AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Fixa en buffé till festen. Goda och enkla tips samt recept till en stor buffé. Passar till studentfest,...
Sök
Android

Pizzadeg

Pizzadeg Baka egen pizza. Pizzadeg med jäst. Pizzan blir extra god. Pizzarecept till en stor pizza i långpanna eller fyra runda pizzor.
Servera gärna pizzan med hemgjord pizzasallad till (sök recept här på receptfavoriter).
Pizzadegen blir extra bra om den får kalljäsas - efter att du knådat den - i en stor bunke över natten i kylen täckt med plastfolie.
Man kan också dela degen i degbollar stora nog till en pizza och placera i en form smord med olivolja övertäckta med plastfolie och låta dem jäsa i kylen över natten. Man kan spara deg i bollar lagom till en pizza genom att smörja in dem med olivolja och styckfrysa dem i en form och sedan lägga över i påsar. Ta sedan upp dem ur påsarna och låt dem tina övertäckta i en form i kylen över natten. Ta sedan fram och låt de jäsa i rumstemperatur. Du kan också tina dem övertäckta i en form i rumstemperatur och låta dem jäsa.
En god blandning pizzaost kan du göra genom att blanda en del riven mozzarella, 2 delar riven pizzaost samt smaksätta med lite riven parmesan eller grano padano.
Pizzasåsen kan du byta mot färdig tomatsås. Piffa gärna upp den isåfall med pressad vitlök och oregano.
Några förslag på pizzor är:
Vegetarisk pizza: skivad rödlök eller gul lök, färsk eller inlagd röd paprika, kronärtskockor, kokt broccoli, halverad cocktailtomater och svarta oliver.
Salamipizza: inlagd eller färsk röd paprika, stark prickig korv som salami, svarta oliver, helst Kalamataoliver
Hawaii: ananas i bitar, skinka i skivor eller strimlor
Capricciosa: skinka i skivor eller strimlor samt skivade färska eller inlagda champinjoner
Maffia: bacon - skär i bitar, skivad rödlök eller gul lök, ett ägg samt svartpeppar
Bolognese: köttfärssås samt skivad röd eller gul lök.
Tex mex: stekt köttfärs med texmexkrydda, hackad pepperoni
Kebabpizza: stekt kebabkött, skivad rödlök eller gul lök samt hackad pepperoni. Servera med vitlökssås.
Kycklingpizza: kycklingkött - använd stekt strimlad kycklingkött, ananas, currypulver, skivad röd eller gul lök samt röd färsk eller inlagd paprika.
Filépizza: skivad stekt fläskfilé eller oxfilé, skivad rödlök eller gul lök, strimlad röd paprika samt halverad cocktailtomater. Servera med bearnaisesås samt färsk ruccola
Skaldjurspizza: räkor, musslor och/eller kräftstjärtar, skivad rödlök eller gul lök samt inlagd kronärtskocka.
Kalla toppings: (läggs på när pizzan är bakt): Lufttorkad skinka. Exempelvis prosciuotto. Ruccolasallad. Skölj salladen noga innan. Vitlökssås. Blanda matyoghurt med pressad vitlök. Bearnaisesås. Fetaost i tärningar. Torkad oregano. Färsk basilika. Riven parmesanost.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.6 av 5 (Antal röster: 10)
4 pizzor
Förberedelse: 1 tim 10 min
Tillagning: 20 min
Klart på: 1 tim 30 min

Ingredienser:

  • 0,5 pkt färsk jäst
  • 2,5 dl ljummet vatten
  • 6 dl vetemjöl
  • 1 dl vetemjöl eller majsmjöl till utbakning
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 tsk salt
  • PIZZASÅS: 2 dl krossade tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 krm vitpeppar eller svartpeppar
  • 4 droppar tabasco
  • 1 tsk oregano
  • 0,5 tsk salt
  • 1 pressad vitlök
  • PIZZAOST: 4 dl grovriven pizzaost eller ost lik Emmenthaler
  • 1 färsk mozzarella i skivor (valfritt)

Tillagning:

  1. Smula ner jäst i en bunke. Tillsätt fingervarmt vatten.
  2. Lös upp jästen med en slev och tillsätt mjöl och olivolja. Blanda ingredienserna till en deg.
  3. Knåda degen i maskin i 10 minuter eller 15 minuter för hand. Tillsätt saltet på slutet. Tillsätt saltet på slutet.
  4. Låt pizzadegen jäsa till dubbelstorlek i 60 minuter under kökshandduk.
  5. Förbered pizzasås. Blanda alla ingredienser till pizzasåsen i en kastrull och småkoka under tiden degen jäser. Rör då och då. Smaka av tomatsåsen med vinäger, socker och mer salt och peppar.
  6. Förbered pizzapålägg du vill ha på pizzan.
  7. Skär upp och lägg på en tallrik eller bricka bredvid.
  8. Förbered pizzaost. Riv ev. ost. Blanda ev. riven ost med riven parmesanost.
  9. Sätt ugnen på 275 grader eller högsta under- och övervärme.
  10. I LÅNGPANNA: Sätt in en långpanna i ugnen att bli varm. Knåda eller kavla ut pizzadegen till en avlång rektangel. Detta kan du göra på ett bakplåtspapper som du sedan vänder upp och ner i långpannan och drar sedan av bakplåtspappret så att degen stannar i långpannan. Lägg ev. ett bakplåtspapper underst i långpannan innan du lägger på degen. Du kan även pensla bakplåtspappret i långpannan eller bara långpannan med olivolja för en knaprigare pizzabotten.
  11. RUND PIZZA PÅ PLÅT, BAKSTEN ELLER PIZZASTEN: Sätt in plåt, baksten eller pizzasten i ugnen att bli varm. Plåten blir snabbt varm men baksten eller pizzasten ska stå inne i minst en halvtimme innan du bakar på den för att bli riktigt varm. Degen i 4 delar och rullar till bollar som du kavlar ut till 2 runda pizzor. Placera dem på varsitt bakplåtspapper. Pensla gärna bakplåtspappret med olivolja innan.
  12. PANPIZZA I STEKPANNA: Rund pizzA (panpizza) i ugnsfast stekpanna. Värm först stekpannan och pensla sedan botten och kanter med olivolja. Dela degen i 4 delar. Knåda eller kavla ut degen till rundlar i storlek som stekpannan. Lägg och tryck ut degen i stekpannan. Grädda pizzor efter hand.
  13. Baka pizzorna en och en efter hand om du inte har en stor ugn.
  14. Dags att lägga på pizzatoppings: bred först ut någon dl tomatsås (ca 2 dl om du bakar en stor pizza i långpanna) på pizzan.
  15. Bred ut ett lager riven ost i botten.
  16. Lägg på pizzatopping efter önskemål - jämnt fördelat över hela pizzan.
  17. Vänta med skivad mozzarella om du bakar pizzan i långpanna eller panpizza. Lägg då på skivad mozzarella när du har 3-4 minuter kvar av gräddningen. På rund tunn pizza kan du lägga på den direkt.
  18. Grädda pizzan eller pizzorna i ca 15 minuter för en hel pizza i långpanna och 8-10 minuter för runda pizzor.
  19. Tiden varierar i olika ugnar. När pizzan fått färg och är genombakt underifrån så är den klar.
  20. Ta ut pizzan och lägg upp på ugnsgaller samt servera direkt.
  21. Skär upp den om den är i långpanna.
  22. Smula över lite oregano, lägg ev. några blad färsk basilika samt ev. strö över finriven parmesan på toppen innan servering. Lägg ev. på kalla toppings.


 

Fler recept ur samma kategori som Pizzadeg:

Pizzasallad
Pizzasallad med strimlad vitkål. Hemgjord klassisk pizzasallad. En vitkålssallad som är billig och god till pizza men också som sallad på ett buffébord.
Vitkål är vanligast men rödkål och spetskål blir också gått. En matberedare är lättast att strimla kålen med. Skär den då i klyftor först samt skär bort roten i mitten.
Pizzabullar med kassler och ost
Pizzabullar med kassler och ost. Hembakta pizzabullar blir också goda med skinka istället för kassler. Vegetariska blir de med hackad soltorkad tomat istället för kassler.
Baka goda pizzabullar med pizzasås, kassler och ost passar till utflykt, mellanmål, massäck, buffé, barnkalas samt att frysa.
Pizzabullar kan också bakas som pizzagifflar eller pizzapiroger.
Du behöver 30 bullformar att baka i.
Du kan köpa färdig tomatsås om du vill. Eller ta ketchup och pizzakrydda.
Pizza med salami
Pizza med salami. Hembakt salamipizza med röd paprika.
Pizzallad (sök här på receptfavoriter) eller en grönsallad med blandad sallad, tärnad tomat eller delade cocktailtomater samt svarta bönor i lite olivolja samt vinäger är gott till pizzan.
Goda tillval på pizzan (ta inte alla): pressad vitlök, strimlad röd paprika, hackad pepperoni, skivad rödlök, inlagd kronärtsskocka, kapris, skivade champinjoner, grovmalen svartpeppar, hackad röd chili, färsk basilika, riven parmesanost och torkad oregano.
En god blandning pizzaost kan du göra genom att blanda en del riven mozzarella, 2 delar riven pizzaost samt ev. smaksätta med lite riven parmesan eller grano padano.
Pizzadegen blir extra bra om den får kalljäsas - efter att du knådat den - i en stor bunke över natten i kylen täckt med plastfolie.
Man kan också dela degen i degbollar stora nog till en pizza och placera i en form smord med olivolja övertäckta med plastfolie och låta dem jäsa i kylen över natten. Vidare kan man frysa deg i bollar lagom till en pizza genom att styckfrysa dem i en form och sedan lägga över i påsar. Ta sedan upp dem ur påsarna och låt dem tina övertäckta i en form med lite olivolja i botten i kylen över natten. Ta sedan fram och låt de jäsa i rumstemperatur. Du kan också tina dem övertäckta i en form i rumstemperatur och låta dem jäsa.
Se alla recept ur kategorin Pizzarecept
Pasta med tomatsås och soltorkade tomater
Pasta med tomatsås och soltorkade tomater. En vegetarisk pasta med fyllig tomatsås smaksatt med soltorkade tomater, selleri, vitlök, chili och paprika.
Toppa ev. med riven parmesanost. Enkel och god pasta. Har du tid så koka gärna tomatsåsen någon halvtimme - desto längre den får koka desto mer koncentrerad och godare blir den.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Ex. riven tofuost mozzarellastyle. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.
Pasta med kantareller och mascarpone
Pasta med kantareller eller annan svamp med sås av mascarpone (färskost), parmesan, lök och vitlök. En god pasta på svampskörden. Vegetarisk.
Gott i är även bladspenat samt strimlad soltorkad tomat. Vill du ha kött i så kan du fräsa strimlade bitar av kyckling, fläskfilé eller oxfilé och blanda med pastan innan servering.
Ska du servera pastan till vegetarianer så tänk på att parmesanost och annan ost ej är vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Ex. tofuline färskost istället för mascarpone. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.
Pasta med krabba, räkor och spenat
Pasta med krabba, räkor och spenat i sås med grädde, lök och vitlök. God pasta med krabbkött i en slags vitvinssås.
Vintips till krabbpastan blir ett vitt fylligt vin av valfri sort.
Se alla recept ur kategorin Italiensk mat
Ostkaka ostkakerecept med ostlöpe
Ostkaka. Ostkakerecept med ostlöpe. Klassiskt recept på hemgjord ostkaka.
Servera ostkaka med lättvispad grädde, bär och/eller jordgubbssylt, drottningsylt eller hallonsylt.
Ostlöpe finns på Apoteket. Ostlöpe används i ostkakerecept för att göra ostmassa till ost eller ostkakan.
Fylld paprika med kyckling
Fylld paprika med kyckling. Kycklingfyllda paprikor bakade i ugnen. Här med svarta bönor, vitlök, tacokrydda och majs. Gott med vitlökssås och grönsallad.
Istället för vitlökssås kan man ha tomatsås och guacamole till.
Hallontårta med marängbotten
Hallontårta med marängbotten. En god och enkel tårta med bottnar av maräng, vispgrädde och toppad med färska hallon.
En god och bra tårta om du har överblivna äggvitor att göra av med. En bärtårta som passar på buffé, kalas, midsommar, kräftkalas och fest.
Du kan såklart ersätta eller delvis byta ut hallonen mot andra färska bär som röda vinbär, svarta vinbär, blåbär, jordgubbar, smultron eller hjortron.
Du kan förbereda tårtan innan genom att baka marängbottnarna, vispa grädden (och ha i kylen) samt ha hallon redo. Sedan lägger du bara ihop tårtan på ett serveringsfat innan servering. Annars håller tårtan i kylen någon dag färdig.
Räkna 4-5 äggvitor och mät upp till 1,2 dl.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook