AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Buffé till fest som studentfest, födelsedagsfest eller annat kalas med många gäster. Goda och enkla tips...
Sök
Android

Sallad med tomat, avocado och rödlök

Sallad med tomat, avocado och rödlök Sallad med tomat, avocado och rödlök passar som tillbehör till det mesta och vid fest, buffe och till vardags. Kanske till paj, varma mackor eller pizza.
Servera gärna dijondressing eller senapsdressing till salladen.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.5 av 5 (Antal röster: 11)
2 - 4 port sallad

Ingredienser:

  • 1 avokado
  • 2 tomater
  • 0,5 rödlök
  • ca 50 gram valfri blandad grönsallad som ex. några blad isbergsallad, några blad frisésallad samt några blad eklövssallad
  • Dijondressing:
  • 4 msk dijonsenap
  • 1 dl olivolja
  • 1 dl matolja
  • 0,5 dl vinäger, helst vit, gärna äppelcidervinäger
  • 0,5 tsk salt

Tillagning:

  1. Dela avokadon, släng kärnan (eller plantera den), gröp ur den med en sked och skiva den.
  2. Skär tomaterna som du vill ex. tärningar.
  3. Skala, dela och skiva rödlöken.
  4. Skölj och plocka ca 5 blad var av salladshuvudena. Spara resten.
  5. Skölj salladen, skaka av, riv sönder och blanda ihop all sallad i en skål.
  6. Gör dijondressingen. Blanda senap med resten av ingredienserna i en skål.
  7. Skeda över dijondressing över salladen, blanda om och servera till paj, varma mackor eller pizza.


 

Fler recept ur samma kategori som Sallad med tomat, avocado och rödlök:

Kikärtssallad med fetaost
Kikärtssallad med fetaost passar till grillat kött, fisk eller kyckling; till buffé eller sommarlunch som den är med gott bröd. En nyttig, god och enkel sallad.
Sallad med nyttiga och goda kokta kikärter, fetaost, tomat, rödlök och några blad grönsallad samt bladpersilja i olivolja och vinäger.
Annat gott i kikärtssalladen är: tärnad kall potatis, majs, tärnad avokado, tärnad röd paprika, kokta delade vaxbönor, kalamataoliver samt andra bönor som kokta adzukibönor, vita bönor eller kokta linser ex. belugalinser.
Sallad med melon och lufttorkad skinka
Sallad med melon och lufttorkad skinka.
Vintips är ett vitt vin av chardonnay från Australien eller Californien.
Grönsallad med parmesan
Grönsallad med parmesan, cocktailtomater och vinägrett. Hyvlad eller riven parmesan ger mycket god smak till sallad. Du kan ta vilken blandad grönsallad som helst. Babyspenat blir också mycket gott.
Kommer du att äta mycket sallad närmaste dagarna eller vill dubblera receptet till många på ex. en buffé så kan du köpa några olika sorters salladshuvuden och blad samt blanda själv istället för att köpa den dyrare färdiga pås-salladen. Förslag är att köpa ett huvud isbergssallad, 1 huvud romansallad, 1 huvud frisésallad, 1 huvud ekbladssallad samt ett huvud röd rossisallad. Plocka, skölj och blanda sedan din egen salladsblandning.
Se alla recept ur kategorin Salladsrecept
Tomatsalsa med koriander
Tomatsalsa med färsk koriander är gott till grillat. Färsk hackad koriander, tärnade tomater, olja, vinäger, rödlök och chili är en vanlig salsa i Mexiko. Där gör man tomatsalsa med massor av färsk hackad koriander och chilisås. Gott till grillat, taco middag, tex mex, eller buffe.
Man kan också ha i hackad färsk röd chili samt pressad vitlök. Salladslök eller gul lök kan ersätta rödlöken.
Ugnsbakade kvisttomater
Ugnsbakade kvisttomater med olivolja, vitlök och basilika är goda som tillbehör till det mesta. Det blir lika gott med andra småtomater som cocktailtomater eller plommontomater.
Ugnsbakade tomater är goda i sallader ex. med mozzarella och babyspenat. Eller att blanda med kokt spagetti, lite ruccola och riven parmesan till en god pasta du smakar av med salt och peppar.
Salsa med koriander
Salsa med koriander. Färsk koriander ger en mycket god smak åt salsa. Här med tomater, chili, rödlök, salladslök, lime och olivolja. Gott, enkelt, snabbt och nyttigt.
En blandning mellan sås och sallad. God som tillbehör till tex mex men också grillat, på buffé eller som en sallad.
Se alla recept ur kategorin Grönsaksrecept
Brysselkål i ugn med bacon
Brysselkål i ugn med bacon och balsamvinäger. Ugnsgrillad brysselkål passar bra som tillbehör till det mesta.
Istället för bacon kan du ta hackade soltorkade tomater i olja för en vegetarisk variant.
Istället för färsk brysselkål kan du tina fryst brysselkål. Ugnsstek dem då hela.
Lax med vitvinssås
Lax med vitvinssås och grönsaksstavar. Ett gott och klassiskt laxrecept.
Du kan grilla, steka eller ångkoka laxen.
Lax med citronsås
Lax med citronsås. Gott med kokt potatis samt grönsaker som fräst vitkål, morötter och purjolök.
Andra goda tillbehör är pressad potatis, ris, broccoli, blomkål, ärtor, sockerärtor med mera.
Här har jag stekt laxen men du kan också grilla den eller ugnssteka den. Gnid då in den med lite olja, salt och peppar innan.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Havrekex
Havrekex. Knapriga kex med havregryn goda till fikat med färskost, smör, marmelad samt till dessertost och ostbricka med mera.
Vegetarisk kebab med Tzay
Vegetarisk kebab med Tzayspett samt vitlökssås, chilisås, tomat, sallad, gurka och rödlök.
Tzayspett finns i välsorterade butiker bla av märket Ridderheims. De kommer från Thailand och består av sojaprotein smaksatt med chili och ingefära.
Laga gärna egen chilisås med rostad chili (sök recept här på receptfavoriter.se)
Romsås
Romsås med röd rom eller caviar, crème fraiche, gräddfil, majonnäs och citron. Om du vill kan du ha hackad dill eller gräslök i också. Även finhackad rödlök och pressad vitlök passar i romsås. Citronsaft kan bytas mot limesaft. Vidare kan crème fraiche och gräddfil bytas mot matyoghurt som turkisk yoghurt.
Romsås passar till varmrökt lax, rökt lax, rökt makrill, räkor, kräftor, skaldjurspaté, fiskpaté med mera.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Kallrörd hemgjord citronsaft
Kallrörd hemgjord citronsaft. God saft av citroner som rörs kall med socker och står över natten.
På bilden citronsaft innan den är silad.
Pulled beef
Pulled beef är långstekt högrev eller annat nötkött som dras isär till servering. Pulled beef kan lagas på flera olika vis och med olika kryddningar - det viktiga är att köttet steks så pass länge att det lätt kan dras isär samt är mört och smakrikt.
Pulled beef passar perfekt att laga på de billigare (och vanligtvis segare) delar av nötkött - högrev passar bäst men fransyska, ytterlår, flankstek eller annat segt och gärna fettrikt nötkött funkar bra.
Pulled beef kan även stekas på lägre värme ca 100 grader - räkna då 2-3 timmars ytterligare tillagning.
Om du väljer att laga en större bit på 2-3 kilo så blir det mycket god pulled beef om du steker det på 100 grader i 10 timmar. Höjer du värmen till 150 grader så kan du räkna ca 6 timmar.
Marinerar du nötköttet över natten i kryddorna och med löken får du extra god smak.
Istället för kryddblandningen nedan kan man använda färdig bbq-rub eller bbq-sås.
Vid servering kan man först dra isär köttet och sedan fräsa det i lite olja och krydda med någon tsk soja, några msk barbequesås och gärna några tsk hemgjord piri-piri salsa (sök recept här på receptfavoriter) eller annan chilisås. Att värma och steka på köttet är speciellt gott om du har förberett köttet innan och ej vill servera kallt kött.
Servera pulled beef med valfria tillbehör - enkelt och genialiskt gott är att servera pulled beef sandwich med endast surdegsbröd, grönsallad, tzatziki och piri-piri-salsa som på bilden.
Annat gott till är avokado, barbequesås, sallad och tomat; vidare strimlad isbergssallad och inlagd rödlök eller lökconfit, strimlad rödlök, hamburgerböd, hackad bladpersilja, skivad inlagd gurka osv.
Tortillabröd eller tacos är också gott att fylla på tex-mex vis med pulled beef, guacamole, sallad, salsa, majs, svarta bönor, riven ost eller annat från tex-mex hyllan. Om du vill kan du då krydda köttet med tex-mex krydda när du steker det istället för kryddblandningen i receptet nedan.
Asiatisk glace
Asiatisk glace eller marinad att pensla och/eller marinera grillat som ex. kycklingfilé, grönsaker, spett, fläskfilé eller fisk som lax.
Se alla recept ur kategorin Buffé

Gilla oss på Facebook