Fläskpannkaka

Introduktion och förberedelse

Klassisk fläskpannkaka med tärnat rimmat fläsk, ägg, vetemjöl och mjölk som gräddas i en långpanna och skärs i bitar.

Serveringsförslag

Varianter

  • Rimmat fläsk kan bytas mot tärnat bacon, kalkonbacon eller italienskt fläsk som pancetta eller guanciale.
  • Fler varianter är med tärnad skinka eller kassler.
  • Rimmat fläsk kan bytas mot rökt fläsk.
  • Gillar du äpplen så kan du lägga på 2-3 skalade och klyftade äpplen på smeten innan gräddning. Eller laga en ugnspannkaka med äpplen.
  • Andra varianter är Lufsa eller skånsk äggakaka.

Vegetariska varianter

  • Vill du göra en vegetarisk variant så kan du utesluta fläsket och laga med enbart smet.
  • En god variant är att ersätta fläsk med en liten burk strimlade soltorkade tomater i olja - lägg utan olja i botten på pannan och slå över smeten.
  • En annan variant är med svamp och lök. Fräs en halv hackad gul lök eller halv purjolök samt 150 gram tärnad svamp som champinjoner; Karl-Johan eller annan matsvamp i 50 gram smör i en stekpanna. Sprid ut i botten på långpannan och slå smeten över.

4 portioner ugnspannkaka

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 200-300 gram tärnat rimmat fläsk eller tärnat bacon
  • 4 ägg, L/M
  • 8 dl mjölk, 3%
  • 1/2 tsk salt
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 2 msk smör
  • 2 dl lingonsylt till servering eller rårörda lingon

Tillagning

  1. Vispa ihop ägg, 2 dl mjölk och salt i en skål. Tillsätt mjölet och rör ut klumpar. Tillsätt resten av mjölken lite i taget. Låt smeten stå att svälla i 10 minuter.
  2. Sätt ugnen på 250 grader.
  3. Tärna fläsk eller bacon.
  4. Sprid ut i en långpanna med höga kanter och låt få färg i ca 10 minuter i mitten av ugnen.
  5. Ta ut från ugnen. Vänd runt fläsket eller baconen.
  6. Häll smeten över bacon eller fläsket i pannan.
  7. Grädda ugnspannkakan i mitten av ugnen 15 till 20 minuter tills den fått fin färg och bubblat upp. Skaka lite på den så ska äggsmeten ha stelnat. Kan även täckas med en plåt mot slutet om den börjar brännas på toppen.
  8. Ta ut och låt stå i fem minuter och svalna något. Skär upp i rutor till servering.
  9. Servera ugnspannkakan med lingonsylt eller rårörda lingon. Gott med sallad till också.
E-mail
Medel: 3.8 (108 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 539 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2024-02-12

Tillbehör och liknande recept: