AKTUELLT FRÅN KOCKEN
På våren har vi i Sverige den späda vårrabarbern som växer så det knakar. Mot hösten har...
Sök
Android

Pizzadeg

Pizzadeg Baka egen pizza. Pizzadeg med jäst. Pizzan blir extra god. Pizzarecept till en stor pizza i långpanna eller fyra runda pizzor.
Servera gärna pizzan med hemgjord pizzasallad till (sök recept här på receptfavoriter).
Pizzadegen blir extra bra om den får kalljäsas - efter att du knådat den - i en stor bunke över natten i kylen täckt med plastfolie.
Man kan också dela degen i degbollar stora nog till en pizza och placera i en form smord med olivolja övertäckta med plastfolie och låta dem jäsa i kylen över natten. Man kan spara deg i bollar lagom till en pizza genom att smörja in dem med olivolja och styckfrysa dem i en form och sedan lägga över i påsar. Ta sedan upp dem ur påsarna och låt dem tina övertäckta i en form i kylen över natten. Ta sedan fram och låt de jäsa i rumstemperatur. Du kan också tina dem övertäckta i en form i rumstemperatur och låta dem jäsa.
En god blandning pizzaost kan du göra genom att blanda en del riven mozzarella, 2 delar riven pizzaost samt smaksätta med lite riven parmesan eller grano padano.
Pizzasåsen kan du byta mot färdig tomatsås. Piffa gärna upp den isåfall med pressad vitlök och oregano.
Några förslag på pizzor är:
Vegetarisk pizza: skivad rödlök eller gul lök, färsk eller inlagd röd paprika, kronärtskockor, kokt broccoli, halverad cocktailtomater och svarta oliver.
Salamipizza: inlagd eller färsk röd paprika, stark prickig korv som salami, svarta oliver, helst Kalamataoliver
Hawaii: ananas i bitar, skinka i skivor eller strimlor
Capricciosa: skinka i skivor eller strimlor samt skivade färska eller inlagda champinjoner
Maffia: bacon - skär i bitar, skivad rödlök eller gul lök, ett ägg samt svartpeppar
Bolognese: köttfärssås samt skivad röd eller gul lök.
Tex mex: stekt köttfärs med texmexkrydda, hackad pepperoni
Kebabpizza: stekt kebabkött, skivad rödlök eller gul lök samt hackad pepperoni. Servera med vitlökssås.
Kycklingpizza: kycklingkött - använd stekt strimlad kycklingkött, ananas, currypulver, skivad röd eller gul lök samt röd färsk eller inlagd paprika.
Filépizza: skivad stekt fläskfilé eller oxfilé, skivad rödlök eller gul lök, strimlad röd paprika samt halverad cocktailtomater. Servera med bearnaisesås samt färsk ruccola
Skaldjurspizza: räkor, musslor och/eller kräftstjärtar, skivad rödlök eller gul lök samt inlagd kronärtskocka.
Kalla toppings: (läggs på när pizzan är bakt): Lufttorkad skinka. Exempelvis prosciuotto. Ruccolasallad. Skölj salladen noga innan. Vitlökssås. Blanda matyoghurt med pressad vitlök. Bearnaisesås. Fetaost i tärningar. Torkad oregano. Färsk basilika. Riven parmesanost.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.6 av 5 (Antal röster: 10)
4 pizzor
Förberedelse: 1 tim 10 min
Tillagning: 20 min
Klart på: 1 tim 30 min

Ingredienser:

  • 0,5 pkt färsk jäst
  • 2,5 dl ljummet vatten
  • 6 dl vetemjöl
  • 1 dl vetemjöl eller majsmjöl till utbakning
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 tsk salt
  • PIZZASÅS: 2 dl krossade tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 krm vitpeppar eller svartpeppar
  • 4 droppar tabasco
  • 1 tsk oregano
  • 0,5 tsk salt
  • 1 pressad vitlök
  • PIZZAOST: 4 dl grovriven pizzaost eller ost lik Emmenthaler
  • 1 färsk mozzarella i skivor (valfritt)

Tillagning:

  1. Smula ner jäst i en bunke. Tillsätt fingervarmt vatten.
  2. Lös upp jästen med en slev och tillsätt mjöl och olivolja. Blanda ingredienserna till en deg.
  3. Knåda degen i maskin i 10 minuter eller 15 minuter för hand. Tillsätt saltet på slutet. Tillsätt saltet på slutet.
  4. Låt pizzadegen jäsa till dubbelstorlek i 60 minuter under kökshandduk.
  5. Förbered pizzasås. Blanda alla ingredienser till pizzasåsen i en kastrull och småkoka under tiden degen jäser. Rör då och då. Smaka av tomatsåsen med vinäger, socker och mer salt och peppar.
  6. Förbered pizzapålägg du vill ha på pizzan.
  7. Skär upp och lägg på en tallrik eller bricka bredvid.
  8. Förbered pizzaost. Riv ev. ost. Blanda ev. riven ost med riven parmesanost.
  9. Sätt ugnen på 275 grader eller högsta under- och övervärme.
  10. I LÅNGPANNA: Sätt in en långpanna i ugnen att bli varm. Knåda eller kavla ut pizzadegen till en avlång rektangel. Detta kan du göra på ett bakplåtspapper som du sedan vänder upp och ner i långpannan och drar sedan av bakplåtspappret så att degen stannar i långpannan. Lägg ev. ett bakplåtspapper underst i långpannan innan du lägger på degen. Du kan även pensla bakplåtspappret i långpannan eller bara långpannan med olivolja för en knaprigare pizzabotten.
  11. RUND PIZZA PÅ PLÅT, BAKSTEN ELLER PIZZASTEN: Sätt in plåt, baksten eller pizzasten i ugnen att bli varm. Plåten blir snabbt varm men baksten eller pizzasten ska stå inne i minst en halvtimme innan du bakar på den för att bli riktigt varm. Degen i 4 delar och rullar till bollar som du kavlar ut till 2 runda pizzor. Placera dem på varsitt bakplåtspapper. Pensla gärna bakplåtspappret med olivolja innan.
  12. PANPIZZA I STEKPANNA: Rund pizzA (panpizza) i ugnsfast stekpanna. Värm först stekpannan och pensla sedan botten och kanter med olivolja. Dela degen i 4 delar. Knåda eller kavla ut degen till rundlar i storlek som stekpannan. Lägg och tryck ut degen i stekpannan. Grädda pizzor efter hand.
  13. Baka pizzorna en och en efter hand om du inte har en stor ugn.
  14. Dags att lägga på pizzatoppings: bred först ut någon dl tomatsås (ca 2 dl om du bakar en stor pizza i långpanna) på pizzan.
  15. Bred ut ett lager riven ost i botten.
  16. Lägg på pizzatopping efter önskemål - jämnt fördelat över hela pizzan.
  17. Vänta med skivad mozzarella om du bakar pizzan i långpanna eller panpizza. Lägg då på skivad mozzarella när du har 3-4 minuter kvar av gräddningen. På rund tunn pizza kan du lägga på den direkt.
  18. Grädda pizzan eller pizzorna i ca 15 minuter för en hel pizza i långpanna och 8-10 minuter för runda pizzor.
  19. Tiden varierar i olika ugnar. När pizzan fått färg och är genombakt underifrån så är den klar.
  20. Ta ut pizzan och lägg upp på ugnsgaller samt servera direkt.
  21. Skär upp den om den är i långpanna.
  22. Smula över lite oregano, lägg ev. några blad färsk basilika samt ev. strö över finriven parmesan på toppen innan servering. Lägg ev. på kalla toppings.


 

Fler recept ur samma kategori som Pizzadeg:

Pizzasås och recept på pizza
Pizzasås samt pizza. Baka egen pizza med egen pizzasås, pålägg och pizzadeg. Såsreceptet räcker till en långpanna för 4 portioner eller 4 runda pizzor.
Överbliven tomatsås kan du spara i frysen eller ha till annat.
Pizzadegen blir extra bra om den får kalljäsas - efter att du knådat den - i en stor bunke över natten i kylen täckt med plastfolie.
Man kan också dela degen i degbollar stora nog till en pizza och placera i en form smord med olivolja övertäckta med plastfolie och låta dem jäsa i kylen över natten. Man kan spara deg i bollar lagom till en pizza genom att smörja in dem med olivolja och styckfrysa dem i en form och sedan lägga över i påsar. Ta sedan upp dem ur påsarna och låt dem tina övertäckta i en form i kylen över natten. Ta sedan fram och låt de jäsa i rumstemperatur. Du kan också tina dem övertäckta i en form i rumstemperatur och låta dem jäsa.
Några förslag på pizzor är:
Vegetarisk pizza: skivad rödlök eller gul lök, färsk eller inlagd röd paprika, kronärtskockor, kokt broccoli, halverad cocktailtomater och svarta oliver.
Salamipizza: inlagd eller färsk röd paprika, stark prickig korv som salami, svarta oliver, helst Kalamataoliver
Hawaii: ananas i bitar, skinka i skivor eller strimlor
Capricciosa: skinka i skivor eller strimlor samt skivade färska eller inlagda champinjoner
Maffia: bacon - skär i bitar, skivad rödlök eller gul lök, ett ägg samt svartpeppar
Bolognese: köttfärssås samt skivad röd eller gul lök.
Tex mex: stekt köttfärs med texmexkrydda, hackad pepperoni
Kebabpizza: stekt kebabkött, skivad rödlök eller gul lök samt hackad pepperoni. Servera med vitlökssås.
Kycklingpizza: kycklingkött - använd stekt strimlad kycklingkött, ananas, currypulver, skivad röd eller gul lök samt röd färsk eller inlagd paprika.
Filépizza: skivad stekt fläskfilé eller oxfilé, skivad rödlök eller gul lök, strimlad röd paprika samt halverad cocktailtomater. Servera med bearnaisesås samt färsk ruccola
Skaldjurspizza: räkor, musslor och/eller kräftstjärtar, skivad rödlök eller gul lök samt inlagd kronärtskocka.
Kalla toppings: (läggs på när pizzan är bakt): Lufttorkad skinka. Exempelvis prosciuotto. Ruccolasallad. Skölj salladen noga innan. Vitlökssås. Blanda matyoghurt med pressad vitlök. Bearnaisesås. Fetaost i tärningar. Torkad oregano. Färsk basilika. Riven parmesanost.
Pizza med chevre
Pizza med chevre eller getost på tomatsås och riven mozzarella. Här serverad med lite honung, rostade pinjenötter och ruccolasallad.
Du kan baka chevrepizza med färsk jäst eller torkad jäst. Ett halvt paket färsk jäst på 25 gram motsvarar ett halvt paket torkad jäst.
Annat gott på chevrepizza är kokta klyftade rödbetor. Vidare kan man ha fetaost på. Istället för pinjenötter blir valnötter gott.
Tänk på att många ostar framställs med löpe så de är ej vegetariska - det kanske inte gör något för dig men om du ska bjuda på pizzan så är det bra att veta.
Pizzan med chevre kan också bakas på pizzasten i grill med lock.
Pizzadegen blir extra bra om den får kalljäsas - efter att du knådat den - i en stor bunke över natten i kylen täckt med plastfolie.
Man kan också dela degen i degbollar stora nog till en pizza och placera i en form smord med olivolja övertäckta med plastfolie och låta dem jäsa i kylen över natten. Man kan spara deg i bollar lagom till en pizza genom att smörja in dem med olivolja och styckfrysa dem i en form och sedan lägga över i påsar. Ta sedan upp dem ur påsarna och låt dem tina övertäckta i en form i kylen över natten. Ta sedan fram och låt de jäsa i rumstemperatur. Du kan också tina dem övertäckta i en form i rumstemperatur och låta dem jäsa.
Pizza Bolognese med köttfärssås
Pizza Bolognese med köttfärssås eller fräst köttfärs. Recept på Bolognese pizza. Baka egen Bolognese pizza. Riktigt god och enkel fredagspizza.
Detta pizzarecept är med deg som jäst och blir en mycket god pizza. Gör gärna köttfärssåsen innan (sök recept här på receptfavoriter) - gör en stor sats så har du till spagetti bolognese också. Bolo kallar många kockar bolognese köttfärssås.
Hemgjord pizza kan du baka i långpanna eller baka ut till 4 tallriksstora pizzor.
Goda tillval på Bolognese-pizza: Hackad pfepperoni, skivad rödlök, pressad vitlök, champinjoner, röd paprika samt kalla toppings som torkad oregano, färsk basilika och riven parmesanost.
Servera gärna en grönsallad med tomat och kokta rödbetor till som på bilden, valfri sallad eller pizzasallad (se recept här på receptfavoriter).
Pizzadegen blir extra bra om den får kalljäsas - efter att du knådat den - i en stor bunke över natten i kylen täckt med plastfolie.
Man kan också dela degen i degbollar stora nog till en pizza och placera i en form smord med olivolja övertäckta med plastfolie och låta dem jäsa i kylen över natten. Vidare kan man frysa deg i bollar lagom till en pizza genom att styckfrysa dem i en form och sedan lägga över i påsar. Ta sedan upp dem ur påsarna och låt dem tina övertäckta i en form med lite olivolja i botten i kylen över natten. Ta sedan fram och låt de jäsa i rumstemperatur. Du kan också tina dem övertäckta i en form i rumstemperatur och låta dem jäsa.
En god blandning pizzaost kan du göra genom att blanda en del riven mozzarella, 2 delar riven pizzaost samt smaksätta med lite riven parmesan eller grano padano.
Se alla recept ur kategorin Pizzarecept
Minestronesoppa Italiensk grönsakssoppa
Minestronesoppa. Italiensk klassisk grönsakssoppa. Glöm Minestronen på påse - äkta hemgjord italiensk minestrone blir sagolik.
Servera minestrone med gott bröd och pesto. Minestrone är en soppa med tomat och små pasta i miniformat.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.

Tiramisurecept med kex, sockerkaka eller tårtbotten
Tiramisu. En italiensk dessert som är lätt och smidig att göra. En tårta för vuxna smaksatt med kaffe, färskost, kakao och lite sprit. Du kan tom ha tårtbottnar eller sockerkaka istället för de klassiska italienska savoiardikexen även kallade Ladyfingers. Istället för italiensk mascarpone färskost så kan du ta kesella, naturell färskost eller philadelphia. Servera gärna några färska bär vid sidan som jordgubbar, hallon eller blåbär till. Gott med espresso och ev. en grappa till.
Chokladbiscotti biscotti med choklad
Chokladbiscotti. Biscotti med choklad. Baka italienska torkade skorpor eller kakor med choklad (kakao).
Chokladbiscotti är gott till fikat, espresso och vin santo (italienskt sött vin). Hembakta chokladbiscottis är också goda att garnera desserter som glasscoupe med istället för glassrån.
Och nej det ska ej vara något smör eller olja i receptet. Men man kan tillsätta 100 gram smör eller solrosolja om man vill det.
Se alla recept ur kategorin Italiensk mat
Oxfile oxfilé till fest
Oxfilé till fest som serveras kall. Ett gott recept på oxfilé du kan förbereda dagen innan i god tid till fest eller buffé.
Oxfilé som är marinerad, ugnsstekt och serverad ljummen eller kall marinerad i god dressing samt garnerad med hackad persilja.
Gott till oxfilén är ett varmt tillbehör som potatisgratäng, klyftpotatis eller Hasselbackspotatis; en god sås som rödvinssås, pepparsås, grönpepparsås eller svampsås. Gratinerade bönor, tomatsallad och grönsallad är också goda tillbehör.
Vinförslag är en spansk Rioja eller Shiraz från Australien.
Använd en stektermometer: 55 grader ger rött, rosa eller blodig oxfilé. 60 grader ger medium eller rosastekt oxfilé. 65 grader ger genomstekt eller välstekt oxfilé sk welldone.
Råstekt skivad potatis med vitlök
Råstekt skivad potatis med vitlök, rosmarin och timjan. Skivad potatis som bryns i smör och olivolja samt smaksätts med vitlök, rosmarin och timjan och sedan steks klart i ugn.
Ett gott potatistillbehör till det mesta. Potatisen blir även god dagen efter så det är ett smidigt tillbehör att förbereda innan. Potatisen är speciellt god till lamm, kött, kyckling men också på buffé.
Välj fast en fast potatissort. Gärna vinterpotatis.
Ugnsomelett med korv och paprika
Ugnsomelett med korv, paprika, lök och vitlök. God med blandad sallad och cocktailtomat toppad med olivolja och balsamvinäger. Riven parmesan passar att garnera omeletten med.
God omelett att laga på överbliven kokt potatis. Enkel lunch eller middag.
Istället för korv kan du ta 2 dl hackade soltorkade tomater.
Här är omeletten lagad i en rund springform men du kan också laga i en avlång ugnspanna (storlek som halv ugnsplåt).
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook