AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Gästerna kommer - men vad ska du laga? En rätt räcker inte, trerätters middag ska det vara, enkelt och...
Sök
Android

Sallad med tomat, avocado och rödlök

Sallad med tomat, avocado och rödlök Sallad med tomat, avocado och rödlök passar som tillbehör till det mesta och vid fest, buffe och till vardags. Kanske till paj, varma mackor eller pizza.
Servera gärna dijondressing eller senapsdressing till salladen.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.5 av 5 (Antal röster: 11)
2 - 4 port sallad

Ingredienser:

  • 1 avokado
  • 2 tomater
  • 0,5 rödlök
  • ca 50 gram valfri blandad grönsallad som ex. några blad isbergsallad, några blad frisésallad samt några blad eklövssallad
  • Dijondressing:
  • 4 msk dijonsenap
  • 1 dl olivolja
  • 1 dl matolja
  • 0,5 dl vinäger, helst vit, gärna äppelcidervinäger
  • 0,5 tsk salt

Tillagning:

  1. Dela avokadon, släng kärnan (eller plantera den), gröp ur den med en sked och skiva den.
  2. Skär tomaterna som du vill ex. tärningar.
  3. Skala, dela och skiva rödlöken.
  4. Skölj och plocka ca 5 blad var av salladshuvudena. Spara resten.
  5. Skölj salladen, skaka av, riv sönder och blanda ihop all sallad i en skål.
  6. Gör dijondressingen. Blanda senap med resten av ingredienserna i en skål.
  7. Skeda över dijondressing över salladen, blanda om och servera till paj, varma mackor eller pizza.


 

Fler recept ur samma kategori som Sallad med tomat, avocado och rödlök:

Italiensk pastasallad
Italiensk pastasallad som här är med kall pasta med spenat, soltorkade tomater, cocktailtomater, rödlök, salami, pesto och pinjenötter.
Du kan variera ingredienser lite som du vill: olika slags pasta; fullkornspasta; olika grönsaker som rostad paprika, rostad vitlök, rostad zucchini, rödlök, fräst mangold, färsk ruccolla. Kött som parmaskinka. Örter som färsk basilika. Färsk chili. Riven parmesanost. Solrosfrön är gott istället för pinjenötter som är rätt dyra.
Salladsdressing med citron och olivolja
Salladsdressing med citron och olivolja.
Blanda dressingen med salladen precis innan servering så slokar inte salladen ihop av syra och salt.
Dressingen räcker till ca 200 gram blandad grönsallad.
Bulgursallad
Bulgursallad. En kall sallad med kokt bulgur, avokado, tomat, spenat och rödlök. Gott som tillbehör till det mesta. Lägg till grillad eller stekt lax, kyckling eller halloumi samt någon kall sås med matyoghurt (blanda i lite riven ingefära) tzatziki eller morotstzatziki.
Bulgursallad är gott, nyttigt, snabbt och lätt att laga.
Kokt bulgur till salladen kan kokas innan och förvaras kylt eller fryst. Därför är detta en smidig rätt att dubblera laga till många ex. till en buffé, fest, bjudning, middag eller picknick.
Se alla recept ur kategorin Salladsrecept
Morotssoppa med spiskummin och kokos
Morotssoppa med spiskummin och kokos. En morotssoppa som är nyttig, billig och god.
Passar till 4 lätta huvudrätter eller 6 förrätter. Servera med varmt bröd som ex. ciabatta eller baguette. Gärna med färskost med örter.
Vid servering av morotssoppan kan du också ha en msk matyoghurt eller creme fraiche i varje tallrik vid servering.
Salsicca med potatissallad och grönsaksspett
Salsicca med potatissallad och grönsaksspett. Färsk grillad salicca-korv med potatissallad i vitlöksmajonnäs samt grillad grönsaksspett med vitlöksolja. Gott och enkelt från grillen.
Istället för salsicca kan du grilla färsk chorizo eller bratwurst.
Grön ärtsoppa med kokosmjölk
Grön ärtsoppa med kokosmjölk. En vegan och vegetarisk ärtsoppa med thaismaker. Enkel, god och nyttig att laga.
En ärtsoppa med smak av grön curry, lök, färsk koriander, limeblad, lime, socker, salt, grönsaksbuljong och kokosmjölk.
Kan serveras med gott bröd eller thairis.
Limebladen äter man inte - de är bara med för smakens skull.
Se alla recept ur kategorin Grönsaksrecept
Fänkålsgratäng med parmesan
Fänkålsgratäng med parmesan, mozzarellaost och grädde. En god gratäng med fänkål som också blir en gräddig sås som passar som grönsakstillbehör eller vegetarisk gratäng till det mesta ex. stek, grillat, kyckling, lammstek eller kalkon.
Du kan ta hälften skivad potatis i om du vill variera och gillar potatis.
Ska du servera gratängen till en vegetarian så tänkt på att parmesanost och annan ost ej är vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället ex. riven sojaost mozzarellastyle.
Foliepaket med spätta och räkor
Foliepaket med spätta, räkor, tomat, purjolök, kokt potatis, grädde och dill.
Fiskpaketen kan lagas på utegrill, i ugn eller i glöden efter öppen eld.
Enkelt och gott. Fiskpaketen går snabbare att laga om du redan har färdig kokt potatis. En god resträtt om du har kokt potatis över.
Istället för grädde kan man ta crème fraiche. Sojagrädde blir också gott.
Fiskpaket är gott med citronklyfta, öl och nubbe samt knäckebröd, smör och ost.
Kokt lamm i dillsås
Kokt lamm i dillsås. Klassiskt recept på kokt lamm i dillsås. Serveras med kokt potatis, knäckebröd och öl.
Istället för färsk dill kan man ha i frusen finhackad dill på slutet.
Har du lammstek med ben kan du koka med benet (ger god smak) om det får plats i grytan.

Se alla recept ur kategorin Festrecept
Paprikasoppa med curry och kokos
Paprikasoppa. Soppa med röd paprika, kokosmjölk, curry, chili och potatis. God, mättande, nyttig och prisvärd paprikasoppa till lunch, förrätt eller enkel middag.
Servera gärna paprikasoppan med ett gott bröd samt pålägg. Du kan också göra bagels till som på bilden. Rosta då bagelshalvor, bre på färskost, skivad gurka, salt, peppar samt ev. skinka. Lägg ihop och halvera med kniv.
Skölj och skrubba paprikorna i varmt vatten innan du använder dem. Väljer du ekologisk paprika är det inte nödvändigt.
Gurksoppa
Gurksoppa passar som förrätt eller lunchsoppa. Gurksoppa kan serveras varm eller kall. Soppa med gurka, lök och grädde.
Gurksoppa är lika god varm som kall och god att garnera med en klick creme fraiche samt servera med gott bröd till ex. lunch eller soppmiddag.
Lyxig förrättssoppa blir gurksoppan varm eller kall om du lägger en hög med ex. några handpillade räkor (gärna blandat med lite curry), tärnat äpple och dill i mitten på sopptallriken samt en klick creme fraiche och rom på toppen. Vintips till är då ett vitt friskt vin som ex. Riesling från Alsace.
Ett tips är att servera kall gurksoppa då det är varmt ex. som sommarlunch och varm gurksoppa som förrätt en höst och vinter då det är kallt ute.
Massaman Thai kycklingcurry
Massaman Thai kycklingcurry en currygryta med kyckling, kokosmjölk, potatis, currypasta, jordnötter, morot och broccoli. Gott med jasminris.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Sallad på fetaost, paprika och oliver
Sallad med fetaost, paprika och oliver är en sidosallad som passar som tillbehör, till buffé eller tapas. En god kombination av sött och salt.
Köp gärna ekologisk obesprutad paprika - skölj den annars noga. Jag rekommenderar fina Kalamata oliver eller liknande med eller utan kärnor.
Enkel ostkaka med färskost och lime
Enkel hemlagad ostkaka med färskost och lime. Hemgjord snabb och enkel ostkaka du kan servera med löst vispad grädde samt valfri sylt eller färska bär.
Coleslaw med rödkål
Coleslaw med rödkål. En färgglad och god variant av amerikansk kålssallad med majonnäs eller matyoghurt som passar till grillad kyckling, revbensspjäll, barbecue och annat grillat.
Coleslaw blir bara godare om du gör den dagen innan och har i kylen.
Coleslaw är sås, sallad, tillbehör och nyttigt i ett.
Traditionellt görs coleslaw med majonnäs men blir jättegod och mer nyttig med grekisk eller turkisk yoghurt som ex. Larsa.
Färsk ingefära ger en god lite annorlunda fyllig smak men kan uteslutas.
En mandolin eller en matberedare är smidigt att strimla vitkålen med.
Kål är mycket billig mat och passa gärna på efter jul när rödkålen är som billigast.
Coleslaw är utmärkt om du ska bjuda många på mat och till buffé.
Se alla recept ur kategorin Buffé

Gilla oss på Facebook