Varmrökt lax med gräslökssås

Varmrökt lax med gräslökssås, kokt potatis samt avokado- och tomatsallad. Varmrökt lax passar till påsk, sommarlunch, buffé eller middag. Enkelt att laga till många samt gott och nyttigt att äta.
Vintips till varmrökt lax är vitt vin som ex. en Gewurtztraminer eller Riesling från Alsace eller Tyskland alternativt Chardonnay från Australien eller Chile.

4 portioner varmrökt lax med gräslökssås

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 600 g varmrökt lax
  • 2 dl matyoghurt, grekisk yoghurt
  • 1 dl majonnäs
  • 1 dl creme fraiche naturell
  • 0,5 dl hackad gräslök
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • Avokado- och tomatsallad: 1 avokado
  • 2 stora tomater
  • 4 msk olivolja
  • 4 tsk fin vinäger eller citron
  • Tillbehör: 16 fasta potatisar, ex, vinterpotatis eller färskpotatis (eller valfri potatis)

Tillagning

  1. Skala och koka potatisen. Har potatisen fint skal så räcker det att skrubba och putsa dem.
  2. Dela avokadon och ta ur kärnan. Gröp ur den och grovhacka avokadon samt lägg upp på fat. Skjölj och tärna tomaterna. Blanda avokado, tomat, olivolja samt vinäger med lite salt och vitpeppar på ett serveringsfat eller skål.
  3. Blanda yoghurt, majonnäs samt creme fraiche med hackad gräslök, salt och peppar i en skål till en kall sås. Smaka av gräslökssåsen med salt och peppar.
  4. Värm den varmrökta laxen i ugnen i 5 minuter på 175 grader. Den kan också serveras kall.
  5. Lägg upp på fat eller skär upp den varmrökta laxen i fyra portioner och lägg upp på tallrik.
  6. Servera den varmrökta laxen på fat eller tallrik med potatis, gräslökssåsen, kokt potatis samt avokado- och tomatsallad.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer