Lufsa råriven ugnspannkaka
Lufsa är en ugnspannkaka med riven potatis, ägg, mjöl och rimmat fläsk.
Lufsa är Ölands landskapsrätt jämte kroppkakor.
Tillagning
- Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
- Skala potatis. Skala lök (valfritt att ha med).
- Råriv potatis och lök för hand eller i matberedare.
- Lägg i en bunke och blanda i mjöl, mjölk, grädde, ägg och salt till en smet.
- Smörj en ugnsfast form eller gratängform i storlek som en halv långpanna med smör.
- Skär fläsket i skivor och sedan i bitar. Skär bort ev. fläsksvål om du vill.
- Häll i lufsasmeten i formen och fördela fläsket ovanpå och tryck ner det i smeten lite. Man kan också lägga lite fläsk i botten om man vill.
- Grädda Lufsan i nedre delen av ugnen i ca 1 timme. Skaka på lufsan och se om den stelnat - det ska inte skvalpa omkring ogräddad smet i mitten - i så fall kan du täcka med lite folie och grädde en kvart till.
- Ta ut lufsan och njut med rårörda lingon.
Serveringsförslag
- Lufsan kan serveras med lingonsylt eller rårörda lingon.
- Om man vill kan man toppa med en skvätt vanlig grädde vid servering.
Varianter
- Här min variant på Lufsa med lite grädde och lök i som jag tycker blir gott.
- Lök är valfritt i.
- Man kan också smaksätta med lite mald kryddpeppar.
Variant på raggmunk
Lufsan är en variant av Raggmunk fast lufsan gräddas i långpanna. Smeten är annars rätt lik vanliga raggmunkar som steks en och en likt pannkakor.
Med förstekt fläsk
Man kan förstekta fläsket i ugnen i långpannan medan man skalar och river potatis samt gör smeten. Fläsket tas sedan ur pannan - då är den smord och fin av fläskfettetet - och lufsasmeten hälls i och det skivade fläsket läggs ovanpå varefter lufsan tillagas.
Uppskattat näringsvärde per portion: 335 kcal