AKTUELLT FRÅN KOCKEN
gg, sill och lamm är klassiskt till påskbordet. Fyllda ägghalvor med rom är en av många varianter av...
Sök
Android

Pizzadeg

Pizzadeg Baka egen pizza. Pizzadeg med jäst. Pizzan blir extra god. Pizzarecept till en stor pizza i långpanna eller två runda pizzor.
Servera gärna pizzan med hemgjord pizzasallad till (sök recept här på receptfavoriter).
En god blandning pizzaost kan du göra genom att blanda en del riven mozzarella, 2 delar riven pizzaost samt smaksätta med lite riven parmesan eller grano padano.
Pizzasåsen kan du byta mot färdig tomatsås. Piffa gärna upp den isåfall med pressad vitlök och oregano.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.7 av 5 (Antal röster: 9)
pizzadeg till 3-4 p, 1 långpanna 2 runda pizzor
Förberedelse: 5 min
Tillagning: 30 min
Klart på: 35 min

Ingredienser:

  • PIZZADEG: 1/2 pkt jäst
  • 2 dl ljummet vatten
  • 5-6 dl vetemjöl + någon dl till utbakning
  • 3 msk olivolja
  • PIZZASÅS:
  • 2 dl krossade tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 krm vitpeppar eller svartpeppar
  • 2-4 droppar tabasco
  • 1 tsk oregano
  • 0,5 tsk salt
  • 1 pressad vitlök
  • PIZZAOST: 4 dl grovriven pizzaost eller ost lik Emmenthaler. En god blandning pizzaost kan du göra genom att blanda en del riven mozzarella, 2 delar riven pizzaost samt ev. smaksätta med lite riven parmesan eller grano padano.
  • PIZZATOPPING PÅLÄGG: - några förslag på pizzor:
  • Vegetarisk: skivad rödlök eller gul lök, färsk eller inlagd röd paprika, kronärtskockor, kokt broccoli, halverad cocktailtomater och svarta oliver.
  • Salamipizza: inlagd eller färsk röd paprika, stark prickig korv som salami, svarta oliver, helst Kalamataoliver
  • Hawaii: ananas i bitar, skinka i skivor eller strimlor
  • Capricciosa: skinka i skivor eller strimlor samt skivade färska eller inlagda champinjoner
  • Maffia: bacon - skär i bitar, skivad rödlök eller gul lök, ett ägg samt svartpeppar
  • Bolognese: köttfärssås samt skivad röd eller gul lök.
  • Tex mex: stekt köttfärs med texmexkrydda, hackad pepperoni
  • Kebabpizza: stekt kebabkött, skivad rödlök eller gul lök samt hackad pepperoni. Servera med vitlökssås.
  • Kycklingpizza: kycklingkött - använd stekt strimlad kycklingkött, ananas, currypulver, skivad röd eller gul lök samt röd färsk eller inlagd paprika.
  • Filépizza: skivad stekt fläskfilé eller oxfilé, skivad rödlök eller gul lök, strimlad röd paprika samt halverad cocktailtomater. Servera med bearnaisesås samt färsk ruccola
  • Skaldjurspizza: räkor, musslor och/eller kräftstjärtar, skivad rödlök eller gul lök samt inlagd kronärtskocka.
  • Kalla toppings: (läggs på när pizzan är bakt):
  • Lufttorkad skinka. Exempelvis prosciuotto.
  • Ruccolasallad. Skölj salladen noga innan.
  • Vitlökssås. Blanda matyoghurt med pressad vitlök.
  • Bearnaisesås.
  • Fetaost i tärningar.
  • Torkad oregano.
  • Färsk basilika.
  • Riven parmesanost.

Tillagning:

  1. Smula ner jäst i en bunke. Tillsätt fingervarmt vatten.
  2. Lös upp jästen med en slev och tillsätt mjöl och olivolja. Blanda ingredienserna till en deg.
  3. Knåda ihop degen några minuter så att den släpper från degbunkens kanter. Tillsätt saltet på slutet.
  4. Låt pizzadegen jäsa till dubbelstorlek i 30 minuter under kökshandduk.
  5. Förbered pizzasås. Blanda alla ingredienser till pizzasåsen i en kastrull och småkoka under tiden degen jäser. Rör då och då. Smaka av tomatsåsen med vinäger, socker och mer salt och peppar.
  6. Förbered pizzapålägg du vill ha på pizzan.
  7. Skär upp och lägg på en tallrik eller bricka bredvid.
  8. Förbered pizzaost. Riv ev. ost. Blanda ev. riven ost med riven parmesanost.
  9. Sätt ugnen på 275 grader eller högsta under- och övervärme.
  10. I LÅNGPANNA: Sätt in en långpanna i ugnen att bli varm. Knåda eller kavla ut pizzadegen till en avlång rektangel. Detta kan du göra på ett bakplåtspapper som du sedan vänder upp och ner i långpannan och drar sedan av bakplåtspappret så att degen stannar i långpannan. Lägg ev. ett bakplåtspapper underst i långpannan innan du lägger på degen. Du kan även pensla bakplåtspappret i långpannan eller bara långpannan med olivolja för en knaprigare pizzabotten.
  11. RUND PIZZA PÅ PLÅT, BAKSTEN ELLER PIZZASTEN: Sätt in plåt, baksten eller pizzasten i ugnen att bli varm. Plåten blir snabbt varm men baksten eller pizzasten ska stå inne i minst en halvtimme innan du bakar på den för att bli riktigt varm. Degen i 2 delar och rullar till bollar som du kavlar ut till 2 runda pizzor. Placera dem på varsitt bakplåtspapper. Pensla gärna bakplåtspappret med olivolja innan.
  12. PANPIZZA I STEKPANNA: Rund pizzA (panpizza) i ugnsfast stekpanna. Värm först stekpannan och pensla sedan botten och kanter med olivolja. Dela degen i två delar. Knåda eller kavla ut degen till rundlar i storlek som stekpannan. Lägg och tryck ut degen i stekpannan.
  13. Låt gärna den utbakade pizzadegen jäsa en kvart innan du lägger på pålägg.
  14. Baka pizzorna en och en efter hand om du inte har en stor ugn.
  15. Dags att lägga på pizzatoppings: bred först ut någon dl tomatsås (ca 2 dl om du bakar en stor pizza i långpanna) på pizzan.
  16. Bred ut ett lager riven ost i botten.
  17. Lägg på pizzatopping efter önskemål - jämnt fördelat över hela pizzan.
  18. Vänta med skivad mozzarella om du bakar pizzan i långpanna eller panpizza. Lägg då på skivad mozzarella när du har 3-4 minuter kvar av gräddningen. På rund tunn pizza kan du lägga på den direkt.
  19. Grädda pizzan eller pizzorna i ca 15 minuter för en hel pizza i långpanna och 8-10 minuter för runda pizzor.
  20. Tiden varierar i olika ugnar. När pizzan fått färg och är genombakt underifrån så är den klar.
  21. Ta ut pizzan och lägg upp på ugnsgaller samt servera direkt.
  22. Skär upp den om den är i långpanna.
  23. Smula över lite oregano, lägg ev. några blad färsk basilika samt ev. strö över finriven parmesan på toppen innan servering.
  24. Lägg ev. på kalla toppings som några skivor lufttorkad skinka och några blad ruccola.


 

Fler recept ur samma kategori som Pizzadeg:

Focacciapizza
Focacciapizza. En variant på focaccia bakad med pizzapålägg. Ett pizzabröd i långpanna med skinka, tomat, ost, rosmarin, oliver och rödlök.
Hembakt focacciapizza passar till utflykt, buffé eller soppa.
Garnera gärna pizzafocaccian med riven parmesan på toppen.
Du kan variera påläggen på focacciapizzan ex. byta ut skinkan mot mer soltorkad tomat för en vegetarisk pizza. Vidare kan du ha på alla pålägg som är goda på vanlig pizza ex. champinjoner, kronärtsskocka eller inlagd paprika.
Libapizza med mozzarella, basilika och tomat
Libapizza med mozzarella, basilika och tomat. Vegetarisk pizza på arabiskt tunnbröd sk libabröd blir mycket goda och är enkla att baka.
Desto godare pålägg desto godare pizza. Riktig buffalomozzarella ger ex. mycket god pizza. Vanlig hel mozzarellaost är också mycket god och riven mozzarella ur påse kan man grunda med. Med vanlig pizzaost får du helt ok pizza.
Tomatsås som du kokt ner själv ger mycket god smak men det går också med tomatpuré blandad med pressad vitlök, olivolja, salt och peppar.
Du kan välja pålägg efter smak och tycke. Svarta oliver, soltorkade tomater, kokt broccoli, inlagd kronärtsskocka är gott exempelvis.
Servera gärna någon sallad till libapizzan som ruccola, pizzasallad, tomatsallad eller sallad med bönor.
Libapizzan kan också serveras i mindre slicar som tilltugg, snittar, aptitretare eller på en buffé.
Om du vill ha en billig och god fryspizza så kan du förbereda fyllning på libabröden och sedan lägga smörpapper mellan och frysa in några stycken. Sedan är det bara att ta fram och baka av.
Pizzasås och recept på pizza
Pizzasås samt pizza. Baka egen pizza med egen pizzasås, pålägg och pizzadeg som jäst på riktigt (och ej med bakpulver) - pizzan blir extra god.
Detta pizzarecept passar bra till en långpanna eller två runda pizzor.
Överbliven tomatsås kan du spara i frysen eller ha till annat.
Se alla recept ur kategorin Pizzarecept
Carbonara med bacon och purjolök
Carbonara med bacon och purjolök. En variant på klassisk pasta Carbonara. Bacon, purjolök, vitlök, svartpeppar, grädde och äggula (valfritt).
Som pasta kan du välja castellane (pastan på bilden), spagetti, skruvar, gnocchis, penne eller annan valfri pasta.
Gott i är också att fräsa med en halv röd spansk chilipeppar för mer smak.
Högrev Bolognese
Högrev Bolognese är en köttsås till pasta med långkokt högrev, tomat, vitlök, timjan, vitt vin och lök. God och fyllig pastasås. Passar med all pasta - speciellt penne, gnocchi, skruvar eller spagetti. På bilden Mezze Maniche från Zeta.
Servera högrevspastan med riven parmesan. Garnera ev. med hackad persilja.
Istället för högrev kan du ta ytterlår eller annat grytkött.
Risotto med torkad svamp svamprisotto risottorecept
Risotto med torkad svamp som trattkantareller. Risottorecept på en krämig och god risotto passar som vegetarisk huvudrätt eller tillbehör till det mesta ex. grillat, till buffe, stekt kyckling, vilt, fisk, grillad lax eller vegetariskt med grillad halloumiost och paprika.
Vintips till svamprisotto är ex. italienskt vin som en Valpolicella classico (Masi är goda).
Se alla recept ur kategorin Italiensk mat
Chokladmaränger med mascarpone och bär
Chokladmaränger med mascarpone, bär och rostade hasselnötter. En god dessert. Mascarpone är en färskost från Italien.
Baka gärna egna chokladmaränger. Marängerna i receptet räcker då till 12 portioner. Överblivna maränger förvarar du lufttätt och de håller sig då länge.
Du kan också bara ut två marängbottnar (på bakplåtspapper) av marängen som du sedan fyller och toppar med ett tunt lager mascarpone och bär. Du får då minst dubblera mängden mascarpone och bär.
Köper du färdiga maränger går det såklart mycket snabbare - på några minuter - att laga denna dessert.
Prova att servera mousserande Asti Spumante att dricka till.
Söndagsstek med calvados
Söndagsstek med calvados. Laga en stek och gör en god sås på skyn med calvados (äppelbrännvin) och servera med rostade rotfrukter och äpplen.
Köp en fruktig yngre calvados med mycket äppelsmak ex. en Fine eller en Lecompte Originel.
Rostade rotfrukter
Rostade rotfrukter är perfekt som gi-tillbehör istället för potatis och passar som tillbehör till det mesta.
Flerdubbla gärna nedan recept till en långpanna eller ugnsform.
Rostade rotfrukter håller sig i kylen och är bara att värma.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook