AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Recept och tips till kräftskivan. Allt från att koka kräftor själv till kräftsallad och goda tillbehör....
Sök
Android

Pizzadeg

Pizzadeg Baka egen pizza. Pizzadeg med jäst. Pizzan blir extra god. Pizzarecept till en stor pizza i långpanna eller två runda pizzor.
Servera gärna pizzan med hemgjord pizzasallad till (sök recept här på receptfavoriter).
En god blandning pizzaost kan du göra genom att blanda en del riven mozzarella, 2 delar riven pizzaost samt smaksätta med lite riven parmesan eller grano padano.
Pizzasåsen kan du byta mot färdig tomatsås. Piffa gärna upp den isåfall med pressad vitlök och oregano.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.7 av 5 (Antal röster: 9)
pizzadeg till 3-4 p, 1 långpanna 2 runda pizzor
Förberedelse: 5 min
Tillagning: 30 min
Klart på: 35 min

Ingredienser:

  • PIZZADEG: 1/2 pkt jäst
  • 2 dl ljummet vatten
  • 5-6 dl vetemjöl + någon dl till utbakning
  • 3 msk olivolja
  • PIZZASÅS:
  • 2 dl krossade tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 krm vitpeppar eller svartpeppar
  • 2-4 droppar tabasco
  • 1 tsk oregano
  • 0,5 tsk salt
  • 1 pressad vitlök
  • PIZZAOST: 4 dl grovriven pizzaost eller ost lik Emmenthaler. En god blandning pizzaost kan du göra genom att blanda en del riven mozzarella, 2 delar riven pizzaost samt ev. smaksätta med lite riven parmesan eller grano padano.
  • PIZZATOPPING PÅLÄGG: - några förslag på pizzor:
  • Vegetarisk: skivad rödlök eller gul lök, färsk eller inlagd röd paprika, kronärtskockor, kokt broccoli, halverad cocktailtomater och svarta oliver.
  • Salamipizza: inlagd eller färsk röd paprika, stark prickig korv som salami, svarta oliver, helst Kalamataoliver
  • Hawaii: ananas i bitar, skinka i skivor eller strimlor
  • Capricciosa: skinka i skivor eller strimlor samt skivade färska eller inlagda champinjoner
  • Maffia: bacon - skär i bitar, skivad rödlök eller gul lök, ett ägg samt svartpeppar
  • Bolognese: köttfärssås samt skivad röd eller gul lök.
  • Tex mex: stekt köttfärs med texmexkrydda, hackad pepperoni
  • Kebabpizza: stekt kebabkött, skivad rödlök eller gul lök samt hackad pepperoni. Servera med vitlökssås.
  • Kycklingpizza: kycklingkött - använd stekt strimlad kycklingkött, ananas, currypulver, skivad röd eller gul lök samt röd färsk eller inlagd paprika.
  • Filépizza: skivad stekt fläskfilé eller oxfilé, skivad rödlök eller gul lök, strimlad röd paprika samt halverad cocktailtomater. Servera med bearnaisesås samt färsk ruccola
  • Skaldjurspizza: räkor, musslor och/eller kräftstjärtar, skivad rödlök eller gul lök samt inlagd kronärtskocka.
  • Kalla toppings: (läggs på när pizzan är bakt):
  • Lufttorkad skinka. Exempelvis prosciuotto.
  • Ruccolasallad. Skölj salladen noga innan.
  • Vitlökssås. Blanda matyoghurt med pressad vitlök.
  • Bearnaisesås.
  • Fetaost i tärningar.
  • Torkad oregano.
  • Färsk basilika.
  • Riven parmesanost.

Tillagning:

  1. Smula ner jäst i en bunke. Tillsätt fingervarmt vatten.
  2. Lös upp jästen med en slev och tillsätt mjöl och olivolja. Blanda ingredienserna till en deg.
  3. Knåda ihop degen några minuter så att den släpper från degbunkens kanter. Tillsätt saltet på slutet.
  4. Låt pizzadegen jäsa till dubbelstorlek i 30 minuter under kökshandduk.
  5. Förbered pizzasås. Blanda alla ingredienser till pizzasåsen i en kastrull och småkoka under tiden degen jäser. Rör då och då. Smaka av tomatsåsen med vinäger, socker och mer salt och peppar.
  6. Förbered pizzapålägg du vill ha på pizzan.
  7. Skär upp och lägg på en tallrik eller bricka bredvid.
  8. Förbered pizzaost. Riv ev. ost. Blanda ev. riven ost med riven parmesanost.
  9. Sätt ugnen på 275 grader eller högsta under- och övervärme.
  10. I LÅNGPANNA: Sätt in en långpanna i ugnen att bli varm. Knåda eller kavla ut pizzadegen till en avlång rektangel. Detta kan du göra på ett bakplåtspapper som du sedan vänder upp och ner i långpannan och drar sedan av bakplåtspappret så att degen stannar i långpannan. Lägg ev. ett bakplåtspapper underst i långpannan innan du lägger på degen. Du kan även pensla bakplåtspappret i långpannan eller bara långpannan med olivolja för en knaprigare pizzabotten.
  11. RUND PIZZA PÅ PLÅT, BAKSTEN ELLER PIZZASTEN: Sätt in plåt, baksten eller pizzasten i ugnen att bli varm. Plåten blir snabbt varm men baksten eller pizzasten ska stå inne i minst en halvtimme innan du bakar på den för att bli riktigt varm. Degen i 2 delar och rullar till bollar som du kavlar ut till 2 runda pizzor. Placera dem på varsitt bakplåtspapper. Pensla gärna bakplåtspappret med olivolja innan.
  12. PANPIZZA I STEKPANNA: Rund pizzA (panpizza) i ugnsfast stekpanna. Värm först stekpannan och pensla sedan botten och kanter med olivolja. Dela degen i två delar. Knåda eller kavla ut degen till rundlar i storlek som stekpannan. Lägg och tryck ut degen i stekpannan.
  13. Låt gärna den utbakade pizzadegen jäsa en kvart innan du lägger på pålägg.
  14. Baka pizzorna en och en efter hand om du inte har en stor ugn.
  15. Dags att lägga på pizzatoppings: bred först ut någon dl tomatsås (ca 2 dl om du bakar en stor pizza i långpanna) på pizzan.
  16. Bred ut ett lager riven ost i botten.
  17. Lägg på pizzatopping efter önskemål - jämnt fördelat över hela pizzan.
  18. Vänta med skivad mozzarella om du bakar pizzan i långpanna eller panpizza. Lägg då på skivad mozzarella när du har 3-4 minuter kvar av gräddningen. På rund tunn pizza kan du lägga på den direkt.
  19. Grädda pizzan eller pizzorna i ca 15 minuter för en hel pizza i långpanna och 8-10 minuter för runda pizzor.
  20. Tiden varierar i olika ugnar. När pizzan fått färg och är genombakt underifrån så är den klar.
  21. Ta ut pizzan och lägg upp på ugnsgaller samt servera direkt.
  22. Skär upp den om den är i långpanna.
  23. Smula över lite oregano, lägg ev. några blad färsk basilika samt ev. strö över finriven parmesan på toppen innan servering.
  24. Lägg ev. på kalla toppings som några skivor lufttorkad skinka och några blad ruccola.


 

Fler recept ur samma kategori som Pizzadeg:

Vegetarisk pizza med pesto
Vegetarisk pizza med pesto, hyvlad pecorino, ruccola, spenat, kronärtskockor och oliver på tomatsås och mozzarella.
Överbliven tomatsås kan du spara till annat.
Ost som framställts med löpe är ej vegetarisk - om du inte bryr dig själv är det bra att veta om du ska bjuda på pizzan. Välj då en vegan pizzaost ex. från Astrid och Aporna eller riven sojaost mozzarellastyle.
Du kan använda ett halvt paket färsk jäst (25 gram) eller ett halvt paket torkad jäst som motsvarar samma mängd färsk jäst. Använder du torkad jäst så ta då varmt vatten och blanda ut degen med så kommer jästen igång snabbare.
Pizzan kan också bakas på pizzasten i grill med lock.
Vegetarisk pizza med soltorkad tomat
Vegetarisk pizza med soltorkad tomat, basilika, mozzarellaost och champinjoner.
Hemgjord pizzasallad (sök här på receptfavoriter) är gott till eller en grönsallad med blandad sallad, tärnad tomat eller delade cocktailtomater samt strimlad röd paprika i lite olivolja samt vinäger är gott till pizzan.
Om du ej vill att färska champinjoner ska vattna sig så kan du fräsa dem i lite olivolja innan tills vätskan ångat bort.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Ex. riven tofuost mozzarellastyle. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.
Vegetarisk pizza
Vegetarisk pizza med mozzarella, grillad zucchini, tomatsås, parmesan, ruccola, babyspenat, oliver och cocktailtomater.
Du kan baka vegetarisk pizza med färsk jäst eller torkad jäst. Ett halvt paket färsk jäst på 25 gram motsvarar ett halvt paket torkad jäst.
Annat gott på vegetarisk pizza är hel färsk mozzarella i skivor; skivad svamp; pressad vitlök; hackad chili; rostade valnötter, solrosfrön eller pinjenötter; grillad inlagd paprika och aubergine (grilla som zucchinin); tapenade eller pesto; ädelost, chevre eller fetaost. Vidare kan man ha fejkade köttpålägg som skivad sojakorv, sojasalami, riven sojaskinka, soja lufttorkad skinka osv på vegetarisk pizza. Det finns också färdig bearnaisesås att servera till.
Vegetarisk pizza kan också bakas på pizzasten i grill med lock.
Ost som framställts med löpe är ej vegetarisk - om du inte bryr dig själv är det bra att veta om du ska bjuda på pizzan. Välj då en vegan pizzaost ex. från Astrid och Aporna eller riven sojaost mozzarellastyle.
Se alla recept ur kategorin Pizzarecept
Pasta med filé, svamp och grädde
Pasta med filé, svamp och grädde. Lyxig pasta med valfri filé. Kanongott med kycklingfilé, kalvfilé, oxfilé, viltfilé, quornfilé eller strutsfilé.
Vintips till är ett lättare rött vin som ex Pinot Noir, Sangiovese, Blau burgunder eller Valpolicella.
Stora vita bönor marinerade
Marinerade stora vita bönor. Gott som tillbehör till det mesta. På buffe eller bara ha i kylen och ta fram till maten. Stora vita bönor är också perfekt som alternativ till pasta, potatis och ris som GI-tillbehör.
Koka de stora vita bönorna själv då blir de godast. Ett tips är att koka hela paketet på en gång och sedan frysa in i påsar det som blir över. Perfekt att plocka fram då och då.
Välj gärna ekologiskt odlade stora vita bönor de är godast.
Desto godare olivolja och vinäger du väljer desto godare blir de marinerade vita bönorna. Överkurs är att ha i några droppar tryffelolja som är jättegott med stora vita bönor.
Blötlägg gärna bönorna dagen innan så sparar du el när du ska koka dem. Annars kan man koka dem direkt men då tar det kanske 2,5 - 3 timmar att koka de vita bönorna.
Med marinerade vita bönor som tillbehör blir de flesta rätter mer vinvänliga speciellt med rödviner.
Sallad med Bresaola, rucola och parmesan
Sallad med Bresaola, rucola, parmesan, rostade pinjenötter, olivolja samt balsamvinäger.
Gott till förrätt eller på buffé. En variant på carpaccio med lufttorkat Italienskt kött av nötlår (Bresaola). Blir också gott med rostbiff, parmaskinka eller tunt skivad rå oxfilé.
Använd så fin olivolja samt balsamvinäger du har - desto godare blir det.
Istället för parmesanost kan du ta Grana padano.
Se alla recept ur kategorin Italiensk mat
God Italiensk Lasagne lasagnerecept
God Italiensk lasagne lasagnerecept med köttfärssås och bechamelsås. En enkel och klassisk italiensk lasagne. Du kan öka receptet med sås till en större form. Lasagne är perfekt att förbereda innan om du ska ha gäster.
Gott till lasagne är ex. tomatsallad, blandad sallad samt ett gott italienskt bröd.
Grillad kyckling
Grillad hel eller halv kyckling. Ett grundrecept på ugnsgrillad kyckling. Gott och enkelt.
Servera med valfria tillbehör eller förslagsvis gräddsås på stekskyn, kokt potatis och grönsaker; eller med potatissallad; eller tzatziki och klyftpotatis; eller låt svalna och ha som salladskyckling, paj eller i fyllningar och röror.
Välj god fin svensk kyckling av hög kvalitet som majskyckling eller gårdskyckling. Gärna ekologisk.
Skrovet kan användas till kycklingbuljong. Koka då med 0,5 tärnad purjolök, 2 morötter, 1/4 rotselleri, 0,5 gul lök samt några korn vitpeppar i 40 minuter och sila av. Gott till soppa och grund till såser.
Ugnstorkade tomater
Ugnstorkade tomater är goda att lägga in i olivolja, mixa till tomatpesto, blanda i pasta, lägga på rostade små bröd som crostinis eller bara ha som tillbehör till grillat kött, fisk, kyckling eller andra grönsaker (blanda då gärna tomaterna med fin balsamvinäger).
En god rätt är att blanda de ugnsrostade tomaterna med kokt spagetti, extra olivolja, färsk basilika, chiliflakes, riven parmesan och ruccola (samt ev. lite extra pressad vitlök). Smaka av med salt.
Du kan lägga till skivad paprika; andra örter som torkad basilika och oregano; mer vitlök; eller skivad aubergine.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook