AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Recept och tips till kräftskivan. Allt från att koka kräftor själv till kräftsallad och goda tillbehör....
Sök
Android

Sallad med tomat, avocado och rödlök

Sallad med tomat, avocado och rödlök Sallad med tomat, avocado och rödlök passar som tillbehör till det mesta och vid fest, buffe och till vardags. Kanske till paj, varma mackor eller pizza.
Servera gärna dijondressing eller senapsdressing till salladen.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.6 av 5 (Antal röster: 10)
2 - 4 port sallad

Ingredienser:

  • 1 avokado
  • 2 tomater
  • 0,5 rödlök
  • ca 50 gram valfri blandad grönsallad som ex. några blad isbergsallad, några blad frisésallad samt några blad eklövssallad
  • Dijondressing:
  • 4 msk dijonsenap
  • 1 dl olivolja
  • 1 dl matolja
  • 0,5 dl vinäger, helst vit, gärna äppelcidervinäger
  • 0,5 tsk salt

Tillagning:

  1. Dela avokadon, släng kärnan (eller plantera den), gröp ur den med en sked och skiva den.
  2. Skär tomaterna som du vill ex. tärningar.
  3. Skala, dela och skiva rödlöken.
  4. Skölj och plocka ca 5 blad var av salladshuvudena. Spara resten.
  5. Skölj salladen, skaka av, riv sönder och blanda ihop all sallad i en skål.
  6. Gör dijondressingen. Blanda senap med resten av ingredienserna i en skål.
  7. Skeda över dijondressing över salladen, blanda om och servera till paj, varma mackor eller pizza.


 

Fler recept ur samma kategori som Sallad med tomat, avocado och rödlök:

Tomatsallad med yoghurt
Tomatsallad med yoghurt, citron och mynta. En kall sallad med matyoghurt som är god till meze, grillat eller stark mat som ex. indiskt. En variant på Raita.
Ceasarsallad med ceasardressing
Ceasarsallad med hemgjord ceasardressing. God med grillad kyckling eller lax eller som förätt. Ceasarsallad är en italiensk rätt med romansallad, krutonger, parmesanost samt en dressing på majonnäs eller yoghurt med vitlök, parmesan och sardellar. En del har i dijonsenap också. Det finns lika många varianter av Ceasarsallad som kockar - den kan bli förrätt, huvudrätt eller buffesallad. Goda variationer är att ha knaperstekt bacon och grissinis till. Lägger du till grillad kyckling eller lax, potatis, tomater ex. så får du en huvudrätt. Annars kan salladen serveras som förrätt eller som en stor sallad på buffe.
Vintips till ceasarsallad är ett vitt ex. chardonnay med ekfatslagring.
Servera gärna i djup tallrik.
Romansallad finns i olika storlekar men handla så att det blir minst en djup tallrik med romansallad per person.
Du kan använda färdig majonnäs till dressingen som du sedan smaksätter med vitlök, sardeller, parmesanost och dijonsenap. Istället för parmesan kan du använda den liknande men något billigare Grana padano. Istället för majonnäs är grekisk yoghurt gott. En matigare sallad får du med kokt färskpotatis, cocktailtomater, bacon samt grillad kyckling eller lax - en perfekt sommarlunch eller middag.
Bulgursallad med valnötter och russin
Bulgursallad med valnötter och russin. En sallad med nordafrikansk touch. Sallad med bulgur är gott som tillbehör till grillat, buffe eller vegetarisk sidorätt.
Se alla recept ur kategorin Salladsrecept
Tempura
Tempura - friterade grönsaker och fisk med dip. Servera med asiatiskt klibbigt ris med ljus japansk soja eller dipp bredvid. Tempuran kan också läggas på en skål wokade nudlar.
Också gott med räkor, skaldjur, kräftstjärtar, kyckling eller kalkon istället för fisk.
Använd en kastrull att fritera i (med lock som du kan lägga över om oljan skulle fatta eld) eller fritös (frityrmaskin).
Överkurs är att blanda en specialdipp till tempuran som är som en buljong och kan bestå av 1/2 dl ljus soja (exempelvis Kikkoman) blandat med 1 msk socker (helst 2 msk mirin), 2 dl buljong på 1 msk dashi - pulver (kan ersättas med fiskbuljong eller bara vatten) smaksatt med 2 msk torrt vitt vin och en tsk riven färsk ingefära.
Eventuellt kan man bara ha lite japansk soja, ostronsås och/eller söt chilisås till tempuran.
Det finns färdig tempura mix som också blir bra panering.
Pasta med zucchini och valnötter
Pasta med zucchini och valnötter. En god vegetarisk samt vegan pasta med fräst riven zucchini i olivolja smaksatt med vitlök, citron, valnötter och parmesanost.
Bagels med soltorkad tomat och sallad
Bagels med soltorkad tomat, färsk tomat, blandad sallad, gurka, färskost, lök och paprika. Vegetariska bagels.
Gott, enkelt och rätt nyttigt till lunch, utflykt eller kvällsmat.
Köp färdiga bagels eller baka egna - sök efter bagelrecept här på receptfavoriter.se
Se alla recept ur kategorin Grönsaksrecept
Kuvertbröd till fest, soppa eller sallad
Kuvertbröd till fest, soppa eller sallad. Baka egna kuvertbröd eller småbullar. Kuvertbröd är små bullar som är lagom för en person - alltså en bulle per kuvert/person (vid uppdukning) eller servera kuvertbröden i en brödkorg vid buffe.
Kuvertbröden är godast lite småvarma - så värm dem något innan servering. Hembakta kuvertbröd går bra att frysa in, tina och sedan värma.
Det finns flera fördelar att bjuda på gott bröd. De som är lite hungriga får snabbt något i magen som dessutom smakar gott. Då minns de hur gott bröd det var. Sedan luktar nybakt bröd gott och då får gästerna bättre aptit. Om du vill kan du skära upp kuvertbröden åt gästerna men då försvinner lite av poängen att slippa skära upp bröd. Duka istället med en extra kniv och assiett för brödet.
Smör är ju såklart gott till. Men du kan också lyxa till det lite med andra pålägg, speciellt vid en modernare middag eller buffe. Färskost finns ex. i många smaker. Du kan göra eget pålägg som hummus (kikärtsröra); blanda färskost med pesto; mixa smör med rödbetor till rödbetssmör; mixa majs med vitlök och olivolja; servera tapenade (olivröra) till.
Jansson utan ansjovis
Jansson utan ansjovis. En vegetarisk Janssons frestelse utan fisk. Med lök och grädde - rätt lik en vanlig potatisgratäng men med potatis skuren i stavar och lagad som en vanlig Jansson.
Du kan också välja sojagrädde samt margarin för en helt vegan Jansson.
Saffranspannkaka
Saffranspannkaka som är en god dessert med sylt till. Hemgjord saffranspannkaka görs av risgrynsgröt med ägg som bakas i ugnen och får smak av saffran.
Pannkaka med smak av saffran serveras på Gotland med salmbärssylt men björnbärs-, hallon-, jordgubbs- eller drottningsylt är också gott till saffranspannkakan. Vidare kan man ha lättvispad grädde till.
Saffranspannkaka fungerar bra att göra av överbliven risgrynsgröt.
Stöt saffranen i lite av sockret i en mortel och häll och rör ut saffranen i en msk brännvin eller vodka för att få ut mest smak av saffranen.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Tortilla
Spansk omelett eller tortilla. Omelett i panna med ägg och smaksatt med lök. Kan serveras varm eller kall.
Gott i är också grönsaker som bitar av paprika eller svamp. Rotselleri eller palsternacka är gott att byta mot halva potatisen.
En bit kall tortilla är god som tapas eller till utflykt. Varm kan tortillan serveras som potatistillbehör till det mesta.
Marinerade bönor
Marinerade bönor är gott som tillbehör till det mesta till vardags, sallad, buffé, grillat eller fest.
Du kan marinera vilka kokta bönor du vill. Förslagsvis svarta bönor och kikärter som i detta recept. Men andra bönor som kokta vita bönor, kidneybönor, black-eye bönor, flageoletbönor, sojabönor, mungbönor eller linser.
Koka gärna ett helt paket bönor med en gång. Överblivna kokta bönor är smidigt att ha i frysen i småpåsar du kan ta fram och tina ex. kvällen innan du ska använda dem.
Desto godare olja och vinäger du använder ju godare blir bönorna.
Du kan också köpa kokta bönor men de är inte lika goda och bra i konsistensen. Skölj dem i durkslag innan.
Marinerade bönor är gott, billigt och enkelt att göra. Serveras kalla. Det är också lätt att laga till många.
Chili con Quorn
Chili con Quorn är en vegetarisk chili con carne med quornfärs, linser och bönor istället för köttfärs.
Quornfärs är likt köttfärs men är gjort av svamp. Quorn blir gott istället för köttfärs till vegetarisk chili.
Lägg gärna bönor i blöt kvällen innan och koka en stor laddning bönor som du kan ha till chilin och sedan frysa in resten. Hemkokta bönor är godare än de köpta färdigkokta tycker jag.
Du kan servera chilin con quorn med råris eller ris ex. basmatiris kokt med hel kardemumma och en kanelstång (blanda en del av riset när det är kokt med ett krm gurkmeja och blanda sedan ut i riset). En grönsallad - förslagsvis isbergssallad med skivad rödlök är gott till. Vidare kan man ha matyoghurt till som ex. turkisk yoghurt.
Tärnade morötter är också gott i chilin.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Majonnässås med sardeller
Majonnässås med sardeller är en kall sås till grillat smaksatt med vitlök och hackade sardeller som ger god sälta och umami. Mycket lätt att laga då den bara är att röra ihop och smaka av.
Vegetarisk texmexfärs
Vegetarisk texmexfärs. Quornfärs smaksatt med paprika, spiskummin, chili och oregano.
Vegetarisk texmexfärs är god till texmexbuffé att fylla i tortillas och tacos.
Du kan också tillsätt 1 dl chilisås och ha färsen på nachos och toppa med riven ost vilket du sedan gratinerar eller kör i mikron.
Köttfärspaj
Enkel och god köttfärspaj. Köttfärspaj är gott med sallad som tex tomatsallad med rödlök, bönsallad eller blandad bladsallad.
Du kan också göra små portionspajer till ex. picknick istället för en stor paj.
Köttfärspaj passar på buffé, lunch eller knytkalas. Smaken är mild så den passar barn utmärkt.
Tacokrydda i köttfärsen ger texmexpaj vilket är lite mer smak i.
Hackad paprika, champinjoner och zucchini passar också i köttfärspaj att dryga ut köttfärsen med om du vill.
Se alla recept ur kategorin Buffé

Gilla oss på Facebook