Äggakaka skånsk pannkaka med fläsk och lingon

Introduktion och förberedelse

Äggakaka är en skånsk fluffig pannkaka som serveras med lingon och stekt fläsk eller halloumi för vegetarisk variant.

En av skånes landskapsrätter.

Serveringsförslag

Vegetarisk variant

Fläsket kan uteslutas och äggakakan serveras med enbart stekta äpplen och/eller skivor av stekt ost som grillost eller halloumi. Räkna 2-3 skivor halloumi per portion. Ersätt fläskflott med lite matolja som rapsolja, solrosolja, majsolja eller mer smör.

Val av stekpanna

Det är enkelt att laga äggakakan i en non-stick stekpanna där äggsmeten inte fastnar så lätt. Stick och lyft upp smeten då och då med en träslev eller trägaffel så äggsmeten rinner ner.

I gjutjärnspanna

Det går också att laga i en klassisk gjutjärnspanna. Stek gärna fläsket i stekpannan innan - plocka över det på ett fat eller panna och håll varmt. Stek sedan äggakakan i fläskflottet på medelvärme. Lyft upp och peta hål i äggsmeten så den rinner ner i botten då och då med en gaffel. Vänd med runt med en tallrik eller stort grytlock. Stek sedan klart andra sidan så den för färg utan att röra den.

Du bör dock vara van att laga med stekpannan om du har en gjutjärnspanna då det annars kan fastna om du ej testat pannan innan och har koll på hur den är att laga steka i.

Portionsberäkning

  • Äggakakan nedan är till 2 stora eller 3 mindre portioner. Jag tycker det är rätt lagom att laga en äggakaka för två i en stekpanna.
  • Lagar du för fler så kan du dubbla receptet och laga två i taget eller använda två stekpannor.
  • Räkna 3-4 skivor fläsk per portion.

Äggakaka i ugnen

Lagar du äggakakan i ugnen behöver den ej vändas.

3 portioner äggakaka

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 4 ägg M/L
  • 4 dl mjölk 3%
  • 1 dl vetemjöl
  • 3 krm salt
  • 200 gram rimmat sidfläsk
  • 1 äpple
  • 1 dl rårörda lingon
  • 2 msk smör och gärna stekflottet från fläsket

Tillagning

  1. Vispa ihop mjöl och salt med hälften av mjölken till en klumpfri smet i en bunke. Låt stå 10 minuter.
  2. Tillsätt resten av mjölken och äggen samt vispa ihop till en fluffig smet.
  3. Skär fläsket i skivor. Stek fläsket i en non-stick stekpanna eller gjutjärnspanna och lägg över i en annan stekpanna, fat eller kastrull och håll varmt. Spara fläskflottet i en skål. Du kan steka äggakakan i samma panna. Om du vill kan du diska ur den om det är bränt i botten på pannan.
  4. Skölj och kärna ur äpplen. Skala dem om du vill. Skär i skivor. Stek äppelskivorna i ca 5 minuter i en stekpanna med någon msk av flottet eller smör. Lägg sedan över med fläsket.
  5. Värm stekpannan med hälften av fläskflottet samt 1 msk smör.
  6. När smöret precis fått lite färg och är varmt häller du i äggsmeten. Sänk värmen till medelvärme.
  7. Stick och lyft upp äggsmeten försiktigt då och då med en träslev, trägaffel eller liknande så att smeten rinner ner underst. När det inte finns någon smet kvar på ovansidan utan all äggsmet har stelnat samt undersidan har fått lite färg är det dags att vända äggakakan.
  8. Vänd över äggakakan upp och ner från stekpannan till en stor tallrik eller stort grytlock.
  9. Lägg i resten av fläskflottet och en msk smör i stekpannan.
  10. För över äggakakan tillbaka ner i stekpannan och stek andra sidan på medelvärme tills den har fått färg.
  11. Servera äggakanan direkt ur pannan eller lägg upp på fat eller tallrikar.
  12. Toppa med det stekta fläsket och äppelskivor. Eller stekt halloumi för en vegetarisk variant.
  13. Servera rårörda lingon och andra tillbehör du vill ha till.
E-mail
Medel: 3.4 (26 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 449 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2024-03-12

Tillbehör och liknande recept: