Pizzasallad

Pizzasallad med strimlad vitkål. Hemgjord klassisk pizzasallad. En vitkålssallad som är billig och god till pizza men också som sallad på ett buffébord.
Vitkål är vanligast men rödkål och spetskål blir också gått. En matberedare är lättast att strimla kålen med. Skär den då i klyftor först samt skär bort roten i mitten.

8 portioner pizzasallad

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 1 tim 10 min
  • Klart på: 1 tim 25 min

Ingredienser

  • 600 gram färsk vitkål
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 0,5 dl vitvinsvinäger
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 tsk socker
  • 1 tsk oregano
  • 1 tsk basilika
  • 1 tsk örtsalt, vitlökspulver eller kummin efter tycke
  • 0,5 strimlad rödlök (valfritt)
  • 1 dl strimlad inlagd paprika, grillad paprika i olja eller färsk röd paprika (valfritt)

Tillagning

  1. Dela kålhuvudet i klyftor och skär bort rotfästet i mitten.
  2. Strimla eller riv kålen så fint du kan. Kan göras i matberedare om du gör mycket pizzasallad.
  3. Lägg vitkålen i en skål.
  4. Tillsätt salt och arbeta in det i vitkålen med händerna eller en slev några minuter.
  5. Tillsätt peppar, vinäger, olivolja, socker, oregano, basilika.
  6. Gillar du örtsalt, vitlökspulver och/eller kummin så kan du ha några krm av dessa.
  7. Strimla ev. lök och paprika och ha i det.
  8. Blanda alla ingredienser och smaka av. Tillsätt ev. salt samt mer kryddor.
  9. Pizzasalladen ska helst stå och bli mjuk i kylen någon timme eller flera timmar. Men går såklart att äta direkt också - massera då kålen i salladen mjuk några minuter med handen (tvätta händerna först såklart).
E-mail
Medel: 3.8 (11 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer