Sötsur vegetarisk quorngryta

Sötsur vegetarisk quorngryta med grönsaker, matyoghurt, ris, grönsallad och ev. bröd. Quorn, paprika, svamp, salladslök i sötsur tomatsås smaksatt med chili och vitlök. Gott med ris och sallad till.
Du kan variera grönsakerna i grytan ex. passar gul lök i grova bitar, slantad morot, strimlad kål, blomkål mm.
Du kan ersätta quorn med kycklingfilé om du ej vill laga vegetariskt.

4 portioner sötsur vegetarisk gryta

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 600 gram quornbitar eller quornfile
  • 1 röd paprika
  • 16 champinjoner
  • 4 salladslökar eller 0,5 purjolök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 röd chilipeppar
  • 3 msk matolja
  • 4 msk tomatpure
  • 2 dl vatten
  • 1 msk socker
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • Tillbehör: 4 port basmati-ris, quinoa, råris, jasminris eller couscous
  • 1 påse blandad grönsallad.
  • 2 dl naturell matyoghurt att skeda över som sås

Tillagning

  1. Skala och finhacka vitlöken samt lägg i en stekpanna.
  2. Skölj och finhacka chilin och lägg med vitlöken.
  3. Skölj och tärna paprikan.
  4. Skölj, rensa samt dela svampen grovt.
  5. Skär bort fästet på salladslöken eller purjolöken. Strimla den.
  6. Tillsätt 2 msk olja och fräs paprika, vitlök och chilin någon minut under omrörning på högsta värme. Lägg över i en kastrull.
  7. Tillsätt lite mer olja i stekpannan och sänk värmen något. Fräs svampen och löken samt lägg över i grytan.
  8. Tärna quornfiléerna eller använd quorn i bitar. Fräs i stekpannan i lite olja och lägg över i grytan.
  9. Tillsätt tomatpuré till grytan och fräs runt den någon minut.
  10. Häll i vatten, socker, vinäger, salt och peppar. Smaka av grytan. Låt den koka ca 5 minuter på medelvärme.
  11. Servera den sötsura grytan med önskat tillbehör.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer