GI pizza

GI pizza med dinkelmjöl, mozzarellaost, soltorkad tomat, lufttorkad skinka och ruccola.
Med denna dinkelpizzadeg kan du baka fyra runda goda gi-pizzor eller en stor långpannapizza.
En god ost kan du blanda av riven mozzarella, en stor del pizzaost eller ost lik emmentahler, samt lite riven parmesan.
Pizzadegen blir extra bra om den får kalljäsas - efter att du knådat den - i en stor bunke över natten i kylen täckt med plastfolie.
Man kan också dela degen i degbollar stora nog till en pizza och placera i en form smord med olivolja övertäckta med plastfolie och låta dem jäsa i kylen över natten. Man kan spara deg i bollar lagom till en pizza genom att smörja in dem med olivolja och styckfrysa dem i en form och sedan lägga över i påsar. Ta sedan upp dem ur påsarna och låt dem tina övertäckta i en form i kylen över natten. Ta sedan fram och låt de jäsa i rumstemperatur. Du kan också tina dem övertäckta i en form i rumstemperatur och låta dem jäsa.
Vintips till är ex. Masi Campofiorin från Valpolicella eller något annat rött italienskt vin.

4 portioner GI pizza, en långpanna GI-pizza

  • Förberedelse: 1 tim 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim 30 min

Ingredienser

  • 2,5 dl vatten
  • 0,5 pkt färsk jäst
  • 0,5 tsk salt
  • 3 dl dinkelmjöl
  • 3 dl fullkornsmjöl av dinkel
  • Tomatsås: 1 pkt krossade tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 msk vinäger
  • 1 tsk socker
  • 1 krm malen svartpeppar
  • 3 krm salt
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 krm cayennepeppar
  • 1 krm torkad basilika
  • 1 krm torkad oregano
  • 1 krm torkad rosmarin
  • Topping: 4 dl grovt riven ost
  • 10 soltorkade tomater i olja
  • 4 msk pinjenötter
  • 150 g lufttorkad skinka, 3-4 skivor per portion
  • 0,5 pkt rucola

Tillagning

  1. Gör först pizzadegen: Måtta upp hälften av det ljumma vattnet i en bunke och smula i jästen. Rör om tills jästen har löst sig och tillsätt därefter resten av vattnet.
  2. Blanda ner mjölet och salt, lite i taget och rör om till en deg.
  3. Knåda degen och tillsätt mjöl tills den precis släpper från kanten. Knåda degen i maskin 10 minuter i maskin eller 15 för hand.
  4. Tillsätt eventuellt lite mer mjöl efter hand.
  5. Låt pizzadegen jäsa i 50 minuter under bakduk.
  6. Gör under tiden tomatsåsen till pizzan. Laga tomatsåsen till pizzan. Pressa vitlöken i en kastrull och blanda ner krossad tomat, tomatpuré, cayennepeppar, vinäger, salt, socker och kryddor. Koka ihop och låt småputtra.
  7. Värm ugnen till max värme. Sätt in de ugnsbleck, långpannor eller ugnsformar du ska baka pizzan på så att de är varma när du sen lägger på pizzadegen.
  8. Riv osten och hacka soltorkade tomat i strimlor.
  9. Dags att baka ut gi-pizzdegen: knåda pizzadegen något. Gör du runda pizzor så dela degen i fyra delar och knåda ut runda pizzor - använd ev. kavel.
  10. Pensla långpannan med lite olivolja först.
  11. Ta ut den bakplåt eller långpanna du ska baka på och pensla med olivolja. Lägg i pizzan. Du kan baka i omgångar om du ej har plats. Bakar du en stor pizza i en långpanna så kavlar du ut hela degen i en rektangel i storlek som långpannan. Du kan också kavla i delar och trycka ihop dem. Eller så formar du en rektangel för hand och trycker, drar ut den i långpannan.
  12. Fördela tomatsås på pizzadegen och fördela osten samt soltorkade tomater.
  13. Grädda pizzan i ca 15 minuter i mitten av ugnen. Passa så inte osten bränns. Bakar du flera pizzor över varandra så byt plats på dem om du har en ugn med grillelement (annars blir den övre pizzan bakt för snabbt ovanifrån). Varmluftsugn däremot fungerar däremot snabbt och jämt i hela ugnen.
  14. Ta ut pizzan och fördela skinka, pinjenötter och ruccola över pizzan och njut. Eventuellt strör du lite torkad oregano över också.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer