Ugnspannkaka eller fläskpannkaka

Introduktion och förberedelse

Laga en god ugnspannkaka eller fläskpannkaka och servera med lingonsylt eller rårörda lingon. En tjock pannkaka med fläsk eller bacon som gräddas i en djup långpanna i ugnen och skärs i rutor till servering.

Fläskpannkakan serveras med rårörda lingon eller lingonsylt samt gärna knäckebröd och mjölk eller öl till. Gott med en tomatsallad till eller salladsfat med rivna morötter, rödkål och gurka.

Till ugnspannkaka tar man vanlig pannkakssmet och tillsätt ett eller två extra ägg så pannkakan blir lite fastare.

Varianter

  • Gillar du äpplen så kan du laga en ugnspannkaka med äpplen.
  • Med osaltat fläsk - tillsätt då en halv tsk extra salt i pannkakssmeten.
  • Med italienskt fläsk - pancetta - blir också gott.
  • Med skinka - tillsätt 100-150 gram rökt skinka i tärningar eller strimlor. Stek skinkan först i några msk smör i en stekpanna innan du lägger dem i botten på ugnsformen och sedan häller smeten över.
  • Andra varianter är Lufsa eller skånsk äggakaka.

Vegetarisk variant

Vill du göra en vegetarisk variant så kan du utesluta fläsket eller bacon och ta i:

  • Strimlade soltorkade tomater i olja - lägg i botten på pannan och slå över smeten.
  • Svamp och lök: fräs en halv hackad gul lök eller halv purjolök samt 150 gram tärnad svamp som champinjoner; Karl-Johan eller annan matsvamp i 50 gram smör i en stekpanna. Sprid ut i botten på långpannan och slå smeten över.

4-6 portioner ugnspannkaka, 8-10 bitar

  • Förberedelse: 35 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim 5 min

Ingredienser

  • 2x140 gram bacon eller tärnat fläsk
  • 4 ägg, stora
  • 8 dl mjölk, standard
  • 1/2 tsk salt
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 2 msk smör
  • 2 dl lingonsylt till servering eller rårörda lingon

Tillagning

  1. Vispa ihop ägg, 2 dl mjölk och salt i en skål. Tillsätt mjölet och rör ut klumpar. Tillsätt resten av mjölken lite i taget. Låt smeten stå att svälla i 30 minuter.
  2. Sätt ugnen på 250 grader.
  3. Strimla baconet eller tärna fläsk.
  4. Stek fläsket eller baconbitarna med lite extra smör i en stekpanna några minuter tills de fått färg. Man kan också lägga det direkt i långpannan och bryna i ugnen. Akta så det ej bränns bara.
  5. Fördela ner i en långpanna med höga kanter eller stor ugnssäker form.
  6. Häll smeten över bacon eller fläsket i pannan.
  7. Grädda ugnspannkakan i mitten av ugnen 20 till 25 minuter tills den fått fin färg och bubblat upp lite. Skaka lite på den så ska äggsmeten ha stelnat. Sänk värmen efter 15 minuter till 200 grader. Kan även täckas med folie mot slutet om den börjar brännas på toppen.
  8. Ta ut och låt stå i fem minuter och svalna något. Skär upp i rutor till servering.
  9. Servera ugnspannkakan med lingonsylt eller rårörda lingon. Gott med sallad till också.
E-mail
Medel: 4 (59 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 249 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-02

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.