AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Njut av nyplockade svenska saftiga äpplen. De är goda och nyttiga som de är men kan också användas till...
Sök
Android

Sallad med tomat, avocado och rödlök

Sallad med tomat, avocado och rödlök Sallad med tomat, avocado och rödlök passar som tillbehör till det mesta och vid fest, buffe och till vardags. Kanske till paj, varma mackor eller pizza.
Servera gärna dijondressing eller senapsdressing till salladen.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.6 av 5 (Antal röster: 10)
2 - 4 port sallad

Ingredienser:

  • 1 avokado
  • 2 tomater
  • 0,5 rödlök
  • ca 50 gram valfri blandad grönsallad som ex. några blad isbergsallad, några blad frisésallad samt några blad eklövssallad
  • Dijondressing:
  • 4 msk dijonsenap
  • 1 dl olivolja
  • 1 dl matolja
  • 0,5 dl vinäger, helst vit, gärna äppelcidervinäger
  • 0,5 tsk salt

Tillagning:

  1. Dela avokadon, släng kärnan (eller plantera den), gröp ur den med en sked och skiva den.
  2. Skär tomaterna som du vill ex. tärningar.
  3. Skala, dela och skiva rödlöken.
  4. Skölj och plocka ca 5 blad var av salladshuvudena. Spara resten.
  5. Skölj salladen, skaka av, riv sönder och blanda ihop all sallad i en skål.
  6. Gör dijondressingen. Blanda senap med resten av ingredienserna i en skål.
  7. Skeda över dijondressing över salladen, blanda om och servera till paj, varma mackor eller pizza.


 

Fler recept ur samma kategori som Sallad med tomat, avocado och rödlök:

Persisk vitkålssallad med kidneybönor Salade Kalam
Vitkålssallad med kidneybönor eller Salade Kalam. En persisk kall vitkålssallad med bönor, potatis, ägg och saltgurka i yoghurt, lime och majonnäs.
En slags coleslaw från Persien.
Du kan ta sköljda kokta kidneybönor (1 burk) istället för att koka egna bönor (även om hemkokta bönor blir godast). Koka då potatisen för sig. Då går vitkålssalladen mycket snabbare att laga.
Salladsdressing med Balsamvinäger
Salladsdressing med balsamvinäger. Balsamvinäger, olivolja och parmesan blir en god dressing till blandad sallad men också färsk spenat. En lite lyxigare sidosallad till buffe eller huvudrätt.
Dressingen räcker till ca 200 gram blandad grönsallad.
Mimosasallad
Mimosasallad. Hemgjord klassisk mimosasallad - en härlig sjuttitalare i ny tappning med färsk frukt, vispad grädde och majonnäs.
Mimosasallad är klassisk till julbordets skinka men också till vardags till kassler, grillat och det mesta kött - helstekt kyckling ex.
Här har jag valt äpplen, vindruvor, mandariner och ananas - gott i mimosasallad är också persika, päron, mango, apelsin, lime eller gurka. Ta lite vad du gillar i din mimosasallad.
Istället för färsk frukt kan man använda avrunnen fruktcocktail från burk. Då går mimosalladen mycket snabbt att laga till.
Vill du laga en mimosallad utan majonnäs (ex. utan ägg) eller grädde kan du ersätta med crème fraiche eller matyoghurt.
Se alla recept ur kategorin Salladsrecept
Koreanska böngroddar
Koreanska böngroddar som är ett gott tillbehör till asiatiska rätter. Här stekta eller wokade med purjolök, vitlök, soja och sesamfrön samt chili.
Andra grönsaker som morot, bambuskott och kinakål samt ingefära blir också gott i.
Du kan använda böngroddar från burk eller färska böngroddar.
Blandad sallad med tomat och morot
Blandad sallad med tomat och morot. Mangoldskott, babyspenat, isbergssallad passar som grönsallad här med finrivna morötter och tärnade tomater i dressing av olivolja och vinäger.
Välj en fin olivolja samt väl lagrad mjuk och len vinäger så blir salladen godast.
Zucchinikaka kaka med zucchini squash
Zucchinikaka eller kaka med zuchini. En söt supergod kaka och variant av morotskaka. Perfekt att göra om du har zucchini eller squash i trädgården.
Toppa gärna kakan med glasyr av florsocker och philadelphiaost (färskost) spätt med lite vatten.
Se alla recept ur kategorin Grönsaksrecept
Lammfilé med potatisgratäng
Lammfilé med potatisgratäng och rödvinssås. Du kan använda lamminnerfilé eller lammytterfilé. Gott med grönsallad och tärnad tomat.
Lammytterfilé går minst lika bra och själv tycker jag den är lika mör och god som lamminnerfilé. Vidare är lammytterfilé vanligare i butiken.
Hallontårta med marängbotten
Hallontårta med marängbotten. En god och enkel tårta med bottnar av maräng, vispgrädde och toppad med färska hallon.
En god och bra tårta om du har överblivna äggvitor att göra av med. En bärtårta som passar på buffé, kalas, midsommar, kräftkalas och fest.
Du kan såklart ersätta eller delvis byta ut hallonen mot andra färska bär som röda vinbär, svarta vinbär, blåbär, jordgubbar, smultron eller hjorton.
Du kan förbereda tårtan innan genom att baka marängbottnarna, vispa grädden (och ha i kylen) samt ha hallon redo. Sedan lägger du bara ihop tårtan på ett serveringsfat innan servering. Annars håller tårtan i kylen någon dag färdig.
Tunnbrödsrullar
Tunnbrödsrullar fyllda med två varianter med lax resp. renstek eller rökt kött.
Goda som tilltugg innan maten.
Gott att dricka till tunnbrödsrullar är något mousserande vin, bål eller öl.
Istället för renstek kan du ta rökt kött som hamburgerkött eller lufttorkad skinka. Du kan såklart också göra rullarna med enbart lax eller renstek.
Vegetarisk tunnbrödsrullar får du om du hackar någon dl soltorkade tomater i olja istället för lax eller renstek.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Löksås till stekt fläsk
Löksås. Sås med gul lök är klassisk svensk husmanskost till stekt fläsk med kokt potatis; stekt salt sill; men också till god korv. Även kallad bondsås. Löksås kan också göras med lite grönsaksbuljong istället för en del av mjölken. Du kan också ha i någon dl grädde i löksåsen.
Råraka med zucchini och fetaostsallad
Råraka med zucchini och fetaost- och tomatsallad. En god vegetarisk rätt till lunch och middag.
Rårakorna med zucchini samt fetaostsalladen kan också serveras som tillbehör till det mesta.
Du kan lägga till grillat kött, kyckling, lax eller lufttorkad skinka om du vill ha något kött till (eller grillad halloumiost för vegetariskt grillat alternativ).
Rödbetssoppa Borsjtj utan kött vegetarisk
Vegetarisk rödbetssoppa - Borsjtj utan kött. Fyllig, billig, enkel och god rysk rödbetssoppa - en rysk klassiker.
Borsjtj serveras med skålar med gräddfil, saltgurka - skivad eller tärnad, färska hackade kryddor som ex. bladpersilja.
Gott till din egen soppmiddag är också nybakt lantbröd eller piroger.
Ryssarna dricker sedan vodka till sin borsjtj. Kall öl är annars gott. Eller mjölk.
Överbliven Borstj blir godare dagen efter samt går också bra att frysa in.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Bananmuffins
Bananmuffins. Hembakta muffins eller cupcakes med banan i smeten är gott och enkelt. Lite kanel är också gott i.
Du kan också använda receptet som grundsmet och smaksätta muffinssmeten som du vill till kakaomuffins, chokladmuffins, blåbärsmuffins, muffins med chokladbitar.
Rostad vitlök
Rostad vitlök blir mjuk och söt. Dela sedan den hela rostade vitlöken på mitten så du kan pressa ut mjuk vitlök. Gott som tillbehör till det mesta ex. grillat eller att ha i potatissallad.
Smidigt att laga då du kan lägga med vitlöken samtidigt som du lagar annat i ugnen ex. klyftpotatis eller rostade rotfrukter.
Grillade champinjoner på spett
Grillade champinjoner på spett penslade med soja och olivolja är gott som tillbehör eller huvudingrediens för vegetarianer och veganer.
Du kan också pensla champinjonspett med olivolja blandad med pressad vitlök, timjan, salt, svartpeppar samt citronsaft.
Se alla recept ur kategorin Buffé

Gilla oss på Facebook