Varmrökt lax med gräslökssås

Introduktion och förberedelse

Varmrökt lax med gräslökssås, kokt potatis samt avokado- och tomatsallad. Laxen passar till påsk, sommarlunch, buffé eller middag.

Enkelt att laga till många samt gott och nyttigt att äta.

Vintips:

Till varmrökt lax passar ett vitt vin som ex. en Gewurtztraminer eller Riesling från Alsace eller Tyskland alternativt Chardonnay från Australien eller Chile.

4 portioner varmrökt lax med gräslökssås

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 600 g varmrökt lax
  • 2 dl matyoghurt, grekisk yoghurt
  • 1 dl majonnäs
  • 1 dl creme fraiche naturell
  • 0,5 dl hackad gräslök
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • Avokado- och tomatsallad: 1 avokado
  • 2 stora tomater
  • 4 msk olivolja
  • 4 tsk fin vinäger eller citron
  • Tillbehör: 16 fasta potatisar, ex, vinterpotatis eller färskpotatis (eller valfri potatis)

Tillagning

  1. Skala och koka potatisen. Har potatisen fint skal så räcker det att skrubba och putsa dem.
  2. Dela avokadon och ta ur kärnan. Gröp ur den och grovhacka avokadon samt lägg upp på fat. Skjölj och tärna tomaterna. Blanda avokado, tomat, olivolja samt vinäger med lite salt och vitpeppar på ett serveringsfat eller skål.
  3. Blanda yoghurt, majonnäs samt creme fraiche med hackad gräslök, salt och peppar i en skål till en kall sås. Smaka av gräslökssåsen med salt och peppar.
  4. Värm den varmrökta laxen i ugnen i 5 minuter på 175 grader. Den kan också serveras kall.
  5. Lägg upp på fat eller skär upp den varmrökta laxen i fyra portioner och lägg upp på tallrik.
  6. Servera den varmrökta laxen på fat eller tallrik med potatis, gräslökssåsen, kokt potatis samt avokado- och tomatsallad.
E-mail
Medel: 4.8 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 523 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-01-12