia bakad med pizzapålägg.

Ett slags pizzabröd i långpanna med skinka, tomat, ost, rosmarin, oliver och rödlök.

Hembakt focacciapizza passar till utflykt, buffé eller soppa.

Varianter

  • Garnera gärna pizzafocaccian med riven parmesan på toppen (valfritt).
  • Du kan variera påläggen på focacciapizzan ex. byta ut skinkan mot mer soltorkad tomat för en vegetarisk pizza.
  • Vidare kan du ha på alla pålägg som är goda på vanlig pizza ex. champinjoner, kronärtsskocka eller inlagd paprika.

1 långpanna foccaciapizza

  • Förberedelse: 1 tim 30 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 2 tim 20 min

Ingredienser

  • 13 liter vetemjöl special
  • 50 gram färsk jäst
  • 1 tsk salt
  • 7 dl vatten, fingervarmt 37 grader
  • 3 msk olivolja
  • 0,5 tsk torkad rosmarin
  • PÅLÄGG: 4 msk tomatpuré
  • 1 klyfta vitlök
  • 4 msk olivolja
  • 3 dl riven ost, gärna mozzarella
  • 1 dl oliver, svarta kalamata med kärna
  • 16 soltorkade tomater i olja
  • 1 rödlök
  • 8 små tomater, cocktailtomater eller soltorkade tomater
  • 6 skivor kokt eller rökt skinka

Tillagning

  1. Smula ner jästen i en stor degbunke och blanda i en dl vatten. Rör ut jästen. Blanda i resten av vattnet samt 3 msk olivolja.
  2. Blanda ner 13 dl mjöl samt 1 tsk salt och arbeta ihop till en smidig deg.
  3. Låt focacciadegen jäsa i 40 minuter.
  4. Gnid in en långpanna med höga kanter med olivolja. Du kan också ha ett bakplåtspapper i botten så blir focaccian lättare att få upp sedan.
  5. Knåda ihop degen med lite mer mjöl så att den släpper från kanterna. Tryck och bred ut degen i långpannan.
  6. Låt focacciadegen jäsa övertäckt i ca 35 minuter.
  7. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn och jäs under tiden degen.
  8. Blanda 4 msk olivolja med lika mycket vatten, tomatpure samt pressad vitlök. Pensla över hela degen.
  9. Sprid över rosmarin och riven ost.
  10. Tryck ner hål förslagsvis ca 16 stycken i rader i degen. Tryck ner en oliv och en soltorkad tomat i varje hål.
  11. Klyfta tomaterna i fyra delar var och sprid ut dem över focaccia-degen.
  12. Dela skinkan i grova bitar och sprid ut dem.
  13. Skala och strimla löken och sprid ut den över degen.
  14. Grädda focaccian i 35 minuter eller tills det fått en fin yta, är genombakt och gräddad i botten.
  15. Ta ut och låt svalna. Gärna på galler.
  16. Skär upp focaccian i fyrkanter eller lagom portionsbitar.
  17. Kan serveras varm men också kall till utflykt eller picknick.
E-mail
Medel: 3 (32 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 164 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-09-22