Äggakaka skånsk ugnspannkaka med fläsk och lingon

Äggakaka. Skånsk äggakaka är en slags ugnspannkaka som serveras med stekt fläsk och lingon. En av skånes landskapsrätter.
Äggakaka är för två personer och det är rätt lagom att laga en äggakaka för två i en ugnsfast stekpanna. Lagar du för fler så kan du dubbla receptet och ta en större stekpanna eller ugnsform och öka tiden i ugnen samt sänka värmen till 200 grader sista 10 minuterna.
På bilden serverad med spenatsallad med parmesan samt småtomater i balsamvinäger (sök recept här på receptfavoriter).
Räkna 3-4 skivor fläsk per portion.

2 portioner äggakaka

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 4 ägg
  • 4 dl mjölk
  • 4 msk vetemjöl
  • 3 krm salt
  • 1 krm nymald vitpeppar
  • 200 g rimmat sidfläsk
  • 1 dl rårörda lingon

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Stek fläsket knaprigt under tiden i en gjutjärnspanna eller ugnsfast teflonpanna.
  3. Vispa under tiden ihop ägg, mjölk, mjöl, salt och vitpeppar i en bunke.
  4. Ta upp fläsket och lägg över det i en annan panna. Lämna flottet kvar i pannan.
  5. Häll sedan i äggakakssmeten i den varma stekpannan och sätt in i ugnen samt grädda äggakakan i ca 15 minuter.
  6. Skaka på äggakakan och se så att den har stelnat och ej är blaskig i mitten.
  7. Värm på fläsket mot slutet av gräddningen.
  8. Ta ut äggakakan och servera den med det varma fläsket samt rårörda lingon.
E-mail
Medel: 3.3 (3 röster)

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer