Äggakaka skånsk ugnspannkaka med fläsk och lingon

Äggakaka är en skånsk ugnspannkaka som serveras med stekt fläsk och lingon. En av skånes landskapsrätter.

Äggakakan nedan är för två personer och det är rätt lagom att laga en äggakaka för två i en ugnsfast stekpanna.

Lagar du för fler så kan du dubbla receptet och ta en större stekpanna eller ugnsform och öka tiden i ugnen samt sänka värmen till 200 grader sista 10 minuterna.

På bilden serverad med lite italiensk sallad till som spenatsallad med parmesan samt småtomater i balsamvinäger. Det är dock valfritt och du kan ta valfri sallad om du vill till.

Räkna 3-4 skivor fläsk per portion.

2 portioner äggakaka

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 4 ägg
  • 4 dl mjölk
  • 4 msk vetemjöl
  • 3 krm salt
  • 1 krm nymald vitpeppar
  • 200 g rimmat sidfläsk
  • 1 dl rårörda lingon

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Stek fläsket knaprigt under tiden i en gjutjärnspanna eller ugnsfast teflonpanna.
  3. Vispa under tiden ihop ägg, mjölk, mjöl, salt och vitpeppar i en bunke.
  4. Ta upp fläsket och lägg över det i en annan panna. Lämna flottet kvar i pannan.
  5. Häll sedan i äggakakssmeten i den varma stekpannan och sätt in i ugnen samt grädda äggakakan i ca 15 minuter.
  6. Skaka på äggakakan och se så att den har stelnat och ej är blaskig i mitten.
  7. Värm på fläsket mot slutet av gräddningen.
  8. Ta ut äggakakan och servera den med det varma fläsket samt rårörda lingon.
E-mail
Medel: 3.8 (8 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-15

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad till kock i Marinen samt till kulinarisk kock och måltidskreatör på Restauranghögskolan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig.