AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Semlor, fastlagsbullar eller fettisdagsbullar - kärt barn har många namn - så också våra goda gräddiga...
Sök
Android

Sallad med tomat, avocado och rödlök

Sallad med tomat, avocado och rödlök Sallad med tomat, avocado och rödlök passar som tillbehör till det mesta och vid fest, buffe och till vardags. Kanske till paj, varma mackor eller pizza.
Servera gärna dijondressing eller senapsdressing till salladen.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.5 av 5 (Antal röster: 11)
4 port sallad
Förberedelse: 5 min
Tillagning: 5 min
Klart på: 10 min

Ingredienser:

  • 1 avokado
  • 2 tomater
  • 0,5 rödlök
  • 65 gram valfri blandad grönsallad
  • 4 msk dijonsenap
  • 1 dl olivolja
  • 1 dl matolja
  • 0,5 dl vinäger, helst vit, gärna äppelcidervinäger
  • 0,5 tsk salt

Tillagning:

  1. Dela avokadon, släng kärnan (eller plantera den), gröp ur den med en sked och skiva den.
  2. Skär tomaterna som du vill ex. tärningar.
  3. Skala, dela och skiva rödlöken.
  4. Skölj salladen, skaka av, riv sönder och blanda ihop all sallad i en skål.
  5. Gör dijondressingen: blanda senap med resten av ingredienserna i en skål.
  6. Skeda över dijondressing över salladen, blanda om och servera till paj, varma mackor eller pizza.


 

Fler recept ur samma kategori som Sallad med tomat, avocado och rödlök:

Waldorfsallad
Waldorfsallad. En god sallad till buffe, julbord, sommarlunch med mera. Waldorfsallad är vegetarisk med rotselleri, äpplen och valnötter i dressing.
Waldorfsallad passar till det mesta som tillbehör ex. grillat; stekt lax; men också med kallskuret rökt kött som kalkon, skinka, rostbiff, kassler, grillad kyckling eller kallröktlax.
Man kan också ha endivsallad i Waldorfsallad.
Man kan använda en mandolin och strimla rotselleri och äpple med.
Du kan garnera Waldorfsallad med halverade urkärnade vindruvor.
Rödbetssallad med dill, rödlök och kapris
Rödbetssallad med dill, rödlök, kapris samt olivolja (utan majonnäs) är ett gott tillbehör på buffé, till fisk, smörgåsbord, sill, stekt inlagd sill mm.
En rödbetssallad utan majonnäs som är nyttig, god och kan förberedas och förvaras i kylen.
Istället för dill kan du ta bladpersilja om du ex. vill servera rödbetssalladen till annat än fisk. Eller ta både och.
Receptet går utmärkt att dubblera om du ex. har många rödbetor eller lagar till fler. Förvara sedan i kylen.
Ceasarsallad med räkor
Ceasarsallad med räkor, surdegskrutonger, ceasardressing, romansallad, parmesan och bacon (valfritt).
Du kan köpa räkor med skal och skala själv - vilket är godast - eller använda färdigskalade räkor.
Gott i är också avokado i skivor.
Räkna ca 2 huvuden romansallad till fyra portioner.
Se alla recept ur kategorin Salladsrecept
Remouladsås remoulad
Remouladsås som är en god sås till fisk som stekt spätta och klassisk till engelsk fish & chips.
I Danmark (och Sverige) serveras såsen till smörrebröd med panerad fisk eller rostbiff med syltlök och inlagd gurka på grovt bröd toppat med rostad lök och tomatklyfta.
I princip är remouladsås en vanlig majonnäs med hackade pickles och smaksatt med kapris, curry samt gurkmeja (så den blir gul). Du kan hacka i alla pickles du gillar, vanligast är gurka och syltlök.
Någon tsk hackad inlagd ingefära ger lite annorlunda men mycket god smak åt remouladsås.
Tzatziki utan vitlök
Tzatziki utan vitlök. I bland passar det inte med vitlök till maten och då kan man göra en creme fraiche sås med riven gurka, olivolja, vinäger, salt och peppar istället.
Passar till det mesta som god, snabb, kall och enkel sås.
Vill du ha en vegan sås så använd Oatly fraiche.
Räkna med en stor halv eller liten hel gurka.
Brysselkål i ugn med bacon
Brysselkål i ugn med bacon och balsamvinäger. Ugnsgrillad brysselkål passar bra som tillbehör till det mesta.
Istället för bacon kan du ta hackade soltorkade tomater i olja för en vegetarisk variant.
Istället för färsk brysselkål kan du tina fryst brysselkål. Ugnsstek dem då hela.
Se alla recept ur kategorin Grönsaksrecept
Nötmuffins
Nötmuffins med hasselnötter. Små minimuffins med smet av hasselnötter, socker, potatismjöl, ägg och smör.
Här har jag använt minimuffinsformar ca 5 cm i diameter.
Glutenfria.
Risotto med torkad svamp svamprisotto risottorecept
Risotto med torkad svamp som trattkantareller. Risottorecept på en krämig och god risotto passar som vegetarisk huvudrätt eller tillbehör till det mesta ex. grillat, till buffe, stekt kyckling, vilt, fisk, grillad lax eller vegetariskt med grillad halloumiost och paprika.
Vintips till svamprisotto är ex. italienskt vin som en Valpolicella classico (Masi är goda).
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.
Semmelwraps
Semmelwraps. Semlor bakta som wraps eller tunnbröd fyllda med mandelmassa och grädde.
En variant på den klassiska semlan fast här har jag kavlat ut semmeldegen till rundlar likt wraps och bakat dem. Sedan fylls de med mandelmassa och vispad grädde.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Köttfärssås med rödvin
Köttfärssås med rödvin, tomat, grädde, vitlök, chili och örter.
En smakrik köttfärssås som är god med riven parmesan.
Grönsallad, dressing och bröd är gott till.

Purjolöksgratäng gratäng med purjolök
Purjolöksgratäng. Gratäng med purjolök gratinerad med ostsås.
En snabbare gratinering kan du göra genom att hälla på lite grädde, finhackad schalottenlök, 0,5 pressad vitlök och sedan riva ost över och toppa med lite smakrik parmesan eller grano padano.
Räkna ca 2 stycken purjolökar till 4 portioner.
Spagetti med rostad vitlök, soltorkad tomat, ruccolla och parmesan
Spagetti med vitlök, soltorkad tomat, basilika, ruccolla och riven parmesan. Dessa smaker passar mycket bra ihop. Gott till är en rostad hel vitlök per portion men den kan uteslutas. Rostad hel vitlök blir mild, mjuk och sötaktig i smaken och är inte alls lika stark som färsk vitlök. Ett gott och lite festligare tillbehör till pastan. Rostad hel vitlök förberedas och rostas innan ex. passa på när du använder ungen till annat. Du serverar den horisontellt skuren på mitten till spagettin. Gästerna kan sedan pressa ut den mjuka vitlöken och blanda/äta till spagettin.
I pastan är det färsk pressad vitlök som fräses i olivolja med chilin och sätter smak på spagettin.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Tryffel smaksatt med likör
Tryffel smaksatt med likör är en enkel och snabb tryffel att göra.
Mörk choklad med hög kakaohalt är ofta inte alls söt. Tack vare lite socker i så passar denna tryffel de flesta smaker ändå. Tryffeln spritsas i formar.
Tomatsallad med bondbönor
Tomatsallad med bondbönor, olivolja och vinäger. En god och nyttig sallad. Passa på under sensommaren då det finns billiga, färska och fina bondbönor.
Istället för hela färska bondbönor kan du köpa frysta färdigkokta bönor - då räcker ca 400-500 gram. Även gröna sojabönor (som finns frysta) blir gott.
Istället för cocktailtomater kan du ta andra fina tomater och tärna eller skiva. Välj helst ekologiska tomater.

Skarpsås
Skarpsås. En kall sås med majonnäs, hackat ägg, dill och vispad grädde. Gott till inkokt lax, rökt makrill, varmrökt lax, rökta räkor med mera.
Se alla recept ur kategorin Buffé

Gilla oss på Facebook