Lingonsylt med äpple
En variant på lingonsylt med äpple i sylten.
Lingon och äpple passar bra att blanda till en god sylt. Både lingon och äpple innehåller pektin som ger fin geléaktig konsistens.
Tillagning
- Sterilisera burkar genom att ställa dem i 15 minuter på 125 grader i ugnen. Sätt in burkarna i kall ugn och låt dem svalna i ugnen. Koka lock i 10 minuter.
- Skala och kärna ur äpplena. Skär dem i små tärningar.
- Rensa färska lingon. Ta bort dåliga lingon och smuts, blad, kvistar osv. Skölj dem och låt rinna av.
- Lägg lingon och äppelbitar i en gryta och koka i ca 5 minuter. Rör då och då.
- Mosa ihop lingon och äpplen samt koka i 3 minuter till. Rör då och då.
- Späd eventuellt med lite vatten om lingonsylten kokar torrt.
- Rör i sockret och rör tills det löst sig. Skumma ev. med en slev.
- Häll upp lingonsylten på väl rengjorda burkar.
- Smält ev. paraffin och häll ett några mm tjockt lager över sylten.
- Sätt på lock när sylten är varm. Ställ gärna upp och ner när de är varma så blir locket också varmt och du får extra hållbar sylt.
- Sylten håller i flera månader förvarad mörkt och svalt. Sylten kan också frysas i vanliga plastburkar eller påsar. Öppnad burk förvaras i kylen men håller flera veckor.
Serveringsförslag
- Lingonsylt passar till husmanskost som köttbullar, fläskpannkaka med mera.
- Sylten är också god på havregrynsgröt, råggröt och till flingor.
Hållbarhet
- Lingonsylt håller sig länge i kylen. Det speciella med lingon är att de innehåller ett konservererande ämne som heter bensoesyra - så lingonsylt blir naturligt hållbar i flera månader förvarad mörkt och svalt utan extra tillsatser - förutom socker då.
- Öppnad lingonsylt förvaras i kyl.
- Sterilisera dock gärna burkar samt använd god hygien om du vill spara sylten länge tid.
- Om du vill kan du använda paraffin till att hälla över sylten i burkarna - se anvisningar på paketet med paraffin.
Uppskattat näringsvärde per portion: 32 kcal