Lingonsylt med sirap
Koka en god lingonsylt med sirap och kanel som smaksättare.
God som vanlig lingonsylt eller krösamos till det mesta.
Lingon innehåller pektin som ger fin konsistens.
Tillagning
- Sterilisera burkar genom att ställa dem i 15 minuter på 125 grader i ugnen. Sätt in burkarna i kall ugn och låt dem svalna i ugnen. Koka lock i 10 minuter.
- Rensa färska lingon. Ta bort dåliga lingon och smuts, blad, kvistar osv. Skölj dem och låt rinna av.
- Lägg lingon, vatten och kanelstång i en gryta och koka i ca 5 minuter. Rör då och då.
- Mosa ihop lingonen samt koka i 3 minuter till. Rör då och då.
- Späd eventuellt med lite vatten om lingonsylten kokar torrt och börjar brännas i botten.
- Rör i sirapen och koka ihop någon minut. Skumma ev. med en slev.
- Häll upp lingonsylten på väl rengjorda burkar.
- Smält ev. paraffin och häll ett några mm tjockt lager över sylten.
- Sätt på lock när sylten är varm. Ställ gärna upp och ner när de är varma så blir locket också varmt och du får extra hållbar sylt.
- Sylten håller i flera månader förvarad mörkt och svalt. Sylten kan också frysas i vanliga plastburkar eller påsar. Öppnad burk förvaras i kylen men håller flera veckor.
Hållbarhet
- Lingonsylt håller sig länge i kylen. Det speciella med lingon är att de innehåller ett konservererande ämne som heter bensoesyra - så lingonsylt blir naturligt hållbar i flera månader förvarad mörkt och svalt utan extra tillsatser - förutom socker då.
- Öppnad lingonsylt förvaras i kyl.
- Sterilisera dock gärna burkar samt använd god hygien om du vill spara sylten länge tid.
- Om du vill kan du använda paraffin till att hälla över sylten i burkarna - se anvisningar på paketet med paraffin.
Uppskattat näringsvärde per portion: 27 kcal