Lufsa råriven ugnspannkaka

Introduktion och förberedelse

Lufsa är en ugnspannkaka med riven potatis, ägg, mjöl och rimmat fläsk.

Lufsa är Ölands landskapsrätt jämte kroppkakor.

Serveringsförslag

  • Lufsan kan serveras med lingonsylt eller rårörda lingon.
  • Om man vill kan man toppa med en skvätt vanlig grädde vid servering.

Varianter

Här min variant på Lufsa med lite grädde och lök i som jag tycker blir gott.

Man kan också smaksätta med lite mald kryddpeppar.

Variant på raggmunk

Lufsan är en variant av Raggmunk fast lufsan gräddas i långpanna. Smeten är annars rätt lik vanliga raggmunkar som steks en och en likt pannkakor.

Med förstekt fläsk

Man kan förstekta fläsket i ugnen i långpannan medan man skalar och river potatis samt gör smeten. Fläsket tas sedan ur pannan - då är den smord och fin av fläskfettetet - och lufsasmeten hälls i och det skivade fläsket läggs ovanpå varefter lufsan tillagas.

6 portioner lufsa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 8 potatisar, medelstora
  • 1 liten gul lök (valfritt)
  • 1,5 dl mjölk
  • 1,5 dl grädde
  • ca 1 dl vetemjöl
  • 1 ägg
  • 1 tsk salt
  • 500 gram rimmat fläsk
  • 1 msk smör

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
  2. Skala potatis och lök.
  3. Riv potatis och lök fint för hand eller i matberedare.
  4. Lägg i en stor bunke och blanda i mjöl, mjölk, grädde, ägg och salt.
  5. Smörj en ugnsfast form eller gratängform i storlek som en halv långpanna med smör.
  6. Skär fläsket i skivor och sedan i bitar. Skär bort ev. fläsksvål om du vill.
  7. Häll i lufsasmeten i formen och fördela fläsket ovanpå och tryck ner det i smeten lite. Man kan också lägga lite fläsk i botten om du vill.
  8. Grädda Lufsan i nedre delen av ugnen i ca 1 timme. Skaka på lufsan och se om den stelnat - det ska inte skvalpa omkring ogräddad smet i mitten - i så fall kan du täcka med lite folie och grädde en kvart till.
  9. Ta ut lufsan och njut med rårörda lingon.
E-mail
Medel: 4.2 (73 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 335 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-04-26