AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Nej, hallon är inget bär! Läs allt om hallon och få tips på de bästa hallonrecepten här....
Sök
Android

Sallad med tomat, avocado och rödlök

Sallad med tomat, avocado och rödlök Sallad med tomat, avocado och rödlök passar som tillbehör till det mesta och vid fest, buffe och till vardags. Kanske till paj, varma mackor eller pizza.
Servera gärna dijondressing eller senapsdressing till salladen.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.6 av 5 (Antal röster: 10)
2 - 4 port sallad

Ingredienser:

  • 1 avokado
  • 2 tomater
  • 0,5 rödlök
  • ca 50 gram valfri blandad grönsallad som ex. några blad isbergsallad, några blad frisésallad samt några blad eklövssallad
  • Dijondressing:
  • 4 msk dijonsenap
  • 1 dl olivolja
  • 1 dl matolja
  • 0,5 dl vinäger, helst vit, gärna äppelcidervinäger
  • 0,5 tsk salt

Tillagning:

  1. Dela avokadon, släng kärnan (eller plantera den), gröp ur den med en sked och skiva den.
  2. Skär tomaterna som du vill ex. tärningar.
  3. Skala, dela och skiva rödlöken.
  4. Skölj och plocka ca 5 blad var av salladshuvudena. Spara resten.
  5. Skölj salladen, skaka av, riv sönder och blanda ihop all sallad i en skål.
  6. Gör dijondressingen. Blanda senap med resten av ingredienserna i en skål.
  7. Skeda över dijondressing över salladen, blanda om och servera till paj, varma mackor eller pizza.


 

Fler recept ur samma kategori som Sallad med tomat, avocado och rödlök:

Fruktsallad med färsk ananas
Fruktsallad med färsk ananas, melon, mango samt blåbär. Du kan såklart ha vilka frukter du gillar till din fruktsallad. Färsk ananas är dock bra som grund.
Till fruktsallad funkar den mesta frukt: ex. vindruvor, apelsin, äpple, päron, vattenmelon, persika, jordgubbar, körsbär, papaya, kiwi osv.
Frukt och bär som har stark färg kan du vänta med att blanda i fruktsalladen utan toppa med vid servering. Ex. blåbär ger ifrån sig så mycket färg om de blandas i fruktsalladen och det ser lite trist ut.
Fruktsallad är gott som det är till frukost, mellanmål, lunch, buffé, dessert eller efterrätt.
Till dessert och efterrätt kan du servera vaniljglass, grekisk yoghurt eller vispad grädde med lite socker och vaniljsocker till fruktsalladen. Vidare kan man toppa fruktsalladen med rostade hackade nötter som mandel, valnötter eller hasselnötter samt rostad kokos.
Till frukost är fruktsallad gott med rostade nötter samt naturell yoghurt. Kanske till amerikanska pannkakor...
Fruktsalladen håller sig några dagar i kylen.
Köp helst krav-märkt frukt.
Kall quinoasallad med majonnäs
Kall quinoasallad med majonnäs och grönsaker. En sallad med quinoa, majonnäs, ärtor, tomat, morot, persilja, basilika, rödlök, vitlök, olivolja och vinäger.
Passar som tillbehör till det mesta som lunch, buffé, till grillat, picknick eller middag.
Quinoa är ett nyttigt frö med mycket protein och rätt lågt GI.
Potatissallad med soltorkad tomat, kapris och vårlök
Potatissallad med fransk senap, soltorkad tomat, kapris och vårlök.
Potatissallad på färskpotatis eller små delikatesspotatisar smaksatt med dressing på fransk Dijonsenap, vinäger och olivolja.
Potatissalladen håller sig i kylen och blir bara godare. Vanlig fast tärnad kokt potatis blir också mycket gott med dressingen.
Se alla recept ur kategorin Salladsrecept
Spenatbröd spenatbaguette
Spenatbröd eller spenatbaguette. Ett gott knaprigt bröd smaksatt med hackad spenat.
Du kan också ha i 1 dl grovt hackade valnötter.
Du kan använda fryst eller färsk spenat.
Vegopytt
Vegopytt. En pyttipanna utan kött. Vegopytt med kokt potatis, morötter, lök, quorn och soltorkad tomat.
Här serverad med en äppelröra och grönsallad. Alternativ är också klassiska tillbehör som rödbetor, saltgurka, dijonsenap och stekt ägg.
Gott i pytten är också kokta bönor ex. svarta bönor, kokta linser, purjolök, majs, kokt blomkål, kokt broccoli, någon tsk hackad röd chili, något krm curry eller garam masala med mera.
Vegetarisk sandwich
Vegetarisk sandwich med surdegsbaguette eller surdegsbröd. Lite förslag och varianter bla med färskost, grönsallad, avokado, tzatziki och cocktailtomater.
Du kan välja annat bröd om du önskar.
Andra goda varianter på vegetarisk sandwich är:
- fyll med skivad tomat, skivad mozzarella, pesto och färsk basilika.
- rostade grönsaker: rosta paprika, rödlök, äggplanta och skivad zucchini med olivolja, salt, peppar, chiliflakes, balsamvinäger och pressad vitlök i ugnen på 200 grader i ca 20 minuter. Fyll sedan med färskost, grönsallad, rostade grönsaker och ev. ost som mozzarella, fetaost eller provolone.
- skivad gurka på färskost toppad med salt och svartpeppar.
- cheddarost på majonnäs, pickles, skivad tomat och toppad med ruccola.
- skivat ägg på majonnäs med lagrad ost, skivad tomat och ruccola.
Se alla recept ur kategorin Grönsaksrecept
Smördegspinnar
Smördegspinnar eller snurror som passar till soppa, förrätter eller på egen hand som tilltugg.
Lätta att laga. Serveras direkt efter bakning när de är knapriga. Efter ett tag mjuknar de. Då kan du värma på dem igen till servering ex. om du förbereder smördegssnurror att ha till förrätt som soppa eller tilltugg.
Här är smördegspinnarna garnerade med flingsalt men man kan lägga till sesamfrön, vallmofrön eller andra frön.
Tomat och mozzarellasallad
Tomat och mozzarellasallad. Skivade tomater varvat med skivad mozzarellaost med finhackad rödlök, basilika, vinäger samt olivoja, salt och peppar är en mycket god och klassisk sallad som passar till det mesta som förslagsvis grillat, buffé, pasta eller lasagne.
Välj mogna tomater av valfri sort som kvisttomater, bifftomater eller cocktailtomater.
Desto godare råvaror som tomater, mozzarella, olivolja och vinäger du använder desto godare blir salladen. Vidare är flingsalt och nymalen svartpeppar lite lyxigare än vanligt salt och peppar som såklart också går utmärkt.
Tomat och mozzarellasallad kan du förbereda och ha i kylen. Ta fram och låt blir rumsvarm vid servering.
Muffins med äppel och kanel
Muffins med äppel och kanel. Muffins eller cupcakes med äpple och kanel kan du också använda som grundsmet och smaksätta muffinssmeten som du vill till kakaomuffins, chokladmuffins, blåbärsmuffins, muffins med chokladbitar, bananmuffins osv. Du kan också ha på frosting topping samt godis och strössel.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Lingonte
Lingonte eller lingondricka av färska eller frysta lingon som fått dra i hett vatten och mosats. Nyttigt och gott. Om du vill tillsätter du lite socker om du tycker lingonen är för sura.
Det finns forskning som visar att lingon hjälper till att hålla möss smala så helt onyttiga är de nog ej för människor heller.
Helstekt fläskfilé fläskfile
Helstekt fläskfilé (fläskfile) med förslag på enkla och goda såser och tillbehör. Att steka eller grilla en hel fläskfilé är enkelt, snabbt och gott.
På bilden är fläskfilén först helgrillad sedan färdiggrillad i skivor.
Svampsås, kantarellsås, fetaostsås, kalla yoghursåser, hummus (kikärtsröra), ratatouille (se recept här på receptfavoriter) är bara några såser som passar till helstekt fläskfilé.
Rostade rotfrukter (225 grader) som små fina potatisar, bitar av morot, rotselleri och rödlök i olivolja, salt och peppar; eller potatisklyftor; eller potatis i skivor rostade i olivolja och hackad svarta oliver passar också till. Råris, couscous-sallad eller pastasallad funkar också. En blandad sallad är också gott.
Gröna bönor eller vaxbönor gratinerade i lite grädde med en pressad klyfta vitlök och lite hackad schalottenlök gratinerad i ugnen med lite gratängost är suveränt - det blir som en sås också.
Helstekt fläskfilé kan du servera varm eller kall på buffé.
Till fest eller buffé passar det att fylla eller späcka fläskfilén. Fyll fläskfilén med 100 gram ost som fetaost, getost eller mozzarella. Skär då ett snitt halvvägs ner i fläskfilén och stoppa i ost. Bind sedan om med ett steksnöre och stek som nedan.
Kycklingpaj med champinjoner
Kycklingpaj med champinjoner. En paj som är jättegod både varm och kall till fest, buffe eller vardags.
Servera kycklingpajen med blandad sallad till. Exempelvis isbergssallad, rosesallad, machesallad, fint skivad rödlök, delade cocktailtomater, gurka i stavar; blanda i en stor skål med god olivolja, vinäger, salt och lite vitpeppar (lite dijonsenap är också gott i).
Kycklingpaj är också god till picknick eller sommarlunch.
Dubbel sats räcker till långpanna.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Petits choux
Petit choux är franska ihåliga fluffiga bakverk av Pâte à choux som kan serveras som tilltugg, på buffé eller som fyllda bakelser.
Som bakverk är petits choux goda att fylla med chokladsmörkräm (se bild); olika färskostfrosting (likt cupcakes), vaniljkräm (om de är stora och pudras med florsocker kallas de Mariebullar), citronkräm eller vispad grädde och färska bär som skivade jordgubbar, hallon och blåbär eller passionsfrukt (innanmätet). Pudra med florsocker. Petits choux degen kan också spritsas i ca 12 cm avlånga stränger och bakas samt fyllas som Eclairs. Petit choux degen kan också spritsas och bakas som små kransar.
Några goda förslag på fyllning om petits chouxerna ska serveras som tilltugg är:
- ädelostfyllning (mosa ihop hälften ädelost och hälften matyoghurt samt garnera med rostade valnötter och en klick fikonmarmelad).
- laxröra (blanda hackad rökt lax med färskost, matyoghurt, hackad dill och riven pepparrot samt ev. kapris).
- räkröra (blanda skalade räkor med färskost, matyoghurt, dill och citronsaft).
Lax och räkfyllning kan garneras med svart eller vit rom och dillkvistar.
Mörk chokladtryffel smaksatt med avec recept
Mörk chokladtryffel smaksatt med avec. Det här är en tryffel för dem som gillar mörk choklad. Den är alltså inte så söt. Välj en choklad av hög kvalité - Lindtt eller Valrhona är förslag.
Räkor i vitlök tapas
Räkor med vitlök. En slags tapas med räkor frästa med lite vitlök som tilltugg eller förrätt.
Se alla recept ur kategorin Buffé

Gilla oss på Facebook