Pizza

Grundrecept på hembakt pizza - deg, tomatsås, mozzarella och toppa med med dina favoritpålägg. Här med deg som jäst. Hemgjord pizza kan du baka i ugnen som runda pizzor, i långpanna eller baka som panpizza i stekpanna. Kalljäst pizzadeg blir jättegott. 

Pizzan kan bakas på flera vis:

Det ska vara mycket värme underifrån - ugnen ska helst hålla 300-400 grader - och pizzan ska bakas från botten mest. I vanlig ugn så går det att få till det med att värma ugn (och det du ska baka på som pizzasten eller plåt) på max under och övervärme först och sedan några minuter innan man sätter in pizzan slå över till grill - då får man hög värme under och från toppen vilket ger en bakning någorlunda likt en riktig vedeldad stenugn. 

  • Baka pizza i vanlig ugn funkar helt ok om man förvärmer den på max värme och sedan slå över till grill vid bakningen. Baka helst på en pizzasten eller baksten (lavasten eller täljsten) som fått bli varm i 40 minuter. Eller så funkar också på ugnsplåt värmd i 15 minuter.
  • Baka pizzan som Panpizza - en tjockare pizza du bakar i en gjutjärnspanna eller liknande, först värmd sedan smord med solrosolja eller olivolja innan du lägger i degen. 
  • Vidare finns det pizzapannor med el.
  • Man kan också grilla pizzan i grillen med lock - då kan man ha en pizzasten (låt bli varm 30 minuter innan) så att inte degen fastnar i gallret. En klotgrill kan man värmeisolera runt om man bakar mycket pizza.
  • Är man ute och campar kan man grilla eller steka pizza i robust stekpanna eller på sten - bäst är en gjutjärngryta med lock och sätta i glöden - värm den innan och lägg pizzan i botten och på med locket - godare pizza i det fria får man leta efter. 
  • Avslutningsvis finns det för entusiasten hemmurad stenugn, bakugn eller en vedeldad pizzaugn för hemmabruk. Här får man upp värmen rejält och bakar du mycket pizza så är det en bra idé. Ger bästa, flest och godaste pizzorna. 

Några klassiska "svenska" pizzor:

  • Vegetarisk pizza: skivad rödlök eller gul lök, färsk eller inlagd röd paprika, kronärtskockor, kokt broccoli, halverad cocktailtomater och svarta oliver.
  • Salamipizza: inlagd eller färsk röd paprika, stark prickig korv som salami, svarta oliver, helst Kalamataoliver
  • Hawaii: ananas i bitar, skinka i skivor eller strimlor
  • Capricciosa: skinka i skivor eller strimlor samt skivade färska eller inlagda champinjoner
  • Maffia: bacon - skär i bitar, skivad rödlök eller gul lök, ett ägg samt svartpeppar
  • Bolognese: köttfärssås samt skivad röd eller gul lök.
  • Tex mex: stekt köttfärs med texmexkrydda, hackad pepperoni
  • Kebabpizza: stekt kebabkött, skivad rödlök eller gul lök samt hackad pepperoni. Servera med vitlökssås.
  • Kycklingpizza: kycklingkött - använd stekt strimlad kycklingkött, ananas, currypulver, skivad röd eller gul lök samt röd färsk eller inlagd paprika.
  • Filépizza: skivad stekt fläskfilé eller oxfilé, skivad rödlök eller gul lök, strimlad röd paprika samt halverad cocktailtomater. Servera med bearnaisesås samt färsk ruccola
  • Skaldjurspizza: räkor, musslor och/eller kräftstjärtar, skivad rödlök eller gul lök samt inlagd kronärtskocka.
  • Kalla toppings: (läggs på när pizzan är bakt): Lufttorkad skinka. Exempelvis prosciuotto. Ruccolasallad. Skölj salladen noga innan. Vitlökssås. Blanda matyoghurt med pressad vitlök. Bearnaisesås. Fetaost i tärningar. Torkad oregano. Färsk basilika. Riven parmesanost.

"Gourmet"-pizzor:

Mer påkostade pizzor som kännetecknas av fina råvaror, bra deg och bästa bakning - helst stenugnsbakat och vedeldat - men funkar att baka i vanlig ugn också (en pizzasten är då en bra investering). En god blandning pizzaost kan du göra genom att blanda en del riven mozzarella, 2 delar riven pizzaost samt smaksätta med lite riven parmesan eller grana padano. 'Pizzasåsen kan du byta mot färdig tomatsås eller helt enkelt mosa hela skalade tomater (ex. av fina hela burktomater Marzano-tomater från Gustarosso) och smaka av med salt. Kan piffas upp med chiliflakes, pressad vitlök och oregano.

  • Salamipizza - grunda och baka med tomatsås, en tsk olivolja, fin fransk tryffelsalami eller annan god salami, en halv riven mozzarella och färsk basilika. Toppa sedan med färsk ruccola och riven parmesan eller västerbotten vid servering. 
  • Margarita - grunda med tomatsås, en tsk olivolja, en halv riven mozzarella och några blad färsk basilika. Baka och toppa sedan med mogna skivade tomater och mer färsk basilika eller ruccola vid servering.
  • Chevrepizza -  grunda med tomatsås, en tsk olivolja, en halv riven mozzarella samt skivad chevre. Toppa med babyspenat, rostade pinjenötter och lite flytande honung vid servering. 
  • Raclettepizza - grunda med olivolja och en halv riven mozzarella samt skivad eller riven raclette-ost. Toppa med skivad cornichoner - små saltgurkor samt ruccola vid servering. 
  • Grundrecept på Gourmetpizza är att baka pizzan på enklast vis med tomatsås, en tsk olivolja och en halv riven mozzarella. Baka en variant ovan eller toppa med de delikatesser du gillar. Några förslag är lufttorkad skinka, kokt skinka, skivade champinjoner (kan även bakas med pizzan), inlagda kronärtsskockor, oliver, skalade räkor, chiliflakes (kan även bakas med), färsk ananas och grovriven skinka osv osv. 

5 pizzor, ca 1,2 kg deg

  • Förberedelse: 1 tim 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim 30 min

Ingredienser

  • 0,5 pkt färsk jäst, 25 gram
  • 4 dl kallt vatten
  • 10 dl vetemjöl, gärna ekologiskt, 660 gram
  • 1 dl vetemjöl eller majsmjöl till utbakning
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk salt
  • PIZZASÅS: 2 dl passerade eller krossade tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 krm vitpeppar eller svartpeppar
  • 4 droppar tabasco
  • 1 tsk oregano
  • 0,5 tsk salt
  • 1 pressad vitlök
  • PIZZAOST: 5 dl grovriven pizzaost eller ost lik Emmenthaler
  • 3 färsk mozzarella i skivor

Tillagning

  1. Smula ner jäst i en bunke. Tillsätt hälften av vattnet som ska vara fingervarmt.
  2. Lös upp jästen med en slev och tillsätt hälften av mjölet och olivolja. Blanda ingredienserna till en kladdig deg. Låt vila 20 minuter.
  3. Tillsätt resten av vattnet och mjölet och blanda ihop till en deg.
  4. Knåda degen i maskin i 5 minuter eller 10 minuter för hand. Tillsätt saltet på slutet. Låt sedan vila 20 minuter.
  5. Ta upp degen, tryck ut den platt och vik in kanterna mot mitten fem gånger för att få in luft i degen. Ställ med fliken nedåt i bunken igen. Låt vila i 20 minuter övertäckt.
  6. Dela degen i fem delar om du vill baka fem pizzor. Räkna att varje degboll blir runt 200 - 250 gram beroende på hur stor pizza du vill baka. Väg dem gärna så de är lika stora. Degen blir runt 1,2 kilo totalt. Lägg på en plåt och låt jäsa övertäckta till dubbel storlek 20-30 minuter. Kan förvaras i kylen några timmar till bakning - ta fram 15 minuter innan.
  7. Förbered pizzapålägg du vill ha på pizzan. Koka pizzasås: blanda alla ingredienser till pizzasåsen i en kastrull och småkoka under tiden degen jäser. Rör då och då. Smaka av tomatsåsen med vinäger, socker och mer salt och peppar. Förbered pizzaost. Riv ost. Förbered de pålägg och tillbehör du vill ha.
  8. I VANLIG UGN: Sätt ugnen på max under och övervärme. Värm ev. pizzasten i ugnen så att den blir varm - 40 minuter innan för en sten. Bakar du pizzan på ugnsplåt så värm den 15 minuter innan. Slå över ugnen till max grill 15 minuter innan du ska baka.
  9. RUNDA PIZZOR I UGN: Baka en pizza i taget. Kavla eller tryck ut pizzadegen till så tunna platta pizzor du kan med lite tjockare deg runt kanterna. Det gör inget om den inte är helt rund. Har du ingen pizzaspade eller liknande så är ett tips att klippa ut ett runt bakplåspapper och baka ut pizzan på - då kan du lättare dra över hela pizzan med bakplåtspappret på den plåt eller sten du ska baka pizzan på.
  10. Bred ut ett tunt lager tomatsås jämnt fördelat över degen - på en rund pizza räcker 4-5 msk - sedan ett jämnt lager ost eller 0,5 styck skivad eller riven mozzarella samt annan topping som salami eller champinjoner. Obs vänta med vissa pålägg som ruccola, lufttorkad skinka, skivade tomater, pinjenötter, prickig korv, parmesan och riven Västerbottenost.
  11. Runda mindre pizzor gräddas i 3-4 minuter. Håll hela tiden ett öga på pizzan i ugnen och ta ut precis innan den bränns.
  12. Ta ut pizzan och servera direkt med önskade toppings på. Gott är att smula över lite oregano, lägg ev. några blad färsk basilika, ruccolla eller babyspenat samt strö över riven parmesan på toppen innan servering.
  13. I LÅNGPANNA: Sätt in en långpanna i ugnen att bli varm. Knåda eller kavla ut pizzadegen till en avlång rektangel. Detta kan du göra på ett bakplåtspapper som du sedan vänder upp och ner i långpannan och drar sedan av bakplåtspappret så att degen stannar i långpannan. Lägg ev. ett bakplåtspapper underst i långpannan innan du lägger på degen. Du kan även pensla bakplåtspappret i långpannan eller bara långpannan med olivolja för en knaprigare pizzabotten. Glöm inte tomatsås, ost och toppings. Grädda på max under och övervärme i ca 15 minuter. Skär upp i rutor vid servering.
  14. PANPIZZA I STEKPANNA: Rund pizza (panpizza) i ugnsfast stekpanna. Värm först stekpannan och pensla sedan botten och kanter med olivolja. Dela degen i 4 delar. Knåda eller kavla ut degen till rundlar i storlek som stekpannan. Lägg och tryck ut degen i stekpannan. Glöm inte tomatsås, ost och toppings. Grädda pizzor efter hand på max under och övervärme i ca 10 minuter.
  15. Vänta med skivad mozzarella om du bakar pizzan i långpanna eller panpizza. Lägg då på skivad mozzarella när du har 3-4 minuter kvar av gräddningen. På rund tunn pizza kan du lägga på den direkt.
  16. Tiden varierar i olika ugnar. När pizzan fått färg och är genombakt underifrån så är den klar.
  17. Ta ut pizzan och lägg upp på ugnsgaller samt servera direkt.
  18. Skär upp den om den är i långpanna.
  19. Smula över lite oregano, lägg ev. några blad färsk basilika samt ev. strö över finriven parmesan på toppen innan servering. Lägg ev. på kalla toppings.
  20. I LÅNGPANNA: Sätt in en långpanna i ugnen att bli varm. Knåda eller kavla ut pizzadegen till en avlång rektangel. Detta kan du göra på ett bakplåtspapper som du sedan vänder upp och ner i långpannan och drar sedan av bakplåtspappret så att degen stannar i långpannan. Lägg ev. ett bakplåtspapper underst i långpannan innan du lägger på degen. Du kan även pensla bakplåtspappret i långpannan eller bara långpannan med olivolja för en knaprigare pizzabotten.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Vad ska du äta på sportlovet?

På sportlovet gillar många att sporta, äta gott och ha kul. Maten ska gå snabbt, enkelt samt passa hela familjen - som Korv Stroganoff. Den får gärna ha gott om extra energi så du orkar i backen. Här är lite tips på rätter jag själv tycker passar.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

10 mest sökta matorden under 2016

Vegetarisk mat, Rabarberkladdkaka och Halloumi-stroganoff - här är tio-i-topp listan för de mest sökta maten och recepten på Google under 2016. 

Läs mer