Lufsa råriven ugnspannkaka Ölands landskapsrätt

Lufsa är en ugnspannkaka med riven potatis, ägg, mjöl och rimmat fläsk. Lufsa är Ölands landskapsrätt (jämte kroppkakor).
Här en variant på Lufsa med lite grädde och lök i som jag tycker blir gott. Lufsa är en variant av Raggmunk som görs av riven potatis samt en smet av mjöl, ägg, mjölk och steks som pannkakor samt serveras med stekt fläsk. Lufsa eller råriven ugnspannkaka är en variant av raggmunk som gräddas i långpanna.
Traditionellt så kan man förstekta fläsket i långpannan medan man gör smeten (river potatis). Fläsket tas sedan ur och lufsasmeten hälls i långpannan med fett och det skivade fläsket läggs ovanpå varefter lufsan gräddas i ugn.
Lufsa äts med lingonsylt och ibland flytande grädde.

4-6 portioner. lufsa råriven ugnspannkaka

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 8 potatisar, medelstora
  • 1 liten gul lök (valfritt)
  • 1,5 dl mjölk
  • 1,5 dl grädde
  • ca 1 dl vetemjöl
  • 1 ägg
  • 1 tsk salt
  • 500 gram rimmat fläsk
  • 1 msk smör

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skala potatis och lök.
  3. Riv potatis och lök fint för hand eller i matberedare.
  4. Lägg i en stor bunke och blanda i mjöl, mjölk, grädde, ägg och salt.
  5. Smörj en ugnsfast form eller gratängform i storlek som en halv långpanna med smör.
  6. Skär fläsket i skivor och sedan i bitar. Skär bort ev. fläsksvål om du vill.
  7. Häll i lufsasmeten i formen och fördela fläsket ovanpå och tryck ner det i smeten lite. Man kan också lägga lite fläsk i botten om du vill.
  8. Grädda Lufsan i nedre delen av ugnen i ca 1 timme. Skaka på lufsan och se om den stelnat - det ska inte skvalpa omkring ogräddad smet i mitten - i så fall kan du täcka med lite folie och grädde en kvart till.
  9. Ta ut lufsan och njut med rårörda lingon.
E-mail
Medel: 4 (6 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer