Lingonsylt med sirap

Koka en god lingonsylt med sirap och kanel som smaksättare.

God som vanlig lingonsylt eller krösamos till det mesta.

Lingon innehåller pektin som ger fin konsistens.

1 liter lingonsylt med sirap

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 1/2 kg färska eller frysta lingon, rensade; ca 9 dl
  • 1,5 dl ljus sirap
  • 0,5 dl vatten
  • 1/2 kanelstång (valfritt)

Tillagning

  1. Sterilisera burkar genom att ställa dem i 15 minuter på 125 grader i ugnen. Sätt in burkarna i kall ugn och låt dem svalna i ugnen. Koka lock i 10 minuter.
  2. Rensa färska lingon. Ta bort dåliga lingon och smuts, blad, kvistar osv. Skölj dem och låt rinna av.
  3. Lägg lingon, vatten och kanelstång i en gryta och koka i ca 5 minuter. Rör då och då.
  4. Mosa ihop lingonen samt koka i 3 minuter till. Rör då och då.
  5. Späd eventuellt med lite vatten om lingonsylten kokar torrt och börjar brännas i botten.
  6. Rör i sirapen och koka ihop någon minut. Skumma ev. med en slev.
  7. Häll upp lingonsylten på väl rengjorda burkar.
  8. Smält ev. paraffin och häll ett några mm tjockt lager över sylten.
  9. Sätt på lock när sylten är varm. Ställ gärna upp och ner när de är varma så blir locket också varmt och du får extra hållbar sylt.
  10. Sylten håller i flera månader förvarad mörkt och svalt. Sylten kan också frysas i vanliga plastburkar eller påsar. Öppnad burk förvaras i kylen men håller flera veckor.
Färska svenska lingon till salu på torghandel
Köp gärna färska svenska lingon när de är i säsong på sensommar och tidig höst. Ovan lingon på torghandeln.
Ingredienser till lingonsylten: lingon och sirap.
Ingredienser till lingonsylten: lingon och sirap.
Lingonen kokas några minuter och mosas ihop samt smaksätts med sirap för sötma och en touch kanel.
Lingonen kokas några minuter och mosas ihop samt smaksätts med sirap för sötma och en touch kanel.

Hållbarhet

  • Lingonsylt håller sig länge i kylen. Det speciella med lingon är att de innehåller ett konservererande ämne som heter bensoesyra - så lingonsylt blir naturligt hållbar i flera månader förvarad mörkt och svalt utan extra tillsatser - förutom socker då.
  • Öppnad lingonsylt förvaras i kyl.
  • Sterilisera dock gärna burkar samt använd god hygien om du vill spara sylten länge tid.
  • Om du vill kan du använda paraffin till att hälla över sylten i burkarna - se anvisningar på paketet med paraffin.

Prova att söta lingonsylten med sirap nästa gång. Här även med en touch av kanelstång.
Prova att söta lingonsylten med sirap nästa gång. Här även med en touch av kanelstång.

E-mail
Medel: 5 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 27 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-10-05