Lingonsylt med äpple

Introduktion och förberedelse

En variant på lingonsylt med äpple i sylten.

Lingon och äpple passar bra att blanda till en god sylt. Både lingon och äpple innehåller pektin som ger fin geléaktig konsistens.

Hållbarhet

  • Lingonsylt håller sig länge i kylen. Det speciella med lingon är att de innehåller ett konservererande ämne som heter bensoesyra - så lingonsylt blir naturligt hållbar i flera månader förvarad mörkt och svalt utan extra tillsatser - förutom socker då.
  • Öppnad lingonsylt förvaras i kyl.
  • Sterilisera dock gärna burkar samt använd god hygien om du vill spara sylten länge tid.
  • Om du vill kan du använda paraffin till att hälla över sylten i burkarna - se anvisningar på paketet med paraffin.

1 liter lingonsylt med äpple

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 500 gram färska eller frysta lingon, rensade; ca 9 dl
  • 2,5 dl strösocker
  • 1/2 dl vatten
  • 2,5 dl skalade, urkärnade och tärnade äpplen

Tillagning

  1. Sterilisera burkar genom att ställa dem i 15 minuter på 125 grader i ugnen. Sätt in burkarna i kall ugn och låt dem svalna i ugnen. Koka lock i 10 minuter.
  2. Skala och kärna ur äpplena. Skär dem i små tärningar.
  3. Rensa färska lingon. Ta bort dåliga lingon och smuts, blad, kvistar osv. Skölj dem och låt rinna av.
  4. Lägg lingon och äppelbitar i en gryta och koka i ca 5 minuter. Rör då och då.
  5. Mosa ihop lingon och äpplen samt koka i 3 minuter till. Rör då och då.
  6. Späd eventuellt med lite vatten om lingonsylten kokar torrt och börjar brännas i botten.
  7. Rör i sockret och rör tills det löst sig. Skumma ev. med en slev.
  8. Häll upp lingonsylten på väl rengjorda burkar.
  9. Smält ev. paraffin och häll ett några mm tjockt lager över sylten.
  10. Sätt på lock när sylten är varm. Ställ gärna upp och ner när de är varma så blir locket också varmt och du får extra hållbar sylt.
  11. Sylten håller i flera månader förvarad mörkt och svalt. Sylten kan också frysas i vanliga plastburkar eller påsar. Öppnad burk förvaras i kylen men håller flera veckor.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 32 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-10-05