Sötsur vegetarisk quorngryta

Sötsur vegetarisk quorngryta med grönsaker, matyoghurt, ris, grönsallad och ev. bröd.

Quorn, paprika, svamp, salladslök i sötsur tomatsås smaksatt med chili och vitlök. Gott med ris och sallad till.

Du kan variera grönsakerna i grytan ex. passar gul lök i grova bitar, slantad morot, strimlad kål, blomkål mm.

Du kan ersätta quorn med seitanbitar och sojagrytbitar eller kycklingfilé, fläskfilé eller strimlad biff om du ej vill laga vegetariskt.

4 portioner sötsur vegetarisk gryta

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 600 gram quornbitar eller quornfile
  • 1 röd paprika
  • 16 champinjoner
  • 4 salladslökar eller 0,5 purjolök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 röd chilipeppar
  • 3 msk matolja
  • 4 msk tomatpure
  • 2 dl vatten
  • 1 msk socker
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • Tillbehör: 4 port basmati-ris, quinoa, råris, jasminris eller couscous
  • 1 påse blandad grönsallad.
  • 2 dl naturell matyoghurt att skeda över som sås

Tillagning

  1. Skala och finhacka vitlöken samt lägg i en stekpanna.
  2. Skölj och finhacka chilin och lägg med vitlöken.
  3. Skölj och tärna paprikan.
  4. Skölj, rensa samt dela svampen grovt.
  5. Skär bort fästet på salladslöken eller purjolöken. Strimla den.
  6. Tillsätt 2 msk olja och fräs paprika, vitlök och chilin någon minut under omrörning på högsta värme. Lägg över i en kastrull.
  7. Tillsätt lite mer olja i stekpannan och sänk värmen något. Fräs svampen och löken samt lägg över i grytan.
  8. Tärna quornfiléerna eller använd quorn i bitar. Fräs i stekpannan i lite olja och lägg över i grytan.
  9. Tillsätt tomatpuré till grytan och fräs runt den någon minut.
  10. Häll i vatten, socker, vinäger, salt och peppar. Smaka av grytan. Låt den koka ca 5 minuter på medelvärme.
  11. Servera den sötsura grytan med önskat tillbehör.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-19

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om om mig.

Julgodis i klassiska och nya varianter

Julgodis för maximal julstämning. Här hittar du recept på julgodis som ischoklad, knäck, rischoklad, mandelbräck, jultryffel och mozartkulor; julstubbe, chokladdoppade marshmallows, chokladbräck och mintkyssar.

Läs mer

Pepparkladdkaka

En riktigt lyckad smak-kombo av kladdkaka med choklad och pepparkakskryddor. Gott med en klick grädde eller kula glass till fika, advent, lucia, julbord eller dessert.

Läs mer

Recept

Pepparbiscottis

En variant på pepparkakor med lite Italiensk inspiration från mandelskorpor kryddade med pepparkakskryddor.

Läs mer

Recept

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört.

Läs mer